sâmbătă, 19 august 2023

Despre RUGĂCIUNEA MATEMATICIANULUI francez BLAISE PASCAL, aflat în SUFERINȚĂ ȘI DURERE, ne amintește azi, sâmbătă, 19 august 2023, fila calendarului creștin german LEBEN IST MEHR. Blaise Pascal (născut în 1623) a fost matematician, om de știință, filosof și creștin. El a murit la vârsta de 39 de ani. (scurtă amintire a articolului Leid, Schmerzen und Trost, de Gerrit Alberts). În rugăciunea lui către Dumnezeu, Blaise Pascal a cerut favoarea de a suferi în calitate de creștin, adică în durerile lui să aibă și mângâierile Duhului Sfânt. N-a cerut să fie scutit de dureri, căci așa o recompensă se cuvine numai sfinților. A cerut să nu fie abandonat în dureri, căci starea omului abandonat în dureri este un blestem, în care se află iudeii și păgânii.

Pr. prof. Ion Ciungu

 

 


 

Mai multe aspecte referitoare la Rugăciunea amintită în titlu, și la autorul ei, putem afla din articolele următoare:

 

Leid, Schmerzen und Trost, https://www.lebenistmehr.de/leben-ist-mehr.html?datum=19.08.2023

...

Prière pour demander à Dieu le bon usage des maladies, par Blaise PASCAL XI. , http://www.biblisem.net/meditat/pascprie.htm

...

 

Rugăciunea în întregime este următoarea:

 

Fă-mi favoarea, Doamne, de a îmbina mângâierile Tale cu suferințele mele, ca să sufăr în calitate de creștin. Nu cer să fiu scutit de dureri, căci aceasta [lipsa de dureri] este recompensa [cuvenită] sfinților; ci cer să nu fiu abandonat în durerile firii fără mângâierile Duhului Tău; căci aceasta [abandonarea în dureri] este blestemul [cuvenit] iudeilor și păgânilor. Nu cer să am o plenitudine de mângâiere fără nici o suferință; căci aceasta este viața slavei. Nu cer nici să fiu în plenitudinea relelor fără mângâiere; căci aceasta este o stare a iudaismului; ci cer, Doamne, să resimt totul împreună, și durerile firii pentru păcatele mele, și mângâierile Duhului Tău prin harul Tău; căci aceasta este starea veritabilă a creștinismului. Să nu simt dureri fără mângâiere; ci să simt dureri și mângâierea împreună, pentru a ajunge în cele din urmă să nu mai simt decât mângâierile Tale fără nici o durere. Căci, Doamne, Tu ai lăsat lumea să aștepte cu nerăbdare în suferințele firești fără mângâiere, înainte de venirea Fiului Tău Unic; acum Tu mângâi și alini suferințele credincioșilor Tăi, prin harul Fiului Tău Unic; și Tu îi umpli de fericire absolut pură pe Sfinții Tăi în slava Fiului Tău Unic. Acestea sunt etapele admirabile prin care Tu conduci lucrările Tale. Tu m-ai scos din prima: fă-mă să trec prin a doua, pentru ca să ajung la a treia. Doamne, aceasta este favoarea pe care Ți-o cer.

...

"Faites-moi la grâce, Seigneur, de joindre vos consolations à mes souffrances, afin que je souffre en Chrétien. Je ne demande pas d’être exempt des douleurs ; car c’est la récompense des saints : mais je demande de n’être pas abandonné aux douleurs de la nature sans les consolations de votre Esprit ; car c’est la malédiction des Juifs et des Païens. Je ne demande pas d’avoir une plénitude de consolation sans aucune souffrance ; car c’est la vie de la gloire. Je ne demande pas aussi d’être dans une plénitude de maux sans consolation ; car c’est un état de Judaïsme ; mais je demande, Seigneur, de ressentir tout ensemble et les douleurs de la nature pour mes péchés, et les consolations de votre Esprit par votre grâce ; car c’est le véritable état du Christianisme. Que je ne sente pas des douleurs sans consolation ; mais que je sente des douleurs et de la consolation tout ensemble, pour arriver enfin à ne sentir plus que vos consolations sans aucune douleur. Car, Seigneur, vous avez laissé languir le monde dans les souffrances naturelles sans consolation, avant la venue de votre Fils unique : vous consolez maintenant et vous adoucissez les souffrances de vos fidèles par la grâce de votre Fils unique ; et vous comblez d’une béatitude toute pure vos Saints dans la gloire de votre Fils unique. Ce sont les admirables degrés par lesquels vous conduisez vos ouvrages. Vous m’avez tiré du premier : faites-moi passer par le second, pour arriver au troisième. Seigneur, c’est la grâce que je vous demande."

 

..............................................................................................................................

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

 

BLAISE PASCAL, UN OM DE ȘTIINȚĂ EXCEPȚIONAL, ADUCE ARGUMENTE PENTRU CREDINȚA ÎN DUMNEZEUL BIBLIEI. (din fila calendarului creștin german LEBEN IST MEHR, din data de 30 mai 2021) NE AMINTIM CĂ DIN PARIUL LUI PASCAL ÎNȚELEGEM CĂ ORICE OM RAȚIONAL ARE INTERESUL SĂ CREADĂ ÎN DUMNEZEU ȘI SĂ RESPECTE LEGILE DATE DE DUMNEZEU. HAIDEȚI SĂ NE AMINTIM, CU ACEASTĂ OCAZIE, CELE PATRU PUNCTE ALE PARIULUI LUI PASCAL!

 

PARIEM CA LA JOCURI CĂ DUMNEZEU EXISTĂ ? MERITĂ SĂ NE GÂNDIM! (Filosoful creștin Blaise Pascal în actualitate)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Astăzi este A CINCEA DUMINICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA RUSALIILOR. Știm că la Rusalii sărbătorim Venirea Duhului Sfânt peste apostoli și Înființarea, în chip văzut, a Bisericii (Comunității) Creștine. Textul evanghelic care se citește astăzi la Sfânta Liturghie ne amintește cum DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS i-a vindecat pe DEMONIZAȚII din ȚINUTUL GADARENILOR, adică a scos demonii din acei oameni. Observăm că, înainte de a fi scoși din oameni, demonii au cerut de la Iisus permisiunea de a intra în turma de porci care era acolo. Iisus le-a dat voie, demonii au intrat în porci, iar porcii s-au repezit de pe stâncă în mare și s-au înecat. Păzitorii porcilor s-au dus în cetate și au povestit ce s-a întâmplat cu demonizații. Atunci locuitorii cetății, nemulțumiți din cauza pagubei, au ieșit în întâmpinarea lui Iisus și L-au rugat să plece din hotarele lor. Iisus a plecat. Să urmărim în acest film de 2 minute și jumătate vindecarea demonizatului în care era o legiune de demoni: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/3798494880436266 ... OARE NOI, CEI DE AZI, SUNTEM ASEMENEA GADARENILOR CARE IUBEAU MAI MULT AFACERILE DECÂT LUCRAREA LUI IISUS DE VINDECARE A OAMENILOR? Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, frumoasa poezie “NU TE DUCE DE LA NOI”, de Traian Dorz: “Gadareni suntem, Iisuse, plini de patimi și nevoi, suntem inimi nesupuse, Te-am gonit, dar, o, Iisuse, nu Te duce de la noi!”

Pr. prof. Ion Ciungu   “Şi trecând El dincolo, în ţinutul Gadarenilor, L-au întâmpinat doi demonizaţi ieşind din morminte şi atât de înf...