joi, 18 iulie 2019

PATRIARHIA DE CONSTANTINOPOL RESPINGE ACUZELE POTRIVIT CĂRORA AR FI PRIMIT “VREO FORMĂ DE COMPENSAȚIE” ÎN SCHIMBUL ACORDĂRII TOMOSULUI DE AUTOCEFALIE UCRAINEI. (articol în franceză din 17 iulie 2019; scurtă anunțare a știrii)



Pr. prof. Ion Ciungu







În Predica de pe Munte, Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, ne spune că nimeni nu poate sluji cu fidelitate, în același timp, la doi stăpâni: ”Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni. Căci sau va urî pe unul şi va iubi pe celălalt; sau va ţine la unul şi va nesocoti pe celălalt: Nu puteţi sluji lui Dumnezeu şi lui Mamona.” (Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 6, versetul 24). Știm că cuvântul `Mamona` se referă la bani, bogăție, lăcomie, sau la idolul banilor, care pot să-l ispitească pe om spre rău, spre îndepărtarea de Dumnezeul Cel Adevărat.
…………………………………………………………………………………….






“Directorul serviciului de presă și de comunicație al Patriarhiei Ecumenice, Nikos Papachristou, a publicat următorul comunicat:

 « Acuzele sau afirmațiile, indiferent de unde ar proveni ele, potrivit cărora Patriarhia Ecumenică, cu scopul de a acorda tomosul de autocefalie Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, ar fi cerut și primit, sau pretins, vreo formă oarecare de compensație, economică sau de alt fel, de la personalitățile politice sau bisericești, sunt absolut mincinoase, fără fundament și calomnioase. »


« În același timp, astfel de acuze sunt extrem de ofensatoare pentru Biserica Mamă a Constantinopolului, de la care și-au primit autocefalia, cu procese analoage și de aceeași natură, alte nouă Biserici locale, între care cea de la Moscova. »”


Alte aspecte din acest comunicat mai putem afla din articolul de la următorul link: Le Patriarcat œcuménique rejette les accusations selon lesquelles il aurait reçu des « compensations » en échange de l’octroi du tomos d’autocéphalie ukrainienne, publicat  în datra de 17 iulie 2019, pe website-ul ortodox de limbă franceză Orthodoxie.com, de Christophe Levalois. https://orthodoxie.com/le-patriarcat-oecumenique-rejette-les-accusations-selon-lesquelles-il-aurait-recu-des-compensations-en-echange-de-loctroi-du-tomos-dautocephalie-ukrainienne/


……………..


Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.


DE LA BISERICA AUTOCEFALĂ A UCRAINEI, $ 28 DE MILIOANE PE LUNĂ AR VREA PATRIARHUL GREC BARTOLOMEU I AL CONSTANTINOPOLULUI PENTRU CĂ LE-A ACORDAT AUTOCEFALIA ÎN 6 IANUARIE 2019 ? $ 25 DE MILIOANE AR FI CHELTUIT AMERICANII PENTRU A DECLANȘA CRIZA BISERICEASCĂ ÎN UCRAINA ȘI PENTRU A-L DETERMINA PE BARTOLOMEU SĂ ACORDE AUTOCEFALIA ? (articol în engleză din 1 iulie 2019 ; scurtă anunțare a știrii).


ÎN UCRAINA, PESTE 200 DE PAROHII AU FOST FORȚATE ILEGAL SĂ TREACĂ DE LA MITROPOLITUL ONUFRIE (DEPENDENT DE MOSCOVA) LA MITROPOLITUL EPIFANIE (DEPENDENT DE CONSTANTINOPOL), ÎNCEPÂND DIN IANUARIE 2019. EPIFANIE A DECLARAT CĂ PAROHIILE AU TRECUT DE BUNĂ VOIE, DIN DRAGOSTE. BISERICA CIPRULUI CONSIDERĂ CĂ ORTODOCȘII DEPENDENȚI DE ONUFRIE SUNT PERSECUTAȚI ȘI AU NEVOIE SĂ FIE APĂRAȚI LA CURTEA EUROPEANĂ A DREPTURILOR OMULUI. ÎN ACEST SCOP BISERICA CIPRULUI ADUNĂ SEMNĂTURI DIN TOATĂ EUROPA PENTRU A INTENTA UN PROCES LA CEDO. (articol în engleză din 26 iunie 2019 ; scurtă anunțare a știrii).


ÎN RUSIA, BISERICA ORTODOXĂ IA ÎN CONSIDERARE INTERZICEREA BINECUVÂNTĂRII ARMELOR DE DISTRUGERE ÎN MASĂ (articol în engleză din 9 iulie 2019; scurtă anunțare a știrii).


ÎN UCRAINA, ORTODOXIA CREȘTINĂ ESTE DEZBINATĂ ÎN PATRU STRUCTURI: “PATRIARHUL” FILARET, MITROPOLITUL MAKARIE, MITROPOLITUL EPIFANIE (DEPENDENT DE PATRIARHIA CONSTANTINOPOLULUI) ȘI MITROPOLITUL ONUFRIE (DEPENDENT DE PATRIARHIA MOSCOVEI)! “PATRIARHUL” FILARET, NEMULȚUMIT DE SINODUL DE UNIFICARE DIN 15 DECEMBRIE 2018 ȘI DE TOMOSUL DE AUTOCEFALIE ACORDAT BISERICII UCRAINENE DE BARTOLOMEU AL CONSTANTINOPOLULUI ÎN 5 IANUARIE 2019, LE-A RESPINS ȘI A RESTAURAT PATRIARHIA KIEVULUI ÎNTR-UN SINOD DIN 20 IUNIE 2019. (articole în engleză din 20 și 18 iunie 2019; scurtă anunțare a știrii)


 DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ESTE ȘEFUL “NOII BISERICI AUTOCEFALE A UCRAINEI”. DAR, SE PARE CĂ ACEASTĂ BISERICĂ NU VA AVEA RANGUL DE PATRIARHIE, CI VA FI CONDUSĂ DE UN MITROPOLIT, ȘI ESTE INSEPARABIL LEGATĂ DE BISERICA MAMĂ A CONSTANTINOPOLULUI, IAR PRIN ACEASTA, DE ORICE ALTĂ BISERICĂ ORTODOXĂ AUTOCEFALĂ. SINODUL DE UNIFICARE ESTE PROGRAMAT PENTRU 15 DECEMBRIE 2018. (articole în franceză și engleză din 5 decembrie 2018; scurtă anunțare a știrii)


SĂRBĂTOAREA NAȘTERII DOMNULUI ÎN UCRAINA, PE STIL VECHI (7 IANUARIE). „AȚI FOST NĂSCUȚI PENTRU HRISTOS, DAR AȚI PRIMIT BOTEZUL DE LA CONSTANTINOPOL. DORESC CA MICUȚUL IISUS CARE A ADUS PACE PE PĂMÂNT SĂ ADUCĂ PACE ÎN UCRAINA. ... TOTDEAUNA MĂ VOI RUGA PENTRU UCRAINA.” AȘA S-A ADRESAT CĂTRE UCRAINENI PATRIARHUL BARTOLOMEU ÎN AJUNUL CRĂCIUNULUI. MITROPOLITUL PRIMAT AL UCRAINEI, EPIFANIE, LA PRIMA LITURGHIE DUPĂ OBȚINEREA TOMOSULUI DE AUTOCEFALIE DE LA PATRIARHUL ECUMENIC BARTOLOMEU AL CONSTANTINOPOLULUI, L-A POMENIT LA RUGĂCIUNE ȘI PE PATRIARHUL KIRILL AL RUSIEI, PE CARE MAI ÎNAINTE REFUZASE SĂ-L POMENEASCĂ. PREȘEDINTELE POROȘENKO A FĂCUT APEL LA BISERICILE ORTODOXE DIN TOATĂ LUMEA SĂ RECUNOASCĂ NOUA BISERICĂ ORTODOXĂ AUTOCEFALĂ A UCRAINEI. (articole în engleză din 6 și 7 ianuarie 2019; scurtă anunțare a știrilor)


ÎN UCRAINA, COOPERARE SPRE UNITATEA CREȘTINILOR GRECO CATOLICI CU ORTODOCȘII SEPARAȚI DE MOSCOVA. DE CE MITROPOLITUL ORTODOX PRIMAT AL UCRAINEI, EPIFANIE, NU-L POMENEȘTE LA SLUJBE PE PATRIARHUL KIRILL AL RUSIEI? PREȘEDINTELE POROȘENKO AL UCRAINEI A DECLARAT DESPRE PREȘEDINTELE RUSIEI ASTFEL: PUTIN ÎNSUȘI A COMPARAT BISERICA ORTODOXĂ RUSĂ CU ARSENALUL NUCLEAR. (articol în franceză din 3 ianuarie 2019; și trei articole în engleză: unul din 1 ianuarie 2019, altul din 2 ianuarie 2019 și altul din 30 decembrie 2018; scurtă anunțare a știrilor)


EPIFANIE, MITROPOLITUL PRIMAT AL UCRAINEI, A PRIMIT DE LA PATRIARHUL ECUMENIC, BARTOLOMEU I, TOMOSUL DE AUTOCEFALIE, ÎN MOD OFICIAL ȘI PENTRU TOTDEAUNA, AZI, 6 IANUARIE 2019, ÎN BISERICA PATRIARHALĂ SFÂNTUL GHEORGHE DIN CARTIERUL FANAR DIN CONSTANTINOPOL, TURCIA. MÂINE, TOMOSUL VA FI EXPUS ÎN UCRAINA, ÎN BISERICA SFÂNTA SOFIA DIN KIEV. PE DE ALTĂ PARTE, CONSTANTINOPOLUL SE CONFRUNTĂ CU SARCINA DE A CONVINGE LUMEA ORTODOXĂ SĂ RECUNOASCĂ NOUA BISERICĂ ORTODOXĂ AUTOCEFALĂ A UCRAINEI SEPARATĂ DE RUSIA. RUSIA CONSIDERĂ CĂ ÎN UCRAINA NUMAI MITROPOLITUL ONUFRIE REPREZINTĂ ORTODOXIA CANONICĂ, IAR NOUA BISERICĂ ESTE SCHISMATICĂ. (articole în engleză din 6 ianuarie 2019; scurtă anunțare a știrii)


TOMOS DE AUTOCEFALIE ÎN CONSTANTINOPOL PENTRU UCRAINA, SEMNAT AZI, 5 IANUARIE 2019, DE PATRIARHUL ECUMENIC BARTOLOMEU I. „RĂZBOIUL ÎN NUMELE RELIGIEI ESTE UN RĂZBOI ÎMPOTRIVA RELIGIEI”. AȘA A SCRIS PATRIARHUL BARTOLOMEU ÎN PREFAȚA CĂRȚII DIN CARE A CITAT PREȘEDINTELE UCRAINEI PETRO POROȘENKO. POROȘENKO LA LOC DE CINSTE ÎN ISTORIA UCRAINENILOR ALĂTURI DE PRINȚUL VLADIMIR, ÎNCREȘTINĂTORUL LOR ÎN ANUL 988. (articole în engleză din 5 ianuarie 2019; scurtă anunțare a știrii)



















„MARE VICTORIE ASUPRA DEMONILOR DE LA MOSCOVA” A ANUNȚAT PREȘEDINTELE UCRAINEI, PETRO POROȘENKO, REFERINDU-SE LA AUTOCEFALIA BISERICII UCRAINENE PE CARE O ACORDĂ PATRIARHIA ECUMENICĂ DIN CONSTANTINOPOL (articole din 11 și 12 octombrie 2018 în engleză și franceză; scurtă anunțare a știrii)





EPISCOPUL UCRAINEAN SEBASTIAN A FOST DESTITUIT DE CĂTRE SINODUL BISERICII ORTODOXE UCRAINENE A PATRIARHIEI KIEVULUI, DIN CAUZĂ CĂ ÎN 25 MAI 2018 A ÎNCERCAT SĂ-L UCIDĂ PE PATRIARHUL FILARET. S-AR PUTEA SĂ PRIMEASCĂ O PEDEAPSĂ CU ÎNCHISOAREA DE 3 PÂNĂ LA 7 ANI (articol în engleză din 16 august 2018; scurtă anunțare a știrii)












Despre evreii care manevrează oamenii cu scopul de a susține minciuni și furt în formă continuată putem afla și din articolul referitor la Muzeul Ateismului de la următorul link: EVREI CONTRA CATEDRALEI SFÂNTULUI ISAAC (RUSIA)










Despre evreii care susțin ISIS putem afla și din articolul de la următorul link: DUMINICA FLORIILOR CU 44 (52) DE MORȚI (ÎN EGIPT, ISIS) 


Ateismul este susținut de  obicei de evreii-derbedei-anarhiști-anticriști-sataniști. Ei au început descreștinarea Franței în Revoluția Franceză din 1789. Atunci L-au scos pe Domnul nostru Iisus Hristos din societatea franceză și s-au afirmat ei cu barbariile și anarhiile lor ca drepturi ale omului. De atunci ei lucrează cu hărnicie diabolică la descreștinarea lumii. „NU VA RĂMÂNE AICI PIATRĂ PE PIATRĂ CARE SĂ NU SE RISIPEASCĂ” (2.800 de biserici se vor demola în Franța în anii care urmează!?)


Descreștinarea Europei au început-o evreii în Franța. Ei ar vrea să o continue și în România, prin persoane cu funcții importante în Statul Român, cum este Sandra Pralong, care a spus, în 2014, că predarea Religiei nu este treaba școlii : PLAN PENTRU DESCREȘTINAREA EUROPEI (înlăturarea crucilor de pe biserica grecească folosită ca brand pe ambalaje alimentare; controversa din 31 august 2017)



Despre evreii din România, care prin Institutul Elie Wiesel luptă contra creștinilor români, dar și despre jignirea generalizată a profesorilor de Religie în România, putem afla unele aspecte și din articolul de la următorul link: AVEM NEVOIE ȘI DE IISUS? (capelani în toate liceele publice, pentru îmbunătățirea disciplinei în Kenya, 2017)


Despre Iisus caricaturizat cu nas de porc, iar Sfânta lui Mamă cu nas de scroafă, putem afla și din articolul de la următorul link: 2015: DE LA CHARLIE HEBDO LA MARTIRII CREȘTINI



Evreii necreștini spun despre Fecioara Maria că a fost violată de un vecin și astfel s-a născut Iisus : DESPRE MAICA DOMNULUI XI, Ce puncte de vedere găsim în religiile necreştine de azi despre Maica Domnului ? Ce ştim despre unele rugăciuni către Maica Domnului ?



În cartea evreilor numită Talmud scrie că Iisus  a fost vrăjitor. Despre aceasta putem afla unele aspecte și din articolul de la următorul link:











Creștinii luptă din greu să contracareze efectele criminale ale ateilor:









ÎN RUSIA, ÎN 2018, PĂCATELE AVORTURILOR AU SCĂZUT CU APROAPE 10%, DATORITĂ PROGRAMULUI DE ÎNGIJIRE OBSTETRICĂ IMPLEMENTAT DE PREȘEDINTELE RUSIEI, VLADIMIR PUTIN. (articol în engleză din 24 aprilie 2019; scurtă anunțare a știrii). ÎN ROMÂNIA SE FAC 100.000 DE AVORTURI ANUAL!!! PREȘEDINTELE ROMÂNIEI, KLAUS IOHANNIS, IMPLEMENTEAZĂ VREUN PROGRAM DE ÎNGRIJIRE OBSTETRICĂ???

































Polonia are una dintre cele mai restrictive legi cu privire la avort în Europa. Nu degeaba polonezii L-au declarat în 2016 pe Iisus drept Rege al Poloniei : IISUS A FOST DECLARAT REGE AL POLONIEI (Sâmbătă 19 noiembrie, 2016)















ATEI, MUTANȚI, AUTIȘTI, SCHIZOFRENICI, STÂNGACI (despre un studiu academic publicat în engleză în 20 decembrie 2017). 


UN OM UCIGAȘ ÎN SERIE PROBABIL CĂ E UN ATEU (așa cred 60% din respondenți ; studiu psihologic, 2017). 












Despre schimbarea în bine a atitudinii față de femei și copii: Creştinismul : Binecuvântare sau Povară pentru omenire ? II ( Traducere din articolul lui Noel Hornor )



Despre schimbarea în bine a atitudinii față de bolnavi, și despre dezvoltarea educației, și despre stilul de viață caritabilă, precum și despre efectele generale ale învățăturii creștine: 
Creştinismul : Binecuvântare sau Povară pentru omenire ? III ( Traducere din articolul lui Noel Hornor )

















O SUTĂ DE MII DE PERSOANE SUNT AȘTEPTATE ÎN 16 ȘI 17 IULIE 2018, LA „BISERICA-DE-PE-SÂNGE” DIN EKATERINBURG, LA COMEMORAREA CENTENARULUI ASASINĂRII DE CĂTRE BOȘEVICII ATEI A FAMILIEI IMPERIALE A RUSIEI (ȚARUL NICOLAE AL II-LEA CU FAMILIA), (articole în franceză din 15, 19 și 20 iulie 2018; și în română din 16 și 17 iulie 2018; și în engleză din 16 și 17 iulie 2018; scurtă anunțare a știrii)



ÎN EKATERINBURG (RUSIA), 60.000 DE PERSOANE AU PARTICIPAT, ÎN NOAPTEA DE 16/17 IULIE 2019, LA PROCESIUNEA ÎN CINSTEA ȚARULUI NICOLAE II ȘI A FAMILIEI LUI. (articol în engleză din 17 iulie 2019; scurtă anunțare a știrii). EI AU FOST UCIȘI DE BOLȘEVICII ATEI EVREI ÎN 16/17 IULIE 1918. FAMILIA IMPERIALĂ A FOST CANONIZATĂ ÎN ANUL 1981, IAR ÎN ANUL 2000 CANONIZAREA ACEASTA A FOST GENERALIZATĂ ÎN TOATĂ BISERICA ORTODOXĂ RUSĂ.


CETĂȚENIE EUROPEANĂ ȘI CETĂȚENIE NAȚIONALĂ (2019 – ANUL CĂRȚII ÎN ROMÂNIA, PROGRAMUL NAȚIONAL „ROMÂNIA, CITEȘTE!” ) Biblia este cea mai citită carte din lume. Iisus, Învățătorul Suprem, se mai numește și Cuvântul Veșnic al lui Dumnezeu, Cuvânt Care a devenit Om (Ioan 1, 1-14). El este Persoana Divino-Umană Numărul Unu, Unică în Univers. Să-L citim!!!















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe 25 aprile îl sărbătorim pe SFÂNTUL APOSTOL ȘI EVANGHELIST MARCU. El este reprezentat în iconografie împreună cu un leu (cel mai adesea un leu cu aripi). EVANGHELIA SCRISĂ DE SFÂNTUL MARCU este CEA MAI SCURTĂ EVANGHELIE din NOUL TESTAMENT, având numai 16 capitole. EVANGHELIA SCRISĂ DE SFÂNTUL MARCU, la cererea creștinilor din Roma, ARE LA BAZĂ PREDICA SFÂNTULUI APOSTOL PETRU, Marcu fiind colaborator apropiat al lui Petru. … Potrivit Sfintei Tradiții, CINA CEA DE TAINĂ a avut loc ÎN CASA MAMEI LUI MARCU, în Ierusalim. De asemenea, ÎN ACEASTĂ CASĂ S-A ARĂTAT DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS APOSTOLILOR DUPĂ ÎNVIERE. De asemenea, ÎN ACEASTĂ CASĂ A VENIT DUHUL SFÂNT PESTE APOSTOLI ÎN ZIUA CINCIZECIMII. Deci ACEASTĂ CASĂ ESTE CONSIDERATĂ A FI PRIMA BISERICĂ DIN LUME. O veche tradiție spune că Marcu făcea parte din cei 70 (sau 72) de ucenici, pe lângă cei 12 apostoli, aleși și trimiși în misiune de Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos. … Marcu a fost și colaborator al Sfântului Apostol Pavel. … Din cartea numită “Proloagele” aflăm că MARCU A PREDICAT VESTEA CEA BUNĂ ADUSĂ LUMII DE FIUL LUI DUMNEZEU ÎN EGIPT, LIBIA ȘI PENTAPOLE. O tradiție occidentală ne informează că MARCU A PREDICAT ȘI ÎN ITALIA DE NORD, ÎN AQUILEIA. Potrivit unor surse, MARCU A FOST EPISCOP ÎN ALEXANDRIA EGIPTULUI MULȚI ANI, timp în care Dumnezeu a lucrat prin el multe minuni, atrăgând mulți oameni la credința creștină. TOT ACOLO EL A SUFERIT MOARTE DE MARTIR, ÎN 25 APRILIE, ANUL 68. … Pe 24 aprilie, anul 68, în Ziua de Paști, în Alexandria, Marcu cinstea Învierea Domnului nostru Iisus Hristos, prin rugăciunile Sfintei Liturghii. Pe de altă parte, elinii păgâni de acolo îl cinsteau pe zeul lor Serapis. Din invidie, elinii păgâni i-au legat de gât o funie lui Marcu și l-au târât pe pământ, pe pietre ascuțite, încât i se rănea trupul de ascuțișul pietrelor, înroșindu-se drumul de sângele lui. Ei îl insultau cu aceste cuvinte : “să-l tragem pe boul acesta la ocolul boilor !” Iar Sfântul Marcu mulţumea Mântuitorului Hristos zicând: “Mulţumesc Ţie Doamne Iisuse Hristoase că m-ai învrednicit să pătimesc aceasta pentru numele Tău!” Seara l-au aruncat în temniță. Noaptea un înger al Domnului i s-a arătat lui Marcu și l-a încurajat. A doua zi, elinii iarăși i-au legat funia de gât și l-au târât peste pietre ascuțite, insultându-l cu aceleași cuvinte. Marcu mulţumea lui Dumnezeu şi zicea: “În mâinile Tale, Doamne, îmi dau duhul Meu !” Apoi şi-a dat duhul. Necurații elini au făcut foc cu intenția să-i ardă corpul, dar Dumnezeu a dat atunci o ploaie mare cu piatră, urmată de un cutremur de pământ, astfel că focul s-a stins, iar elinii au plecat, lăsând corpul acolo. Au venit apoi creștinii credincioși care au înmormântat cu cinste corpul Sfântului Marcu. … Sute de ani mai târziu, în perioada când Alexandria era sub stăpânire mahomedană, pentru a nu fi profanate moaștele Sfântului Marcu, doi negustori venețieni le-au luat și le-au dus în Veneția, în anul 828. … După mai mult de 1.000 de ani, parte din moaștele Sfântului Marcu au fost restituite Bisericii Copte, de către Biserica Romano-Catolică, prin Papa Paul al VI – lea, în anul 1968. https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/942106874061167 … SĂ NE AMINTIM, sau să aflăm acum, că ASTĂZI, TREI BISERICI PRETIND A FI MOȘTENITOARE DIRECTE ALE BISERICII ORIGINALE ÎNTEMEIATE DE SFÂNTUL APOSTOL ȘI EVANGHELIST MARCU ÎN ALEXANDRIA EGIPTULUI: 1. Biserica Ortodoxă Coptă a Alexandriei, care are aproximativ 15 milioane de credincioși; 2. Biserica Ortodoxă Greacă a Alexandriei, care are aprox. 1,5 milioane de credincioși; potrivit altor surse ar avea până la 5 milioane în toată Africa; 3. Biserica Catolică Coptă, care are cam 187.000 de credincioși. Referitor la Bisericile care dețin MOAȘTE ALE SFÂNTULUI EVANGHELIST MARCU se cuvine să amintim: 1) Catedrala Ortodoxă Coptă Sfântul Marcu din Alexandria (Egipt); 2) Catedrala Ortodoxă Coptă Sfântul Marcu din Cairo (Egipt); 3) Catedrala Patriarhiei din Veneția, adică Basilica San Marco din Veneția (Italia). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, Îți mulțumim frumos prin Duhul Sfânt, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, pentru Sfântul Tău Martir Evanghelist Marcu, pentru Evanghelia Ta pe care ne-ai transmis-o prin el, precum și pentru toate valorile culturale lăsate prin el moștenire spre mântuirea lumii! OBSERVĂM CĂ nici unul dintre cei patru evangheliști nu are zi de sărbătoare scrisă cu roșu în calendar. DAR, se cuvine să-i avem scriși în calendarul sufletelor noastre: Sfântul Apostol și Evanghelist MATEI (16 Noiembrie), Sfântul Apostol şi Evanghelist LUCA (18 octombrie), Sfântul Apostol şi Evanghelist IOAN (8 mai și 26 septembrie). … Slavă Ție Veșnicule și Unicule Dumnezeu Atotsfânt, Atotputernic și Iubitor de oameni, Dumnezeu tainic, Unul în Ființă, dar Întreit în Persoane! Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh acum și pururea și în vecii vecilor! Amin! Amin! Așa să fie!

Pr. prof. Ion Ciungu   https://www.facebook.com/photo/?fbid=2928120857328405&set=a.711891222284724 Mai multe aspecte referitoare l...