marți, 15 august 2023

À LA PORTE DE LA COMPASSION, un poème de prière à La Mère du Seigneur, par St. Jean Jacques de Choziba. O încercare de versificare în franceză, după poezia de rugăciune LA UȘA MILOSTIVIRII, scrisă în română de Sf. Ioan Iacov Hozevitul (sărbătorit pe 5 august). Cântată de diferiți interpreți, în română este cunoscută mai mult după primele două versuri din prima strofă: PREASFÂNTĂ MAICĂ ȘI FECIOARĂ, NĂDEJDEA SUFLETULUI MEU.

Pr. prof. Ion Ciungu

 



 

Preasfântă Maică și Fecioară,

Nădejdea sufletului meu,

Tu ești a mea mijlocitoare

La Milostivul Dumnezeu.

 

 

Ô Mère et Vierge, Ô Très Sainte,

Tu es toujours l`espoir de mon âme,

Et mon Intercesseuse sans crainte,

Pour que  Dieu clément efface mon blâme!

 

 

De n-ar avea în Ceruri lumea

Rudenie de pe pământ,

Atunci ar fi pustie viața,

Asemenea unui mormant!

 

 

Car si le monde n'avait pas aux cieux

Une  bonne parenté d`ici, de la Terre,

Alors si vite feront leurs adieux

Nos vies vides dans des tombes très amères!

 

 

De nu erai Tu primăvară

A veacului înțelenit,

Ar fi rămas de-a pururi iarnă

Și soarele n-ar fi zambit.

 

 

Sans Ton arrivée comme un doux printemps,

L' hiver sauvage aurait toujours resté

Dans cette époque en friche du mal serpent,

Sans le sourire du Soleil en été!

 

 

 

De n-ai fi revărsat Tu zorii

Peste pământul adormit,

Atuncea umbra cea de moarte

Ar fi rămas fără sfârșit.

 

 

Si tu n'avais pas fait jaillir les aubes

D`une vie nouvelle sur la terre endormie,

L`ombre de la mort sur tout le globe

Aurait toujours resté indéfinie!

 

 

Iar astăzi, Preacurată Maică,

Când toți ne-am abătut la rău,

De nu Te vei ruga fierbinte,

Ne părăsește Fiul Tău!

 

 

Mais nous  aujourd'hui, Ô Mère, Très Pure,

Nous nous sommes tous égarés dans les maux

Et seules Tes prières à Dieu sont sûres

Pour que Ton Fils ne nous quitte pas bientôt!

 

 

Trimite semn de pocăință

Poporului nedumerit

Și adu-l iarăși la credință

Pe sufletul cel rătăcit!

 

 

Envoyez un signe de repentir

À ce peuple si désorienté!

Ramenez à la foi tous qui aspirent

À obtenir une vie innocentée!

 

 

Dezleagă, Preacurată Maică,

Cătușele celor robiți

Și dăruiește-le răbdare

Creștinilor năpăstuiți!

 

 

Enlevez,  Ô Mère, Très Pure, je Vous prie,

Les menottes des esclaves torturés!

Donnez de la patience en esprit

À tous les chrétiens persécutés!

 

 

Preasfântă Maică și Fecioară [Priceasna] - Vlad Rosu https://www.youtube.com/watch?v=ibuBYOs8_hI&t=66s

 

Mai multe aspecte referitoare la Sfântul Ioan Iacob Hozevitul putem afla din articolele spre care ne duc următoarele link – uri:

 

https://www.facebook.com/photo?fbid=598952772441325&set=a.374052014931403

https://ro.orthodoxwiki.org/Ioan_Iacob_Hozevitul

https://basilica.ro/calendar-ortodox-5-august/

https://en.orthodoxwiki.org/John_James_the_Chozebite

https://basilica.ro/en/orthodox-calendar-august-5/?swcfpc=1&fbclid=IwAR33EsY1NM3z2vum2DG53evFVfhPPIHQr5qVtb1Ckaxvl4_csc2XMKdUa7U

https://fr.wikipedia.org/wiki/Jean_Jacques_de_Choziba

https://sfioaniacobhozevitul.files.wordpress.com/2010/04/sf_ioan_iacob_din_ierihon_catre_sion.pdf

..................................................................................................

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următorul articol:

AT THE DOOR OF COMPASSION, a prayer poem to The Mother of The Lord, by St. John James the Chozebite. O încercare de versificare în engleză, după poezia de rugăciune LA UȘA MILOSTIVIRII, scrisă în română de Sf. Ioan Iacob Hozevitul (sărbătorit pe 5 august). Cântată de diferiți interpreți, în română este cunoscută mai mult după primele două versuri din prima strofă: PREASFÂNTĂ MAICĂ ȘI FECIOARĂ, NĂDEJDEA SUFLETULUI MEU.

 

PREASFÂNTĂ MAICĂ ȘI FECIOARĂ, NĂDEJDEA SUFLETULUI MEU. (poezie scrisă de SFÂNTUL IOAN IACOB HOZEVITUL, pe care îl sărbătorim azi, 5 august). SFÂNTUL IOAN IACOB HOZEVITUL (sau Sfântul Ioan Iacob de Neamț) este PROTECTORUL BIBLIOTECARILOR. S-a născut în 1913 la Crăiniceni, comuna Păltiniș, județul Botoșani. A decedat pe 5 august 1960, în Israel, la Peștera Sfânta Ana. ... Una dintre poeziile lui, destul de răspândită prin faptul că este cântată de diferiți interpreți, este LA UȘA MILOSTIVIRII, rugăciune către Maica Domnului, cunoscută mai mult după primele versuri: PREASFÂNTĂ MAICĂ ȘI FECIOARĂ, NĂDEJDEA SUFLETULUI MEU.


În POSTUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI, haideți să citim, treptat, din PSALTIREA MAICII DOMNULUI! (Psalmii 143 - 150)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Azi, în SÂMBĂTA MOȘILOR DE IARNĂ, înainte de DUMINICA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI, ne-am asociat/ne asociem la RUGĂCIUNILE DE POMENIRE GENERALĂ A MORȚILOR, A TUTUROR PERSOANELOR PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO, potrivit Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. ASTFEL, se cuvine să cerem de la Dumnezeu IERTARE PENTRU PERSOANELE PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO și, de asemenea, IERTARE PENTRU NOI, persoanele din lumea aceasta: DOAMNE DUMNEZEULE, TATĂ CERESC ATOTSFÂNT ȘI ATOTPUTERNIC, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, IARTĂ-LE (IARTĂ-NE) PĂCATELE ȘI AI MILĂ DE LUMEA TA! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS! ... Ne rugăm pentru morți din cel puțin trei motive: 1) Iubirea Domnului nostru Iisus Hristos este mai tare decât moartea. Sfântul Apostol Pavel ne spune că tocmai cu acest scop Mântuitorul a murit și a înviat: ca să aibă stăpânire atât peste vii cât și peste morți (Romani 14, 9). ... 2) Cei pe care noi îi considerăm morți continuă să fie vii, după cum ne asigură Mântuitorul (Luca 20, 37-38). ... 3) Iubirea noastră creștinească continuă și dincolo de moarte, căci iubirea creștinească este cea mai puternică virtute, care nu dispare niciodată (1 Corinteni 13). LA RUGĂCIUNILE DE POMENIRE A MORȚILOR ADUCEM ANUMITE SIMBOLURI ALE PREZENȚEI LUI IISUS. De exemplu, aducem LUMÂNĂRI (CANDELE) APRINSE, care ne amintesc următoarele cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos: “EU SUNT LUMINA LUMII.” Aducem BOBUL DE GRÂU (sub formă de colivă și pâine), care ne amintește de MOARTEA ȘI ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, după cum El Însuși a spus când a prevestit Moartea și Învierea Sa prin următoarele cuvinte: “ADEVĂRAT, ADEVĂRAT ZIC VOUĂ CĂ DACĂ GRĂUNTELE DE GRÂU, CÂND CADE ÎN PĂMÂNT, NU VA MURI, RĂMÂNE SINGUR; IAR DACĂ VA MURI, ADUCE MULTĂ ROADĂ.” Aducem VIN, amintindu-ne că la Cina cea de Taină Iisus, luând paharul cu vin, a spus: “ACESTA ESTE SÂNGELE MEU, SÂNGELE LEGĂMÂNTULUI CELUI NOU, CARE SE VARSĂ PENTRU MULȚI SPRE IERTAREA PĂCATELOR.” ... Să ne amintim poezia lui Nichifor Crainic: UNDE SUNT CEI CARE NU MAI SUNT? Să o ascultăm interpretată de Tudor Gheorghe: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1185665466135870 ... Despre tăria pe care ne-o dă credința noastră creștină în viața de apoi, adică în viața de după moarte, a scris poetul George Coșbuc, căruia i-a murit singurul copil, Alexandru, la vârsta de (aproape) 20 de ani: "Dar știu un lucru mai presus/ De toate câte ți le-am spus:/ Credința-n zilele de-apoi/ E singura tărie-n noi,/ Că multe-s tari cum credem noi/ Și mâine nu-s!" (George Coșbuc, Moartea lui Fulger).

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus, prevestind Moartea Sa și Învierea Sa, precum și rezultatul Morții și Învierii Sale, a zis astfel:  “Adevăr...