vineri, 4 august 2023

TĂMÂIA este SIMBOLUL RUGĂCIUNILOR ȘI JERTFELOR pe care oamenii le înalță către DUMNEZEU. Vasul ritual în care se arde tămâia se numește CĂDELNIȚĂ. Este impresionantă FAIMOASA CĂDELNIȚĂ URIAȘĂ, balansată pe funia agățată în cupola CATEDRALEI SFÂNTULUI APOSTOL IACOB din orașul SANTIAGO DE COMPOSTELA (Spania). Această cădelniță, cu înălțimea de 1,6 m, are 62 de kg, și în balansul ei, acționat de 8 bărbați, ajunge la o viteză de 65 km/oră, răspândind parfumul de tămâie. ... TATĂL NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, Te rugăm frumos prin DUHUL SFÂNT, în NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, primește JERTFA RUGĂCIUNILOR NOASTRE, ca pe o TĂMÂIE BINEMIROSITOARE!

Pr. prof. Ion Ciungu

 

"Şi când a luat cartea, cele patru fiinţe şi cei douăzeci şi patru de bătrâni au căzut înaintea Mielului, având fiecare alăută şi cupe de aur pline cu tămâie care sunt rugăciunile sfinţilor." (Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul 5, 8) http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=4&cap=5

 


Mai multe aspecte referitoare la CĂDELNIȚA URIAȘĂ amintită în titlu putem afla accesând link-urile următoare:

 

Cădelniță uriașă ...

https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1478960322904735

🙏🙏🙏Primește, Tată Ceresc, Te rugăm frumos, jertfa rugăciunilor noastre adusă prin Duhul Sfânt în Numele Fiului Tău, ca pe o tămâie binemirositoare!

 

The Largest Censer in the World | The Botafumeiro of Santiago de Compostela Cathedral Spain,

 https://www.youtube.com/watch?v=qf8bqTEb1P8&t=5s

 

The Botafumeiro in the Cathedral of Santiago de Compostela - Camino Frances, https://www.youtube.com/watch?v=Kl3IJWR4iX4&t=30s


The Botafumeiro of the Santiago Cathedral, Sep 6, 2022, https://asantiagovoy.travel/en/blog/the-botafumeiro-of-the-santiago-cathedral#:~:text=Currently%2C%20the%20rope%20that%20holds,of%20esparto%20grass%20or%20hemp.

 

Botafumeiro, https://en.wikipedia.org/wiki/Botafumeiro

https://es.wikipedia.org/wiki/Botafumeiro

 

................................................................................................

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

Limba ARAMAICĂ este limba pe care a vorbit-o FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. Despre localitatea din SIRIA în care și azi se vorbește curent limba ARAMAICĂ, ne face să citim cu emoție și mult respect colega noastră Monica Gujan, bibliotecară și profesoară documentaristă la Liceul Tehnologic ”Johannes Lebel” din Tălmaciu.

 

Între cele peste 7.100 de limbi care se vorbesc azi în lume, ne atrage atenția limba ARAMAICĂ, adică limba pe care a vorbit-o FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. Cuvintele Mântuitorului nostru Iisus Hristos le găsim în Biblie, mai precis în Noul Testament. Specialiștii ne spun că Noul Testament a fost scris în limba greacă. Cu toate acestea, în Noul Testament sunt UNELE CUVINTE DIN ARAMAICĂ, preluate în limba greacă. Haideți să aflăm astăzi unul dintre cele mai frumoase cuvinte rostite de Domnul nostru Iisus Hristos în aramaică: ABBA (cuvânt pe care grecii de azi îl pronunță AVVA)! Acest cuvânt înseamnă TATĂ IUBIT (Tăticule). Așa s-a adresat Iisus Tatălui Ceresc în Rugăciunea din Grădina Ghetsimani. Observăm că în română cuvântul ABBA este tradus cu PĂRINTELE MEU sau cu TATĂ.

 

RĂSTIGNIT A 34-A OARĂ, ÎN SENS PROPRIU, ÎN VINEREA MARE (pe 7 aprilie 2023), ÎNTR-UN RITUAL CARE RECONSTITUIE CALEA CRUCII, JUCÂND ROLUL DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, SĂ-L OBSERVĂM ȘI NOI PE RUBEN ENAJE DIN FILIPINE, CARE ARE ACUM 62 DE ANI. I-AU FOST BĂTUTE CU CIOCANUL ÎN MÂINI ȘI ÎN PICIOARE CUIE DIN OȚEL INOXIDABIL DE 10 CENTIMETRI, APOI CRUCEA CU EL FOST RIDICATĂ ȘI A FOST LĂSAT AȘA ÎN SOARE TIMP DE APROXIMATIV 10 MINUTE. (scurtă amintire a știrii; articole în engleză din 7 și 8 aprilie 2023) Într-o conferință de presă ținută la scurt timp după răstignirea sa, Enaje a declarat că s-a rugat pentru eradicarea virusului COVID-19 și pentru încheierea invaziei Rusiei în Ucraina. Și alți filipinezi au fost răstigniți acum, atât în localitatea San Pedro Cutud, cât și în San Fernando, la nord de capitala țării, Manila. Împreună cu Ruben Enaje au mai fost 7 persoane răstignite, la San Pedro Cutud, în provincia Pampanga. Ei, înainte de răstignire, purtând coroane de spini pe cap, au dus crucile grele pe o distanță de mai mult de 1 km, prin căldura brutală. Apoi, actori din localitate, îmbrăcați în centurioni romani, le-au bătut cu ciocanele în mâini și în picioare cuiele din oțel inoxidabil. În ciuda avertismentelor din partea oficialilor din sănătate, cât și a obiecțiilor din partea Bisericii Catolice, tradiția de a reconstitui Răstignirea Domnului nostru Iisus Hristos continuă în Filipine cu credință puternică.) FILIPINE ESTE O ȚARĂ INSULARĂ DIN ASIA DE SUD-EST, ÎN OCEANUL PACIFIC, AVÂND PESTE 100 DE MILIOANE DE LOCUITORI, DINTRE CARE 80% SUNT CATOLICI. Filipine are granițe maritime cu China, Taiwan, Vietnam, Japonia, Palau, Indonezia și Malaysia.

 

CEA MAI FAIMOASĂ PIESĂ DESPRE PATIMILE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS O AU GERMANII, FIIND JUCATĂ LA FIECARE 10 ANI, DIN 1634 PÂNĂ AZI, ÎN LOCALITATEA OBERAMMERGAU, LA SUD DE MÜNCHEN, ÎN LANDUL BAVARIA. POTRIVIT PROGRAMĂRII, AR FI TREBUIT SĂ FIE JUCATĂ ÎN ANUL 2020, DAR DIN CAUZA PANDEMIEI S-A AMÂNAT PÂNĂ ÎN ACEST AN, 2022. REPREZENTAȚIA PIESEI A ÎNCEPUT ÎN 14 MAI ȘI SE ÎNCHEIE PE 2 OCTOMBRIE 2022. POTRIVIT ESTIMĂRILOR, NUMĂRUL SPECTATORILOR VENIȚI, DIN TOATĂ LUMEA, LA OBERAMMERGAU, PENTRU ACEASTĂ PIESĂ, ESTE DE PESTE 500.000. ... PIESA ACOPERĂ PERIOADA DIN VIAȚA LUI IISUS DE LA INTRAREA ÎN IERUSALIM, CONTINUÂND CU EVENIMENTELE PATIMILOR PÂNĂ LA RĂSTIGNIREA SA ȘI ÎNCHEINDU-SE CU ÎNVIEREA. ... PIESA A FOST CREATĂ ȘI A FOST JUCATĂ PENTRU PRIMA DATĂ LA RUSALIILE ANULUI 1634, CA RECUNOȘTINȚĂ FAȚĂ DE DUMNEZEU, ȘI CA CA ÎMPLINIRE A PROMISIUNII FĂCUTE LUI DUMNEZEU, DE LOCUITORII DIN OBERAMMERGAU RĂMAȘI ÎN VIAȚĂ ÎN TIMPUL CIUMEI. EI PROMISESERĂ, ÎN OCTOMBRIE 1633, CĂ DACĂ DUMNEZEU ÎI VA CRUȚA VOR INTERPRETA ACEASTĂ PIESĂ LA FIECARE 10 ANI. (scurtă anunțare a știrii; articol în engleză din 16 septembrie 2022 etc)

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...