marți, 15 ianuarie 2019

SUTE DE CREȘTINI ARABI AU PROTESTAT ENERGIC VINERI, 11 IANUARIE 2019, INTRÂND ÎN CONFLICT VIOLENT CU POLIȚIA ISRAELIANĂ ȘI CERÂND ÎNLĂTURAREA EXPONATELOR DE „ARTĂ” PRIN CARE SUNT BATJOCORIȚI MÂNTUITORUL NOSTRU IISUS  HRISTOS ȘI SFÂNTA FECIOARĂ MARIA, LA EXPOZIȚIA DE LA MUZEUL DE ARTĂ CONTEMPORANĂ DIN HAIFA, ISRAEL. (articole în engleză din 14 ianuarie 2019: scurtă anunțare a știrii)




Pr. prof. Ion Ciungu






Mântuitorul și Judecătorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, ne spune astfel: “Orice păcat şi orice hulă se va ierta oamenilor, dar hula împotriva Duhului nu se va ierta. Celui care va zice cuvânt împotriva Fiului Omului, se va ierta lui; dar celui care va zice împotriva Duhului Sfânt, nu i se va ierta lui, nici în veacul acesta, nici în cel ce va să fie. Ori spuneţi că pomul este bun şi rodul lui e bun, ori spuneţi că pomul e rău şi rodul lui e rău, căci după roadă se cunoaşte pomul.” (Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 12, versetele 31-33). http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=12

 .....................




Unul dintre protestatari a declarat că Guvernul Israelian îi discriminează pe creștini. În schimb, dacă s-ar pune la expoziție o sculptură reprezentându-l pe Hitler cu un sul din Tora (Legea Sfântă a evreilor), atunci guvernul ar răspunde imediat.



Un exponat se numește “McIisus”, reprezentând-l pe Ronald McDonald” răstignit pe o cruce groasă de lemn.


“Ronald McDonald” este o statuie care reprezintă un personaj imaginar îmbrăcat în clown, folosită ca mascotă principală a lanţului de restaurante fast-food Mc Donald. https://en.wikipedia.org/wiki/Ronald_McDonald



Exponatul “McIisus” este opera finlandezului Jani Leinonen, care a spus că el este foarte supărat din cauză că acest exponat a fost expus împotriva voinței lui și a cerut ca exponatul să fie scos din expoziție. Expoziția este deschisă din august 2018, dar Leinonen a declarat că el nu a aflat decât în 10 ianuarie 2019 că această operă a lui este expusă acolo. Leinonen s-a alăturat mișcării BDS de boicotare a Israelului, și din această cauză el a cerut ca exponatul să fie înlăturat. Din răspunsurile pe care le-a primit de la custode, Leinonen considerase că exponatul fusese înlăturat. Cei de la muzeu neagă faptul că el ar fi cerut înlăturarea exponatului.



Ministrul Culturii din Israel, Miri Regev, a declarat că ea a primit multe plângeri de la creștini cu privire la acest subiect și a cerut ca “McIisus” să fie scos din expoziție împreună cu alte exponate controversate, amenințând că altfel taie fondurile muzeului. Guvernul Likud care este acum la conducere, din care   face parte Regev, a fost acuzat de cenzură  de către ziarul israelian Haaretz, care este un critic frecvent al al acestui guvern.



Așa am aflat din articolul Israeli Christians protest artwork depicting Ronald McDonald as ‘McJesus’, publicat în data de 14 ianuarie 2019, pe site-ul american din Washington D.C., Religion News Service, de Michele Chabin.

(Despre mișcarea globală BDS de boicotare a Israelului din cauza politicilor israeliene de discriminare a palestinienilor, de abuzuri față de drepturile omului, putem afla mai multe în articolul de la următorul link: https://en.wikipedia.org/wiki/Boycott,_Divestment_and_Sanctions )




Arhimandritul Agapious Abu Sa'ada, de la Arhieparhia Greacă Melkită Catolică, a declarat astfel : “Noi denunțăm această expoziție și această nedreptate la adresa celui mai sfânt simbol al creștinătății din partea unei instituții care ar trebui să-i servească pe cetățenii tuturor religiilor.”


Aşa am aflat din articolul Arab Christians furious at 'McJesus' artwork depicting crucified Ronald McDonald, publicat în data de 14 ianuarie 2019 pe site-ul de știri creștine nondenominațional din Londra, Christian Today, de staff writer.


Tot de aici am aflat de scrisoarea trimisă de Ministra Culturii, Regev, către directorul muzeului, Nissim Tal, cerându-i să înlăture, joi, această sculptură din expoziție. În scrisoare se spune astfel: “Nerespectarea simbolurilor religioase sacre pentru mulți credincioși din lume ca act de protest artistic este ilegitimă și nu poate servi ca artă la o instituție culturală susținută din fondurile Statului.”


Asociația pentru Drepturi Civile din Israel a protestat în ziua următoare față de afirmația ministrei declarând că nu are temei în Legea de Înființare a Bugetului, în aceasta nefiind nici o clauză care să interzică conținutul ofensator din motive religioase.


În urma întâlnirii cu lideri creștini, persoanele de la muzeu au pus un afiș la intrare avertizând că e posibil ca unele persoane să fie deranjate de conținutul expoziției.

.........



Între timp, luni, Biserica Ortodoxă Greacă și Biserica Greco Catolică din Haifa au depus petiție la curtea districtuală locală pentru a forța muzeul să înlăture încă trei lucrări în care Mântuitorul nostru Iisus Hristos și Sfânta Fecioară Maria sunt prezentați ca obiecte comerciale, de exemplu, Sfânta Fecioară Maria este prezentată sub forma păpușii Barbie.


Așa am aflat din articolul BDS-backing Artist Asked Haifa Museum to Remove His Controversial 'McJesus' Sculpture”, publicat în data de 14 ianuarie 2019 pe site-ul ziarului israelian Haaretz, de Naama Riba. https://www.haaretz.com/israel-news/.premium-bds-backing-artist-asked-haifa-museum-to-remove-his-controversial-mcjesus-sculptur-1.6843934


Tot de aici observăm că primarul din Haifa, Einat Kalisch, și directorul muzeului, Nissim Tal, susțin expoziția așa cum este și nu vor să înlăture nimic din ea, în numele libertății de exprimare.


Totuși, libertatea nu este un lucru absolut, și Israelul, precum și alte țări, uneori impun restricții asupra libertății de exprimare, de exemplu, în Israel este ilegal să expui simboluri naziste, de asemenea este ilegal să arzi steagul Israelului, și sunt limite cu privire la discuția despre holocaust. Așa a scris pe pagina lui de Facebook în limba arabă Raja Zaatry, care aparține de facțiunea procomunistă a partidului Hadash din Haifa, care se opune față de prezența în expoziție a exponatelor menționate.

.......



Pe site-ul iordanian Al Bawaba, în articolul „Depiction of Ronald McDonald Crucified in ‘McJesus’ Offends Arab Christians”, publicat în data de 14 ianuarie 2019, de Randa Darwish, am găsit adunate imaginile respective, precum și reacțiile unor creștini cu privire la acestă situație. https://www.albawaba.com/loop/depiction-ronald-mcdonald-crucified-%E2%80%98mcjesus%E2%80%99-offends-arab-christians-1238588


Dintre reacțiile creștinilor arabi pe Twitter referitoare la aceste exponate observăm:

„Religia mea nu este o glumă ...

Sfânta Cruce nu este o poveste amuzantă ...

Iisus Hristos nu merge la cumpărături și El nu este un clown ...”


„Aceste fotografii sunt din Muzeul de Artă din Haifa. În calitate de creștin eu cer o poziție oficială din partea Bisericii. Această ironie trebuie să înceteze.”


Ne amintim că evreii, majoritatea necreștini, și majoritatea atei sau neafiliați religios, vorbesc foarte urât la adresa Mântuitorului lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, și la adresa Sfintei lui Mame, Pururea Fecioara Maria, pe care o consideră imorală, adulteră etc. Ne amintim de modul în care a fost caricaturizată Maica Domnului pe coperta cărții în limba franceză LA VÉRITABLE HISTOIRE DU PETIT JÉSUS (Veritabila Istorie a Micuțului Iisus), de către caricaturiștii de la Charlie Hebdo din Paris, în 2014. (Maica Domnului cu nas de scroafă, iar Pruncul Iisus cu nas de porc).



Acum, prin faptul că pe Sfânta Fecioară Maria ei o identifică cu personajul fictiv Barbie, de asemenea, ei o acuză de imoralitate. De asemenea, Îl acuză de imoralitate pe Iisus, pe Care Îl identifică cu Ken.



Din biografia păpușei Barbie aflăm că, de fapt, Păpușa Barbie o reprezintă pe o fată de liceu, din SUA, care are o relație amoroasă instabilă cu prietenul ei Ken. Așa putem observa din Encyclopedia liberă, Wikipedia, varianta engleză, la articolul Barbie, la subtitlul Fictional biography. https://en.wikipedia.org/wiki/Barbie#Fictional_biography



Tot din acest articol, de la subtitlul Bad Influence Concerns, observăm că în anul 2003, Arabia Saudită a scos în afara legii vânzarea păpușilor evreiești  Barbie, din cauză că nu se conformează idealurilor islamului, păpușa aceasta fiind un simbol al decadenței Vestului pervertit, prin posturile ei rușinoase, prin accesoriile și uneltele ei.

………………………………………………………………………………….



Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.



S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:





DESPRE MAICA DOMNULUI XI, Ce puncte de vedere găsim în religiile necreştine de azi despre Maica Domnului ?  Ce ştim despre unele rugăciuni către Maica Domnului ?





Despre caricaturile făcute de cei de la Charlie Hebdo, cu ocazia Crăciunului din 2014, putem afla și din articolul de la următorul link:






Despre opere postmoderne prin care se încearcă desacralizarea persoanei Mântuitorului lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, (piesa Evangheliștii, de Alina Mungiu Pipidi, piesa Corpus Christi de Terrence McNally, romanul Codul lui Da Vinci de Dan Brown), putem afla și din articolul de la următorul link:




Despre încercările seculariștilor de desființare și păgânizare a sărbătorii Nașterii Domnului, putem afla și din articolul de la următorul link:











„NU VA RĂMÂNE AICI PIATRĂ PE PIATRĂ CARE SĂ NU SE RISIPEASCĂ” (2.800 de biserici se vor demola în Franța în anii care urmează!?)











Creştinismul : Binecuvântare sau Povară pentru omenire ? I (Traducere din articolul lui Noel Hornor, vezi info. la note ). 



Creştinismul : Binecuvântare sau Povară pentru omenire ? II (Traducere din articolul lui Noel Hornor ). 



Creştinismul : Binecuvântare sau Povară pentru omenire ? III (Traducere din articolul lui Noel Hornor ).






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în DUMINICA FLORIILOR, adică în A ȘASEA DUMINICĂ DIN POSTUL SFINTELOR PAȘTI, când sărbătorim INTRAREA TRIUMFALĂ, dar SMERITĂ, a MÂNTUITORULUI LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, în CETATEA IERUSALIMULUI. A fost o INTRARE SMERITĂ, călare PE UN MĂGĂRUȘ, nu cu mândrie, nu călare pe cal, cum făceau cuceritorii romani. Dar, a fost o INTRARE TRIUMFALĂ, căci a avut loc după ce MÂNTUITORUL ÎL ÎNVIASE PE LAZĂR CEL MORT DE PATRU ZILE. Datorită acestei minuni, mulțimea de oameni, cu ramuri de finic în mâini, L-a aclamat pe Iisus, căci L-a recunoscut că vine, într-adevăr, în Numele lui Dumnezeu Cel Veșnic și Atotputernic. Mulțimea L-a binecuvântat pe Iisus, declarându-L Rege, Împărat, și strigând către El astfel: “OSANA! BINECUVÂNTAT ESTE CEL CE VINE ÎNTRU NUMELE DOMNULUI, ÎMPĂRATUL LUI ISRAEL!” Osana înseamnă mântuiește-ne!, salvează-ne! https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/317774068004384 ... Dar știm că, apoi, elita politico-religioasă a evreilor a manevrat mulțimea în așa fel încât a făcut-o să ceară, după câteva zile, răstignirea lui Iisus. Astfel că DUPĂ ENTUZIASMUL DE LA INTRAREA ÎN IERUSALIM, urmează TRISTEȚEA DIN SĂPTĂMÂNA PATIMILOR. ... Ce ușor pot fi oamenii manevrați spre rău! ... Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, ajută-ne să Te primim cu foarte mult respect și să Te păstrăm permanent ca ÎMPĂRAT VEȘNIC în CETATEA SUFLETELOR NOASTRE și SĂ NU TE RĂSTIGNIM, nici în gândurile noastre, nici în sentimentele noastre, nici în dorințele noastre, nici în voințele noastre, nici în concepțiile noastre, nici în conștiințele noastre! Amin! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos! ... Știm că ÎN DUMINICA FLORIILOR ÎȘI SĂRBĂTORESC ZIUA ONOMASTICĂ TOATE PERSOANELE CU NUME DE FLORI (Floarea, Florica, Florentina, Florina, Florin, Brândușa, Camelia, Codruța, Crina, Crin, Antonia, Laura, Laurențiu, Garofița, Gheorghina, Lăcrimioara, Margareta, Mugurel, Narcisa, Narcis, Rozalia, Viorica, Viorel, Violeta, Trandafir, Yasmina, Zambila etc), ÎN ROMÂNIA FIIND APROXIMATIV 1,8 MILIOANE DE PERSOANE CU NUME DE FLORI. Cu această ocazie, să Îl rugăm pe Tatăl nostru Sfânt din Ceruri să le binecuvânteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire pe toate aceste persoane!

Pr. prof. Ion Ciungu Intrând în Ierusalim călare pe asin, Iisus împlinește o profeție făcută cu 500 de ani înainte de profetul Zaharia, ca...