duminică, 9 decembrie 2018

„CREZUL APOSTOLIC”, UN TEXT FOARTE IMPORTANT FOLOSIT DIN VECHIME PÂNĂ AZI PENTRU A MĂRTURISI CREDINȚA CREȘTINĂ, A AJUNS ÎN ATENȚIA LUMII, PRIN FAPTUL CĂ PREȘEDINTELE SUA, DONALD TRUMP, ȘI SOȚIA SA MELANIA, NU L-AU RECITAT, CÂND AR FI TREBUIT SĂ-L RECITE ÎMPREUNĂ CU PERSOANELE PREZENTE LA FUNERALIILE FOSTULUI PREȘEDINTE AMERICAN GEORGE H. W. BUSH, LA CATEDRALA NAȚIONALĂ DIN WASHINGTON, MIERCURI 5 DECEMBRIE 2018. (articol în engleză din 7 decembrie 2018; scurtă anunțare a știrii)



Pr.prof. Ion Ciungu





Catedrala Națională din Washington, cu hramul Sfinții Petru și Pavel, construită în perioada 1907 – 1988, este catedrala Bisericii Episcopale din Washington D.C. Biserica Episcopală este o Biserică membră a Comuniunii Anglicane. https://en.wikipedia.org/wiki/Washington_National_Cathedral
.....................................................




Creștinii ortodocși, care participă la slujbele Bisericii, sunt mai familiarizați cu Crezul Niceo-Constantinopolitan, care se recită la fiecare Sfântă Liturghie. Acest Crez a fost alcătuit în anii 325 și 381, la Sinodul I Ecumenic (în localitatea Niceea) și la Sinodul II Ecumenic (în localitatea Constantinopol).



Observăm că creștinii americani sunt mai familiarizați cu Crezul Apostolic, care este mai vechi decât Crezul Niceo-Constantinopolitan. De fapt, Crezul Apostolic este în uz în Bisericile Catolice și Protestante.




Despre faptul că Președintele SUA, Donald Trump, și soția sa, Melania, au făcut notă discordantă, căci ei nu recitau, nici nu citeau, Crezul Apostolic, când ceilalți participanți la funeraliile fostului Președinte al SUA, George H. W. Bush, îl recitau sau îl citeau,  am aflat din articolul Robert Jeffress defends Donald Trump for not reciting the Apostles' Creed at George H W Bush funeral , publicat în data de 7 decembrie 2018 pe site-ul American din Washington D.C., Religion News Service, de Michael Gryboski.





Președintele Donald Trump și soția sa Melania nu recită, nici nu citesc, Crezul Apostolic, în timp ce alții în jurul lor îl recită sau îl citesc, la funeraliile fostului președinte George H. W. Bush la Catedrala Națională din Washington, în 5 decembrie 2018.





Mulți au observat (many noted) că Trump nu recită Crezul, nici nu citește textul de pe buletinul respectiv, chiar în timp ce foștii președinți de lângă el făceau acest lucru.”


Unii au luat apărarea lui Trump, de exemplu, pastorul principal de la Prima Biserică Baptistă din Dallas, Robert Jeffress, spunând că el l-a auzit pe Trump cântând imnuri și recitând rugăciuni creștine, de exemplu, Rugăciunea Domnească (Tatăl Nostru n. trad.) la funeraliile lui Billy Graham, și l-a urmărit pe Trump și pe prima doamnă când cântau 'All Hail The Power of Jesus' Name'” (Toți Aclamă Puterea Numelui lui Iisus). De asemenea, Jeffress a mai zis că chiar și el, ca pastor, are perioade când nu reușește să cânte imnurile sau să recite din Scriptură, fiind distras de propriile gânduri. Cu atât mai mult este distras de propriile gânduri liderul lumii libere.


Alții, în schimb, l-au criticat dur pe Trump, spunând că înainte de a fi ales președinte al SUA s-a prefăcut că este creștin, pentru a câștiga voturile creștinilor, iar acum, când este ales, nu-i mai pasă.

………………………………………………………


Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.



CREZUL APOSTOLIC

(după Enciclopedia liberă, Wikipedia:




Cred în Dumnezeu, Tatăl atotputernicul, făcătorul cerului și al pământului.
Și în Iisus Hristos, Fiul său unul născut, Domnul nostru:

Care s-a născut din Spiritul Sfânt și din Maria, Fecioara, 
Care a pătimit sub Pilat din Pont, a fost răstignit, a murit și a fost îngropat, a coborât la iad,
A treia zi a înviat din morți,
S-a înălțat la ceruri,
Șade de-a dreapta lui Dumnezeu Tatăl atotputernicul,
De acolo o să vină să judece viii și morții.

Cred în Spiritul Sfânt,

În Sfânta Biserică catolică, în comuniunea sfinților,

În iertarea păcatelor,

În învierea trupului (cărnii), [și] în viața cea veșnică.

………………….


Din varianta franceză a Enciclopediei libere, Wikipedia, referitoare la Crezul Apostolic, observăm că acest Crez este anterior anului 150. https://fr.wikipedia.org/wiki/Symbole_des_ap%C3%B4tres#Variante_(en_fran%C3%A7ais)

.................................................................................................



S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:




















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu