marți, 9 iunie 2020

SFÂNTA SOFIA (HAGIA SOPHIA), CEA MAI MARE CATEDRALĂ CREȘTINĂ TIMP DE APROAPE O MIE DE ANI (537 – 1453), TRANSFORMATĂ DE TURCI ÎN MOSCHEE, APOI ÎN MUZEU (DIN 1934), E POSIBIL SĂ DEVINĂ IARĂȘI MOSCHEE, DACĂ AȘA VA DECIDE CONSILIUL DE STAT AL TURCIEI ÎN 2 IULIE 2020. (scurtă anunțare a știrii ; articole în engleză din 9 iunie 2020 etc). NE AMINTIM CĂ ANUL TRECUT CONSILIUL DE STAT AL TURCIEI A DECIS TRANSFORMAREA ÎN MOSCHEE A BISERICII CHORA DIN CONSTANTINOPOL. … ÎN CALITATE DE CREȘTINI, OARE NE SIMȚIM UMILIȚI ȘI NOI, ROMÂNII ? DAR SE CUVINE SĂ ȘTIM CĂ SUCCESUL PERMIS DE DUMNEZEU MAHOMEDANILOR ASUPRA CREȘTINILOR ESTE CA O PEDEAPSĂ PENTRU PĂCATELE CREȘTINILOR. … NOI, ROMÂNII, AVEM MOTIVE SERIOASE DE POCĂINȚĂ, DE RUGĂCIUNE ȘI DE ÎNDREPTARE SERIOASĂ, CÂND NE GÂNDIM LA CELE 100.000 DE UCIDERI DE BEBELUȘI ANUAL PRIN AVORT ÎN ROMÂNIA!!! OARE PARLAMENTARII ROMÂNI SE GÂNDESC SĂ DESFIINȚEZE LEGEA AVORTURILOR? CRED CU TĂRIE CĂ ESTE NEVOIE DE ARGUMENTARE SERIOASĂ CĂTRE PARLAMENTARI TRIMISĂ DE PATRIARHIA ROMÂNĂ, AȘA CUM S-A PROCEDAT ÎMPOTRIVA EDUCAȚIEI SEXUALE LA COPII ÎN ȘCOLI !!!





Pr. prof. Ion Ciungu






Tatăl nostru Sfânt din Ceruri conduce Istoria Universului, deci, inclusiv Istoria Umană. Așadar, după cum evreii, din cauza încăpățânării lor în păcate, au fost lăsați să fie cuceriți de babiloneni, în sec. VI î. Hr., tot așa au fost lăsați creștinii bizantini să fie cuceriți de turci în sec. XV d. Hr.


Ne amintim cum vorbește Dumnezeu cu profetul Ieremia în secolul VI î.Hr. : Și le vei porunci să le spună stăpânilor lor: Așa grăit-a Domnul, Dumnezeul lui Israel! Așa le veți grăi stăpânilor voștri: Eu am făcut pământul, cu puterea Mea cea mare și cu brațul Meu cel înalt, și-l voi da oricui va fi plăcut înaintea ochilor Mei. Pământul i l-am dat lui Nabucodonosor, regele Babilonului, ca să-l slujească, precum și fiarele câmpului, ca să muncească pentru el. (Toate neamurile îi vor sluji lui și fiului său și fiului fiului său, până când îi va veni vremea, și lui și țării lui; popoare multe și regi mari îi vor sluji).”    (Cartea profetului Ieremia, capitolul 27, versetele 3-5)  https://www.crestinortodox.ro/biblia/Ieremia/Jugul-simbol-al-supunerii-fata-de-regele-Babilonului/


Catedrala Sfânta Sofia (Hagia Sofia) din Constantinopol (Istanbul),  construită în anul 537, a fost cea mai mare catedrală a creștinătății până în 1453, când a fost transformată de turci în moschee, rămânând moschee până în 1931. Din 1934 este muzeu. În 23 martie 2020 ea a fost folosită iarăși ca moschee pentru rugăciune islamică, punând acum, în al treilea an consecutiv, sub semnul întrebării statutul ei de muzeu. În martie 2019 președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a spus că va schimba statutul Sfintei Sofia din muzeu în moschee.

În 29 mai 2020 Turcia a comemorat 567 de ani de la cucerirea Constantinopolului. Cea mai recentă recitare din Coran în Hagia Sofia, în 29 mai 2020, o putem vedea și asculta în înregistrarea video de la următoarele link-uri :




Cât de încordate sunt relațiile dintre Turcia (țară mahomedană moștenitoare a Imperiului Otoman care a cucerit Imperiul Bizantin Creștin vorbitor de limbă greacă) și Grecia (țară creștină și oarecum moștenitoare directă a Imperiului Bizantin Creștin) putem observa din numărul mare de articole publicat în ultima vreme în contextul în care Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, vrea să transforme Hagia Sofia din muzeu în moschee.



Știm, de asemenea, că moștenitoare a Imperiului Bizantin Creștin se consideră și Rusia, și observăm că Mitropolitul Hilarion, conducătorul Departamentului pentru Relații Bisericești Externe al Patriarhiei Moscovei a declarat că lui i-ar plăcea să spere că această biserică va rămâne muzeu cu acces deschis și astfel să nu se provoace tensiuni interreligioase. 

Hilarion a spus că orice încercări de a schimba statutul de muzeu al Catedralei Hagia Sophia va duce la schimbarea și violarea fragilelor echilibre interconfesionale care există astăzi,” căci Această biserică este un simbol al Bizanțului și un simbol al ortodoxiei pentru milioane de creștini din toată lumea, în special pentru credincioșii ortodocși.”



Mai multe aspecte referitoare la acest subiect putem afla din articolele următoare:

Erdogan’s provocation: We will not ask your permission to convert Hagia Sophia into a mosque, publicat în 9 iunie 2020 pe website-ul de de știri creștine Orthodox Times.

Russian Orthodox Church against attempts of changing the status of Hagia Sophia in Constantinople, publicat în 9 iunie 2020, pe website-ul de de știri creștine Orthodox Times.

Future of Hagia Sophia to be decided on 2 July, publicat în 8 iunie 2020, pe website-ul de de știri creștine Orthodox Times.

Hurriyet: Erdogan orders change in the status of Hagia Sophia, publicat în 5 iunie 2020, pe website-ul de de știri creștine Orthodox Times.


Turkey’s new provocative statement: Hagia Sophia is in our territory, we will do whatever we want with our property, publicat în data de 3 iunie 2020, pe website-ul de de știri creștine Orthodox Times.

Advocacy groups condemn Erdogan’s Hagia Sophia festivities, publicat în data de 1 iunie 2020, pe website-ul de de știri creștine Orthodox Times.

New provocation by Erdoğan: We have right to convert Hagia Sophia into mosque, publicat în data de 30 mai 2020, pe website-ul de de știri creștine Orthodox Times.

New provocation by Turkey: Greece must get rid of its complex about Hagia Sophia, publicat în data de 30 mai 2020, pe website-ul de de știri creștine Orthodox Times.

Turkey’s provocations regarding Hagia Sophia were brought up in European Parliament, publicat în data de 30 mai 2020, pe website-ul de de știri creștine Orthodox Times.


Greek govt spokesman on Hagia Sophia: A fiesta in a museum of world cultural heritage bothers us, publicat în data de 29 mai 2020, pe website-ul de de știri creștine Orthodox Times.

Muslim prayer was recited in Hagia Sophia on the anniversary of the Fall of Constantinople (video) , publicat în data de 29 mai 2020, pe website-ul de de știri creștine Orthodox Times.

Scenarios that Erdogan may announce the conversion of Hagia Sophia into a mosque, publicat în data de 29 mai 2020, pe website-ul de de știri creștine Orthodox Times.

A model of the Wall of Constantinople has been set up outside Hagia Sophia, publicat în data de 29 mai 2020, pe website-ul de de știri creștine Orthodox Times.

The prayer in Hagia Sophia will be held, by Erdogan’s decision, publicat în data de 28 mai 2020, pe website-ul de de știri creștine Orthodox Times.


...............................................

Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.

Să ne amintim! Să medităm !


Știm că Dumnezeu este iubitor de oameni, dar este și drept.


Grecii spun că n-au mai fost nici cinci creștini adevărați în Constantinopol când această capitală creștină a fost cucerită de turcii mahomedani.



Cu această ocazie nu-i rău să ne amintim că dacă cetatea Sodoma a fost distrusă pentru că în ea nu s-au găsit nici măcar 10 oameni drepți, Constantinopolul a căzut pentru că în el nu mai erau nici măcar 5 creștini adevărați. Așa aflăm de la monahul grec Filothei Zervakos (mort în 1980). El îl citează pe monahul Iosif Vrienie, care, înainte de cucerirea Constantinopolului, a descris decăderea religios-morală a clerului și poporului din Constantinopol. Amănunte putem găsi în articolul "DE CE A CĂZUT CONSTANTINOPOLUL ?", publicat pe "CUVÂNTUL ORTODOX", în 24 - 05 - 2008. http://www.cuvantul-ortodox.ro/de-ce-a-cazut-constantinopolul/



S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

HAGIA SOFIA, CEA MAI MARE CATEDRALĂ A CREȘTINĂTĂȚII TIMP DE APROAPE UN MILENIU, TRANSFORMATĂ ÎN MOSCHEE ÎN 1453, APOI ÎN MUZEU ÎN 1931, S-AR PUTEA SĂ DEVINĂ IARĂȘI MOSCHEE, POTRIVIT INTENȚIEI PREȘEDINTELUI TURCIEI RECEP TAYYIP ERDOGAN. ÎN 23 MARTIE 2020 HAGIA SOFIA A FOST FOLOSITĂ CA MOSCHEE, PUNÂND ACUM, ÎN AL TREILEA AN CONSECUTIV, SUB SEMNUL ÎNTREBĂRII STATUTUL EI DE MUZEU. (scurtă anunțare a știrii ; articole în engleză din 25 și 24 martie 2020). NE AMINTIM CĂ DECADENȚA RELIGIOASĂ ȘI MORALĂ A CREȘTINILOR A DUS LA CUCERIREA CONSTANTINOPOLULUI DE CĂTRE TURCI ÎN 1453.









CUVÂNTUL “TREIME” REFERITOR LA DUMNEZEU ÎL ÎNTÂLNIM CEL MAI DEVREME ÎN SECOLUL AL II-LEA, LA PATRIARHUL THEOPHILUS AL ANTIOHIEI. DOGMA DESPRE SFÂNTA TREIME S-A DEFINIT ÎN SECOLUL AL IV-LEA, CÂND S-A SCRIS CREZUL CREȘTIN. SĂRBĂTORIREA LA CINCIZECIME ( RUSALII) A SFINTEI TREIMI DATEAZĂ DIN VREMEA ÎMPĂRATULUI BIZANTIN LEON CEL ÎNȚELEPT (886-912). DUMNEZEIREA TREIMICĂ, ÎNSĂ, ESTE DIN VEȘNICIE, MAI PRESUS DE ORICE TIMP, DAR S-A REVELAT CLAR PRIN MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, ÎN TIMPUL BOTEZULUI LA RÂUL IORDAN. DUPĂ PORUNCA MÂNTUITORULUI, BOTEZUL SE FACE ÎN NUMELE TATĂLUI ȘI AL FIULUI ȘI AL SFÂNTULUI DUH. (azi, 8 iunie 2020, este a doua zi de Rusalii, dedicată Sfintei Treimi)



EDUCAȚIA SEXUALĂ ÎN ȘCOLILE DIN ROMÂNIA NU MAI ESTE OBLIGATORIE, CĂCI LEGEA CARE PREVEDEA OBLIGATIVITATEA EDUCAȚIEI SEXUALE CHIAR ȘI PENTRU COPII A FOST ANULATĂ PRINTR-UN AMENDAMENT VOTAT DE CAMERA DEPUTAȚILOR ÎN 3 IUNIE 2020, ÎN URMA PROTESTULUI SAU SOLICITĂRILOR DIN PARTEA BISERICII ORTODOXE ROMÂNE, DIN PARTEA BISERICII CATOLICE DIN ROMÂNIA, DIN PARTEA MULTOR ASOCIAȚII DIN ROMÂNIA. (scurtă reamintire a știrilor; articole în română și engleză din 1, 3, 4 și 5 iunie 2020; și un articol din 29 mai 2020). ROMÂNII PAR A SE FI TREZIT DUPĂ CE AU VĂZUT DESTRĂBĂLAREA SEXUALĂ PRODUSĂ DE ORELE DE EDUCAȚIE SEXUALĂ ÎN ȘCOLILE DIN SUA, ANGLIA, GERMANIA, AUSTRIA ETC.







































Despre schimbarea în bine a atitudinii față de bolnavi, și despre dezvoltarea educației, și despre stilul de viață caritabilă, precum și despre efectele generale ale învățăturii creștine: Creştinismul : Binecuvântare sau Povară pentru omenire ? III ( Traducere din articolul lui Noel Hornor )





























CETĂȚENIE EUROPEANĂ ȘI CETĂȚENIE NAȚIONALĂ (2019 – ANUL CĂRȚII ÎN ROMÂNIA, PROGRAMUL NAȚIONAL „ROMÂNIA, CITEȘTE!” ) Biblia este cea mai citită carte din lume. Iisus, Învățătorul Suprem, se mai numește și Cuvântul Veșnic al lui Dumnezeu, Cuvânt Care a devenit Om (Ioan 1, 1-14). El este Persoana Divino-Umană Numărul Unu, Unică în Univers. Să-L citim!!!












































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre “TRAGEDIA LUI IUDA”, articol scris de Nicolae Steinhardt (+1989), se cuvine să ne amintim și azi, în MIERCUREA MARE, zi în care ne amintim că Iuda L-a vândut pe Domnul nostru Iisus Hristos, făcând târgul cu marii preoți evrei, care i-au dat 30 de arginți pentru serviciul pe care urma să li-l facă. ... DE ASEMENEA, despre “NU-I SINGUR IUDA VINOVAT”, poezie scrisă de Costache Ioanid (+1987), se cuvine să ne amintim azi, în MIERCUREA MARE. https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/761652612777387 Din această poezie avem de învățat că trebuie să conștientizăm faptul că și noi, prin păcatele noastre, suntem vinovați de Moartea Domnului nostru Iisus Hristos. După ce conștientizăm aceasta, se cuvine să recunoaștem, să mărturisim și să Îi cerem iertare Mântuitorului lumii. Din “TRAGEDIA LUI IUDA” înțelegem că nu se cuvine să acceptăm punctul de vedere al celor care încearcă să-l dezvinovățească pe Iuda. Aceștia greșesc când spun că dacă Iuda nu L-ar fi vândut pe Iisus, atunci planul divin nu s-ar fi putut realiza și mântuirea nu ar fi avut loc. Eroarea lor este totală, căci pentru a realiza mântuirea lumii Dumnezeu nu depindea exclusiv de Iuda. ... Se cuvine să considerăm, într-adevăr, că IUDA ESTE VINOVAT DE VINDEREA LUI IISUS și, de asemenea, IUDA ESTE VINOVAT PENTRU CĂ NU ȘI-A CERUT IERTARE DE LA IISUS. ... ... Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, ajută-ne să ne înțelepțim prin lecțiile pe care ni le dai în aceste zile, ajută-ne să câștigăm virtuțile pe care Tu le aștepți de la noi, ca să lucrăm cu ele spre slava Veșnicului nostru Tată Ceresc Atotsfânt și Atotputernic, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos!

Pr. prof. Ion Ciungu       Iuda primește banii de la marii preoți evrei. https://www.facebook.com/photo?fbid=2932416543565503&se...