marți, 15 august 2023

Azi, 15 august, este SĂRBĂTOARE: ADORMIREA MAICII DOMNULUI, PURUREA FECIOARA MARIA, sărbătoare numită și Sfânta Marie Mare. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în 15 august, dar și alte texte extrabiblice stabilite de Biserică pentru această sărbătoare! Haideți să zicem și noi o rugăciune pentru cele peste două milioane de persoane din România care poartă sfântul nume de Maria, numele Maicii Domnului nostru Iisus Hristos! Să zicem și pentru persoanele cu numele de Maria care au plecat în lumea de dincolo!) ÎN GENERAL, POTRIVIT TRADIȚIEI SFINTE A BISERICII, SE CONSIDERĂ CĂ MAICA DOMNULUI A ADORMIT (A MURIT) LA VÂRSTA DE 63 DE ANI, DIN DRAGOSTE DUPĂ FIUL EI. ATUNCI A VENIT DIN CER FIUL EI, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, ÎNCONJURAT DE SLAVA ÎNGERILOR, ȘI A LUAT SUFLETUL EI. CORPUL EI A FOST ÎNMORMÂNTAT DE SFINȚII APOSTOLI (TOMA FIIND ABSENT) ÎN SATUL GHETSIMANI (ADICĂ ÎN IERUSALIM, LA POALELE MUNTELUI MĂSLINILOR), ÎNSĂ A TREIA ZI CORPUL EI A FOST ÎNVIAT ȘI LUAT LA CER. DUPĂ ÎNMORMÂNTARE APOSTOLII AU RĂMAS TIMP DE TREI ZILE LÂNGĂ MORMÂNT CÂNTÂND PSALMI, IAR A TREIA ZI A SOSIT TOMA ȘI I-A RUGAT SĂ DESCHIDĂ MORMÂNTUL PENTRU A-ȘI POTOLI ÎNTRISTAREA. CÂND AU DESCHIS MORMÂNTUL S-AU SPERIAT VĂZÂND CĂ ERA GOL. EI AU RĂMAS ACOLO, IAR SPRE SEARĂ LE-A APĂRUT ÎN VĂZDUH MAICA DOMNULUI CU MULȚIME DE ÎNGERI ȘI A VORBIT CU EI ASTFEL: BUCURAȚI-VĂ, CĂCI EU SUNT CU VOI ÎN TOATE ZILELE! (O, vai de noi, Maica Domnului! Mulți nici nu îndrăznim să credem minunile despre sfințenia ta, din cauza păcatelor noastre, sedimentate pe ochii sufletelor noastre! Te rugăm frumos, ajută-ne, Maica Domnului, să ne descotorosim de orice spurcăciune spirituală iudaistă, ateistă, antihristă, satanistă, care persistă în România, și luminează-ne mințile, simțurile, sentimentele, dorințele, aspirațiile, voințele, ființele! Îți mulțumim frumos, Maica Domnului! )

Pr. prof. Ion Ciungu


“Întru Naștere fecioria ai păzit, întru Adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare; mutatu-te-ai la viață, fiind Maica Vieții. Și cu rugăciunile tale izbăvești din moarte sufletele noastre.” (Troparul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului)

Ne amintim că în timpul chinurilor pe Crucea de pe Dealul Golgota din afara Ierusalimului, Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, nu a uitat-o pe Sfânta Lui Mamă, ci chiar atunci El a încredințat-o Apostolului Ioan, iar Apostolul Ioan a luat-o de atunci la sine, în grija lui, la casa lui. (Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 19, versetele 26 – 27) https://www.crestinortodox.ro/biblia/Evanghelia-Ioan/Patimile-Domnului-Rastignirea-si-moartea-lui-Iisus-Punerea-in-mormant/

 

Din Sfânta Tradiție a Bisericii aflăm că atunci când a binevoit Hristos Dumnezeul nostru să o ia pe Maica Sa la Sine, El a anunțat-o cu trei zile mai înainte prin Arhanghelul Gavriil. Arhanghelul i-a dus acest mesaj: Acestea zice Fiul tău: Vremea este a o muta pe Maica Mea la Mine. Deloc să nu te temi de aceasta, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii în viață nemuritoare. (Din SINAXAR, în cartea de cult numită MINEIUL PENTRU LUNA AUGUST, la ZIUA A CINCISPREZECEA, Adormirea Preasfintei slăvitei Stăpânei noastre de Dumnezeu Născătoarei și pururea Fecioarei Maria.) https://sites.google.com/site/ortodox007/mineiele-bisericii-ortodoxe/mineiul-pe-august#h.xhth1ek45s9t

Despre Maica Domnului (partea VII), Ce ştim despre biografia Maicii Domnului din surse extra-biblice selectate şi utilizate de Biserică?

 

Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în ziua de 15 august este din Sfânta Evanghelie după Luca, capitolul 10, versetele 38 – 42, și din capitolul 11, versetele 27 – 28:

 

38 

Şi pe când mergeau ei, El a intrat într'un sat; iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. 

39 

Şi ea avea o soră ce se chema Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, Îi asculta cuvântul. 

40 

Iar Marta se silea cu multă slujire şi, apropiindu-se, a zis: „Doamne, oare nu socoteşti că sora mea m'a lăsat să slujesc singură? Spune-i deci să mă ajute“. 

41 

Şi răspunzând Domnul, i-a zis: „Marto, Marto, te'ngrijeşti şi pentru multe te sileşti, 

42 

ci un lucru trebuie; că Maria partea cea bună şi-a ales-o, care nu i se va lua“. 

 

27 

Şi a fost că pe când spunea El acestea, o femeie din mulţime, ridicându-şi glasul, I-a zis: „Fericit este pântecele care Te-a purtat şi pieptul la care ai supt!“ 

28 

Iar El a zis: „Într'adevăr, fericiţi sunt cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi-l păzesc d“.

 

http://www.dervent.ro/s/b/index-D.php?link=NT-Lc-10-01_15#01

http://www.dervent.ro/s/b/index-D.php?link=NT-Lc-11-23_26#23

...

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna8

https://www.catholica.ro/calendar-greco-catolic-2023/8/

https://www.oca.org/readings/daily/2023/08/15

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0 

https://www.stathanasius.org/resources/bible-study-downloads/2023/

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

http://www.orthodoxer-kalender.de/

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

……………………………………………………………………………………

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

În POSTUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI, haideți să citim, treptat, din PSALTIREA MAICII DOMNULUI! (Psalmii 143 - 150)

 

AT THE DOOR OF COMPASSION, a prayer poem to The Mother of The Lord, by St. John James the Chozebite. O încercare de versificare în engleză, după poezia de rugăciune LA UȘA MILOSTIVIRII, scrisă în română de Sf. Ioan Iacob Hozevitul (sărbătorit pe 5 august). Cântată de diferiți interpreți, în română este cunoscută mai mult după primele două versuri din prima strofă: PREASFÂNTĂ MAICĂ ȘI FECIOARĂ, NĂDEJDEA SUFLETULUI MEU.

 

À LA PORTE DE LA COMPASSION, un poème de prière à La Mère du Seigneur, par St. Jean Jacques de Choziba. O încercare de versificare în franceză, după poezia de rugăciune LA UȘA MILOSTIVIRII, scrisă în română de Sf. Ioan Iacov Hozevitul (sărbătorit pe 5 august). Cântată de diferiți interpreți, în română este cunoscută mai mult după primele două versuri din prima strofă: PREASFÂNTĂ MAICĂ ȘI FECIOARĂ, NĂDEJDEA SUFLETULUI MEU.


DESPRE MAICA DOMNULUI (I-XIV)

 

PSALTIREA MAICII DOMNULUI




Iisus – lumina lumii, Mama lui Iisus – Maica luminii

 

SĂRBĂTOAREA “IZVORUL TĂMĂDUIRII”, DEDICATĂ MAICII DOMNULUI, ESTE VECHE DE APROXIMATIV 1400 -1500 DE ANI, DE PE VREMEA ÎMPĂRAȚILOR BIZANTINI LEON I ȘI JUSTINIAN I. “BISERICA SFINTEI MARII A IZVORULUI” DIN ISTANBUL, UNDE SE AFLĂ ȘI “IZVORUL TĂMĂDUIRII”, AȘA CUM ESTE ASTĂZI EA DATEAZĂ DIN 1835. (De ce turcii îi spun acestei biserici Mănăstirea Grecească a Mamei Maria a Peștilor, în limba turcă “Balıklı Meryem Ana Rum Manastiri” ? Câți creștini mai sunt azi în Turcia?) NE AMINTIM CĂ TURCII AU CUCERIT IMPERIUL BIZANTIN CREȘTIN ÎN 1453 DIN CAUZA DECADENȚEI RELIGIOASE ȘI MORALE A CREȘTINILOR, CA PEDEAPSĂ DE LA DUMNEZEU.

 

“MARIA, MAMA LUI IISUS” – „MARIAM UMM EISA” NOUA DENUMIRE A UNEI MOSCHEI ( în Emiratele Arabe Unite, din 14 iunie 2017)

 

CAM 7.000 DE BOLNAVI PRETIND CĂ AU FOST VNDECAȚI MIRACULOS LA LOURDES (ÎN FRANȚA), PRIN INTERVENȚIA MAICII DOMNULUI, DIN 1858 PÂNĂ ACUM, ÎNSĂ NUMAI 70 DE VINDECĂRI MIRACULOASE SUNT RECUNOSCUTE OFICIAL DE CĂTRE BISERICA CATOLICĂ ȘI DE CĂTRE BIROUL MEDICAL DE LA LORDES. COMITETUL INTERNAȚIONAL MEDICAL DE LA LOURD URMEAZĂ SĂ EXAMINEZE CAZUL UNUI BRITANIC, KAZIK STEPAN, CARE ACUM ARE 71 DE ANI ȘI CARE PRETINDE CĂ A FOST VINDECAT DE CANCER PRIN FAPTUL CĂ S-A SCĂLDAT ÎN IZVORUL NATURAL DE LA LOURDES, PE CÂND ERA ADOLESCENT ȘI AVEA O TUMOARE INOPERABILĂ PE MĂDUVA SPINĂRII CARE ÎL ADUSESE ÎN SITUAȚIA DE A NU MAI PUTEA SĂ MEARGĂ DE LUNI DE ZILE. (articole în engleză din 7 septembrie 2019; și în română din 8 septembrie 2019; scurtă anunțare a știrii)

 

ESTE MAI FRUMOS, MAI BINE, MAI EDUCATIV, SĂ ÎNVEȚI DESPRE MAICA DOMNULUI DECÂT SĂ FACI ÎNCHISOARE PÂNĂ LA TREI ANI (decizie dată de judecător pentru trei adolescenți mahomedani din Liban în data de 8 februarie 2018)

  

FRUMUSEȚEA SFINȚENIEI CARE NE VINE DE LA SFÂNTA MAMĂ A LUI IISUS, PURUREA FECIOARA MARIA, ȘI CHIAR DIN ÎNĂLȚIMEA DIVINITĂȚII TREIMICE REVELATĂ LUMII DE IISUS, AR PUTEA CREA ÎN NOI IUBIREA ȘI LUMINA LINIȘTITOARE A CERULUI DUMNEZEIESC, DESPOVĂRÂNDU-NE DE SFATURILE DRACILOR ȘI DE AMARUL ACESTEI LUMI DECOMPOZABILE DIN CAUZA PĂCATULUI INSERAT DE SATANA (poezie de poetul creștin Traian Dorz ; citate de la preotul călugăr Arsenie Boca ; din fila de calendar creștin ortodox pe luna august, anul 2018, editat de Oastea Domnului)

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2018/08/frumusetea-sfinteniei-care-ne-vine-de.html

 

DIN MINUNILE MAICII DOMNULUI

 

Arătări ale Maicii Domnului

 

FEMEIA DIN APOCALIPSĂ

 

Pelerinaje

 

MAICA DOMNULUI „SMERENIA CEA ÎNTRU TOTUL DESĂVÂRȘITĂ ȘI POVĂȚUITOAREA SMERENIEI ASCETICE” (stihuri de acatist, de Vasile Călin Drăgan)

  

MAICA DOMNULUI „SMERENIA CEA ÎNTRU TOTUL DESĂVÂRȘITĂ ȘI POVĂȚUITOAREA SMERENIEI ASCETICE” (II) (stihuri de acatist, de Vasile Călin Drăgan)

 

MAICA DOMNULUI „SMERENIA CEA ÎNTRU TOTUL DESĂVÂRȘITĂ ȘI POVĂȚUITOAREA SMERENIEI ASCETICE” (III) (stihuri de acatist, de Vasile Călin Drăgan)

 

MAICA DOMNULUI „SMERENIA CEA ÎNTRU TOTUL DESĂVÂRȘITĂ ȘI POVĂȚUITOAREA SMERENIEI ASCETICE” (IV) (stihuri de acatist, de Vasile Călin Drăgan)

 

MAICA DOMNULUI „SMERENIA CEA ÎNTRU TOTUL DESĂVÂRȘITĂ ȘI POVĂȚUITOAREA SMERENIEI ASCETICE” (V) (stihuri de acatist, de Vasile Călin Drăgan)

 

MAICA DOMNULUI „SMERENIA CEA ÎNTRU TOTUL DESĂVÂRȘITĂ ȘI POVĂȚUITOAREA SMERENIEI ASCETICE” (VI) (stihuri de acatist, de Vasile Călin Drăgan)

  

MAICA DOMNULUI „SMERENIA CEA ÎNTRU TOTUL DESĂVÂRȘITĂ ȘI POVĂȚUITOAREA SMERENIEI ASCETICE” (VII) (stihuri de acatist, de Vasile Călin Drăgan)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Azi, în SÂMBĂTA MOȘILOR DE IARNĂ, înainte de DUMINICA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI, ne-am asociat/ne asociem la RUGĂCIUNILE DE POMENIRE GENERALĂ A MORȚILOR, A TUTUROR PERSOANELOR PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO, potrivit Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. ASTFEL, se cuvine să cerem de la Dumnezeu IERTARE PENTRU PERSOANELE PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO și, de asemenea, IERTARE PENTRU NOI, persoanele din lumea aceasta: DOAMNE DUMNEZEULE, TATĂ CERESC ATOTSFÂNT ȘI ATOTPUTERNIC, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, IARTĂ-LE (IARTĂ-NE) PĂCATELE ȘI AI MILĂ DE LUMEA TA! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS! ... Ne rugăm pentru morți din cel puțin trei motive: 1) Iubirea Domnului nostru Iisus Hristos este mai tare decât moartea. Sfântul Apostol Pavel ne spune că tocmai cu acest scop Mântuitorul a murit și a înviat: ca să aibă stăpânire atât peste vii cât și peste morți (Romani 14, 9). ... 2) Cei pe care noi îi considerăm morți continuă să fie vii, după cum ne asigură Mântuitorul (Luca 20, 37-38). ... 3) Iubirea noastră creștinească continuă și dincolo de moarte, căci iubirea creștinească este cea mai puternică virtute, care nu dispare niciodată (1 Corinteni 13). LA RUGĂCIUNILE DE POMENIRE A MORȚILOR ADUCEM ANUMITE SIMBOLURI ALE PREZENȚEI LUI IISUS. De exemplu, aducem LUMÂNĂRI (CANDELE) APRINSE, care ne amintesc următoarele cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos: “EU SUNT LUMINA LUMII.” Aducem BOBUL DE GRÂU (sub formă de colivă și pâine), care ne amintește de MOARTEA ȘI ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, după cum El Însuși a spus când a prevestit Moartea și Învierea Sa prin următoarele cuvinte: “ADEVĂRAT, ADEVĂRAT ZIC VOUĂ CĂ DACĂ GRĂUNTELE DE GRÂU, CÂND CADE ÎN PĂMÂNT, NU VA MURI, RĂMÂNE SINGUR; IAR DACĂ VA MURI, ADUCE MULTĂ ROADĂ.” Aducem VIN, amintindu-ne că la Cina cea de Taină Iisus, luând paharul cu vin, a spus: “ACESTA ESTE SÂNGELE MEU, SÂNGELE LEGĂMÂNTULUI CELUI NOU, CARE SE VARSĂ PENTRU MULȚI SPRE IERTAREA PĂCATELOR.” ... Să ne amintim poezia lui Nichifor Crainic: UNDE SUNT CEI CARE NU MAI SUNT? Să o ascultăm interpretată de Tudor Gheorghe: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1185665466135870 ... Despre tăria pe care ne-o dă credința noastră creștină în viața de apoi, adică în viața de după moarte, a scris poetul George Coșbuc, căruia i-a murit singurul copil, Alexandru, la vârsta de (aproape) 20 de ani: "Dar știu un lucru mai presus/ De toate câte ți le-am spus:/ Credința-n zilele de-apoi/ E singura tărie-n noi,/ Că multe-s tari cum credem noi/ Și mâine nu-s!" (George Coșbuc, Moartea lui Fulger).

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus, prevestind Moartea Sa și Învierea Sa, precum și rezultatul Morții și Învierii Sale, a zis astfel:  “Adevăr...