luni, 14 noiembrie 2016

UNITATE ÎNTRE CREȘTINII DIN SUA

de Pr. Prof. Ion Ciungu




UNITATE NEMAIÎNTÂLNITĂ ÎNTRE CREȘTINII DIN SUA PENTRU ALEGEREA LUI TRUMP CA PREȘEDINTE AL SUA

( a. Declarația consilierului spiritual al lui Trump; b. Demografia votanților din punct de vedere religios; c. Ce așteptări au creștinii de la Trump? d. Creștini cu funcții importante au încredere în Trump)



CASA ALBĂ, Reședința oficială și principalul loc de lucru al președintelui SUA
 

Iisus S-a rugat Tatălui Sfânt din Ceruri ca cei care cred în El să fie uniți; iar această unitate va fi un argument de convingere a lumii necredincioase despre misiunea divină a lui Iisus: „Părinte... Mă rog ... Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis.” (Sfânta Evanghelie după Ioan cap. 17, 1-21)[1]

Alegerile din anul 2016 pentru funcția de președinte al SUA au avut loc în ziua de marți 8 noiembrie. Omul de afaceri Donald Trump (la vârsta de 70 de ani), din partea Partidului Republican, a învins-o pe fosta secretară de stat și fostă senatoare Hillary Clinton (la vârsta de 69 de ani), din partea Partidului Democrat. Unitatea creștinilor americani a decis victoria lui Trump, care, spre deosebire de Clinton,  a promis că va fi împotriva avorturilor. Pe 20 ianuarie 2017 Trump urmează să-și preia funcția, ca al 45-lea președinte al SUA.



a.   Declarația consilierului spiritual al lui Trump

„Mult mai mult decât ceea ce ne dezbină, această alegere a revelat ceea ce ne unește. Eu niciodată nu am văzut o astfel de solidaritate între evanghelici și catolici, penticostali, charismatici și baptiști. Am fost aduși laolaltă cu dragoste comună pentru țara noastră și printr-o credință comună în Dumnezeu. Această alegere a făcut să înceapă conversația dar ceea ce va veni din aceste relații noi și reînnoite va avea un impact mult mai mare decât orice s-ar putea realiza prin alegerea vreunui politician. Noi nu distrugem această etapă care se transformă așa de mult într-una nouă, pregătită pentru a iubi lumea împreună într-un grad mai mare decât puteam vreodată singuri.” Aceasta este declarația scrisă pe care a publicat-o Paula White, consilier spiritual al lui Trump, membră în comisia lui de consilieri evanghelici, și pastor la Centrul Creștin New Destiny din Florida. Așa am aflat din articolul “ELECTION 2016, Evangelical Christians celebrate and urge unity; others wary” (ALEGERE 2016, Creștinii Evanghelici celebrează și îndeamnă la unitate; alții prudenți și neîncrezători), publicat de Emily Mc Farlan Miller, pe RELIGION NEWS SERVICE, în data de 9 noiembrie 2016.[2]

b.   Demografia votanților din punct de vedere religios

“Proiectul Statelor Unite pentru Alegeri estimează că 131,7 milioane de americani au votat la alegerile din 2016, din 231 de milioane de votanți admisibili – o rată de participare de 56,9%.”

Datele despre demografia votanților sunt luate dintr-un studiu “bazat pe chestionare completate de 24.537 de votanți care plecau de la 350 de locuri de votare de prin Statele Unite în Ziua Alegerii incluzând și 4.398 de interviuri prin telefon cu votanți debutanți și absenți.” Așa am aflat din Enciclopedia liberă, Wikipedia, de la articolul “United States Presidential Election, 2016”, în partea introductivă și la subtitlul “Voter demographics” [3]

Votul pentru președinte după subgrupul demografic
Subgrupul demographic
Clinton
Trump
Altul
% din votul total
R E L I G I E
Protestanți
37
60
  3
27
Catolici
45
52
  3
23
Alți Creștini
43
55
  2
24
Mormoni
25
61
14
  1
Evrei
71
24
  5
  3
Altă Religie
58
33
  9
  7
Niciuna
68
26
6
15


Evanghelicii albi sau Creștinii născuți din nou

Evanghelicii albi sau Creștinii născuți din nou
16
81
3
26
Oricine altcineva
59
35
6
74

Alegerea președintelui SUA se face indirect. Deși sunt mulți cei care votează direct, mai importanți pentru algerea președintelui sunt doar 538 de mari electori. Candidatul care câștigă cel puțin jumătate plus 1 din acești mari electori, adică 270 mari electori, devine președinte al SUA. Amănunte despre sistemul electoral din SUA putem afla în articolul “ALEGERI SUA - DOCUMENTAR Sistemul electoral din Statele Unite, explicat”, scris de Ileana Toma, pe NEWS.RO, în data de 5 noiembrie 2016.[4]

Trump a fost votat de 306 electori mari, iar Clinton de 232. La nivel de voturi directe sau populare Clinton a câștigat, având 60.839.922, adică 47,8%; Trump 60.265.858, adică 47,3%.


c. Ce așteptări au creștinii de la Trump?

“Acum evanghelicii așteaptă mult de la un președinte ales care nu L-a menționat pe Dumnezeu în cuvântarea sa ținută după victorie, care a fost `tare` în favoarea drepturilor pentru avort până când a fost împotriva lor, care a zis că nu crede în pocăință, care a făcut comentarii lascive fiind de acord cu agresiunea sexuală.” Așa am aflat din articolul „Are evangelicals expecting too much from a Trump presidency?”, publicat pe RELIGION NEWS SERVICE, de Emili McFarlan Miller și Jerome Socolovsky, în data de 9 noiembrie 2016.[5]Din acest articol citez în continuare:

“Când vine vorba de declarațiile lui puternice referitoare la viață, la sprijinul pentru Israel, la acordul nuclear cu Iranul, la libertatea religioasă și la judecători, noi întru totul ne așteptăm ca el să-și țină angajamentul … față de poporul American,”. Așa a spus Ralph Reed, fondator și președinte al Coaliției pentru Credință și Libertate, în 9 noiembrie 2016, la Clubul National de Presă din Washinton. Ralph a continuat: “Și bazat pe interacțiunea mea cu Donald Trump, am constatat că el este omul care, când zice că o să facă ceva, chiar face.”
“Activiștii anti-avort se așteaptă ca președinția Trump să nu mai finanțeze Planned Parenthood (organizație non profit de Planificare Familială etc) și să întărească Amendamentul Hyde, o dispoziție care limitează anumite finanțări federale pentru avorturi și pe care platforma democrată în acest an a vrut să o abroge.”

Ne amintim de preotul catolic Frank Pavone, conducătorul grupului Preoți pentru Viață, care, duminică înainte de alegeri, a postat pe Facebook o înregistrare video cu un fetus avortat, acoperit de sânge, pus pe altar, pentru a îndemna electoratul să-l voteze pe Trump. Cuvintele scrise de Pavone au fost următoarele:
“Astăzi vi-l arăt pentru că în această alegere trebuie să decidem dacă vom permite să continue această ucidere de copii în America sau nu vom permite.“Hillary Clinton și platforma democrată zic da, să continue uciderea de copii (și voi plătiți pentru aceasta); Donald Trump și platforma republicană zic nu, copilul se cuvine să fie protejat.” Așa am aflat din articolul “Catholic Priest Places Aborted Foetus On Altar As 'Political Prop' To Support Trump”, publicat de Harry Farley pe CHRISTIAN TODAY, în data de 8 noiembrie 2016.[6]

Să mai adăugăm și îndemnul pe care papa Francisc l-a dat lui Trump: “Puneți-i pe săraci pe primul loc”. Așa observăm din articolul  “Pope Francis To Donald Trump: 'Put The Poor First' “, publicat de Ruth Gledhill, pe CHRISTIAN TODAY, în data de 12 noiembrie 2016.[7]Tot de aici aflăm că atunci când jurnalistul Eugenio Scalfari l-a întrebat pe Francisc dacă propagă ideologia marxistă, papa a răspuns că adeseori a primit acestă acuză. Cuvintele lui Francisc au fost următoarele:
„Răspunsul meu întotdeauna a fost că, probabil, comuniștii sunt cei care gândesc asemenea creștinilor,”.  „Christos a vorbit despre o societate în care cei săraci, cei slabi, cei marginalizați sunt abilitați ... ei sunt cei care trebuie să ajute să se ajungă la egalitate și libertate.”

d. Creștini cu funcții importante au încredere în Trump

Creștinul ortodox Reince Priebus, președinte al Comitetului Național Republican, grec după mamă, care păstreză pe birou și citește zilnic Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, a spus:
„«Principiile noastre sunt solide. Cred și voi spune în continuare că partidul nostru crede că mariajul este între un bărbat și o femeie. De asemenea, cred că viața începe în momentul concepției copilului. Acestea sunt chestiuni fundamentale», spunea el, chestionat asupra părerii conform căreia Partidul Republican ar trebui să-și modifice doctrina pentru a se apropia de electoratul liberal.
«Ceea ce o să vedeți - a continuat el, e un partid care îmbrățișează viața, care îmbrățișează căsătoria și un președinte care înțelege că există doar un singur Dumnezeu atotputernic ».” Așa am aflat din articolul “Alegerea lui Donald Trump aduce un ortodox practicant în cele mai înalte sfere de putere ale Americii. Președintele Partidului Republican ține pe birou și citește zilnic Sfânta Liturghie a Sf. Ioan Gură de Aur. Reince Priebus: Există un singur Dumnezeu”, publicat de Andrei Nicolae, pe news active, știri nefiltrate, în data de 11 noiembrie 2016.[8]


Creștinul catolic cu funcția de cardinal, Raymond Leo Burke, a zis: „Președintele ales Donald Trump va susține valorile creștine.” „Sunt convins că după cum a spus va susține apărarea vieții umane de la concepție și va pune în aplicare orice acțiune posibilă pentru a lupta împotriva avortului.”  „Nu cred că noul președinte va fi inspirat de ură în tratarea problemei imigrației.” Așa observăm din articolul “Cardinal Raymond Burke: Trump will defend human life from conception”, publicat de Josephine McKenna pe RELIGION NEWS SERVICE, în data de 10 noiembrie 2016.[9]

Influentul creștin evanghelist Franklin Graham, care îl cunoaște pe Trump de opt ani, a zis că Trump este un “om schimbat” față de atunci când a făcut comentariile lascive despre femei. De asemenea, a zis că faptul acesta este dovedit prin oamenii pe care Trump îi are acum în jurul lui. „Donald Trump va compune cea mai bună echipă în Washington pe care America a văzut-o de mulți ani.” Graham a mai dezvăluit faptul că “Donald Trump i-a spus personal că va abroga controversatul Amendament Johnson din 1954 care îi împiedică pe liderii bisericești să-i susțină pe candidații politici sau să li se opună de la amvon.”

La victoria lui Trump a contribuit și faptul că Graham a mers în toate cele 50 de state ale SUA și i-a îndemnat să meargă la vot și pe cei 35 de milioane de creștini care n-au votat în urmă cu patru ani. Graham a spus că evanghelicii l-au susținut pe Trump pentru că a promis să-i ajute pe creștini, nu numai pe cei din SUA, ci și pe cei din străinătate.
“Deci când vedem cum Creștinătatea este atacată la nivel mondial, nu numai de militanți mahomedani ci de secularism, este reconfortant să ai un lider care este gata să apere credința creștină.” Așa observăm din articolul  “Franklin Graham: 'Donald Trump Is A Changed Man. I Trust Him' “, publicat de Ruth Gledhill pe CHRISTIAN TODAY, în data de 12 noiembrie 2016.[10]





[1]Sfânta Evanghelie după Ioan, cap 17, veretele 1-21, http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=35&cap=17
[2]Emily Mc Farlan Miller, ELECTION 2016, Evangelical Christians celebrate and urge unity; others wary, RELIGION NEWS SERVICE, November 9,  2016, http://religionnews.com/2016/11/09/religious-reactions-to-trump-win-time-to-rebuild-and-to-reconcile/   
[3]United States Presidential Election, 2016, Wikipedia, from the free encyclopedia, https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_2016#Voter_demographics
[4]Ileana Toma, ALEGERI SUA – DOCUMENTAR Sistemul electoral din Statele Unite, explicat, NEWS.RO, 5 nioembrie 2016, http://www.news.ro/externe/alegeri-sua-documentar-sistemul-electoral-din-statele-unite-explicat-1922403005002016111016036849
[5] Emili McFarlan Miller și Jerome Socolovsky, Are evangelicals expecting too much from a Trump presidency, RELIGION NEWS SERVICE, November 9, 2016, http://religionnews.com/2016/11/09/are-evangelicals-expecting-too-much-from-a-trump-presidency/
[6]Harry Farley, Catholic Priest Places Aborted Foetus On Altar As 'Political Prop' To Support Trump, CHRISTIAN TODAY, 08 November 2016, http://www.christiantoday.com/article/catholic.priest.places.aborted.foetus.on.altar.as.political.prop.to.support.trump/100067.htm
[7]Ruth Gledhill, Pope Francis To Donald Trump: 'Put The Poor First', CHRISTIAN TODAY, 12 November 2016, http://www.christiantoday.com/article/pope.francis.to.donald.trump.put.the.poor.first/100478.htm
[8]Andrei Nicolae, Alegerea lui Donald Trump aduce un ortodox practicant în cele mai înalte sfere de putere ale Americii. Președintele Partidului Republican ține pe birou și citește zilnic Sfânta Liturghie a Sf. Ioan Gură de Aur. Reince Priebus: Există un singur Dumnezeu, news active știri nefiltrate, 11 noiembrie 2016, http://www.activenews.ro/externe/Alegerea-lui-Donald-Trump-aduce-un-ortodox-practicant-in-cele-mai-inalte-sfere-de-putere-ale-Americii.-Presedintele-Partidului-Republican-tine-pe-birou-si-citeste-zilnic-Sfanta-Liturghie-a-Sf.-Ioan-Gura-de-Aur.-Reince-Priebus-Exista-un-singur-Dumnezeu-138171
[9]Josephine McKenna, Cardinal Raymond Burke: Trump will defend human life from conception, RELIGION NEWS SERVICE, http://religionnews.com/2016/11/10/cardinal-raymond-burke-trump-will-defend-human-life-from-conception/
[10]Ruth Gledhill, Franklin Graham: 'Donald Trump Is A Changed Man. I Trust Him', CHRISTIAN TODAY, 12 November 2016, http://www.christiantoday.com/article/franklin.graham.donald.trump.is.a.changed.man.i.trust.him/100419.htm


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI (în a treia JOI din noiembrie), în acest an, 2024, TEMA propusă pentru meditație este “FILOSOFIA: CONSTRUIREA DE PODURI PESTE PRĂPĂSTIILE SOCIALE”, adică este vorba despre CONTRIBUȚIA FILOSOFIEI LA VINDECAREA DUȘMĂNIILOR ȘI DEZBINĂRILOR DINTRE OAMENI. Ne dăm seama că nu este ușor să vindeci dușmăniile și dezbinările dintre oameni, este chiar imposibil uneori, căci vedem chiar în zilele noastre cum din dezbinări și dușmănii s-a ajuns la înrăirea tot mai mult a oamenilor și la războaie. Dar știm că, din punct de vedere creștin, ceea ce este imposibil de realizat numai cu oamenii este, totuși, posibil de realizat dacă-L avem pe Dumnezeu cu noi. FILOSOFIA CREȘTINĂ, adică ÎNȚELEPCIUNEA CREȘTINĂ, NE ÎNVAȚĂ CĂ PENTRU A VINDECA DUȘMĂNIILE ȘI DEZBINĂRILE DINTRE OAMENI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VINDECĂM MAI ÎNTÂI DUȘMĂNIA ȘI DEZBINAREA DINTRE OM ȘI DUMNEZEU, adică SĂ CONSTRUIM POD PESTE PRĂPĂSTIILE DINTRE OAMENI ȘI DUMNEZEU. De fapt, PODUL ESTE DEJA CONSTRUIT DE MÂNTUITORUL LUMII, DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN CRUCEA IUBIRII LUI. Datoria noastră este SĂ Îi CEREM PERMISIUNEA SĂ TRECEM PRĂPĂSTIILE FOLOSIND CRUCEA LUI. Prăpăstiile dintre oameni și Dumnezeu, precum și prăpăstiile dintre oameni, sunt create de păcate. Dar mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei lui Iisus a creat și creează mereu poduri peste prăpăstiile sociale, a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe Jertfa Mântuitorului pe Cruce. HAIDEȚI SĂ NE FOLOSIM DE FILOSOFIA CREȘTINĂ și SĂ Îi MULȚUMIM MÂNTUITORULUI PENTRU EFORTUL SACRIFICIULUI SĂU, PERMANENT VALABIL, DE A ȚINE CRUCEA CA POD PESTE PRĂPĂSTII! ... Din 2002 se sărbătorește Ziua Mondială a Filosofiei, fiind proclamată de UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Se afirmă astfel valoarea filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru o mai bună înțelegere a lumii, pentru promovarea toleranței și păcii.

  Pr. prof. Ion Ciungu https://www.facebook.com/photo/?fbid=3127634857377003&set=a.711891222284724 World Philosophy Day is an internatio...