marți, 31 iulie 2018

PATRIARHUL ECUMENIC BARTOLOMEU AL CONSTANTINOPOLULUI A AMÂNAT PÂNĂ CEL PUȚIN LA SFÂRȘITUL LUI AUGUST 2018 ACORDAREA ACTULUI DE AUTOCEFALIE PENTRU BISERICA UCRAINEI, DAR A ÎNCEPUT PROCEDURA DE ACORDARE A AUTOCEFALIEI, DEȘI BISERICA ORTODOXĂ RUSĂ SE OPUNE (articole în engleză din 18, 28, 29 și 31 iulie 2018; în franceză din 28 iulie 2018; și în română din 30 iulie 2018; scurtă anunțare a știrii)



de pr.prof. Ion Ciungu



Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, Se roagă către Tatăl nostru Sfânt din Ceruri pentru unitatea persoanelor care cred în El, astfel: „Dar nu numai pentru aceştia Mă rog, ci şi pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor, Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis.” (Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 17, versetele 20-21).



Mântuitorul îi învață pe cei care cred în El o ierarhie neobișnuită pentru conducătorii lumești:  “Regii neamurilor domnesc peste ele și sunt numiți binefăcători. Dar între voi să nu fie așa, ci cel mai mare dintre voi să fie ca cel mai tânăr, și căpetenia ca acela care slujește.” (Sfânta Evanghelie după Luca, capitolul 22, versetele 25-26). http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=48&cap=22

……………………………….





Deși oficialii din Ucraina (în frunte cu Președintele Poroșenko) așteptau ca actul de independență bisericească (tomosul de autocefalie) față de Moscova să fie acordat de către Patriarhia Ecumenică din Constantinopol (Istanbul) până în 28 iulie 2018, cu ocazia sărbătoririi a 1030 de ani de la Încreștinarea Kievenilor și a Întregii Rusii, totuși Patriarhia Ecumenică a amânat luarea acestei decizii până cel puțin la sfârșitul lunii august 2018, din cauză că ea nu a terminat de informat alte Biserici Autocefale în această privință. Așa am aflat din articolul Tomos from the Patriarch of Constantinople postponed at least till end of August , publicat în data de 18 iulie 2018 pe site-ul Religious Information Service of Ukraine (RISU).



În schimb, cu ocazia acestui important eveniment din istoria creștinismului, 1030 de ani de la Încreștinarea Kievenilor și a Întregii Rusii, Mitropolitul Emmanuel al Franței, s-a întâlnit pe data de 27 iulie 2018 cu Președintele Poroșenko al Ucrainei, înmânându-i mesajul din partea Sanctității Sale Bartolomeu al Constantinopolului, și anume, că Patriarhia Ecumenică cu scopul de a restaura unitatea credincioșilor ortodocși din Ucraina a început, în aprilie 2018, procedura de a acorda autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina pentru ca aceasta să poată crește în credința lui Hristos. Așa am aflat din articolul ”Le métropolite Emmanuel de France (Patriarcat œcuménique) a rencontré le président ukrainien Porochenko”, publicat în data de 28 iulie 2018 pe site-ul Orthodoxie.com, de Christophe Levalois.




Mitropolitul Emmanuel al Franței (delegat al Patriarhului Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului) s-a întâlnit vineri, 27 iulie 2018, cu Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko.



Mai multe informații în română pe baza acestui articol francez, și pe baza site-ului prezidențial ucrainean, putem afla din articolul Moment istoric pentru Ucraina: s-a deschis procedura de acordare a autocefaliei. Delegatul Patriarhiei Ecumenice s-a întâlnit cu Președintele Poroșenko , publicat în urmă cu o zi, de agenția ortodoxă de știri Lacasuri Ortodoxe, LONews.

………………..


Creștinii ortodocși din Ucraina sunt divizați, din diferite motive politico-naționale, în trei structuri: Biserica Ortodoxă Ucraineană (dependentă de Patriarhia Moscovei), având în frunte pe Mitropolitul Onufrie, Biserica Ortodoxă Ucraineană (Patriarhia Kievului), având în frunte pe Patriarhul Filaret, și Biserica Ortodoxă Ucraineană Autocefală, având în frunte pe Mitropolitul Macarie. Ultimele două structuri sunt considerate necanonice și schismatice de către Biserica Ortodoxă Rusă, și de către alte Biserici Ortodoxe naționale.

………………..



Cu ocazia aniversării a 1030 de ani de la încreștinarea Prințului Vladimir, și apoi a Kievenilor și a Întregii Rusii, la Kiev au avut loc ceremonii și procesiuni religioase separate: în 27 iulie 2018 evenimentul a fost sărbătorit de către Biserica Ortodoxă Ucraineană (Patriarhia Moscovei), iar în 28 iulie 2018 de către celelalte două împreună cu Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko.
Amănunte referitoare la acest subiect putem afla și din articolul Two different processions: UOC-MP with Kirill and Tsar, UOC-KP and UAOC with icons and Ukrainian flags , publicat în data de 28 iulie 2018 pe site-ul Religious Information Service of Ukraine (RISU).



Ne amintim că autoritățile statale ucrainene vor independență bisericească față de Moscova și în acest sens au cerut, în mai multe rânduri, Patriarhului Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului să acorde o singură autocefalie Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

………………


Despre faptul că Biserica Ortodoxă Rusă nu este îndreptățită să acorde autocefalie Bisericii Ortodoxe Ucrainene putem afla și din articolul Autocephaly: Who Decides? , publicat pe RISU, de Andrew Sorokowski, pe data de 29 iulie 2018.

……………………….



Despre faptul că Patriarhia Moscovei nu se așteaptă ca Patriarhia Ecumenică să acorde autocefalie Bisericii Ortodoxe Ucrainene Schismatice,  putem afla și din articolul Metropolitan Hilarion: Patriarch Bartholomew has very clearly stated that there will be no legitimation of the schism , publicat pe site-ul Bisericii Ortodoxe Ruse în data de 27 iunie 2018.



Despre faptul că Vaticanul nu ar rebui să se amestece în afacerile Bisericii Ortodoxe Ruse, și nici măcar în probleme politice, putem afla și din articolul The Patriarchate of Moscow: the “Ukrainian schism” could lead to “bloodshed”, publicat pe LA STAMPA, în data de 30 iunie 2018.



Despre faptul că în week-end-ul trecut Delegația Patriarhului Bartolomeu în Ukraina s-a întâlnit cu Președintele Poroșenko și a declarat că Patriarhia Ecumenică are ca scop ultim să acorde unilateral autocefalie Bisericii Ucrainene Schismatice, și despre faptul că aceeași Delegație a Patriarhiei Ecumenice a refuzat să participle la Sărbătoarea Aniversării a 1030 de ani de la Botezul Rusiei, deși Patriarhia Ecumenică fusese invitată de către Mitropolitul Onufrie , putem afla și din articolul publicat în 31 iulie 2018 pe site-ul orthodox rus ORTHODOX CHRISTIANITY: CONSTANTINOPLE DELEGATION SNUBS UKRAINIAN CHURCH’S CELEBRATIONS, INSTEAD MEETS WITH POROSHENKO, SAYS AUTOCEPHALY IS THE GOAL

……………….



Încreștinarea Rusiei Kievene în anul 988, din inițiativa Prințului Vladimir, prin Botezarea Kievenilor, în Râurile Nipru și Pociaina, s-a răspândindit apoi repede și în alte ținuturi. Treptat, societatea s-a consolidat, iar morala, manierele, s-au îmbunătățit, s-au cizelat, s-au îmblânzit, s-au îndulcit.

………….



Un monument dedicat Prinţului Vladimir, care a botezat Rusia Kieveană în anul 988, se află deasupra râului Nipru în Kiev. El este cinstit ca Sfântul Vladimir Întocmai cu Apostolii şi ca Luminător al Rusiei pe data de 15 iulie.

………………………………………………………..


Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.



S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:


























Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu