duminică, 20 august 2023

Avem DATORII față de DUMNEZEU, față de APROAPELE și față de NOI ÎNȘINE. Conștiința noastră morală, dacă este trează, adevărată și dreaptă, ne spune că nu ne-am îndeplinit întotdeauna aceste datorii cum se cuvine. PRIMA DATORIE, față de DUMNEZEU, este să-L cunoaștem, să știm CINE este EL, apoi să Îi cunoaștem LEGILE MORALE, să le respectăm, să ÎL iubim, să Îl slujim, să Îi mulțumim și să Îl slăvim. Precis avem datorii neîmplinite, datorii restante, atât față de Dumnezeu, cât și față de aproapele și față de noi înșine. ... PUTEM SCĂPA DE MULTE DATORII, DACĂ SUNTEM IERTĂTORI FAȚĂ DE ALȚII, AȘA CUM DUMNEZEU ESTE FAȚĂ DE NOI. Textul evanghelic programat pentru Sfânta Liturghie de azi, Duminica a 11 – a după Rusalii, ne amintește despre Pilda datornicului iertat, dar neiertător. A fost iertat de o datorie foarte mare (10.000 de talanți), dar n-a vrut să ierte unui coleg o datorie mică (100 de dinari). Pentru aceasta Stăpânul (Dumnezeu) l-a pedepsit. Să fim atenți, să nu fim vicleni!

Pr. prof. Ion Ciungu

 

„Şi ne iartă nouă greşealele noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri!” (Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 6, versetul 12) https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=6

Răspunzându-i lui Petru despre iertare, Iisus a zis: "De aceea, semănatu-s'a împărăţia cerurilor cu un împărat care a vrut să se socotească cu slugile sale. Şi începând el să facă socoteala, i s'a adus un datornic cu zece mii de talanţi." ...

 

Textul care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 11-a după Rusalii este din Sfânta Evanghelie după Matei, din capitolul 18, versetele 23 – 35 :

Mt 18, 28-35.

 

23 

De aceea, asemănatu-s'a împărăţia cerurilor cu un împărat care a vrut să se socotească cu slugile sale. 

24 

Şi începând el să facă socoteala, i s'a adus un datornic cu zece mii de talanţi. 

25 

Dar neavând acela cu ce plăti, stăpânul său a poruncit să-l vândă pe el, şi pe femeia lui şi pe copiii lui şi toate câte are, ca să plătească. 

26 

Deci, căzând sluga aceea în genunchi, i se închina, zicând: Doamne, mai îngăduieşte-mă şi-ţi voi plăti tot. 

27 

Iar stăpânul slugii aceleia, milostivindu-se de el, i-a dat drumul şi i-a iertat datoria. 

28 

Dar, ieşind, sluga aceea a găsit pe unul din cei ce slujeau împreună cu el şi care-i datora o sută de dinari. Şi punând mâna pe el, îl sugruma, zicând: Plăteşte-mi ce eşti dator! 

29 

Şi căzându-i la picioare cel ce era slugă ca şi el, îl ruga, zicând: Mai îngăduieşte-mă şi-ţi voi plăti... 

30 

Dar el n'a vrut, ci mergând, l-a aruncat în închisoare, până ce va plăti datoria. 

31 

Iar celelalte slugi, văzând cele petrecute, s'au întristat foarte şi, venind, i-au spus stăpânului toate cele întâmplate. 

32 

Atunci, chemându-l stăpânul său, i-a zis: Slugă vicleană, toată datoria aceea ţi-am iertat-o, fiindcă m'ai rugat. 

33 

Nu trebuia oare ca şi tu să ai milă de cel ce este slugă împreună cu tine, aşa cum am avut eu milă de tine? 

34 

Şi mâniindu-se stăpânul său, l-a dat pe mâna chinuitorilor, până ce-i va plăti toată datoria. 

35 

Aşa vă va face vouă şi Tatăl Meu Cel ceresc dacă nu veţi ierta fiecare fratelui său, din toată inima“.

Un talant ca monedă putea fi de 34 kg de aur, sau 43 kg de argint.

Un dinar era plata pentru o zi de muncă.

Diferența între cele datorii este enormă și exprimă datoria noastră uriașă față de Dumnezeu în raport cu datoriile mici ale semenilor noștri față de noi.

https://www.crestinortodox.ro/biblia/Unitati-masura-monede-mentionate-Sfanta-Scriptura/

…..

Observăm că 10.000 de talanți reprezintă 200.000 de ani de lucru.      Philip Massey, The parable of the two debtors in modern terms, https://chimesnewspaper.com/13189/opinions/parable-two-debtors/
....

...

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna8

https://www.catholica.ro/calendar-greco-catolic-2023/8/

https://www.oca.org/readings/daily/2023/08/20

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0 

https://www.stathanasius.org/resources/bible-study-downloads/2023/

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://lire.la-bible.net/lecture/matthieu/18/1

http://www.orthodoxer-kalender.de/

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

……………………………………………………………………………………

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

Astăzi este A ZECEA DUMINICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA RUSALIILOR. Știm că la Rusalii sărbătorim Venirea Duhului Sfânt peste apostoli și Înființarea, în chip văzut, a Bisericii (Comunității) Creștine. TEXTUL EVANGHELIC care se citește azi la Sfânta Liturghie este despre VINDECAREA FIULUI LUNATIC, EPILEPTIC, care avea duh necurat mut. Apostolii n-au reușit să alunge duhul necurat pentru a-l vindeca pe acel băiat adus de tatăl lui. Domnul nostru Iisus Hristos l-a vindecat. Apostolii L-au întrebat pe Iisus de ce ei n-au putut să scoată duhul necurat din băiat. Iisus le-a răspuns că ei nu au avut în mod suficient credință, rugăciune și post. Deci, unele boli sunt cauzate de duhuri necurate. DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS, SPOREȘTE-NE CREDINȚA, RUGĂCIUNEA ȘI POSTUL! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

 

Azi, 15 august, este SĂRBĂTOARE: ADORMIREA MAICII DOMNULUI, PURUREA FECIOARA MARIA, sărbătoare numită și Sfânta Marie Mare. (Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în 15 august, dar și alte texte extrabiblice stabilite de Biserică pentru această sărbătoare! Haideți să zicem și noi o rugăciune pentru cele peste două milioane de persoane din România care poartă sfântul nume de Maria, numele Maicii Domnului nostru Iisus Hristos! Să zicem și pentru persoanele cu numele de Maria care au plecat în lumea de dincolo!) ÎN GENERAL, POTRIVIT TRADIȚIEI SFINTE A BISERICII, SE CONSIDERĂ CĂ MAICA DOMNULUI A ADORMIT (A MURIT) LA VÂRSTA DE 63 DE ANI, DIN DRAGOSTE DUPĂ FIUL EI. ATUNCI A VENIT DIN CER FIUL EI, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, ÎNCONJURAT DE SLAVA ÎNGERILOR, ȘI A LUAT SUFLETUL EI. CORPUL EI A FOST ÎNMORMÂNTAT DE SFINȚII APOSTOLI (TOMA FIIND ABSENT) ÎN SATUL GHETSIMANI (ADICĂ ÎN IERUSALIM, LA POALELE MUNTELUI MĂSLINILOR), ÎNSĂ A TREIA ZI CORPUL EI A FOST ÎNVIAT ȘI LUAT LA CER. DUPĂ ÎNMORMÂNTARE APOSTOLII AU RĂMAS TIMP DE TREI ZILE LÂNGĂ MORMÂNT CÂNTÂND PSALMI, IAR A TREIA ZI A SOSIT TOMA ȘI I-A RUGAT SĂ DESCHIDĂ MORMÂNTUL PENTRU A-ȘI POTOLI ÎNTRISTAREA. CÂND AU DESCHIS MORMÂNTUL S-AU SPERIAT VĂZÂND CĂ ERA GOL. EI AU RĂMAS ACOLO, IAR SPRE SEARĂ LE-A APĂRUT ÎN VĂZDUH MAICA DOMNULUI CU MULȚIME DE ÎNGERI ȘI A VORBIT CU EI ASTFEL: BUCURAȚI-VĂ, CĂCI EU SUNT CU VOI ÎN TOATE ZILELE! (O, vai de noi, Maica Domnului! Mulți nici nu îndrăznim să credem minunile despre sfințenia ta, din cauza păcatelor noastre, sedimentate pe ochii sufletelor noastre! Te rugăm frumos, ajută-ne, Maica Domnului, să ne descotorosim de orice spurcăciune spirituală iudaistă, ateistă, antihristă, satanistă, care persistă în România, și luminează-ne mințile, simțurile, sentimentele, dorințele, aspirațiile, voințele, ființele! Îți mulțumim frumos, Maica Domnului! )

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...