sâmbătă, 5 ianuarie 2019

TOMOS DE AUTOCEFALIE ÎN CONSTANTINOPOL PENTRU UCRAINA, SEMNAT AZI, 5 IANUARIE 2019, DE PATRIARHUL ECUMENIC BARTOLOMEU I. „RĂZBOIUL ÎN NUMELE RELIGIEI ESTE UN RĂZBOI ÎMPOTRIVA RELIGIEI”. AȘA A SCRIS PATRIARHUL BARTOLOMEU ÎN PREFAȚA CĂRȚII DIN CARE A CITAT PREȘEDINTELE UCRAINEI PETRO POROȘENKO. POROȘENKO LA LOC DE CINSTE ÎN ISTORIA UCRAINENILOR ALĂTURI DE PRINȚUL VLADIMIR, ÎNCREȘTINĂTORUL LOR ÎN ANUL 988. (articole în engleză din 5 ianuarie 2019; scurtă anunțare a știrii)





Pr.prof. Ion Ciungu



Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, Se roagă către Tatăl nostru Sfânt din Ceruri pentru unitatea persoanelor care cred în El, astfel: „Dar nu numai pentru aceştia Mă rog, ci şi pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor, Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis.” (Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 17, versetele 20-21).
.........
........
........
Mântuitorul îi învață pe cei care cred în El o ierarhie neobișnuită pentru conducătorii lumești:  “Regii neamurilor domnesc peste ele și sunt numiți binefăcători. Dar între voi să nu fie așa, ci cel mai mare dintre voi să fie ca cel mai tânăr, și căpetenia ca acela care slujește.” (Sfânta Evanghelie după Luca, capitolul 22, versetele 25-26).

........

.................................................................





 “ «Prea Fericirea Voastră, după ce cerneala aurie a Sanctității Sale [Bartolomeu I al Constantinopolului; nota trad.] a semnat textul Tomosului, mâine, după darea Tomosului, pe baza deciziilor Sinodului de Unitate din 15 decembrie, veți deveni conducătorul Bisericii Ortodoxe Autocefale a Ucrainei recunoscută de Ortodoxia mondială. Biserica, aceea care arată dragoste și asigură unitatea Statului », așa s-a adresat addressed Președintele Petro Poroșenko către Mitropolitul Kievului și al Întregii Ucraine, Epifanie, imediat după ceremonia de semnare a Tomosului de către Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.”


 „«Eu vă rog și mă rog pentru ca Biserica să continue să unească Ucraina cu dragoste și rugăciune», a adăugat Petro Poroșenko.”


„Șeful Statului l-a felicitat pe Primatul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei pentru «misiunea uriașă pe care multe generații de ucraineni au tot așteptat-o, și care a căzut pe umerii dumneavoastră».”



Sanctitatea Sa, Bartolomeu I, între Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, și Prea Fericirirea Sa, Epifanie, Mitropolitul Kievului și al Întregii Ucraine, cu ocazia semnării Tomosului de autocefalie, la Constantinopol, sâmbătă 5 ianuarie 2019.



„«Iarăși, eu accentuez că noi vom acționa numai cu dragoste și credință. Citind prefața cărții scrisă de Sanctitatea Sa, [Bartolomeu I al Constantinopolului; nota trad.], am găsit cuvinte interesante: Războiul în numele religiei este un război împotriva religiei. Eu vă împărtășesc cuvintele, Sanctitatea Voastră. Și vreau să spun că tocmai prin dragoste și rugăciune Ucraina se unește acum. Aceasta este o zi mare. Sunt recunoscător pentru fiecare persoană implicată», a zis Președintele.”


Așa am aflat din articolul I pray for the church to continue to unite Ukraine with love and prayer - President to the Primate of the Orthodox Church of Ukraine, publicat în data de 5 ianuarie 2019 pe site-ul ucrainean Religious Information Service of Ucraine.




Alte articole publicate tot în 5 ianuarie 2019 pe acest site, referitoare la acest eveniment, sunt următoarele:








………………………


Pe site-ul ortodox rus Christian Orthodoxy observăm următoarele articole, tot de azi, 5 ianuarie 2019:




New Ukrainian church continues to operate as two separat




………………………………………………………………………………………………………….



Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.



S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următorul articol:









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu