luni, 20 iulie 2020

AZI, 20 IULIE, ESTE SĂRBĂTOARE: SFÂNTUL PROOROC ILIE TESVITEANUL, CARE A TRĂIT CU 850 DE ANI ÎNAINTE DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. ILIE NU A MURIT, CI A FOST LUAT LA CER ÎNTR-UN CAR DE FOC. NE AMINTIM DE EXIGENȚA LUI ÎN SFINȚENIE, DE INTRANSIGENȚA LUI FAȚĂ DE IDOLATRIE, DE FIDELITATEA LUI NEȘOVĂIELNICĂ FAȚĂ DE ADEVĂRATUL DUMNEZEU. NE AMINTIM CĂ POTRIVIT TRADIȚIEI BISERICEȘTI ILIE CU ENOH VOR VENI IARĂȘI PE PĂMÂNT SĂ PREDICE OAMENILOR CONTRA ANTIHRISTULUI, ÎNAINTE DE A DOUA VENIRE A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ANTIHRISTUL ÎI VA OMORÎ, IAR CORPURILE LOR MOARTE VOR STA TREI ZILE ȘI JUMĂTATE PE STRĂZILE CETĂȚII, APOI DUMNEZEU ÎI VA ÎNVIA. (să observăm că textul care se citește azi la Sfânta Liturghie amintește despre necredința evreilor în Domnul nostru Iisus Hristos și despre faptul că Sfântul Ilie a fost trimis de Dumnezeu să fie găzduit de o femeie neevreică, în localitatea Sarepta Sidonului).






Pr. prof. Ion Ciungu




Ilie era un om asemănător cu noi la fire; și'n rugăciune s'a rugat să nu plouă, și timp de trei ani și șase luni n'a plouat pe pământ.
3Rg 17:1Ps 144:19Lc 4:25FA 14:15

Și s'a rugat din nou, și cerul a dat ploaie și pământul și-a odrăslit roada sa.
3Rg 18:42-45




Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul a trăit în secolo IX î. Hr., (900 – 849), în Regatul de Nord al lui Israel, în timpul domniei regelui Ahab. https://en.wikipedia.org/wiki/Elijah    https://ro.orthodoxwiki.org/Ilie_Tesviteanul







Textul care se citește în 20 iulie la Sfânta Liturghie este din Evanghelia Sfântului Luca, capitolul 4, versetele 22 – 30:


22.Și toți Îl încuviințau și se mirau de cuvintele harului ce ieșeau din gura Lui și ziceau: "Nu este acesta oare fiul lui Iosif?...".
Ps 44:2Cant 5:16Mt 13:54-55Mc 6:2-3Lc 2:47Lc 3:23In 6:42In 7:27

23.Și El le-a zis: "Nici o'ndoială că-Mi veți spune zicala aceasta: Doctore, vindecă-te pe tine însuți!; pe toate câte-am auzit că s'au făcut în Capernaum, fă-le și aici, în patria ta?".
Sir 18:20Mt 4:13In 2:12

24.Și le-a zis: "Adevăr vă spun Eu vouă că nici un profet nu este bineprimit în patria sa.
Mt 13:57Mc 6:4In 4:44

25.Și adevăr vă spun că multe văduve erau în Israel în vremea lui Ilie, când s'a închis cerul trei ani și șase luni, încât foamete mare a fost în tot pământul,
3Rg 17:13Rg 17:73Rg 18:1Iac 5:17

26.și la nici una din ele n'a fost trimis Ilie, ci numai în Sarepta Sidonului, la o femeie văduvă.
3Rg 17:9

27.Și mulți leproși erau în Israel în vremea profetului Elisei, dar nici unul dintre ei nu s'a curătit, ci numai Neeman Sirianul".
4Rg 5:1-14

28.Și auzind acestea, toti cei din sinagogă s'au umplut de mânie.

29.Și sculându-se, L-au scos afară din cetate și L-au dus pană la sprânceana muntelui pe care le era zidită cetatea, ca să-L arunce jos.

30.Dar El, trecând prin mijlocul lor, S'a dus.
In 8:59In 10:39


Luca 4 :





............

Holy Glorious Prophet Elijah (9th c. B.C.).

Monday, July 20, 2020

Luke 4:22-30 (Gospel, Prophet)

22
So all bore witness to Him, and marveled at the gracious words which proceeded out of His mouth. And they said, “Is this not Joseph’s son?”

23
He said to them, “You will surely say this proverb to Me, ‘Physician, heal yourself! Whatever we have heard done in Capernaum, do also here in Your country.’”

24
Then He said, “Assuredly, I say to you, no prophet is accepted in his own country.

25
But I tell you truly, many widows were in Israel in the days of Elijah, when the heaven was shut up three years and six months, and there was a great famine throughout all the land;

26
but to none of them was Elijah sent except to Zarephath, in the region of Sidon, to a woman who was a widow.

27
And many lepers were in Israel in the time of Elisha the prophet, and none of them was cleansed except Naaman the Syrian.”

28
So all those in the synagogue, when they heard these things, were filled with wrath,

29
and rose up and thrust Him out of the city; and they led Him to the brow of the hill on which their city was built, that they might throw Him down over the cliff.

30
Then passing through the midst of them, He went His way.

....

Saint prophète Élie

lundi 20 juillet 2020

 Luc IV,22-30.

22Tous exprimaient leur admiration à l'égard de Jésus et s'étonnaient des paroles merveilleuses qu'il prononçait. Ils disaient: «N'est-ce pas le fils de Joseph?» 23Jésus leur déclara: «Vous allez certainement me citer ce proverbe: “Médecin, guéris-toi toi-même.” Vous me direz aussi: “Nous avons appris tout ce que tu as fait à Capernaüm, accomplis les mêmes choses ici, dans ta propre ville.” » 24Puis il ajouta: «Je vous le déclare, c'est la vérité: aucun prophète n'est bien reçu dans sa ville natale. 25De plus, je peux vous assurer qu'il y avait beaucoup de veuves en Israël à l'époque d'Élie, lorsque la pluie ne tomba pas durant trois ans et demi et qu'une grande famine sévit dans tout le pays. 26Pourtant Dieu n'envoya Élie chez aucune d'elles, mais seulement chez une veuve qui vivait à Sarepta, dans la région de Sidon. 27Il y avait aussi beaucoup de lépreux en Israël à l'époque du prophète Élisée; pourtant aucun d'eux ne fut guéri, mais seulement Naaman le Syrien.»
28Tous, dans la synagogue, furent remplis de colère en entendant ces mots. 29Ils se levèrent, entraînèrent Jésus hors de la ville et le menèrent au sommet de la colline sur laquelle Nazareth était bâtie, afin de le précipiter dans le vide. 30Mais il passa au milieu d'eux et s'en alla.



………………..

………………..

Aici am terminat de anunțat textul evanghelic din ziua de 20 iulie, de sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul.



S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

ANTIHRISTUL: O PERSPECTIVĂ ORTODOXĂ DE LA PĂRINȚII BISERICEȘTI (XI)

























CU TOATĂ PANDEMIA, 10.000 DE CREȘTINI ORTODOCȘI RUȘI NU AU PUTUT FI OPRIȚI SĂ-ȘI MANIFESTE PRIN RUGĂCIUNE ȘI PROCESIUNE ÎN EKATERINBURG IERI, 17 IULIE 2020, IUBIREA FAȚĂ DE SFINȚENIA FAMILIEI MARTIRE A ȚARULUI NICOLAE AL II-LEA, UCISĂ DE BOLȘEVICII ATEI ÎN 17 IULIE 1918. ALT NUME SE VA DA PROVINCIEI SVERDLOVSK, CĂCI YAKOV SVERDLOV, UCIGAȘUL FAMILIEI IMPERIALE, NU SE CUVINE SĂ FIE UN PUNCT DE REFERINȚĂ PENTRU SOCIETATE. (scurtă anunțare a știrilor; articole în engleză din 17 iulie 2020). NE AMINTIM CĂ ÎN 2018 LA PROCESIUNEA ÎN CINSTEA ACESTEI FAMILII MARTIRE AU PARTICIPAT 100.000 DE CREȘTINI ORTODOCȘI. NE AMINTIM CĂ DIN 11 MARTIE 2020 CREDINȚA ISTORICĂ ÎN DUMNEZEU ȘI VALORILE TRADIȚIONALE REFERITOARE LA CĂSĂTORIE ȘI FAMILIE FAC PARTE DIN CONSTITUȚIA RUSIEI. FRUMOS ȘI SFÂNT DIN PARTEA RUȘILOR!


















































































Despre schimbarea în bine a atitudinii față de bolnavi, și despre dezvoltarea educației, și despre stilul de viață caritabilă, precum și despre efectele generale ale învățăturii creștine: Creştinismul : Binecuvântare sau Povară pentru omenire ? III ( Traducere din articolul lui Noel Hornor )



























































CETĂȚENIE EUROPEANĂ ȘI CETĂȚENIE NAȚIONALĂ (2019 – ANUL CĂRȚII ÎN ROMÂNIA, PROGRAMUL NAȚIONAL „ROMÂNIA, CITEȘTE!” ) Biblia este cea mai citită carte din lume. Iisus, Învățătorul Suprem, se mai numește și Cuvântul Veșnic al lui Dumnezeu, Cuvânt Care a devenit Om (Ioan 1, 1-14). El este Persoana Divino-Umană Numărul Unu, Unică în Univers. Să-L citim!!!























































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în SFÂNTA ȘI MAREA ZI LUNI din SĂPTĂMÂNA SFINTELOR PATIMI ALE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, adică în A ȘAPTEA SĂPTĂMÂNĂ DIN POSTUL SFINTELOR PAȘTI. Astăzi, în Biserica Ortodoxă și în Biserica Greco-Catolică se face pomenire de IOSIF, fiul patriarhului biblic Iacov, care a trăit cu multe sute de ani înainte de Domnul nostru Iisus Hristos. Deși era nevinovat, IOSIF a fost vândut de frații săi, pe 20 de arginți. Astfel viața lui IOSIF, cu suferințele și succesul lui, este o prefigurare, o anticipare, a vieții lui IISUS, cu VINDEREA LUI pe 30 de arginți, cu SUFERINȚELE LUI, cu RĂSTIGNIREA și MOARTEA LUI, dar și cu VICTORIA ÎNVIERII LUI. Ni se atrage atenția, și azi, să nu-L vindem pe Mântuitorul lumii, pe Salvatorul nostru. ... De asemenea, azi, în SFÂNTA ȘI MAREA ZI LUNI, se face pomenire de SMOCHINUL CEL FĂRĂ ROADĂ, care a fost blestemat de Domnul nostru Iisus Hristos și s-a USCAT, în ziua care a urmat după Intrarea Triumfală și Smerită în Ierusalim. Observăm în Sfânta Evanghelie după Marcu, la capitolul 11, faptul că DUPĂ BLESTEMAREA SMOCHINULUI, IISUS ÎI ALUNGĂ DIN TEMPLU PE NEGUSTORI ȘI RĂSTOARNĂ MESELE SCHIMBĂTORILOR DE BANI. Aceste două evenimente (uscarea smochinului prin blestem și curățarea templului) sunt în strânsă legătură unul cu altul și sunt MANIFESTĂRI ALE PUTERII ȘI AUTORITĂȚII DIVINE ALE LUI IISUS, fiind și REVELAȚII ALE JUDECĂȚII LUI DUMNEZEU ÎMPOTRIVA IPOCRIZIEI ELITEI POLITICO-RELIGIOASE IUDAICE. Acel smochin cu frunze, dar lipsit de fructe, simbolizează ipocrizia iudaică, mândria și reclama iudaică lipsite de adevăratele virtuți păcute lui Dumnezeu. https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/947517260434774 ... Textul evanghelic programat pentru azi ne prezintă PROFEȚIA SPUSĂ DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS cu privire la SFÂRȘITUL IERUSALIMULUI IPOCRIT, precum și cu privire la SFÂRȘITUL LUMII. Știm că profeția cu privire la sfârșitul Ierusalimului ipocrit s-a împlinit cu precizie uimitoare, în anul 70, când armatele romane conduse de Titus au cucerit și distrus Ierusalimul. De atunci, evreii n-au mai avut țară până în anul 1948 când s-a înființat statul Israel. SFÂRȘITUL IERUSALIMULUI IPOCRIT ESTE O IMAGINE A SFÂRȘITULUI LUMII, când va veni Domnul nostru Iisus Hristos pe norii cerului ca Judecător al lumii, cu putere mare și cu slavă multă. ... Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, ajută-ne să ne înțelepțim din aceste lecții pe care ni le dai, ajută-ne să nu Te vindem, ajută-ne să nu lăsăm duhul ipocriziei în sufletele noastre, ajută-ne să câștigăm virtuțile pe care Tu le aștepți de la noi, ca să lucrăm cu ele spre slava Veșnicului nostru Tată Ceresc Atotsfânt și Atotputernic, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos!

Pr. prof. Ion Ciungu   “ Şi vorbindu-i, i-a zis: „De-acum înainte, roadă din tine nimeni în veac să nu mănânce!” Iar ucenicii Săi auzeau. ...