joi, 3 ianuarie 2019

ÎN UCRAINA, COOPERARE SPRE UNITATEA CREȘTINILOR GRECO CATOLICI CU ORTODOCȘII SEPARAȚI DE MOSCOVA. DE CE MITROPOLITUL ORTODOX PRIMAT AL UCRAINEI, EPIFANIE, NU-L POMENEȘTE LA SLUJBE PE PATRIARHUL KIRILL AL RUSIEI? PREȘEDINTELE POROȘENKO AL UCRAINEI A DECLARAT DESPRE PREȘEDINTELE RUSIEI ASTFEL: PUTIN ÎNSUȘI A COMPARAT BISERICA ORTODOXĂ RUSĂ CU ARSENALUL NUCLEAR. (articol în franceză din 3 ianuarie 2019; și trei articole în engleză: unul din 1 ianuarie 2019, altul din 2 ianuarie 2019 și altul din 30 decembrie 2018; scurtă anunțare a știrilor)




Pr.prof. Ion Ciungu









Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, Se roagă către Tatăl nostru Sfânt din Ceruri pentru unitatea persoanelor care cred în El, astfel: „Dar nu numai pentru aceştia Mă rog, ci şi pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor, Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis.” (Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 17, versetele 20-21).


.........


........


........



Mântuitorul îi învață pe cei care cred în El o ierarhie neobișnuită pentru conducătorii lumești:  “Regii neamurilor domnesc peste ele și sunt numiți binefăcători. Dar între voi să nu fie așa, ci cel mai mare dintre voi să fie ca cel mai tânăr, și căpetenia ca acela care slujește.” (Sfânta Evanghelie după Luca, capitolul 22, versetele 25-26).
........
.................................................................




Despre elaborarea foii de parcurs pentru cooperare între noua Biserica Ortodoxă Autocefală a Ucrainei, care îl are în frunte pe Mitropolitul Primat Epifanie Dumenko ales în data de 15 decembrie 2018, și Biserica Greco Catolică Ucraineană, care îl are în frunte pe Patriarhul Sviatoslav Șevciuk, am aflat din articolul “La nouvelle « Église orthodoxe autocéphale d’Ukraine » et l’Église gréco-catholique d’Ukraine conviennent d’élaborer une feuille de route de coopération”, publicat în data de 3 ianuarie 2019, pe site-ul ortodox de limbă franceză Orthodoxie.com, de Jivko Panev. https://orthodoxie.com/la-nouvelle-eglise-orthodoxe-autocephale-dukraine-et-leglise-greco-catholique-dukraine-conviennent-delaborer-une-feuille-de-route-de-cooperation/



Inițiativa a avut-o Prea Fericitul Sviatoslav. Înalt Prea Sfințitul Epifanie a zis că Biserica Greco Catolică din Ucraina și Biserica Ortodoxă Ucraineană (Patriarhia Kievului) au avut totdeauna un scop comun, adică acela de a lucra pentru dezvoltarea Statului Ucrainean și aceasta este o aspirație care nu se schimbă.



Jivko Panev a scris articolul în franceză pe baza unui articol publicat pe site-ul ucrainean Religious Information Service of Ucraine, pe care îl găsim în engleză sub titlul Primates of OCU and UGCC agree to develop a roadmap for cooperation, publicat în data de 30 decembrie 2018.






Mitropolitul Primat al noii Biserici Ortodoxe Autocefale a Ucrainei, Epifanie, nu-l pomenește la slujbe pe Sanctitatea Sa Kirill al Rusiei, din cauza războiului:


“Deocamdată eu nu-l pomenesc din cauză că noi suntem în stare de război, așa că poporul ucrainean nu ar accepta dacă nou-alesul primat ar pomeni numele Patriarhului Rus.” Așa a declarat Mitropolitul Primat Epifanie, după cum am aflat din articolul Constantinople’s new Ukrainian church doesn’t commemorate Moscow due to secular politics, publicat pe site-ul ortodox rus Orthodox Christianity, în data de 1 ianuarie 2019.




Președintele Ucrainei despre Președintele Rusiei:



“ `Lupii imperialismului trebuie să fie descifrați chiar când sunt în piele de oaie,` a scris Jawaharlal Nehru, unul din liderii Mișcării Indiene pentru Independență, în lucrarea sa O Privire la Istoria Globală. Pentru Ucraina, o țară postcolonială care nu a încheiat lupta pentru libertate, o astfel de mentalitate este importantă. Biserica Ortodoxă Rusă este parte a sistemului politic al Rusiei. Putin însuși a comparat Biserica Ortodoxă Rusă cu arsenalul nuclear”.

Așa zis Poroșenko, după cum am aflat din articolul Poroshenko: Russia holds tight on UOC-MP , (Rusia continuă să-și țină strâns în brațe Biserica Ortodoxă Ucraineană care aparține de Patriarhia Moscovei, ca să n-o piardă) publicat pe site-ul ucrainean Religious Information Service of Ucraine, în data de 2 ianuarie 2019.



……………………………………………………………………………………………..



Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.



S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:










ÎNCEPUTUL UNEI PERSECUȚII PE SCARĂ LARGĂ DIN PARTEA STATULUI UCRAINEAN CONTRA BISERICII ORTODOXE UCRAINENE CARE APARȚINE DE PATRIARHIA MOSCOVEI A FOST CONSTATAT DE PATRIARHUL KIRILL AL RUSIEI. EL S-A PLÂNS PENTRU ACEASTA CĂTRE PAPA FRANCISC DE LA ROMA, CĂTRE NAȚIUNILE UNITE, CĂTRE BISERICILE ORTODOXE LOCALE, CĂTRE CONDUCĂTORI DE STATE, ETC. (articol în engleză din 14 decembrie 2018; scurtă anunțare a știrii). PENTRU MÂINE, 15 DECEMBRIE 2018, ÎN UCRAINA ESTE PROGRAMAT SĂ AIBĂ LOC SINODUL DE UNIFICARE A CELOR TREI STRUCTURI BISERICEȘTI ORTODOXE DEZBINATE. SINODUL DE UNIFICARE ESTE ORGANIZAT DE PATRIARHIA ECUMENICĂ A CONSTANTINOPOLULUI ÎMPREUNĂ CU STATUL UCRAINEAN, FĂRĂ ACORDUL MOSCOVEI, DEȘI INVITAȚII LA SINOD AU FOST TRIMISE ȘI IERARHILOR UCRAINENI CARE APARȚIN DE PATRIARHIA MOSCOVEI.

















































































































































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu