duminică, 6 august 2023

Azi, 6 august, este sărbătoare mare: SCHIMBAREA LA FAȚĂ A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, dar este și zi de DUMINICĂ (zi prin care sărbătorim săptămânal ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS). Prin Schimbarea la Față, Domnul a arătat energia și slava naturii Lui dumnezeiești, dând astfel garanție că va birui asupra morții prin care avea să treacă. PRIN MINUNEA SCHIMBĂRII LA FAȚĂ, IISUS A ANTICIPAT MINUNEA ÎNVIERII SALE DIN MORȚI. ... Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, Îți mulțumim frumos pentru că reverși mereu harul din natura Ta dumnezeiască asupra oamenilor care vor să-l primească prin Sfintele Taine, pentru ca natura noastră umană să se schimbe și să capete energia naturii Tale divine, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor! Ajută-ne prin Duhul Tău cel Sfânt să putem simți cu anticipație biruința noastră asupra morții, prin care orice om trebuie să treacă! Amin! Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh acum și pururea și în vecii vecilor! Amin!

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“Și S'a schimbat la față înaintea lor; și a strălucit fața Lui ca soarele, iar veșmintele I s'au facut albe ca lumina.” (Sfânta Evanghelie după Matei, cap. 17, versetul 2).

“Și iată, doi bărbați vorbeau cu El; aceștia erau Moise și Ilie care, arătându-se întru slavă, vorbeau despre sfârșitul Său pe care avea să-l împlinească în Ierusalim.” (Sfânta Evanghelie după Luca, cap. 9, versetele 30-31)

https://en.wikipedia.org/wiki/Transfiguration_of_Jesus#/media/File:Transfigurationbloch.jpg

https://www.ebay.com/itm/203832614648

 

Textul care se citește pe 6 august la Sfânta Liturghie este din Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 17, versetele 1 – 9:

1.

Şi după şase zile, Iisus a luat cu Sine pe Petru şi pe Iacov şi pe Ioan, fratele lui, şi i-a dus într-un munte înalt, de o parte.

2.

Şi S-a schimbat la faţă, înaintea lor, şi a strălucit faţa Lui ca soarele, iar veşmintele Lui s-au făcut albe ca lumina.

3.

Şi iată, Moise şi Ilie s-au arătat lor, vorbind cu El.

4.

Şi, răspunzând, Petru a zis lui Iisus: Doamne, bine este să fim noi aici; dacă voieşti, voi face aici trei colibe: Ţie una, şi lui Moise una, şi lui Ilie una.

5.

Vorbind el încă, iată un nor luminos i-a umbrit pe ei, şi iată glas din nor zicând: "Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe Acesta ascultaţi-L".

6.

Şi, auzind, ucenicii au căzut cu faţa la pământ şi s-au spăimântat foarte.

7.

Şi Iisus S-a apropiat de ei, şi, atingându-i, le-a zis: Sculaţi-vă şi nu vă temeţi.

8.

Şi, ridicându-şi ochii, nu au văzut pe nimeni, decât numai pe Iisus singur.

9.

Şi pe când se coborau din munte, Iisus le-a poruncit, zicând: Nimănui să nu spuneţi ceea ce aţi văzut, până când Fiul Omului Se va scula din morţi.

http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=17

.........

 


Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 9-a după Rusalii este din Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 14, versetele 22 – 34:

Mt 14, 22-34


22 

Şi îndată Iisus i-a silit pe ucenici să intre în corabie şi să treacă înaintea Lui pe ţărmul celălalt, până ce El va da drumul mulţimilor. 

23 

Şi dând drumul mulţimilor, S'a suit în munte, ca să Se roage în deosebi e. Şi făcându-se seară, era singur acolo. 

24 

Iar corabia era la multe stadii departe de ţărm, fiind învăluită de valuri, căci vântul era împotrivă. 

25 

Iar la a patra strajă din noapte f, Iisus a venit la ei umblând pe mare. 

26 

Văzându-L umblând pe mare, ucenicii s'au înspăimântat, zicând că este nălucă, şi de frică au strigat. 

27 

Dar El le-a vorbit îndată, zicând: „Îndrăzniţi, Eu sunt; nu vă temeţi!“ 

28 

Iar Petru, răspunzând, a zis: „Doamne, dacă eşti Tu, porunceşte să vin la Tine pe apă“. 

29 

El i-a zis: „Vino!“ Iar Petru, coborându-se din corabie, a mers pe apă şi a venit la Iisus. 

30 

Dar văzând vântul puternic, s'a înfricoşat şi, începând să se scufunde, a strigat, zicând: „Doamne, scapă-mă!“ 

31 

Iar Iisus, întinzându-Şi îndată mâna, l-a apucat şi i-a zis: „Puţin credinciosule, de ce te-ai îndoit?“ 

32 

Şi suindu-se ei în corabie, vântul s'a potolit. 

33 

Iar cei din corabie I s'au închinat, zicând: „Cu adevărat, Tu eşti Fiul lui Dumnezeu!“ 

34 

Şi, trecând marea, au venit pe uscat în Ghenizaret.

...

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna8

https://www.catholica.ro/calendar-greco-catolic-2023/8/

https://www.oca.org/readings/daily/2023/08/06

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0 

https://www.stathanasius.org/resources/bible-study-downloads/2023/

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

http://www.orthodoxer-kalender.de/

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

……………………………………………………………………………………

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următorul articol:

Să observăm că MILA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS față de persoanele care ÎL caută se arată prin faptele LUI minunate: VINDECAREA BOLNAVILOR ȘI ÎNMULȚIREA PÂINILOR ȘI A PEȘTILOR. AU MÂNCAT ȘI S-AU SĂTURAT APROXIMATIV 5.000 DE BĂRBAȚI, PLUS FEMEILE ȘI COPIII. (Suntem în Duminica a 8-a după Rusalii. Haideți să ne amintim, sau să aflăm acum, textul evanghelic despre înmulțirea celor 5 pâini și a celor 2 pești! Haideți să Îi mulțumim și noi lui Dumnezeu pentru sănătatea, pentru hrana și pentru viața pe care le avem de la El! Îți mulțumim frumos, prin Duhul Sfânt, Doamne Iisuse Hristoase, Fiule al lui Dumnezeu, pentru tot ce ne dai, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin!)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Azi, în SÂMBĂTA MOȘILOR DE IARNĂ, înainte de DUMINICA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI, ne-am asociat/ne asociem la RUGĂCIUNILE DE POMENIRE GENERALĂ A MORȚILOR, A TUTUROR PERSOANELOR PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO, potrivit Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. ASTFEL, se cuvine să cerem de la Dumnezeu IERTARE PENTRU PERSOANELE PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO și, de asemenea, IERTARE PENTRU NOI, persoanele din lumea aceasta: DOAMNE DUMNEZEULE, TATĂ CERESC ATOTSFÂNT ȘI ATOTPUTERNIC, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, IARTĂ-LE (IARTĂ-NE) PĂCATELE ȘI AI MILĂ DE LUMEA TA! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS! ... Ne rugăm pentru morți din cel puțin trei motive: 1) Iubirea Domnului nostru Iisus Hristos este mai tare decât moartea. Sfântul Apostol Pavel ne spune că tocmai cu acest scop Mântuitorul a murit și a înviat: ca să aibă stăpânire atât peste vii cât și peste morți (Romani 14, 9). ... 2) Cei pe care noi îi considerăm morți continuă să fie vii, după cum ne asigură Mântuitorul (Luca 20, 37-38). ... 3) Iubirea noastră creștinească continuă și dincolo de moarte, căci iubirea creștinească este cea mai puternică virtute, care nu dispare niciodată (1 Corinteni 13). LA RUGĂCIUNILE DE POMENIRE A MORȚILOR ADUCEM ANUMITE SIMBOLURI ALE PREZENȚEI LUI IISUS. De exemplu, aducem LUMÂNĂRI (CANDELE) APRINSE, care ne amintesc următoarele cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos: “EU SUNT LUMINA LUMII.” Aducem BOBUL DE GRÂU (sub formă de colivă și pâine), care ne amintește de MOARTEA ȘI ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, după cum El Însuși a spus când a prevestit Moartea și Învierea Sa prin următoarele cuvinte: “ADEVĂRAT, ADEVĂRAT ZIC VOUĂ CĂ DACĂ GRĂUNTELE DE GRÂU, CÂND CADE ÎN PĂMÂNT, NU VA MURI, RĂMÂNE SINGUR; IAR DACĂ VA MURI, ADUCE MULTĂ ROADĂ.” Aducem VIN, amintindu-ne că la Cina cea de Taină Iisus, luând paharul cu vin, a spus: “ACESTA ESTE SÂNGELE MEU, SÂNGELE LEGĂMÂNTULUI CELUI NOU, CARE SE VARSĂ PENTRU MULȚI SPRE IERTAREA PĂCATELOR.” ... Să ne amintim poezia lui Nichifor Crainic: UNDE SUNT CEI CARE NU MAI SUNT? Să o ascultăm interpretată de Tudor Gheorghe: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1185665466135870 ... Despre tăria pe care ne-o dă credința noastră creștină în viața de apoi, adică în viața de după moarte, a scris poetul George Coșbuc, căruia i-a murit singurul copil, Alexandru, la vârsta de (aproape) 20 de ani: "Dar știu un lucru mai presus/ De toate câte ți le-am spus:/ Credința-n zilele de-apoi/ E singura tărie-n noi,/ Că multe-s tari cum credem noi/ Și mâine nu-s!" (George Coșbuc, Moartea lui Fulger).

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus, prevestind Moartea Sa și Învierea Sa, precum și rezultatul Morții și Învierii Sale, a zis astfel:  “Adevăr...