vineri, 14 decembrie 2018

ÎNCEPUTUL UNEI PERSECUȚII PE SCARĂ LARGĂ DIN PARTEA STATULUI UCRAINEAN CONTRA BISERICII ORTODOXE UCRAINENE CARE APARȚINE DE PATRIARHIA MOSCOVEI A FOST CONSTATAT DE PATRIARHUL KIRILL AL RUSIEI. EL S-A PLÂNS PENTRU ACEASTA CĂTRE PAPA FRANCISC DE LA ROMA, CĂTRE NAȚIUNILE UNITE, CĂTRE BISERICILE ORTODOXE LOCALE, CĂTRE CONDUCĂTORI DE STATE, ETC. (articol în engleză din 14 decembrie 2018; scurtă anunțare a știrii). PENTRU MÂINE, 15 DECEMBRIE 2018, ÎN UCRAINA ESTE PROGRAMAT SĂ AIBĂ LOC SINODUL DE UNIFICARE A CELOR TREI STRUCTURI BISERICEȘTI ORTODOXE DEZBINATE. SINODUL DE UNIFICARE ESTE ORGANIZAT DE PATRIARHIA ECUMENICĂ A CONSTANTINOPOLULUI ÎMPREUNĂ CU STATUL UCRAINEAN, FĂRĂ ACORDUL MOSCOVEI, DEȘI INVITAȚII LA SINOD AU FOST TRIMISE ȘI IERARHILOR UCRAINENI CARE APARȚIN DE PATRIARHIA MOSCOVEI.




Pr.prof. Ion Ciungu





Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, Se roagă către Tatăl nostru Sfânt din Ceruri pentru unitatea persoanelor care cred în El, astfel: „Dar nu numai pentru aceştia Mă rog, ci şi pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor, Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis.” (Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 17, versetele 20-21).
.........
........
........



Mântuitorul îi învață pe cei care cred în El o ierarhie neobișnuită pentru conducătorii lumești:  “Regii neamurilor domnesc peste ele și sunt numiți binefăcători. Dar între voi să nu fie așa, ci cel mai mare dintre voi să fie ca cel mai tânăr, și căpetenia ca acela care slujește.” (Sfânta Evanghelie după Luca, capitolul 22, versetele 25-26).
........
........
.................................................................



„Recent, intervenția liderilor statului laic ucrainean în afacerile bisericești a devenit o formă de presiune flagrantă asupra episcopatului și clerului Bisericii Ortodoxe Ucrainene (a Patriarhiei Moscovei – Ed.) ceea ce ne permite să vorbim despre începutul unei persecuții pe scară largă,” a scris Patriarhul Kirill al Rusiei în mesajul trimis mai multor lideri bisericești și laici, aparținând de diferite națiuni și confesiuni.



Kirill zice că se fac presiuni pentru a-i forța pe ierarhii care aparțin de Patriarhia Moscovei să participe la Sinodul de Unificare, prin care se urmărește de fapt înlocuirea Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei cu o oarecare organizație religioasă nouă. Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei are 13.000 de parohii, peste 200 de mănăstiri și milioane de credincioși.



Așa am aflat din articolul Patriarch Kirill complained to the whole world, including Pope and UN about persecution of UOC-MP in Ukraine , publicat în data de 14 decembrie 2018 pe site-ul ucrainean Religious Information Service of Ucraine.


De pe același site ucrainean, din alt articol, tot de azi, 14 decembrie 2018, observăm că Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I a cerut Patriarhului Filaret (de la Patriarhia Kievului) și Mitropolitului Macarie (de la Biserica Ortodoxă Autocefală Ucraineană) să nu candideze la funcția de primat al Bisericii Ortodoxe Ucrainene Unificate.  Așa putem observa din articolul Bartholomew asked Primates of UAOC and UOC-KP not to run for Primate of new Church.



Mitropolitul ucrainean Onufrie, care aparține de Patriarhia Moscovei, a anunțat că nu va participa la Sinodul de Unificare.


Tomosul (actul) de autocefalie este programat să fie acordat de către Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, la Constantinopol, pe data de 6 ianuarie 2019, persoanei care va fi aleasă mâine, 15 decembrie 2018, ca primat al Bisericii Ortodoxe Ucrainene Unificate.  Așa am observat din articolul Tomos of autocephaly to be presented January 6, says Constantinople bishop , publicat în data de 14 decembrie 2018, pe site-ul orthodox rus Orthodox Christianity.
…………………………………………………………………………………

Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.


S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:









































































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu