miercuri, 25 aprilie 2018

PATRIARHIA ECUMENICĂ DIN CONSTANTINOPOL INIȚIAZĂ UN DIALOG INTERORTODOX CU PRIVIRE LA AUTOCEFALIA UCRAINEANĂ (articol în engleză din 24 aprilie 2018; scurtă anunțare a știrii)


de pr.prof Ion Ciungu





Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, ne învață astfel: “Regii neamurilor domnesc peste ele și sunt numiți binefăcători. Dar între voi să nu fie așa, ci cel mai mare dintre voi să fie ca cel mai tânăr, și căpetenia ca acela care slujește.” (Sfânta Evanghelie după Luca, capitolul 22, versetele 25-26).[1]




Articolul ECUMENICAL PATRIARCHATE TO INITIATE INTER-ORTHODOX DIALOGUE ON MATTER OF UKRAINIAN AUTOCEPHALY , a apărut în data de 24 aprilie 2018 pe site-ul ortodox rus ORTHODOX CHRISTIANITY.


Președintele Ucrainei, Petru Poroșenko, a adresat recent un apel Sanctității Sale, Patriarhului Bartolomeu al Constantinopolului, pentru ca acesta să acorde autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Apelul președintelui a fost aprobat de Parlamentul Ucrainei și de doi ierarhi ortodocși care nu aparțin de Moscova. Ne amintim că în Ucraina sunt trei Bisericii Ortodoxe dezbinate : una aparține de Moscova, alta de Kiev, iar alta autonomă.


Patriarhia Constantinopolului, în calitate de Biserică Mamă adevărată a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, și în calitate de ocrotitoare a unității panortodoxe, a decis să comunice celorlalte Biserici Ortodoxe această problemă și să coordoneze împreună lucrurile.

………………………….

S-ar putea să dorim să (re)vedem și următoarele articole:

ORTODOCȘII UCRAINENI ÎȘI SCHIMBĂ LOIALITATEA DE LA BISERICILE DEPENDENTE DE MOSCOVA LA BISERICILE DEPENDENTE DE KIEV (articol în engleză din 4 aprilie 2018 ; traducere parțială).


PATRIARHUL KIRILL AL RUSIEI A MEDIAT PENTRU ELIBERAREA PRIZONIERILOR DIN DONBAS [în 25 dec. 2017; iar în 27 dec. 2017 s-a început eliberarea; în 15 noiembrie 2017 politicianul ucrainean Viktor Medvedciuk, a cărui fiică este botezată de Putin (este finuța lui Putin), i-a cerut lui Putin să intervină la liderii separatiști cu ideea schimbului de prizonieri].










[1] Sfânta Evanghelie după Luca, capitolul 22, versetele 25-26, http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=48&cap=22


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Într-adevăr, “NOUL TESTAMENT ESTE CHIAR CEA MAI BUNĂ CARTE CARE A FOST VREODATĂ SAU VA FI VREODATĂ CUNOSCUTĂ ÎN LUME.” Aceste cuvinte ale scriitorului englez Charles Dickens se cuvine să le amintim de fiecare dată când ne referim la NOUL TESTAMENT AL DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. Azi, 24 aprilie, avem motiv să ne referim la PRIMA PUBLICARE ÎN LIMBA ROMÂNĂ A NOULUI TESTAMENT, în anul 1648, la Alba Iulia (Bălgrad), în timpul mitropolitului Simion Ștefan. Acest mitropolit este sărbătorit azi, 24 aprilie. ATUNCI, la 1648, NOUL TESTAMENT a fost tipărit în română, dar cu litere chirilice. În 1988, NOUL TESTAMENT DE LA BĂLGRAD a fost editat și cu litere latine, în timpul episcopului Emilian. ACUM se cuvine să observăm cel puțin titlul Noului Testament de la Bălgrad: “NOUL TESTAMENT SAU ÎNPĂCAREA, SAU LEGEA NOAO A LUI IISUS HRISTOS DOMNULUI NOSTRU”. Înțelegem că NOUL TESTAMENT este NOUA LEGE PE CARE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS A ADUS-O LUMII. Respectând această Lege putem obține ÎMPĂCAREA (pacea, reconcilierea) CU DUMNEZEU, CU NOI ÎNȘINE și CU OAMENII. Cu alte cuvinte, NOUL TESTAMENT NE ESTE DAT NU NUMAI SĂ NE INFORMĂM, CI SĂ NE TRANSFORMĂM. Doamne Iisuse Hristoase, Îți mulțumim frumos prin Duhul Sfânt, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, pentru NOUL TESTAMENT și pentru oamenii Tăi care au făcut să ajungă la noi CEA MAI BUNĂ CARTE CARE A FOST VREODATĂ SAU VA FI VREODATĂ CUNOSCUTĂ ÎN LUME!

Pr. prof. Ion Ciungu   https://www.facebook.com/photo/?fbid=2927397050734119&set=a.711891222284724   https://www.azquotes.com/quote/...