miercuri, 9 august 2023

În POSTUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI, haideți să citim, treptat, din PSALTIREA MAICII DOMNULUI! (Psalmii 105 – 108)

Pr. prof. Ion Ciungu

 

“Întru Naștere fecioria ai păzit, întru Adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare; mutatu-te-ai la viață, fiind Maica Vieții. Și cu rugăciunile tale izbăvești din moarte sufletele noastre.” (Troparul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului)


CATISMA A CINCISPREZECEA ↑

 

PSALMUL 105


1. Mărturisiţi-vă Împărătesei, Născătoarei de Dumnezeu, că bună este întru îndurările ei.
2. Cine va spune puterile ei, cine va face cunoscute toate laudele ei?
3. Bine sporeşte, o, preamilostivă Maică, nouă, celor ce suntem înviforaţi în oceanul lumii deşarte, mântuirea ta de Maică Sfântă!
4. Din toată inima te rugăm şi cu tot sufletul te mărim, auzi glasurile celor ce suspină către tine,
5. Ajută pe cei neajutoraţi, mângâie pe cei ce plâng, veseleşte pe cei necăjiţi,
6. Că tu eşti un izvor de milostivire, dătător de viaţă pentru toţi cei ce cu credinţă şi cu multe rugăciuni aleargă către tine.
7. Mărire ţie, nădejdea noastră, care nu ne faci de ruşine.

 

Slavă… Şi acum…

 

PSALMUL 106


1. Mărturisiţi-vă Domnului, că este bun.
2. Mărturisiţi-vă şi iubitei Sale Maici, Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, că mari sunt milele ei asupra noastră.
3. Că ea ne povăţuieşte pe calea adevăratei înţelepciuni,
4. Ne arată cărările paşnice ale adevărului ceresc, ne învaţă frica Domnului
5. Şi din inima care o iubeşte, izgoneşte dragostea de lume, care este vrăjmăşie cu Dumnezeu.
6. Fericiţi suntem noi, că rugăciunile noastre sunt bineplăcute în faţa ei.
7. Casele noastre se vor umple de plinătatea Harului ei.
8. Sufletele cele flămânde se vor sătura şi cele însetate se vor adăpa,
9. Din sânul ei va izvorî ca un izvor viu şi veşnic pentru mântuirea noastră.

 

Slavă… Şi acum…

 

PSALMUL 107


1. Gata este inima mea, Stăpână Doamnă Fecioară, gata este inima mea să-ţi cânte ţie laude.
2. A căuta harul tău este mai bine decât a căuta aurul şi pietrele scumpe.
3. Milele lui Dumnezeu sunt asupra celor ce te cinstesc cu adevărat.
4. Cei ce te proslăvesc, vor fi proslăviţi şi nu vor fi mai departe în veşnica pierzare.
5. Şi cei ce te cheamă în necazuri şi în ispite, vor fi păziţi de grabnicul tău ajutor, când vii la noi cu aripile întinse.

 

PSALMUL 108


1. Preasfântă Doamnă Fecioară, să nu tacă laudele mele către tine,
2. Şi această cântare de psalmi adusă ţie, binevoieşte să o primeşti.
3. Caută la osteneala mea şi fă-o bineplăcută ţie.
4. Păzeşte-mă nevătămat sub apărarea dreptei tale şi mângâie sufletul meu zdrobit,
5. Cu bunătatea şi cu mila Iubitului tău Fiu, adevăratului meu Mântuitor, Domn şi Dumnezeu!

 

Slavă… Şi acum…

 

DUPĂ CATISMA A CINCISPREZECEA

 

Sfinte Dumnezeule… Preasfântă Treime… Tatăl nostru…

 

Pe Preamilostivul Dumnezeu, roagă-L, Fecioară, ca să izbăvească sufletul meu de orice vătămare din partea şarpelui.

 

Slavă…

Pe mine care suspin, primeşte-mă, Doamne, ca un milostiv ce eşti şi miluieşte-mă, ca pe vameşul, prin mijlocirea Maicii Tale!

 

Şi acum…

Către mulţimea milei tale alerg eu acum, dezleagă lanţurile păcatelor mele, Născătoare de Dumnezeu Fecioară!

 

Apoi: Doamne miluieşte (de 40 de ori) şi rugăciunea:

 

O, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, Maica Cerescului Împărat, preabuna noastră nădejde, Pruncă dumnezeiască de mai-nainte de veci aleasă, nădejdea celor deznădăjduiţi, mântuirea păcătoşilor, prietena sărmanilor, îmbrăcămintea celor goi, celor necăjiţi mângâiere şi bucurie, acoperitoarea celor obijduiţi şi tuturor celor ce sunt în necazuri sau năpaste, ajutătoare şi apărătoare!
O, Preamilostivă Doamnă Fecioară, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, vezi-mi nevoia şi necazul meu şi durerea mea. Ajută-mă pe mine săracul şi neputinciosul, spurcatul şi deznădăjduitul, întristatul, necăjitul şi lipsitul de nădejde şi ia de la mine tristeţea ca pe o străină. Tu stii necazul meu, dezleagă-l, ceea ce eşti fără de prihană, după cum vrei şi poţi. Nu mă lăsa să cad în deznădejde, căci nu am alt ajutor, decât numai pe Fiul tău, pe Pruncul Cel mai înainte de veci şi pe tine, Maica lui Dumnezeu!
O, Stăpâna lumii, o, Împărăteasa întregii făpturi, o, Porumbiţă Preasfântă, privesc la minunata ta Icoană cu Pruncul Cel mai înainte de veci, îmi plec genunchii cu suspine şi cu zdrobirea inimii, îmi plec capul până la pământ, caută cu ochiul tău cel milostiv la mine, păcătosul! O, Preabună Născătoare
de Dumnezeu, ascultă, atotbună, şi nu te îndepărta, ci binevoieşte să mă miluieşti şi nu lepăda suspinul meu, că nimeni din cei ce aleargă la tine nu iese ruşinat, ci cere harul şi primeşte darul tău spre folosul cererii noastre. Amin!

https://indulciricudor.wordpress.com/psaltirea-maicii-domnului/#x3

https://files.ecatholic.com/15471/documents/2016/10/St.%20Bonaventure-The%20Psalter%20of%20the%20Blessed%20Virgin%20Mary.pdf?t=1477432349000

.....

În ce privește autorul Psaltirii Maicii Domnului, am observat că unii editori au atribuit-o Sfântului Dimitrie al Rostovului (1651 – 1709), iar alții Sfântului Bonaventura (1217? – 1274).

PSALTIREA MAICII DOMNULUI

.....................................................................................................

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

În POSTUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI, haideți să citim, treptat, din PSALTIREA MAICII DOMNULUI! (Psalmii 91 – 104)

 

În POSTUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI, haideți să citim, treptat, din PSALTIREA MAICII DOMNULUI! (Psalmii 77 – 90)

 

În POSTUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI, haideți să citim, treptat, din PSALTIREA MAICII DOMNULUI! (Psalmii 64 – 76)

 

În POSTUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI, haideți să citim, treptat, din PSALTIREA MAICII DOMNULUI! (Psalmii 46 – 63)

 

În POSTUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI, haideți să citim, treptat, din PSALTIREA MAICII DOMNULUI! (Psalmii 32 – 45)

 

În POSTUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI, haideți să citim, treptat, din PSALTIREA MAICII DOMNULUI! (Psalmii 17 – 31)

 

În POSTUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI, haideți să citim, treptat, din PSALTIREA MAICII DOMNULUI! (Psalmii 1 – 16)

 

Pe 1 august, CU MULT RESPECT începem POSTUL ADORMIRII MAICII DOMNULUI. Acest Post durează până pe 14 august, inclusiv. Pe 15 august este sărbătoare: ADORMIREA MAICII DOMNULUI. Posturile ne aduc aminte că hrana dată primilor oameni de Dumnezeu în Rai a fost vegetală. Pentru a obține binecuvântare de la Dumnezeu, se cuvine să împletim POSTUL cu RUGĂCIUNEA și cu MILOSTENIA. ... ... Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh acum și pururea și în vecii vecilor! Amin! Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, Pururea Fecioară Marie, Te rugăm frumos, miluiește-ne și pe noi! Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, Te rugăm frumos, miluiește-ne și mântuiește-ne și pe noi, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale și pentru ale Tuturor Sfinților Tăi!

 

DESPRE MAICA DOMNULUI (I-XIV)

 

http://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2022/04/prin-izvorul-tamaduirii-intelegem-doua.html

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...