miercuri, 9 august 2023

PE 9 AUGUST, ziua în care A FOST UCIS, mișelește, de străini, MIHAI VITEAZUL, se cuvine să zicem o rugăciune pentru PRIMUL CONDUCĂTOR ROMÂN CARE A UNIT ȚARA ROMÂNEASCĂ, ARDEALUL ȘI MOLDOVA. A fost ucis la vârsta de 43 de ani, în 9 august 1601, la Turda. UNII ROMÂNI, ÎN ANUL 2018, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, SE AȘTEPTAU CA MIHAI VITEAZUL SĂ FIE DECLARAT SFÂNT. Se spune despre Mihai Viteazul că știa Psaltirea pe de rost. El a rămas de mic fără tată și a fost crescut de un unchi al său care era călugăr la Muntele Athos. Unirea făcută de Mihai a durat numai câteva luni. MIHAI VITEAZUL este considerat unul dintre cei mai mari eroi naționali ai României și este un simbol al unității românilor. Pe 27 mai, anul 1600, la Iași, MIHAI VITEAZUL a emis un document referitor la Mănăstirea Neamț, iar acest document începe așa: "Io, Mihail voievod, din mila lui Dumnezeu, domn al Ţării Româneşti şi al Ardealului şi al Moldovei." ... Capul voievodului este la Mănăstirea Dealu, lângă Târgoviște (jud. Dâmbovița). Trupul voievodului este la Turda? O parte a presei românești anunța că în anul 2010 s-au descoperit osemintele lui Mihai Viteazul la Mănăstirea Plăviceni, în apropiere de Olt, mănăstire din comuna Plopii-Slăvitești, județul Teleorman. În octombrie 2021, în revista HISTORIA, un articol a contestat afirmațiile despre descoperirea de la Mănăstirea Plăviceni.

Pr. prof. Ion Ciungu


"Atunci Iisus i-a zis: Întoarce sabia ta la locul ei, că toţi cei ce scot sabia, de sabie vor pieri." (Sfânta Evanghelie după Matei 26, 52) https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=26

 


 

Mai multe aspecte referitoare la Mihai Viteazul putem afla din articolele următoare:

 

9 august: 422 ani de la asasinarea mișelească a lui Mihai Viteazul Întregitorul. Cum și-au dat mâna puterile din Vest și din Est ca să-l ucidă pe Marele Voievod Întregitor. VIDEO: MIHAI VITEAZUL - FILMUL, articol din 9 august 2023, publicat de ALEXANDRA DAVIDOIU ȘI ANDREI NICOLAE, https://www.activenews.ro/cultura/9-august-422-ani-de-la-asasinarea-miseleasca-a-lui-Mihai-Viteazul-Intregitorul.-Cum-si-au-dat-mana-puterile-din-Vest-si-din-Est-ca-sa-l-ucida-pe-Marele-Voievod-Intregitor.-VIDEO-MIHAI-VITEAZUL-FILMUL-58735

 

Scheletul miraculos al lui Mihai Viteazul: Istoria măsluită cu nesimțire, Autor: Andrei Pogăciaș, Acest text este un fragment din articolul „Asasinarea lui Mihai Viteazul. De la surse istorice la instrumentare politică”, publicat în  numărul 237 al revistei Historia, nr. 237, Octombrie 2021: https://historia.ro/sectiune/general/scheletul-miraculos-al-lui-mihai-viteazul-istoria-565260.html

 

EXCLUSIV Pierdut acum 400 de ani, trupul lui Mihai Viteazu a fost găsit la o mânăstire de pe malul Oltului, 23/05/2018, de Mihai Diac.  https://romanialibera.ro/cultura/pierdut-acum-400-de-ani-trupul-lui-mihai-viteazu-gasit-la-o-manastire-de-pe-malul-oltului-730628/

 

...

“Invitație la cel mai mare Parastas Naţional întru pomenirea eroilor neamului

Europarlamentarul Diana Iovanovici-Şoşoacă şi Mișcarea S.O.S. România organizează sâmbătă, 2 Noiembrie, de la ora 10.00, la Mănăstirea Plăviceni din judeţul Teleorman, acolo unde se află osemintele voievodului Mihai Viteazul, cel mai mare Parastas Naţional întru pomenirea eroilor de dintotdeauna ai neamului românesc.

Preoții prezenţi vor oficia slujba de pomenire pentru miile de eroi ai României şi ai Daciei, începând cu regii dacilor şi până la eroii contemporani.

De asemenea, parastasul va fi şi pentru Mihai Viteazul, ale cărui oseminte odihnesc la Mănăstirea Plăviceni, pentru Tudor Vladimirescu, eroul martir care a trecut pe la această mănăstire în timpul vieţii sale, pentru Horea, Cloşca şi Crişan, a căror răscoală a izbucnit la 2 noiembrie 1784, adică exact în urmă cu 240 de ani, pentru martirii Sfinţii Brâncoveni, pentru Avram Iancu, precum şi pentru toţi cei care şi-au sacrificat viaţa pentru neamul românesc.

Parastasul va fi oficiat şi pentru Nicolae Ceauşescu şi Elena Ceauşescu, omorâţi în ziua de Crăciun, dar şi pentru ridicarea blestemului care apasă asupra poporului român din cauza trădătorilor din istoria noastră.

Cu această ocazie, organizatorii vor pregăti cea mai mare colivă pentru pomenirea celor adormiţi.”  https://www.facebook.com/photo/?fbid=980854490747422&set=a.253540063478872

...

SFÂNTA LITURGHIE de la MIEZUL NOPȚII la MĂNĂSTIREA PLĂVICENI, jud. TELEORMAN, la 2 noiembrie 2024.

https://www.facebook.com/DianaSosoacaOficial/videos/1969692790166835

La MĂNĂSTIREA PLĂVICENI, jud. TELEORMAN, în ajun de PARASTASUL EROILOR NEAMULUI ROMÂNESC, programat pentru 2 noiembrie 2024, când se face pomenirea de toamnă a morților, numită MOȘII DE TOAMNĂ. De asemenea se dorește RIDICAREA BLESTEMULUI CĂZUT ASUPRA NEAMULUI ROMÂNESC.

https://www.facebook.com/DianaSosoacaOficial/videos/474953654942519

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/11/azi-in-sambata-mosilor-de-toamna-ne-am.html


......................................................................................................................

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

 

Pe 27 mai se cuvine să zicem o rugăciune pentru voievodul MIHAI VITEAZUL, primul conducător român care a unit Țara Românească, Ardealul și Moldova! Această unire a durat numai câteva luni. MIHAI VITEAZUL este considerat unul dintre cei mai mari eroi naționali ai României și este un simbol al unității românilor. Pe 27 mai, anul 1600, la Iași, MIHAI VITEAZUL a emis un document referitor la Mănăstirea Neamț, iar acest document începe așa: "Io, Mihail voievod, din mila lui Dumnezeu, domn al Ţării Româneşti şi al Ardealului şi al Moldovei." ... Ca membru în Liga Sfântă, MIHAI VITEAZUL a apărat nu doar țara sa, ci întreaga creștinătate, fiind numit "cavaler al lui Hristos şi apărător al creştinătăţii", de către Papa Clement al VIII – lea care a inițiat înființarea acestei ligi între țările creștine europene, contra turcilor. ... Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, iartă-l pe voievodul MIHAI VITEAZUL așa cum știi Tu, și iartă-ne și pe noi, și ajută-ne să lucrăm pentru unitatea românilor, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! ... MIHAI VITEAZUL a fost omorât la vârsta de 42 (43) de ani, în 9 august 1601, la Turda. Acolo este înmormântat trupul lui. Capul voievodului este la Mănăstirea Dealu, lângă Târgoviște (jud. Dâmbovița). Sfinte și valabile pentru eternitate sunt cuvintele Tale, Doamne Iisuse Hristoase: "Întoarce sabia ta la locul ei, că toţi cei ce scot sabia, de sabie vor pieri."

 

Pe 15 iunie se cuvine să spunem o rugăciune pentru MIHAI EMINESCU, poetul nostru național, decedat pe 15 iunie 1889, la vârsta de 39 de ani! Să ne amintim ce scria Eminescu despre misiunea școlilor: ... “NU ÎN CULTURA ESCESIVĂ A MINȚII CONSISTĂ MISIUNEA ȘCOALELOR – ESCEPȚIE FĂCÂND CELE ÎNALTE – CI ÎN CREȘTEREA CARACTERULUI. DE ACOLO REZULTĂ IMPORTANȚA BIOGRAFIEI LUI HRISTOS PENTRU INIMELE UNEI OMENIRI VEȘNIC RENĂSCÂNDE.” Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, iartă-l pe MIHAI EMINESCU așa cum știi Tu, și iartă-ne și pe noi, și ajută-ne să lucrăm pentru unitatea românilor, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin!

 

Pe 5 iunie, de ZIUA ÎNVĂȚĂTORULUI, se cuvine să spunem o rugăciune către Dumnezeu pentru GHEORGHE LAZĂR! Gheorghe Lazăr este întemeietorul învățământului modern în limba română, în anul 1818, în București, la Mănăstirea Sfântul Sava (unde era Academia Domnească, școală superioară în limba greacă, întemeiată de domnitorul Constantin Brâncoveanul). Actualmente acolo este Universitatea din București. Profesorul inginer Gheorghe Lazăr a început să predea acolo primele cursuri academice de științe filosofice și matematici în limba română. GHEORGHE LAZĂR s-a născut pe data de 5 iunie 1779 la Avrig și a murit pe 17 septembrie 1823, tot la Avrig. El a făcut școala primară la Avrig, liceul la Cluj și Sibiu, iar la Viena a făcut studii superioare de filosofie, istorie și științe fizico-matematice. ... Opera și personalitatea lui Gheorghe Lazăr sunt foarte prețuite, prin asemănare cu Opera și Personalitatea Mântuitorului lumii, Domnul nostru Iisus Hristos. Pe piatra mormântului lui Gheorghe Lazăr, un fost elev al lui a scris așa: “PRECUM CHRISTOS PE LAZARU DIN MORȚI A ÎNVIAT, AȘA TU ROMÂNIA DIN SOMN AI DEȘTEPTAT.” ... Un alt fost elev al lui Gheorghe Lazăr a rostit aceste cuvinte despre Gheorghe Lazăr: “A FOST ÎNTRE AI LUI ȘI AI LUI NU L-AU CUNOSCUT.” ... Gheorghe Lazăr a fost savant, și învățător, și profesor, și pedagog, și inginer, și teolog, și filosof, și arhidiacon la Episcopia Ortodoxă din Sibiu. A candidat și pentru postul de episcop, însă multe bețe i-au fost puse în roate! … A murit de tânăr, la 44 de ani! După alți cercetători chiar mai tânăr! ... Nu-i lipsit de importanţă să amintim faptul că în contextul în care Tudor Vladimirescu fusese măcelărit, iar lecţiile la Mânăstirea Sf. Sava nu se mai ţineau, Lazăr „se dăduse cu totul la beţie şi se zicea că în desperaţiunea sa voia a se ucide cu multă băutură” , după cum scria mai târziu Alexandru Papiu Ilarian. ... Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos și noi, iartă-l pe Gheorghe Lazăr și îngrijește-i sufletul în palmele Tale! Amin! SE CUVINE SĂ NU PIERDEM NICIODATĂ DIN VEDERE FAPTUL CĂ ÎNVĂȚĂTORUL PRIN EXCELENȚĂ ESTE MÂNTUITORUL LUMII, FIUL LUI DUMNEZEU, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PE CARE ÎL RUGĂM, ȘI CU OCAZIA ACESTEI ZILE, SĂ NE INSPIRE PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN!

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Astăzi este A PATRA DUMINICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA RUSALIILOR. Știm că la Rusalii sărbătorim Venirea Duhului Sfânt peste apostoli și Înființarea, în chip văzut, a Bisericii (Comunității) Creștine. Textul evanghelic care se citește astăzi la Sfânta Liturghie, din Sfânta Evanghelie după Matei (8, 5-13), ne amintește despre OFIȚERUL ROMAN care s-a apropiat de IISUS, rugându-L să-i vindece servitorul. Deși era păgân, ofițerul era atât smerit și avea o credință atât de mare încât Domnul nostru Iisus Hristos i-a vindecat de la distanță servitorul. Ofițerul este numit în textul evanghelic sutaș sau centurion, căci avea în subordine 100 de soldați. Minunea a avut loc în orașul CAPERNAUM. Să urmărim cum sunt redate în filmul Iisus din Nazaret (1977) apropierea ofițerului de Iisus, rugămintea, rugăciunea, smerenia, credința și vestea vindecării: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/506487021730759 ... Să observăm CONȘTIINȚA MORALĂ ȘI RELIGIOASĂ A SUTAȘULUI din următoarele cuvinte adresate lui Iisus: "Doamne, nu sunt vrednic să intri sub acoperişul meu, ci zi numai cu cuvântul şi servul meu se va tămădui. Că şi eu sunt om sub stăpânirea altora şi am sub mine ostaşi şi-i spun unuia: Du-te! şi se duce; şi altuia: Vino! şi vine; şi robului meu: Fă asta! şi face." Să observăm și EVALUAREA PE CARE O FACE IISUS: "Adevăr vă grăiesc, nici în Israel, n'am aflat atâta credinţă." Din Evanghelia Sfântului Luca aflăm că ofițerul s-a apropiat de Iisus prin intermediari. … Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos, ajută-ne să avem și noi conștiința pe care o avea sutașul! ... De asemenea, se cuvine SĂ OBSERVĂM că noi, creștinii, am moștenit o RUGĂCIUNE în care folosim CUVINTELE SUTAȘULUI. Această rugăciune o spunem ÎNAINTE DE PRIMIREA SFINTEI ÎMPĂRTĂȘANII: “Doamne, Dumnezeul meu, știu că nu sunt vrednic, nici în stare, să intri sub acoperișul (acoperământul) casei sufletului meu” ... . Această rugăciune a compus-o Sfântul Ioan Gură de Aur, care a trăit la câteva sute de ani după Domnul nostru Iisus Hristos, mai precis în perioada dintre anii 347 – 407. ... Cu ocazia textului evanghelic de azi, este potrivit să spunem și noi această RUGĂCIUNE, și să o repetăm cât mai des: “Doamne, Dumnezeul meu, știu că nu sunt vrednic, nici în stare, ca să intri sub acoperământul casei sufletului meu, pentru că este cu totul pustiu și surpat și nu afli în mine loc potrivit ca să-Ți pleci capul. Ci, pre­cum din înăl­țime Te-ai plecat pentru noi, pleacă-Te și acum spre smerenia mea. Și, precum ai binevoit a Te culca în peșteră și în ieslea necuvântă­toa­relor, așa binevo­iește a intra și în ieslea ne­cuvântătorului meu suflet și în întinatul meu trup. Și, precum n-ai socotit lucru nevrednic a intra și a cina împreună cu păcătoșii în casa lui Simon cel lepros, așa bine­voiește a intra și în casa sme­ritului, leprosului și păcătosului meu suflet. Și, precum n-ai îndepărtat-o pe des­frânata cea păcătoa­să, cea asemenea mie, care a venit și s-a atins de Tine, așa Te mi­lostivește și de mine, pă­că­tosul, care vin să mă ating de Tine. Și, precum nu Te-ai scâr­bit de întinata și necurata ei gură, ce Te-a să­ru­tat, așa nu Te scârbi nici de întinata și mai ne­curata mea gură, nici de buzele mele cele necurate și pângărite și de limba mea cea cu totul necu­rată. Ci să-mi fie mie jăraticul Prea­sfân­­tului Tău Trup și al Scumpului Tău Sânge spre sfințire și spre luminare, spre însănătoșirea sme­­ri­­tului meu su­flet și trup, spre ușurarea greutății greșelilor mele celor multe, spre paza de toată lucrarea diavoleas­că, spre îndepărtarea și mutarea răului și vicleanului meu obicei, spre omo­rârea patimilor, spre plinirea porunci­lor Tale, spre adăugirea dumnezeiescului Tău har și spre dobândirea Îm­părăției Tale. Că nu vin la Tine ca un nepă­sător, Hristoase Dumne­zeule, ci încre­zân­du-mă în bună­tatea Ta cea nespusă și ca nu cumva, rămâ­nând de­parte prea multă vreme de împărtă­șirea Ta, să fiu prins de lupul cel înțe­le­gător. Pentru aceasta mă rog Ție, Cel ce singur ești sfânt, Stăpâne: Sfin­țește-mi sufletul și trupul, mintea și inima, rărunchii și mă­runtaiele; în­noiește-mă tot și înrădă­ci­nează frica Ta întru mă­dularele mele și sfin­țenia Ta fă-o neștearsă de la mine. Și-mi fii mie ajutător și folositor, în­dreptând în pace viața mea și în­vred­nicindu-mă a sta de-a dreapta Ta, cu sfinții Tăi, pentru rugă­ciu­nile și mij­locirile Preacu­ratei Maicii Tale și ale slujitorilor Tăi celor fără trup, ale prea­curatelor pu­teri, și pen­tru ale tutu­ror sfinților, care din veac au bineplăcut Ție. Amin.”

Pr. prof. Ion Ciungu   “Şi auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să vină şi să vindece pe sluga lui. Iar ei...