sâmbătă, 20 octombrie 2018

ROLUL DE CONDUCĂTOR AL PAPEI DE LA ROMA ÎN BISERICA CREȘTINĂ UNIVERSALĂ SE OBSERVĂ ATUNCI CÂND CREȘTINII DIN RĂSĂRIT AJUNG ÎN SITUAȚII DIFICILE. AȘA A COMENTAT PREOTUL DOMINICAN PETER BALOG VIZITA MITROPOLITULUI RUS HILARION LA VATICAN ÎN 17-18 OCT. 2018, ÎN CONDIȚIILE ÎN CARE PATRIARHIA MOSCOVEI A ÎNTRERUPT COMUNIUNEA EUHARISTICĂ CU PATRIARHIA CONSTANTINOPOLULUI DIN CAUZA UCRAINEI (articol în engleză din 18 octombrie 2018; scurtă anunțare a știrii)



de pr.prof. Ion Ciungu



Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, Se roagă către Tatăl nostru Sfânt din Ceruri pentru unitatea persoanelor care cred în El, astfel: „Dar nu numai pentru aceştia Mă rog, ci şi pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor, Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis.” (Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 17, versetele 20-21).
.........
........




Mântuitorul îi învață pe cei care cred în El o ierarhie neobișnuită pentru conducătorii lumești:  “Regii neamurilor domnesc peste ele și sunt numiți binefăcători. Dar între voi să nu fie așa, ci cel mai mare dintre voi să fie ca cel mai tânăr, și căpetenia ca acela care slujește.” (Sfânta Evanghelie după Luca, capitolul 22, versetele 25-26).
........
........

..................







Totdeauna așa a fost în istorie, începând din primul mileniu, Răsăritul de obicei a ignorat Roma, până când situația a devenit dificilă în Răsărit. Apoi, episcopii și patriarhii trimiteau la Roma scrisori plângându-se de oponenții lor, sau cereri pentru a fi susținuți. E vorba de Sf. Atanasie cel Mare, Sf. Vasile cel Mare, Sf. Ioan Gură de Aur,  Sf. Chiril al Alexandriei și mulți alții.


Unii savanți catolici, precum și Roma însăși, au văzut cândva în aceste fapte de « comuniune a Răsăritului cu Roma » semnele  primatului Papei și ale rolului conducător al Romei în Biserica Universală. Totuși, când totul în Răsărit se calma, Răsăritul ignora Roma iarăși și iarăși, [zicând], « o vom rezolva pe cont propriu, fără sfaturile tale ».


Aceasta este situația acum: toată lumea în Răsărit ne este potrivnică: Unde să mergem? La cine să ne plângem? Păi, la Roma, desigur. După tradiție.


Totuși, Roma este deja conștientă că va fi mai târziu iarăși ignorată, căci   « istoria este o învățătoare a vieții ». Cu toate acestea, ea va primi toate părțile – să se plângă și să vorbească deschis. Unde să se ducă în aceste timpuri dificile?”


Așa a comentat preotul dominican Peter Balog vizita mitropolitului rus Hilarion la Vatican, după cum observăm din articolul ROC Metropolitan arrives in the Vatican to talk about schism in Ukraine , publicat în data de 18 octombrie 2018 pe site-ul ucrainean Religious Information Service of Ucraine.


...............................................


Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.


S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:











































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI (în a treia JOI din noiembrie), în acest an, 2024, TEMA propusă pentru meditație este “FILOSOFIA: CONSTRUIREA DE PODURI PESTE PRĂPĂSTIILE SOCIALE”, adică este vorba despre CONTRIBUȚIA FILOSOFIEI LA VINDECAREA DUȘMĂNIILOR ȘI DEZBINĂRILOR DINTRE OAMENI. Ne dăm seama că nu este ușor să vindeci dușmăniile și dezbinările dintre oameni, este chiar imposibil uneori, căci vedem chiar în zilele noastre cum din dezbinări și dușmănii s-a ajuns la înrăirea tot mai mult a oamenilor și la războaie. Dar știm că, din punct de vedere creștin, ceea ce este imposibil de realizat numai cu oamenii este, totuși, posibil de realizat dacă-L avem pe Dumnezeu cu noi. FILOSOFIA CREȘTINĂ, adică ÎNȚELEPCIUNEA CREȘTINĂ, NE ÎNVAȚĂ CĂ PENTRU A VINDECA DUȘMĂNIILE ȘI DEZBINĂRILE DINTRE OAMENI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VINDECĂM MAI ÎNTÂI DUȘMĂNIA ȘI DEZBINAREA DINTRE OM ȘI DUMNEZEU, adică SĂ CONSTRUIM POD PESTE PRĂPĂSTIILE DINTRE OAMENI ȘI DUMNEZEU. De fapt, PODUL ESTE DEJA CONSTRUIT DE MÂNTUITORUL LUMII, DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN CRUCEA IUBIRII LUI. Datoria noastră este SĂ Îi CEREM PERMISIUNEA SĂ TRECEM PRĂPĂSTIILE FOLOSIND CRUCEA LUI. Prăpăstiile dintre oameni și Dumnezeu, precum și prăpăstiile dintre oameni, sunt create de păcate. Dar mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei lui Iisus a creat și creează mereu poduri peste prăpăstiile sociale, a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe Jertfa Mântuitorului pe Cruce. HAIDEȚI SĂ NE FOLOSIM DE FILOSOFIA CREȘTINĂ și SĂ Îi MULȚUMIM MÂNTUITORULUI PENTRU EFORTUL SACRIFICIULUI SĂU, PERMANENT VALABIL, DE A ȚINE CRUCEA CA POD PESTE PRĂPĂSTII! ... Din 2002 se sărbătorește Ziua Mondială a Filosofiei, fiind proclamată de UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Se afirmă astfel valoarea filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru o mai bună înțelegere a lumii, pentru promovarea toleranței și păcii.

  Pr. prof. Ion Ciungu https://www.facebook.com/photo/?fbid=3127634857377003&set=a.711891222284724 World Philosophy Day is an internatio...