duminică, 23 decembrie 2018

„IORDANIA, ȚARĂ A PRIETENIEI, ȚARĂ A CREDINȚEI”, PROTECTOARE A LOCURILOR SFINTE CREȘTINE ȘI MUSULMANE DIN IERUSALIM. ÎN SCHIMB, EVREII AMENINȚĂ ACUM BISERICILE CREȘTINE DIN IERUSALIM ÎN MATERIE DE FISCALITATE ȘI DE DREPT IMOBILIAR. EXTREMIȘTII EVREI AU ARS ȘI DISTRUS 50 DE LOCAȘURI DE CULT CREȘTINE ÎNCEPÂND DIN ANUL 1967 PÂNĂ ACUM. (articole în franceză din 21 și 22 decembrie 2018; scurtă anunțare a știrii)



Pr.prof. Ion Ciungu






Iisus plânge pentru Ierusalim, zicând: "Dacă cel puțin acum, în această zi a ta, ai fi cunoscut și tu cele ce sunt spre pacea ta! Dar acum s'au ascuns de ochii tăi. Că peste tine vor veni zile când dușmanii tăi vor săpa șanț în jurul tău și te vor împresura și din toate parțile te vor strâmtora și una cu pământul te vor face, pe tine și pe fiii tăi care sunt în tine, și nu vor lăsa în tine piatră pe piatră, pentru că nu ai cunoscut vremea cercetarii tale.” (Sfânta Evanghelie după Luca, capitolul 19, versetele 42-44). https://www.crestinortodox.ro/biblia/Evanghelia-dupa-Luca/Zaheu-vamesul-Parabola-minelor-Intrarea-in-Ierusalim-Iisus-deplange-Ierusalimul-si-i-alunga-pe-vanzatorii-din-templu/

…………………………………………………………………………………………………………………………..







Pe data de 18 decembrie 2018, Regele Abdullah II al Iordaniei a asistat la o manifestație cu ocazia celebrărilor de Crăciun la Amman, la Centrul Cultural al Regelui Hussein. Tema celebrărilor, organizate pe parcursul a două zile de către Bisericile Creștine din Iordania, a fost “Iordania, Țară a prieteniei, Țară a credinței” .



La această manifestație care a reunit peste 500 de persoane, Regele Abdullah II i-a ascultat pe șefii creștini și musulmani vorbind despre provocările din țară și din Ierusalim.



În Iordania islamul este religie de Stat. Totuși, suveranul a adresat cele mai bune urări cu ocazia accestei perioade de sărbători mai întâi responsabililor creștini din Țara Sfântă, apoi iordanienilor, palestinienilor și tuturor creștinilor arabi. În Iordania creștinii sunt 6% din populație, iar de Crăciun se închid băncile, angajații creștini beneficiind de o zi liberă. Astfel că sărbătoarea Crăciunului este pentru toți, așa cum a declarat Abdullah în anul 1999 când a ajuns pe tron.   



Patriarhul ortodox grec Theophilos III al Ierusalimului și alți responsabili creștini și-au împărtășit neliniștile cu privire la situația creștinilor din Ierusalim în fața tentativelor israeliene care ar putea amenința viitorul și bunurile Bisericilor în materie de fiscalitate și de drept imobiliar.



De asemenea, Patriarhul Theophilos III a vorbit în mod deosebit de comunitățile creștine care suferă din cauza actelor de vandalism comise de extremiștii evrei contra bisericilor, anunțând cifra de 50 de locașuri de cult arse și distruse începând din anul 1967 până acum.



Tot el, a atras atenția în mod energic asupra pericolelor care decurg din învățăturile și pozițiile eretice ale unor grupări care vorbesc în numele creștinismului, referindu-se la grupările evanghelice, în special la creștinii sioniști, care adoptă credințe și învățături foarte îndepărtate de Hristos și de învățăturile Lui. Theophilos i-a acuzat pe aceștia că falsifică istoria și utilizează Biblia pentru a justifica sionismul.



Theophilos III a apărat încă o dată soluția a două State, israelian și palestinian, cu Ierusalimul de Est ca și capitală a Palestinei.



Theophilos III a lansat un apel către toate Bisericile din lume, ca acestea să susțină faptul ca Regatul Hașemit să continue să protejeze Sfântul Mormânt, Locurile Sfinte și Bisericile istorice în Țara Sfântă. În baza tratatului de pace din 1994 dintre Israel și Iordania, Iordania este recunoscută ca protectoare a Locurilor Sfinte Creștine și Musulmane din Ierusalim.



Ca semn de unitate între cele două maluri ale Iordanului, Președintele Palestinei, Mahmoud Abbas, a fost prezent la manifestația de la Amman, cum au fost și reprezentanții Waqf din Ierusalim (adică ai fundației islamice care administrează Esplanada Moscheilor sub responsabilitate iordaniană).



Regele Abdullah II al Iordaniei a primit în noiembrie 2018 premiul Templeton (în valoare de aprox. 1,5 milioane euro), pentru că a acționat, mai mult decât toți ceilalți responsabili politici, pentru armonia în islam și între islam și celelalte religii. El a decis să consacre o parte din această sumă pentru renovarea Bisericii Învierii (Biserica Sfântului Mormânt) din Ierusalim.

Așa am aflat din articolul „En Jordanie, le patriarche de Jérusalem Théophile III parle des menaces qui pèsent sur les chrétiens de la région”, publicat în data de 22 decembrie 2018, pe site-ul ortodox de limbă franceză Orthodoxie.com, de Yannick Provost. https://orthodoxie.com/en-jordanie-le-patriarche-de-jerusalem-theophile-iii-parle-des-menaces-qui-pesent-sur-les-chretiens-de-la-region/



De asemenea, din articolul „Ce que dit la présence du roi de Jordanie aux fêtes de Noël”, publicat în data de 21 decembrie 2018, pe site-ul catolic terra santa.net, de Christophe Lafontaine. http://www.terrasanta.net/tsx/lang/fr/p11319/Ce-que-dit-la-prsence-du-roi-de-Jordanie-aux-ftes-de-Nol

...............

Ne amintim că Regele Abdullah II a mai făcut donație pentru restaurarea Capelei din Biserica Sfântului Mormânt. La fel și Președintele Palestinei Mahmoud Abbas. Abdullah II chiar a emis decizie regală, în aprilie 2016, pentru a restaura pe propria cheltuială Capela din Biserica Sfântului Mormânt, în perioada când creștinii responsabili la Sfântul Mormânt nu se prea înțelegeau și astfel s-a întârziat cu demararea lucrărilor de restaurare, iar autoritățile israeliene au oprit intrarea pelerinilor, din motive de insecuritate, în februarie 2015.

................................................................


Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.


S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:










CAPELA DIN BISERICA SFÂNTULUI MORMÂNT AL DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS A FOST SFINȚITĂ DUPĂ RESTAURARE (în 22 martie 2017).



CHEIA BISERICII SFÂNTULUI MORMÂNT AL LUI IISUS O DEȚINE UN MUSULMAN PE NUME ADEEB JOUDEH. “ACEASTA ESTE O MARE ONOARE”, A SPUS EL RECENT. PE DE ALTĂ PARTE, EVREII VOR SĂ RECONSTRUIASCĂ AL TREILEA TEMPLU. (Articol publicat în 16 decembrie 2017).





ÎN IERUSALIM, LA LOCURILE SFINTE SĂ SE MENȚINĂ ACELAȘI STATU-QUO ( așa a zis Președintele SUA Donald Trump în 6 decembrie 2017 când a anunțat că SUA recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului; însă, în 4 februarie 2018 primarul Ierusalimului deja a început schimbarea, amendând Bisericile Creștine și pretinzându-le impozit pe proprietăți).





BISERICA SFÂNTULUI MORMÂNT DIN IERUSALIM SE ÎNCHIDE PE TERMEN NEDEFINIT PE FONDUL UNEI DISPUTE FEROCE CU ISRAELUL (articol în engleză din 25 februarie 2018; traducere).





BISERICA ÎNVIERII DIN IERUSALIM, NUMITĂ ȘI BISERICA SFÂNTULUI MORMÂNT, SE DESCHIDE IARĂȘI, MIERCURI 28 FEBRUARIE 2018, LA ORA 4 AM, DUPĂ VICTORIA LIDERILOR CREȘTINI ASUPRA POLITICIENILOR ISRAELIENI (articol în engleză din 27 februarie 2018; traducere).





DUPĂ DESCHIDEREA DIN NOU LA IERUSALIM A BISERICII ÎNVIERII, AMENINȚĂRILE POLITICIENILOR ISRAELIENI PERSISTĂ, SUBMINÂND PERSPECTIVELE DE PACE (articol în engleză din 5 martie 2018; traducere parțială).













DESPRE MAICA DOMNULUI XI, Ce puncte de vedere găsim în religiile necreştine de azi despre Maica Domnului ?  Ce ştim despre unele rugăciuni către Maica Domnului ?



 DE CRĂCIUNUL ACESTUI AN, 2018, CEI MAI MULȚI CREȘTINI PALESTINIENI DIN FÂȘIA GAZA (PARTE A PALESTINEI, ÎN SUD-VESTUL ISRAELULUI) NU AU VOIE SĂ CĂLĂTOREASCĂ SPRE BETLEEM (ÎN ALTĂ PARTE A PALESTINEI, NUMITĂ MALUL DE VEST SAU CISIORDANIA, LA VEST DE IORDAN ȘI DE MAREA MOARTĂ) CĂCI STATUL ISRAEL NU LE PERMITE (articol în engleză din 20 decembrie 2018; scurtă anunțare a știrii)







„SUB SABIA CEZARULUI” (UNDER CAESAR`S SWORD) ESTE NUMELE UNEI CĂRȚI DESPRE PERSECUTAREA CREȘTINILOR DE AZI, LA NIVEL MONDIAL, ȘI DESPRE RĂSPUNSURILE CREȘTINILOR ÎN FAȚA PERSECUȚIEI, APĂRUTĂ ÎN 2018; există și un studiu prescurtat cu același nume (articole în engleză din 30 și din 28 noiembrie 2018 etc; scurtă anunțare a știrii)





IISUS ESTE INTERZIS ACUM, ÎN ANUL 2018, CHIAR ȘI ÎN PROGRAMUL COLINDELOR DE CRĂCIUN ÎNTR-O ȘCOALĂ DIN STATUL VIRGINIA (SUA), PE MOTIV CĂ TREBUIE SUSȚINUTĂ POLITICA DE DIVERSITATE ȘI DE INCLUZIUNE ÎN ACEA ȘCOALĂ. ÎN EUROPA, VREO 2,5 MILIOANE DE EVREI NECREȘTINI SE SIMT DISPERAȚI ȘI PESIMIȘTI DIN CAUZA INSECURITĂȚII CAUZATĂ DE ANTISEMITISM, ȘI AR VREA CA BIBLIA ȘI CORANUL SĂ CONȚINĂ ADNOTĂRI CONTRA TEXTELOR ANTISEMITE, ADNOTĂRI FAVORABILE EVREILOR (articole în engleză din 1 decembrie și din 23 noiembrie 2018; articol în franceză din 28 noiembrie 2018; scurtă anunțare a știrilor)







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu