joi, 12 aprilie 2018

ORTODOCȘII UCRAINENI ÎȘI SCHIMBĂ LOIALITATEA DE LA BISERICILE DEPENDENTE DE MOSCOVA LA BISERICILE DEPENDENTE DE KIEV (articol în engleză din 4 aprilie 2018 ; traducere parțială)



de pr.prof Ion Ciungu




Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, ne învață astfel: “Regii neamurilor domnesc peste ele și sunt numiți binefăcători. Dar între voi să nu fie așa, ci cel mai mare dintre voi să fie ca cel mai tânăr, și căpetenia ca acela care slujește.” (Sfânta Evanghelie după Luca, capitolul 22, versetele 25-26).[1]




În data de 4 aprilie 2018, articolul Ukrainian Orthodox switch allegiance from Moscow to Kiev-linked churches a fost publicat pe site-ul agenției de știri religioase Religion News Service, din Washington D.C., de Olga Rudenko. Traduc din acest articol, introducând subtitluri:


Onufrie, la stânga, conducătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene dependentă de Patriarhia Moscovei. Filaret, la centru, conducătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Patriarhia Kievului.




În Ucraina cam 70% sunt creștini ortodocși răsăriteni, Biserica Ortodoxă Ucraineană originală depinde de Moscova din secolul al XVII-lea


“În Ucraina, aproximativ 70% din populație se identifică a fi creștini ortodocși răsăriteni. Restul credincioșilor aparțin de Biserica Greco Catolică Ucraineană, de Biserica Romano Catolică, sau de diferite Biserici Protestante.

Biserica Ortodoxă Ucraineană originală este subordonată Moscovei din secolul al XVII-lea, chiar înainte ca Ucraina să fi fost făcută parte a Imperiului Rus. Această relație a continuat după ce țara s-a rupt de Uniunea Sovietică.



Anexarea Crimeei de către Rusia în anul 2014 a dus la un război între ruși și ucraineni în care au murit peste 10.000 de oameni, și mulți enoriași ortodocși din Ucraina se distanțează de Biserica sprijinită de ruși, 60 de parohii au trecut la Patriarhia Kievului



Dar acele legături au început să cauzeze probleme în anul 2014, când Rusia a anexat teritoriul din Crimeea al Ucrainei și a provocat un conflict armat care continuă în estul Ucrainei, și care a făcut mai mult de 10.000 de morți.


Ingerința Moscovei a avut loc după ce Președintele Viktor Ianukovici, un aliat al Președintelui Rus Vladimir Putin, a fugit din țară în februarie 2014, în urma unui val de proteste împotriva regimului său corupt.


Acum mulți enoriași ortodocși din Ucraina se distanțează de Biserica sprijinită de ruși, ai cărei ierarhi sunt un pilon esențial al politicii lui Putin.


Liderii Bisericii sprijinite de Moscova neagă faptul că Rusia exercită influență politică asupra lor. « Oamenii merg la biserică pentru rugăciuni, nu pentru politică, » a zis Arhiepiscopul Kliment al Bisericii Ortodoxe Ucrainene sprijinite de Moscova, care își are are sediul la Kiev.


« Bisericile noastre nu au nici o legătură cu Statul Modern Rus. »”



„Aproximativ 60 de parohii au trecut la Biserica cu centrul la Kiev începând din 2014 în transferuri despre care conducerea Patriarhiei Moscovei zice că au fost ilegale.


Patriarhia Kievului nu este recunoscută de Patriarhia Moscovei, nici de Patriarhia din Constantinopol


Patriarhia Moscovei niciodată nu și-a recunoscut rivalul ei kievean, care s-a format în mijlocul reînvierii naționalismului ucrainean după căderea Uniunii Sovietice în 1991. Nici proeminentul lider creștin ortodox, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului, cu sediul în Istanbul, nu l-a recunoscut.”


Se consideră că dacă Patriarhul Bartolomeu ar recunoaște Patriarhia de la Kiev, atunci mulți preoți care acum aparțin de Patriarhia Moscovei vor trece la Patriarhia Kievului. De asemenea, se consideră că dacă Patriarhul Bartolomeu ar recunoaște Patriarhia Kievului, atunci Patriarhia Moscovei s-ar rupe de Patriarhia Constantinopolului și s-ar proclama la Moscova un nou centru al creștinismului ortodox, căci Biserica Ortodoxă Rusă este cea mai mare și mai bogată din lumea ortodoxă.



Patriarhia Moscovei și Patriarhia Kievului rivalizează pentru cei aproximativ 30 de milioane de creștini ortodocși din Ucraina



„Mizele în Ucraina sunt mari. Cele două Biserici rivalizează pentru sufletele a aproape 30 de milioane de persoane, porivit unor studii recente.


Este greu de estimat care dintre ele în realitate are mai mulți enoriași. Biserica sprijinită de Moscova are 12.300 de parohii, față de cele 5.100 parohii ale bisericii independente.


Aproximativ 40% din toți credincioșii ortodocși ucraineni s-au identificat cu biserica indigenă în 2017, în timp ce 25% au ales Patriarhia Moscovei, potrivit unui studiu comun făcut de patru persoane care fac sondaje de opinie și au sediul în Kiev.


Dar absența rezultatelor din Crimeea și din teritoriile sfâșiate de război din estul Ucrainei, unde Biserica Rusă este populară, probabil că distorsionează sondajele de opinie.



Patriarhia Moscovei nu recunoaște botezul făcut de Patriarhia Kievului


Unul dintre cele mai izbitoare exemple ale acestei rivalități a apărut în ianuarie când un preot al Bisericii sprijinite de Moscova a refuzat să conducă o ceremonie de înmormântare pentru un copil care a fost botezat în Biserica ce aparține de Patriarhia Kievului, în ciuda rugăminții făcute insistent și cu umilință de părinții copilului.”

..............................................................................................................

Aici am terminat de tradus din articolul respectiv.


S-ar putea să dorim să (re)vedem și următoarele articole:


PATRIARHUL KIRILL AL RUSIEI A MEDIAT PENTRU ELIBERAREA PRIZONIERILOR DIN DONBAS [în 25 dec. 2017; iar în 27 dec. 2017 s-a început eliberarea; în 15 noiembrie 2017 politicianul ucrainean Viktor Medvedciuk, a cărui fiică este botezată de Putin (este finuța lui Putin), i-a cerut lui Putin să intervină la liderii separatiști cu ideea schimbului de prizonieri].







………………………………………………………………………………………………


Cu pace, Domnului nostru Iisus Hristos să ne rugăm !


Pentru pacea a toată lumea, pentru bunăstarea sfintelor lui Dumnezeu Biserici și pentru unirea tuturor, Domnului nostru Iisus Hristos să ne rugăm !





[1] Sfânta Evanghelie după Luca, capitolul 22, versetele 25-26, http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=48&cap=22


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

MIERCURI în A CINCEA SĂPTĂMÂNĂ a SFÂNTULUI POST al PAȘTILOR, haideți să zicem și noi măcar CÂTEVA RUGĂCIUNI SCURTE, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD! Potrivit Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic, ne aflăm între DUMINICA A PATRA din POST (numită “Duminica Sfântului Ioan Scărarul") ȘI DUMINICA A CINCEA DIN POST (numită “Duminica Sfintei Maria Egipteanca”). Duminica a 4-a ne amintește de activitățile noastre spirituale necesare pe scara virtuților spre Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, adică să ne curățim de păcate și să ne înfrumusețăm cu virtuțile creștine. Duminica a 5-a ne amintește de Sfânta Maria Egipteanca, originară din Alexandria, decedată în Palestina, în anul 421 (unele surse dau anul 422). Ea a fost prostituată de la vârsta de 12 ani, timp de 17 ani, apoi după pocăința de la Ierusalim a devenit pustnică și ucenică a Maicii Domnului în pustiul de lângă Iordan, timp de 47 de ani. Din viața acestei sfinte înțelegem că nici un păcat și nici o ticăloșie din trecut nu pot să țină departe de Dumnezeu un suflet care se pocăiește cu adevărat, căci Fiul lui Dumnezeu a venit în lume să-i cheme pe păcătoși la pocăință și să-i mântuiască, să-i sfințească, să le dea viață veșnică fericită. Frumoasă perspectivă avem! Se cuvine să Îi mulțumim frumos Mântuitorului lumii, Domnului nostru Iisus Hristos! Se cuvine să devenim tot mai mult conștienți de perspectiva noastră creștină, să ne pocăim de orice păcat, să lucrăm pentru dobândirea virtuților și să urcăm astfel, în tot timpul vieții noastre, pe scara virtuților spre Patria Cerească, cu ajutorul supranatural al harului, pe care Mântuitorul ni-l oferă din abundența energiilor dumnezeiești veșnice, prin sfintele lucrări tainice ale Botezului, Mirungerii, Împărtășaniei, Spovedaniei, Maslului, Nunții, Preoției și prin multe alte Rugăciuni!)

Pr. prof. Ion Ciungu   “Gustând Adam din pom fără de cuviință, cu amar a cules roadele neînfrânării; iar Tu, înălțându-Te pe Cruce, Îndu...