sâmbătă, 15 decembrie 2018

BISERICA ORTODOXĂ LOCALĂ AUTOCEFALĂ A UCRAINEI VA FI “FĂRĂ PUTIN, FĂRĂ KIRILL”, DAR „CU DUMNEZEU ȘI CU UCRAINA”. AȘA A ANUNȚAT PREȘEDINTELE UCRAINEI, PETRO POROȘENKO, AZI, 15 DECEMBRIE 2018, DUPĂ ALEGEREA PRIMATULUI BISERICII ORTODOXE UCRAINENE UNIFICATE, ÎN PERSOANA MITROPOLITULUI EPIFANIE DUMENKO (ÎN VÂRSTĂ DE 39 DE ANI), DIN PARTEA PATRIARHIEI KIEVULUI (articole în franceză și engleză din 15 decembrie 2018; și din 14 decembrie 2018; scurtă anunțare a știrii)




Pr.prof. Ion Ciungu





Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, Se roagă către Tatăl nostru Sfânt din Ceruri pentru unitatea persoanelor care cred în El, astfel: „Dar nu numai pentru aceştia Mă rog, ci şi pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor, Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis.” (Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 17, versetele 20-21).


.........


........


........



Mântuitorul îi învață pe cei care cred în El o ierarhie neobișnuită pentru conducătorii lumești:  “Regii neamurilor domnesc peste ele și sunt numiți binefăcători. Dar între voi să nu fie așa, ci cel mai mare dintre voi să fie ca cel mai tânăr, și căpetenia ca acela care slujește.” (Sfânta Evanghelie după Luca, capitolul 22, versetele 25-26).


........


........


.................................................................









Despre alegerea mitropolitului primat al Bisericii Ortodoxe Unificate a Ucrainei, și despre declarația Președintelui Poroșenko, am aflat din articolul Mgr Épiphane (Doumenko) élu primat de « l’Église orthodoxe d’Ukraine » , publicat în data de 15 decembrie 2018, pe site-ul ortodox de limbă franceză Orthodoxie.com.



Catedrala Sfânta Sofia din Kiev (Ucraina), în care a avut loc, sâmbătă, 15 decembrie 2018, Sinodul de Unificare a Bisericilor Ortodoxe, sinod organizat de Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului și de Statul Ucrainean, fără acordul Patriarhiei Moscovei. La acest sinod a fost ales mitropolitul Epifanie Dumenko ca primat al Bisericii Ortodoxe Locale Autocefale a Ucrainei.




Cele trei structuri de Biserici Ortodoxe din Ucraina a căror unificare s-a urmărit, și se urmărește în continuare, de către Patriarhia Constantinopolului și de către Statul Ucrainean, sunt următoarele:


1)      Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Kievului, condusă de Patriarhul Filaret.


2)      Biserica Ortodoxă Autocefală Ucraineană, condusă de Mitropolitul Macarie.


3)      Biserica Ortodoxă Ucraineană a Patriarhiei Moscovei, condusă de Mitropolitul Onufrie. Onufrie nu a participat la Sinodul de Unificare, nici nu a dat binecuvântare subordonaților să participe. Patriarhia Moscovei consideră că celelalte două structuri sunt schismatice. Totuși, se pare că au participat delegați și din această structură, duși cu forța de Serviciul de Securitate al Ucrainei. Așa putem observa din articolul De notre correspondant à Kiev : un retard pour le concile en cours, publicat în 15 decembrie 2018, pe site-ul ortodox de limbă franceză Orthodoxie.com, de Christophe Levalois. De asemenea, din articolul Security Service takes Ukrainian bishop to Kiev to force him to participate in “unification council” , publicat în data de 14 decembrie 2018, pe site-ul ortodox rus Orthodox Christianity. Doi dintre ierarhii ucraineni care aparțineau de Patriarhia Moscovei se pare că au participat de bună voie la Sinodul de Unificare, după cum observăm din articolul 0Two metropolitans leave Ukrainian Church to join new nationalist church created by Constantinople , publicat în data de 15 decembrie 2018, pe site-ul ortodox rus Orthodox Christianity. Cei doi, Alexandru și Simeon, aparțin acum de noua Biserică Unificată și sunt considerați schismatici de către Patriarhia Moscovei. Încă din 7 decembrie 2018, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei a interzis ierarhilor, clericilor, călugărilor și laicilor să participle la Sinodul de Unificare. Astfel că, după cum observăm, 88 din cei 90 de episcopi ai acestei structuri, nu au participat. Pe cei doi care au participat, îi consideră trădători, Iude.



 





La Sinodul de Unificare au participat 192 de delegați, după cum observăm din articolul Metropolitan Epifaniy (Dumenko) becomes Primate of One Local Orthodox Church of Ukraine , publicat în 15 decembrie 2018 pe site-ul ucrainean Religious Information Service of Ucraine.



Conform procedurii stabilite de Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului pentru alegerea primatului, fiecare ierarh delegat să participe la Sinodul de Unificare urma să fie însoțit de un preot și un laic. Astfel, din partea Patriarhiei Kievului au fost 42 de arhiepiscopi, în total 126 de delegați. Din partea BOAU au fost 12 episcopi, în total 36 de delegați. Din partea Patriarhiei Moscovei au fost 10 episcopi, în total 30 de delegați. Așa observăm din articolul Procedure of election of new Primate of Ukrainian Church announced , publicat în data de 15 decembrie 2018, pe site-ul ucrainean Religious Information Service of Ucraine.


Mitropolitul Primat al Ucrainei, Epifanie Dumenko, (în centru), ales sâmbătă, 15 decembrie 2018, în Catedrala Sfânta Sofia din Kiev.




Mitropolitul ales ca primat al Ucrainei, Epifanie Dumenko, a declarat următoarele:

„Ușile Bisericii noastre sunt deschise pentru fiecare. Noi facem apel la unitate, noi vă chemăm să vă uniți în această una recunoscută  Biserică Ortodoxă Ucraineană locală.”

„Sunt convins că Biserica Ortodoxă, unificată și recunoscută, își va servi în bună credință și adevăr poporul ei ucrainean, se va ruga și-l va conduce pe cărarea spre mântuire”.


„Trebuie neapărat să întregim unificarea Ortodoxiei Ucrainene, să cultivăm educația și știința noastră teologică ucraineană, să ne rugăm pentru încetarea războiului și pentru domnia unei păci juste în Ucraina. Așa să ne ajute Dumnezeu!”

Așa am aflat din articolul Church Primate Epifaniy: doors of our Church are open to everyone , publicat în data de 15 decembrie 2018, pe site-ul ucrainean Religious Information Service of Ucraine.

......................................................................
Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.



S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:




ÎNCEPUTUL UNEI PERSECUȚII PE SCARĂ LARGĂ DIN PARTEA STATULUI UCRAINEAN CONTRA BISERICII ORTODOXE UCRAINENE CARE APARȚINE DE PATRIARHIA MOSCOVEI A FOST CONSTATAT DE PATRIARHUL KIRILL AL RUSIEI. EL S-A PLÂNS PENTRU ACEASTA CĂTRE PAPA FRANCISC DE LA ROMA, CĂTRE NAȚIUNILE UNITE, CĂTRE BISERICILE ORTODOXE LOCALE, CĂTRE CONDUCĂTORI DE STATE, ETC. (articol în engleză din 14 decembrie 2018; scurtă anunțare a știrii). PENTRU MÂINE, 15 DECEMBRIE 2018, ÎN UCRAINA ESTE PROGRAMAT SĂ AIBĂ LOC SINODUL DE UNIFICARE A CELOR TREI STRUCTURI BISERICEȘTI ORTODOXE DEZBINATE. SINODUL DE UNIFICARE ESTE ORGANIZAT DE PATRIARHIA ECUMENICĂ A CONSTANTINOPOLULUI ÎMPREUNĂ CU STATUL UCRAINEAN, FĂRĂ ACORDUL MOSCOVEI, DEȘI INVITAȚII LA SINOD AU FOST TRIMISE ȘI IERARHILOR UCRAINENI CARE APARȚIN DE PATRIARHIA MOSCOVEI.













































































































































































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în DUMINICA FLORIILOR, adică în A ȘASEA DUMINICĂ DIN POSTUL SFINTELOR PAȘTI, când sărbătorim INTRAREA TRIUMFALĂ, dar SMERITĂ, a MÂNTUITORULUI LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, în CETATEA IERUSALIMULUI. A fost o INTRARE SMERITĂ, călare PE UN MĂGĂRUȘ, nu cu mândrie, nu călare pe cal, cum făceau cuceritorii romani. Dar, a fost o INTRARE TRIUMFALĂ, căci a avut loc după ce MÂNTUITORUL ÎL ÎNVIASE PE LAZĂR CEL MORT DE PATRU ZILE. Datorită acestei minuni, mulțimea de oameni, cu ramuri de finic în mâini, L-a aclamat pe Iisus, căci L-a recunoscut că vine, într-adevăr, în Numele lui Dumnezeu Cel Veșnic și Atotputernic. Mulțimea L-a binecuvântat pe Iisus, declarându-L Rege, Împărat, și strigând către El astfel: “OSANA! BINECUVÂNTAT ESTE CEL CE VINE ÎNTRU NUMELE DOMNULUI, ÎMPĂRATUL LUI ISRAEL!” Osana înseamnă mântuiește-ne!, salvează-ne! https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/317774068004384 ... Dar știm că, apoi, elita politico-religioasă a evreilor a manevrat mulțimea în așa fel încât a făcut-o să ceară, după câteva zile, răstignirea lui Iisus. Astfel că DUPĂ ENTUZIASMUL DE LA INTRAREA ÎN IERUSALIM, urmează TRISTEȚEA DIN SĂPTĂMÂNA PATIMILOR. ... Ce ușor pot fi oamenii manevrați spre rău! ... Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, ajută-ne să Te primim cu foarte mult respect și să Te păstrăm permanent ca ÎMPĂRAT VEȘNIC în CETATEA SUFLETELOR NOASTRE și SĂ NU TE RĂSTIGNIM, nici în gândurile noastre, nici în sentimentele noastre, nici în dorințele noastre, nici în voințele noastre, nici în concepțiile noastre, nici în conștiințele noastre! Amin! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos! ... Știm că ÎN DUMINICA FLORIILOR ÎȘI SĂRBĂTORESC ZIUA ONOMASTICĂ TOATE PERSOANELE CU NUME DE FLORI (Floarea, Florica, Florentina, Florina, Florin, Brândușa, Camelia, Codruța, Crina, Crin, Antonia, Laura, Laurențiu, Garofița, Gheorghina, Lăcrimioara, Margareta, Mugurel, Narcisa, Narcis, Rozalia, Viorica, Viorel, Violeta, Trandafir, Yasmina, Zambila etc), ÎN ROMÂNIA FIIND APROXIMATIV 1,8 MILIOANE DE PERSOANE CU NUME DE FLORI. Cu această ocazie, să Îl rugăm pe Tatăl nostru Sfânt din Ceruri să le binecuvânteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire pe toate aceste persoane!

Pr. prof. Ion Ciungu Intrând în Ierusalim călare pe asin, Iisus împlinește o profeție făcută cu 500 de ani înainte de profetul Zaharia, ca...