luni, 15 octombrie 2018

ȘAPTE PERSOANE AU FOST DECLARATE CA FIIND SFINTE, IERI 14 OCTOMBRIE 2018, DE CĂTRE PAPA FRANCISC. ÓSCAR ROMERO, FOST ARHIEPISCOP ÎN SAN SALVADOR, ÎMPUȘCAT MORTAL ÎN ANUL 1980 ÎN TIMP CE CELEBRA LITURGHIA, ESTE UNUL DINTRE CELE ȘAPTE PERSOANE. (articol în engleză din 14 octombrie 2018; scurtă anunțare a știrii)



de pr.prof. Ion Ciungu




În Predica de pe Munte, Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, ne îndeamnă astfel: „Aşadar, fiţi desăvârşiţi precum Tatăl vostru ceresc este desăvârşit!” (Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 5, versetul 48). http://bibliacatolica.ro/category/biblia/2-noul-testament/47-evanghelia-dupa-sf-matei/page/5/
..........
..........
..........................................................................




Creștinii sunt chemați la sfințenie, nu să lucreze cu jumătăți de măsură, a zis ieri, 14 octombrie 2018, Papa Francisc, referindu-se la exemplele pe care ni le dau Papa Paul VI și Arhiepiscopul Óscar Romero, care au fost declarați sfinți împreună cu alte cinci persoane.


Arhiepiscopul Óscar Romero a fost împușcat mortal după denunțurile sale cu privire la crimele și răpirile de persoane comise de guvern, care vor duce la sângerosul război civil de 12 ani (1980-1992).


„Pentru mulți, canonizarea acestui arhiepiscop asasinat reprezintă punctul culminant al uneia dintre cele mai clare schimbări bruște și complete a politicii papale de cinci ani a lui Francisc, căci cauza lui Romero a fost abandonată timp de decenii în timpul Papilor Ioan Paul II și Benedict XVI.”


Ioan Paul II și Benedict XVI s-au temut de influența scrierilor și omiliilor lui Romero, care vorbesc despre teologia de eliberare. Însă Francisc l-a lăudat pe Romero ca fiind un model de episcop care se îngrijește de poporul său.

Așa am aflat din articolul Sainting Romero and Paul VI, Francis says: no 'half measures' to holiness, publicat în data de 14 octombrie 2018 pe site-ul catolic american NATIONAL CATHOLIC REPORTER, de Joshua J. McElwee și Heidi Schlumpf.


Alte aspecte referitoare la Arhiepiscopul Romero și la Papa Paul VI, care l-a numit pe Romero în 1977 să conducă arhidioceza din San Salvador, găsim în articolul Editorial: Dangerous saints for desperate times, publicat în 12 octombrie 2018, tot pe site-ul NATIONAL CATHOLIC REPORTER, de editorial staff.

……………………………………..

Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.


S-ar putea întâmpla să dorim să revedem articolul următor:







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu