joi, 24 august 2023

De la Strada CROITORILOR din Sibiu, la viața CREȘTINILOR (pildă de la preotul ortodox Iosif Trifa, primită ca mesaj pe WhatsApp azi, joi, 24 august 2024). Tatăl nostru Sfânt din Ceruri, Te rugăm frumos în Numele Fiului Tău Veșnic Iubit, Iisus Hristos, dă-ne puterea de a-L păstra în noi pe Duhul Sfânt, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Amin! Așa să fie!

Pr. prof. Ion Ciungu

 

 


 

Strada Croitorilor...

 

O stradă aşa numită, strada croitorilor este aici la Sibiu. Se cheamă numai a croitorilor pentru că n-am văzut decât un singur croitor în capătul ei.

 

Am trecut de multe ori prin această stradă și o dată am apucat în vorbă cu un bătrân ce locuieşte acolo. «Cum se poate moşule — l-am întrebat eu — de se cheamă strada aceasta a croitorilor şi numai un singur croitor aveţi în ea ? » La această întrebare, bătrânul mi-a răspuns aşa : « Strada asta îşi are numele, dle părinte, din vremea de demult de când era plină de meşteşugari croitori... însă acest meşteşug s’a stins în curgerea vremii... oamenii au părăsit rând pe rând această meserie, însă numele străzii a rămas şi pe mai departe până azi «strada croitorilor». În cele mai multe case din această stradă — zicea mai departe moşul — oamenii păstrează şi azi unelte de croitorit: foarfeci, ace etc. ca o amintire din vremile când părinţii şi strămoşii lor se ocupau cu acest meşteşug...

 

Aşa mi-a desluşit bătrânul istoria cu strada croitorilor şi eu aflu în această desluşire un adânc înţeles creştinesc. În vremile de demult, la începuturile creştinismului, viaţa cea creştinească era şi ea o «meserie» în care toţi creştinii lucrau neîncetat şi minunatele fapte şi lucrări de putere creştinească ştiau să facă. Când citești în Faptele Apostolilor viaţa celor dintâi creştini rămâi uimit de ce fel de viaţă duceau ei. «În toate zilele ei erau în biserică ... şi era una sufletul şi inima lor... erau în legătură frăţească, în frângerea pâinii şi în rugăciuni». (Faptele Apostolilor cap 2 şi 4).

 

Însă în curgerea vremii, viaţa cea adevărat creştinească a slăbit şi s’a stins mereu întocmai cum s’a stins meseria celor din < strada croitorilor>. Rând pe rând creştinii au părăsit meşteşugul de a trăi o viaţă adevărat creştinească, le-a rămas însă numele de creştini. Se cheamă numai oamenii de azi creştini, însă cei mai mulţi au tot atâta din viaţa cea adevărat creştinească cât mai au azi din croitorie oamenii cei din strada croitorilor>. În casele oamenilor din <strada croitorilor> se păstrează şi azi unelte de lucru: foarfeci, ace etc. însă nu mai lucră nimeni cu ele, ci le ţin numai de amintire. Aşa se păstrează şi în casa multor creştini semne sfinte şi scumpe: cruci, icoane, cărţi cu care creştinii de demult lucrau şi biruiau păcatele. Creştinii de azi însă nu mai lucră cu ele, ci le ţin mat mult numai de amintire şl de podoabă.

 

Ne trebuie cu adevărat o întoarcere la începuturile creştinismului, ne trebuie revărsarea Duhului Sfânt în pustia vieţii sufleteşti de azi. Lipseşte darul «limbilor de foc » din viaţa şi din inima creştinilor de azi şi de aceea şi-a pierdut creştinismul puterea de odinioară iar omenirea şi-a  pierdut liniştea şi fericirea. Se vorbeşte mereu de «reforme» şi «schimbări sociale>, dar nicio altă reformă nu ne trebuie decât reforma şi schimbarea cea mare ce a adus-o şi o aduce în suflete pogorârea Duhului Sfânt.

 

Lumina Satelor, nr. 24 , 1925

Pr. Iosif Trifa”

...

Textul de mai sus l-am primit azi, joi, 24 august 2023, pe WhatsApp, de la o prietenă.

 

................................................................................

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:        

 

OASTEA DOMNULUI A AJUNS LA CENTENAR (1 ianuarie 1923 – 1 ianuarie 2023). OASTEA DOMNULUI ESTE O MIȘCARE DE LUPTĂ SPIRITUALĂ CONTRA ALCOOLISMULUI, ÎNJURĂTURILOR, FUMATULUI ȘI CONTRA TUTUROR PATIMILOR RELE. SCOPUL ACESTEI MIȘCĂRI SAU LUCRĂRI SPIRITUALE ESTE DE A PĂTRUNDE ÎN ADÂNCIMILE SUFLETEȘTI ALE OMULUI, PENTRU A ÎNȚĂRCA RĂUL DE LA IZVOR ȘI A PORNI BINELE ȘI ÎNDREPTAREA DE LA ALT IZVOR, ADICĂ DE LA IZVORUL PUTERII ȘI ÎNDREPTĂRII, CARE ESTE IISUS MÂNTUITORUL. OASTEA DOMNULUI A FOST ÎNFIINȚATĂ LA SIBIU, DE CĂTRE PREOTUL ORTODOX IOSIF TRIFA, CARE ERA MOȚ, NĂSCUT LA BORLEȘTI, CERTEGE, JUDEȚUL TURDA, PE DATA DE 3 MARTIE 1888. A MURIT LA SIBIU ÎN 12 FEBRUARIE 1938, DE CANCER. SUFERISE MAI MULTE INTERVENȚII CHIRURGICALE. PENTRU TOATE NECAZURILE ȘI DURERILE DIN VIAȚA LUI, DE NUMAI 50 DE ANI, EL A MULȚUMIT MEREU LUI DUMNEZEU, CONSIDERÂND CĂ SUFERINȚELE ȘI ÎNCERCĂRILE AU CEA MAI MARE ÎNSEMNĂTATE ÎN LUCRAREA DE MÂNTUIRE SUFLETEASCĂ. [Preotul Iosif Trifa zicea astfel: “O Doamne, eu sărut nuiaua cu care m-ai lovit, sărut nuiaua cu care mă ţii lângă Tine. Mai bine sărac, slab şi bolnav în braţele Tale decât sănătos şi tare în braţele lumii.” ... Multe necazuri a avut acest om al lui Dumnezeu! S-a căsătorit în anul 1911. În 1912 are primul copil, o fetiță, Olimpia, care a murit în anul următor. În 1914 are un băiețel, care a murit în anul următor. În 1916 are al treilea copil, un băiat, căruia îi pune numele la fel ca primului: Titus-Gheorghe. A fost singurul fiu rămas în viață. În 1918 are al patrulea copil, o fetiță – Augustina. Se sfârșește Primul Război Mondial, dar izbucnește epidemia de gripă (spaniolă) care seceră multe vieți. I se îmbolnăvește grav soția Iuliana, împreună cu fiica Augustina. După o scurtă zăcere, mor amândouă și le înmormântează lângă cei doi copii, în fața bisericuței de lemn din Vidra de Sus. Rămâne numai cu fiul său Tit, orfan de mamă la numai trei ani. ... Dacă în anul 1935 preotul Iosif Trifa a fost caterisit de mitropolitul ortodox Nicolae Bălan, lucrarea Oastei Domnului a fost binecuvântată, în anul 1936, de cardinalul greco-catolic Iuliu Hossu. ... Biserica Ortodoxă Română a anulat în anul 1990 caterisirea din 1935. ... ] CU OCAZIA CENTENARULUI, LA SIBIU AU VENIT MULȚI OSTAȘI, DIN TOATĂ ȚARA. POTRIVIT UNUI ARTICOL DIN ZIARUL “SIBIU 100%”, ERAU AȘTEPTAȚI SĂ VINĂ ÎNTRE 2.000 ȘI 3.000 DE MEMBRI AI OASTEI DOMNULUI. ... SĂRBĂTORIREA CENTENARULUI A ÎNCEPUT SÂMBĂTĂ, 31 DECEMBRIE 2022, LA MORMÂNTUL PREOTULUI IOSIF TRIFA, ÎN CIMITIRUL DUMBRAVA DIN SIBIU. S-A CONTINUAT APOI SEARA CU VECERNIA URMATĂ DE CÂNTĂRI, CUVÂNTĂRI ȘI POEZII, ÎN CATEDRALA MITROPOLITANĂ DIN SIBIU, ÎNCEPÂND DE LA ORA 18:00 PÂNĂ DUPĂ MIEZUL NOPȚII. AZI, 1 IANUARIE 2023 SE CONTINUĂ CU SFÂNTA LITURGHIE, TOT ÎN CATEDRALA MITROPOLITANĂ DIN SIBIU. DUPĂ SFÂNTA LITURGHIE URMEAZĂ UN MOMENT FESTIV DE CÂNTĂRI SPECIFICE LUCRĂRII ANIVERSATE. ... SLĂVIT SĂ FIE, ȘI DE NOI, ÎN FIECARE MOMENT, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, MÂNTUITORUL LUMII, FIUL LUI DUMNEZEU!

 

La nivelul oamenilor, în gradul cel mai înalt și mai profund, NUMAI LA MAICA DOMNULUI găsim IUBIREA STRĂLUCIND FRUMOS, RĂBDAREA, SMERENIA ȘI FRUMUSEȚEA INIMII CU NOBIL SIMȚ. Pe Maica Domnului nostru Iisus Hristos a sfințit-o și a înălțat-o Dumnezeu, iar noi, închinându-ne Tainicului Plan Divin, o cinstim pe Preafericita Maică. … [poezie de poetul creștin Traian Dorz; citat de la preotul călugăr Arsenie Boca (din fila de calendar creștin ortodox pe luna AUGUST, anul 2023, editat de Oastea Domnului)] Oastea Domnului este „Aflarea și vestirea lui IISUS HRISTOS cel RĂSTIGNIT”. Oastea Domnului a fost înființată în România la Sibiu, de preotul Iosif Trifa (1888-1938), în anul 1923. Oastea Domnului este o mișcare de înviorare a credinței creștine, de combatere a înjurăturilor, a alcoolismului și a fumatului.

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în A ȘASEA DUMINICĂ din POSTUL NAȘTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. Această Duminică este DUMINICA ÎNAINTE DE SĂRBĂTOAREA NAȘTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. Textul evanghelic stabilit să fie citit la Sfânta Liturghie astăzi ne prezintă GENEALOGIA LUI IISUS HRISTOS sau CARTEA NEAMULUI LUI IISUS HRISTOS, MÂNTUITORUL LUMII. Este vorba despre ȘIRURI DE NUME, din tată în fiu, începând de la patriarhul biblic Avraam până la Domnul nostru Iisus Hristos. Această genealogie o găsim în Noul Testament, în Sfânta Evanghelie scrisă de Sfântul Matei. În Noul Testament mai există o genealogie a Mântuitorului, scrisă de Sfântul Luca, în această genealogie numele mergând din fiu în tată, de la Domnul nostru Iisus Hristos până la Adam, primul om creat de Dumnezeu. SĂ REȚINEM din ARBORELE GENEALOGIC AL MÂNTUITORULUI faptul că VECHIUL ARBORE GENEALOGIC UMAN, care pornește din Adam, A FOST VINDECAT, ÎMBUNĂTĂȚIT ȘI SFINȚIT, începând cu SFÂNTA FECIOARĂ MARIA. Ea s-a învoit total și definitiv să colaboreze cu DIVINITATEA, prin DUHUL SFÂNT și prin puterea TATĂLUI CERESC PREAÎNALT, în așa fel încât L-A NĂSCUT în mod supranatural PE MÂNTUITORUL LUMII, PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. ÎN PERSOANA LUI SUNT UNITE PENTRU ETERNITATE NATURA DIVINĂ CU NATURA UMANĂ. Astfel, ÎN PERSOANA LUI S-A INAUGURAT VINDECAREA, ÎMBUNĂTĂȚIREA ȘI SFINȚIREA PENTRU ETERNITATE A NATURII UMANE, care fusese decăzută și stricată prin învoirea cu Diavolul, începând de la Eva și Adam. ... ASTĂZI ESTE O BUNĂ OCAZIE să ne amintim, sau să aflăm, că transumaniștii atei și sataniști în timpurile noastre au furat tehnica editării genomului uman, ei vrând să transforme natura umană (prin inginerie genetică, inteligență artificială, nanotehnologie), făcând tot felul de experiențe sataniste pe oameni, în numele „științei”. Ei repetă greșeala Evei și a lui Adam, refuzându-L pe Dumnezeu și ascultându-l pe Diavolul. SE CUVINE CA NOI, în calitate de creștini inspirați de Duhul Sfânt, SĂ REFUZĂM CONSECVENT OFERTELE TRANSUMANIȘTILOR, NOI FIIND CONȘTIENȚI CĂ GENOMUL UMAN ESTE EDITAT DEJA SPRE ÎMBUNĂTĂȚIRE ETERNĂ PRIN FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. Duminica de azi se numește Duminica Sfinților Părinți După Trup ai Domnului nostru Iisus Hristos, când îi cinstim pe toți părinții care au plăcut lui Dumnezeu, începând de la primul om, Adam, până la Iosif, logodnicul Preasfintei Fecioare Maria.

Pr. prof. Ion Ciungu   “Şi îngerul i-a zis: Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Şi iată vei lua în pântece şi vei naşte fi...