luni, 22 iunie 2020

DE LA EDUCAȚIE, ȘTIINȚĂ ȘI CULTURĂ (UNESCO) MULȚI CREȘTINI DIN DIFERITE ȚĂRI AȘTEAPTĂ ACUM O DECIZIE CU PRIVIRE LA CATEDRALA-MUZEU "SFÂNTA SOFIA" (HAGIA SOPHIA) DIN ISTANBUL (CONSTANTINOPOL), PE CARE TURCIA VREA SĂ O TRANSFORME IARĂȘI ÎN MOSCHEE. CREȘTINII DIN DIFERITE ȚĂRI ȘI-AU EXPRIMAT OFICIAL DORINȚA CA HAGIA SOPHIA, CARE A FOST CEA MAI MARE CATEDRALĂ CREȘTINĂ TIMP DE APROAPE 1.000 DE ANI (537 – 1453), SĂ RĂMÂNĂ CU STATUTUL DE MUZEU, AȘA CUM ESTE DIN 1934. CONSILIUL DE STAT AL TURCIEI VA LUA O DECIZIE CU PRIVIRE LA STATUTUL HAGIEI SOPHIA ÎN 2 IULIE 2020. (scurtă anunțare a știrii; articole în engleză din 22 iunie 2020 etc). ÎN CALITATE DE CREȘTINI, NOI ROMÂNII, OARE CE SENTIMENTE AVEM ? SUNTEM CONȘTIENȚI CĂ SUCCESUL MAHOMEDANILOR ASUPRA CREȘTINILOR ESTE PERMIS DE DUMNEZEU CA O PEDEAPSĂ PENTRU PĂCATELE CREȘTINILOR? ... SĂ NE GÂNDIM LA PĂCATELE STRIGĂTOARE LA CER ÎN ROMÂNIA: 100.000 DE BEBELUȘI UCIȘI “LEGAL” PRIN AVORT ÎN FIECARE AN!!! OARE CÂT DE CREȘTINĂ MAI ESTE CONDUCEREA ROMÂNIEI???!!!





Pr. prof. Ion Ciungu








Tatăl nostru Sfânt din Ceruri conduce Istoria Universului, deci, inclusiv Istoria Umană. Așadar, după cum evreii, din cauza încăpățânării lor în păcate, au fost lăsați să fie cuceriți de babiloneni, în sec. VI î. Hr., tot așa au fost lăsați creștinii bizantini să fie cuceriți de turci în sec. XV d. Hr.


Ne amintim cum vorbește Dumnezeu cu profetul Ieremia în secolul VI î.Hr. : Și le vei porunci să le spună stăpânilor lor: Așa grăit-a Domnul, Dumnezeul lui Israel! Așa le veți grăi stăpânilor voștri: Eu am făcut pământul, cu puterea Mea cea mare și cu brațul Meu cel înalt, și-l voi da oricui va fi plăcut înaintea ochilor Mei. Pământul i l-am dat lui Nabucodonosor, regele Babilonului, ca să-l slujească, precum și fiarele câmpului, ca să muncească pentru el. (Toate neamurile îi vor sluji lui și fiului său și fiului fiului său, până când îi va veni vremea, și lui și țării lui; popoare multe și regi mari îi vor sluji).”    (Cartea profetului Ieremia, capitolul 27, versetele 3-5)  https://www.crestinortodox.ro/biblia/Ieremia/Jugul-simbol-al-supunerii-fata-de-regele-Babilonului/


Catedrala Sfânta Sofia (Hagia Sofia) din Constantinopol (Istanbul),  construită în anul 537, a fost cea mai mare catedrală a creștinătății până în 1453, când a fost transformată de turci în moschee, rămânând moschee până în 1931. Din 1934 este muzeu. În 23 martie 2020 ea a fost folosită iarăși ca moschee pentru rugăciune islamică, punând acum, în al treilea an consecutiv, sub semnul întrebării statutul ei de muzeu. În martie 2019 președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a spus că va schimba statutul Sfintei Sofia din muzeu în moschee.

În 29 mai 2020 Turcia a comemorat 567 de ani de la cucerirea Constantinopolului. Cea mai recentă recitare din Coran în Hagia Sofia, în 29 mai 2020, o putem vedea și asculta în înregistrarea video de la următoarele link-uri :






Îngrijorările și opozițiile creștinilor față de intenția președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, de a transforma statutul Hagiei Sophia din muzeu în moschee le-am observat exprimate în special din partea Greciei, Rusiei, Ucrainei și SUA.


Despre poziția Greciei și a Rusiei am mai scris, în articolul din 9 iunie 2020.


Vicepremierul Bulgariei a declarat recent că vor discuta problema Hagiei Sophia după decizia pe care o va da UNESCO în această problemă, căci Hagia Sophia este monument cultural protejat de UNESCO, prin Convenția cu privire la Patrimoniul Mondial Cultural și Natural, care a fost aprobată în 1972 și semnată de 193 de țări.

 (UNESCO = The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization)



Cât de încordate sunt relațiile pe tema schimbării statutului Hagiei Sophia din muzeu în moschee putem observa din replicile date de Erdogan grecilor :  “Cine conduce Turcia? Noi sau voi? Haideți, calmați-vă. … Nu vă vom cere permisiunea.”… Și, de asemenea, americanilor, cărora le-a răspuns să își vadă de “propriile lor probleme interne”, căci “Hagia Sophia este proprietatea noastră și noi luăm deciziile.”



O scrisoare deschisă, plină de înțelepciune, au trimis din Ucraina experții religioși și societatea civilă către președintele Erdogan, exprimând convingerea că un statut neutru al Hagiei Sophia este cheia prieteniei între musulmani și creștini, acum când sunt de mult apuse vremurile de luptă între lumile creștină și musulmană, acum când ele amândouă luptă împotriva materialismului și ateismului. Traduc din această scrisoare paragraful de la sfârșit :

“Noi respectăm demnitatea suverană a Republicii Turcia, dreptul și responsabilitatea Guvernului Turc de a lua deciziile pe teritoriul Statului Turc. Așa că tot ceea ce putem noi face este să sperăm și să vă cerem cu smerenie să ascultați vocea noastră. Un statut neutru al Catedralei Hagia Sophia este cheia prieteniei, respectului și înțelegerii reciproce nu numai între națiunile noastre, ci între cele mai mari două civilizații ale lumii, cea mahomedană și cea creștină.

Fie ca Atotputernicul să vă călăuzească și să vă ajute în deciziile dumneavoastră nobile și înțelepte !

Cu respect și stimă



Mai multe aspecte referitoare la acest subiect putem afla din articolele următoare:

Bulgarian Deputy PM: We will discuss the Hagia Sophia issue after UNESCO’s decision, publicat în data de 22 iunie 2020, pe website-ul de știri Orthodox Times.


Letter to US President for intervention in Hagia Sophia issue, , publicat în data de 22 iunie 2020, pe website-ul de știri Orthodox Times.


Catholic Bishops in Turkey: Status of Hagia Sophia is issue concerning Turkey, publicat în data de 20 iunie 2020, pe website-ul de știri Orthodox Times.


Turkey: They are in favor of converting Hagia Sophia into a mosque, publicat în data de 19 iunie 2020, pe website-ul de știri Orthodox Times.


Ukraine: Key to friendship between Muslims and Christians, the neutral status of Hagia Sophia, publicat în data de 19 iunie 2020, pe website-ul de știri Orthodox Times.

Erdogan wants to pray in Hagia Sophia on July 15, publicat în data de 17 iunie 2020, pe website-ul de știri Orthodox Times.


What is Ecumenical Patriarch’s position on Hagia Sophia issue, publicat în data de 17 iunie 2020, pe website-ul de știri Orthodox Times.

Turkish Minister of Justice: Hagia Sophia will be converted into a mosque, as Sultan Mehmed wanted, publicat în data de 16 iunie 2020, pe website-ul de știri Orthodox Times.


UNESCO put the brakes on Erdogan: Hagia Sophia is a World Cultural Monument, publicat în data de 15 iunie 2020, pe website-ul de știri Orthodox Times.

Tensions over Hagia Sophia in Turkey, publicat în data de 14 iunie 2020, pe website-ul de știri Orthodox Times.

Church of Greece: Hagia Sophia is a world famous monument of Christian Culture par excellence, publicat în data de 12 iunie 2020, pe website-ul de știri Orthodox Times.

US continues to support the current status of Hagia Sophia, publicat în data de 12 iunie 2020, pe website-ul de știri Orthodox Times.

Mayor of Constantinople: Hagia Sophia has become subject of domestic political controversy, publicat în data de 11 iunie 2020, pe website-ul de știri Orthodox Times.

Turkey to US: Hagia Sophia is our property and we make the decisions- Mind your own business, publicat în data de 11 iunie 2020, pe website-ul de știri Orthodox Times.

Why the Orthodox primates remain silent about Hagia Sophia, publicat în data de 11 iunie 2020, pe website-ul de știri Orthodox Times.

The United States call on Turkey to respect the multireligious history of Hagia Sophia, publicat în data de 10 iunie 2020, pe website-ul de știri Orthodox Times.

Greek Foreign Minister: Hagia Sophia is the ark of Christianity and Orthodoxy, publicat în data de 10 iunie 2020, pe website-ul de știri Orthodox Times.


...............................................


Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.
Să ne amintim! Să medităm !


Știm că Dumnezeu este iubitor de oameni, dar este și drept.


Grecii spun că n-au mai fost nici cinci creștini adevărați în Constantinopol când această capitală creștină a fost cucerită de turcii mahomedani.



Cu această ocazie nu-i rău să ne amintim că dacă cetatea Sodoma a fost distrusă pentru că în ea nu s-au găsit nici măcar 10 oameni drepți, Constantinopolul a căzut pentru că în el nu mai erau nici măcar 5 creștini adevărați. Așa aflăm de la monahul grec Filothei Zervakos (mort în 1980). El îl citează pe monahul Iosif Vrienie, care, înainte de cucerirea Constantinopolului, a descris decăderea religios-morală a clerului și poporului din Constantinopol. Amănunte putem găsi în articolul "DE CE A CĂZUT CONSTANTINOPOLUL ?", publicat pe "CUVÂNTUL ORTODOX", în 24 - 05 - 2008. http://www.cuvantul-ortodox.ro/de-ce-a-cazut-constantinopolul/


S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

SFÂNTA SOFIA (HAGIA SOPHIA), CEA MAI MARE CATEDRALĂ CREȘTINĂ TIMP DE APROAPE O MIE DE ANI (537 – 1453), TRANSFORMATĂ DE TURCI ÎN MOSCHEE, APOI ÎN MUZEU (DIN 1934), E POSIBIL SĂ DEVINĂ IARĂȘI MOSCHEE, DACĂ AȘA VA DECIDE CONSILIUL DE STAT AL TURCIEI ÎN 2 IULIE 2020. (scurtă anunțare a știrii ; articole în engleză din 9 iunie 2020 etc). NE AMINTIM CĂ ANUL TRECUT CONSILIUL DE STAT AL TURCIEI A DECIS TRANSFORMAREA ÎN MOSCHEE A BISERICII CHORA DIN CONSTANTINOPOL. … ÎN CALITATE DE CREȘTINI, OARE NE SIMȚIM UMILIȚI ȘI NOI, ROMÂNII ? DAR SE CUVINE SĂ ȘTIM CĂ SUCCESUL PERMIS DE DUMNEZEU MAHOMEDANILOR ASUPRA CREȘTINILOR ESTE CA O PEDEAPSĂ PENTRU PĂCATELE CREȘTINILOR. … NOI, ROMÂNII, AVEM MOTIVE SERIOASE DE POCĂINȚĂ, DE RUGĂCIUNE ȘI DE ÎNDREPTARE SERIOASĂ, CÂND NE GÂNDIM LA CELE 100.000 DE UCIDERI DE BEBELUȘI ANUAL PRIN AVORT ÎN ROMÂNIA!!! OARE PARLAMENTARII ROMÂNI SE GÂNDESC SĂ DESFIINȚEZE LEGEA AVORTURILOR? CRED CU TĂRIE CĂ ESTE NEVOIE DE ARGUMENTARE SERIOASĂ CĂTRE PARLAMENTARI TRIMISĂ DE PATRIARHIA ROMÂNĂ, AȘA CUM S-A PROCEDAT ÎMPOTRIVA EDUCAȚIEI SEXUALE LA COPII ÎN ȘCOLI !!!
















UN NOU ATAC LA ADRESA MÂNTUITORULUI LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, VINE DE LA HOLLYWOOD PRIN FILMUL “HABIT” ÎN CARE FIICA LUI MICHAEL JACKSON ÎL REPREZINTĂ PE MÂNTUITORUL CA FIIND FEMEIE LESBIANĂ. CÂTEVA PETIȚII CREATE DE ORGANIZAȚII CREȘTINE AMERICANE ADUNĂ SEMNĂTURI PENTRU ANULAREA FILMULUI. (scurtă anunțare a știrii; articole în engleză din 18 și 17 iunie 2020). NE AMINTIM CĂ HOLLYWOOD-UL PROMOVEAZĂ DESTRĂBĂLAREA SEXUALĂ CA FIIND CEVA NORMAL ȘI PLIN DE FARMEC, ALIMENTÂND TRAFICUL DE SERVICII SEXUALE. ÎN ROMÂNIA, NE AMINTIM DE VICTIMELE ACESTUI TRAFIC, CĂCI ÎN STATUL ROMÂN DUMNEZEU ESTE ADESEORI EXCLUS, IAR ÎN ȘCOLILE DE STAT ROMÂNEȘTI SE COPIAZĂ ADESEORI MODELELE “ȘTIINȚIFICE” ALE OMULUI EVREU-DERBEDEU-ATEU-ANTICRIST-SATANIST ... (CAZUL DE LA CARACAL, 25/26 IULIE 2019, GHEORGHE DINCĂ, ALEXANDRA, LUIZA, REȚELELE ACTIVE ALE TRAFICULUI DE SERVICII SEXUALE ȘI CRIME SUNT LA ORDINEA ZILEI)





ICOANA “SFÂNTUL MÂNTUITOR” , CHIPUL NEFĂCUT DE MÂINI, ESTE ICOANA PRINCIPALĂ DIN CATEDRALA FORȚELOR ARMATE RUSE, CU HRAMUL “ÎNVIEREA LUI HRISTOS”, CARE A FOST SFINȚITĂ DUMINICĂ, 14 IUNIE 2020, DE PATRIARHUL KIRILL. IMAGINEA ACESTEI ICOANE O PUTEM OBSERVA SUS ÎN CUPOLA PRINCIPALĂ, DAR ȘI JOS. CEA DE JOS A FOST PLĂTITĂ DE PREȘEDINTELE VLADIMIR PUTIN. CATEDRALA SE VA DESCHIDE PENTRU PUBLIC DIN 22 IUNIE 2020. (scurtă amintire a știrilor; articole în engleză din 15 iunie 2020 etc.). NE AMINTIM CĂ DIN MARTIE 2020 ÎN CONSTITUȚIA RUSIEI S-AU ADĂUGAT CREDINȚA ÎN DUMNEZEU ȘI VALORILE TRADIȚIONALE REFERITOARE LA CĂSĂTORIE ȘI FAMILIE. ÎNGROZIȚI ȘI SCÂRBIȚI DE NIHILISMUL ATEILOR CARE LE-AU UCIS ȚARUL ÎMPREUNĂ CU FAMILIA ETC, RUȘII DAU DOVADĂ DE MULTĂ ÎNȚELEPCIUNE ȘI SE ÎNTORC BINE SPRE DUMNEZEU.




















































Despre schimbarea în bine a atitudinii față de bolnavi, și despre dezvoltarea educației, și despre stilul de viață caritabilă, precum și despre efectele generale ale învățăturii creștine: Creştinismul : Binecuvântare sau Povară pentru omenire ? III ( Traducere din articolul lui Noel Hornor )


































CETĂȚENIE EUROPEANĂ ȘI CETĂȚENIE NAȚIONALĂ (2019 – ANUL CĂRȚII ÎN ROMÂNIA, PROGRAMUL NAȚIONAL „ROMÂNIA, CITEȘTE!” ) Biblia este cea mai citită carte din lume. Iisus, Învățătorul Suprem, se mai numește și Cuvântul Veșnic al lui Dumnezeu, Cuvânt Care a devenit Om (Ioan 1, 1-14). El este Persoana Divino-Umană Numărul Unu, Unică în Univers. Să-L citim!!!















































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Despre “TRAGEDIA LUI IUDA”, articol scris de Nicolae Steinhardt (+1989), se cuvine să ne amintim și azi, în MIERCUREA MARE, zi în care ne amintim că Iuda L-a vândut pe Domnul nostru Iisus Hristos, făcând târgul cu marii preoți evrei, care i-au dat 30 de arginți pentru serviciul pe care urma să li-l facă. ... DE ASEMENEA, despre “NU-I SINGUR IUDA VINOVAT”, poezie scrisă de Costache Ioanid (+1987), se cuvine să ne amintim azi, în MIERCUREA MARE. https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/761652612777387 Din această poezie avem de învățat că trebuie să conștientizăm faptul că și noi, prin păcatele noastre, suntem vinovați de Moartea Domnului nostru Iisus Hristos. După ce conștientizăm aceasta, se cuvine să recunoaștem, să mărturisim și să Îi cerem iertare Mântuitorului lumii. Din “TRAGEDIA LUI IUDA” înțelegem că nu se cuvine să acceptăm punctul de vedere al celor care încearcă să-l dezvinovățească pe Iuda. Aceștia greșesc când spun că dacă Iuda nu L-ar fi vândut pe Iisus, atunci planul divin nu s-ar fi putut realiza și mântuirea nu ar fi avut loc. Eroarea lor este totală, căci pentru a realiza mântuirea lumii Dumnezeu nu depindea exclusiv de Iuda. ... Se cuvine să considerăm, într-adevăr, că IUDA ESTE VINOVAT DE VINDEREA LUI IISUS și, de asemenea, IUDA ESTE VINOVAT PENTRU CĂ NU ȘI-A CERUT IERTARE DE LA IISUS. ... ... Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, ajută-ne să ne înțelepțim prin lecțiile pe care ni le dai în aceste zile, ajută-ne să câștigăm virtuțile pe care Tu le aștepți de la noi, ca să lucrăm cu ele spre slava Veșnicului nostru Tată Ceresc Atotsfânt și Atotputernic, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos!

Pr. prof. Ion Ciungu       Iuda primește banii de la marii preoți evrei. https://www.facebook.com/photo?fbid=2932416543565503&se...