duminică, 13 august 2023

Astăzi este A ZECEA DUMINICĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA RUSALIILOR. Știm că la Rusalii sărbătorim Venirea Duhului Sfânt peste apostoli și Înființarea, în chip văzut, a Bisericii (Comunității) Creștine. TEXTUL EVANGHELIC care se citește azi la Sfânta Liturghie este despre VINDECAREA FIULUI LUNATIC, EPILEPTIC, care avea duh necurat mut. Apostolii n-au reușit să alunge duhul necurat pentru a-l vindeca pe acel băiat adus de tatăl lui. Domnul nostru Iisus Hristos l-a vindecat. Apostolii L-au întrebat pe Iisus de ce ei n-au putut să scoată duhul necurat din băiat. Iisus le-a răspuns că ei nu au avut în mod suficient credință, rugăciune și post. Deci, unele boli sunt cauzate de duhuri necurate. DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS, SPOREȘTE-NE CREDINȚA, RUGĂCIUNEA ȘI POSTUL! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu

 

" « Învățătorule, am adus la Tine pe fiul meu, care are duh mut. Și oriunde îl apucă, îl aruncă la pământ și face spume la gură și scrâșnește din dinți și înțepenește. Și le-am spus ucenicilor Tăi să-l scoată, dar ei n'au fost în stare ». … « Și de multe ori l-a aruncat și în foc și în apă, ca să-l piardă. Dar dacă Tu poți ceva, ajută-ne, fie-Ți milă de noi! »  Iar Iisus i-a zis: « Dacă tu poți crede, toate-i sunt cu putință celui ce crede ».  Și îndată strigând, tatăl copilului a zis cu lacrimi: « Cred, Doamne!, ajută necredinței mele! »" (Sfânta Evanghelie după Marcu, cap. 9, versetele 17 – 22 etc.) https://www.crestinortodox.ro/biblia/Evanghelia-dupa-Marcu/Schimbarea-la-fata-Vindecarea-copilului-surdo-mut-A-doua-vestire-a-Patimilor-Cine-este-cel-mai-mare-Folosirea-numelui-lui-Iisus-Pietre-de-poticnire/

 

“« Și dupa ce El a intrat în casă, ucenicii L-au întrebat ei între ei:  « De ce noi n'am fost în stare să-l scoatem? » Iar El le-a zis: « Soiul acesta de demoni prin nimic nu poate ieși decât numai prin rugăciune și prin post ».”

 

Textul care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 10-a după Rusalii este din Sfânta Evanghelie după Matei, din capitolul 17, versetele 14 – 23 :

 Mt 17, 14-23

 

14 

Şi mergând ei spre mulţime, s'a apropiat de El un om căzându-I în genunchi 

15 

şi zicând: „Doamne, miluieşte pe fiul meu, că este lunatic şi pătimeşte rău, că deseori cade în foc şi deseori în apă; 

16 

şi l-am adus la ucenicii Tăi şi ei n'au fost în stare să-l vindece“. 

17 

Iar Iisus, răspunzând, a zis: „O, neam necredincios şi îndărătnic, până când voi fi cu voi? Până când vă voi suferi?... Aduceţi-Mi-l aici!“ 

18 

Şi Iisus l-a certat şi demonul a ieşit din el şi copilul s'a vindecat din ceasul acela. 

19 

Atunci, apropiindu-se ucenicii de Iisus, L-au întrebat deoparte: „De ce noi n'am fost în stare să-l scoatem?“ 

20 

Iar Iisus le-a răspuns: „Din pricina puţinei voastre credinţe; că adevăr vă grăiesc: Dacă aţi avea credinţă cât un grăunte de muştar, veţi zice muntelui acestuia: Mută-te de aici acolo!, şi se va muta şi nimic nu va fi vouă cu neputinţă. 

21 

Căci soiul acesta de demoni nu iese decât numai prin rugăciune şi prin post“. 

22 

Întorcându-se ei din Galileea, Iisus le-a spus: „Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor 

23 

şi-L vor omorî şi a treia zi va învia“. Şi ei foarte s'au întristat.

...

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna8

https://www.catholica.ro/calendar-greco-catolic-2023/8/

https://www.oca.org/readings/daily/2023/08/13

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0 

https://www.stathanasius.org/resources/bible-study-downloads/2023/

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

http://www.orthodoxer-kalender.de/

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

……………………………………………………………………………………

Aici am terminat de amintit textele sfinte respective.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

Azi, 6 august, este sărbătoare mare: SCHIMBAREA LA FAȚĂ A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, dar este și zi de DUMINICĂ (zi prin care sărbătorim săptămânal ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS). Prin Schimbarea la Față, Domnul a arătat energia și slava naturii Lui dumnezeiești, dând astfel garanție că va birui asupra morții prin care avea să treacă. PRIN MINUNEA SCHIMBĂRII LA FAȚĂ, IISUS A ANTICIPAT MINUNEA ÎNVIERII SALE DIN MORȚI. ... Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, Îți mulțumim frumos pentru că reverși mereu harul din natura Ta dumnezeiască asupra oamenilor care vor să-l primească prin Sfintele Taine, pentru ca natura noastră umană să se schimbe și să capete energia naturii Tale divine, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor! Ajută-ne prin Duhul Tău cel Sfânt să putem simți cu anticipație biruința noastră asupra morții, prin care orice om trebuie să treacă! Amin! Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh acum și pururea și în vecii vecilor! Amin!

 

 https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/07/astazi-este-cincea-duminica-dupa.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2020/10/domnul-nostru-iisus-hristos-poate-sa-ne.html

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...