miercuri, 5 decembrie 2018

DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ESTE ȘEFUL “NOII BISERICI AUTOCEFALE A UCRAINEI”. DAR, SE PARE CĂ ACEASTĂ BISERICĂ NU VA AVEA RANGUL DE PATRIARHIE, CI VA FI CONDUSĂ DE UN MITROPOLIT, ȘI ESTE INSEPARABIL LEGATĂ DE BISERICA MAMĂ A CONSTANTINOPOLULUI, IAR PRIN ACEASTA, DE ORICE ALTĂ BISERICĂ ORTODOXĂ AUTOCEFALĂ. SINODUL DE UNIFICARE ESTE PROGRAMAT PENTRU 15 DECEMBRIE 2018. (articole în franceză și engleză din 5 decembrie 2018; scurtă anunțare a știrii)




de pr.prof. Ion Ciungu




Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, Se roagă către Tatăl nostru Sfânt din Ceruri pentru unitatea persoanelor care cred în El, astfel: „Dar nu numai pentru aceştia Mă rog, ci şi pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor, Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis.” (Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 17, versetele 20-21).
.........
........




Mântuitorul îi învață pe cei care cred în El o ierarhie neobișnuită pentru conducătorii lumești:  “Regii neamurilor domnesc peste ele și sunt numiți binefăcători. Dar între voi să nu fie așa, ci cel mai mare dintre voi să fie ca cel mai tânăr, și căpetenia ca acela care slujește.” (Sfânta Evanghelie după Luca, capitolul 22, versetele 25-26).
........
........
.................................................................





„Proiectul de cartă constitutivă a Bisericii Ortodoxe din Ucraina.



a.   Dispoziții generale


1.   Biserica Ortodoxă din Ucraina, având ca Șef pe Domnul nostru Iisus Hristos, este membră a Bisericii una, sfântă, catolică și apostolică (nota traducătorului: cuvântul `catolică`folosit de ortodocși nu are de a face cu Biserica Catolică condusă de Papa de la Roma;) și este legată inseparabil de Biserica-mamă din Constantinopol, și prin aceasta, de orice altă Biserică Ortodoxă autocefală.
2.   Biserica Ortodoxă din Ucraina este autocefală, numitul statut fiind acordat de Biserica-mamă din Constantinopol, adică de Patriarhia Ecumenică. ...
3.   Membrii Bisericii autocefale din Ucraina sunt toți creștinii ortodocși din această țară indiferent de naționalitatea lor. ...”.



Noua Biserică Autocefală din Ucraina nu va putea să-și sfințească singură Sfântul Mir, ci va primi Sfântul Mir de la Constantinopol.


De asemenea, nu va putea să procedeze singură la vreo canonizare, ci va trebui să înainteze cererile respective la Patriarhia Ecumenică.


Așa am aflat din articolul „Le site grec « Romfea » publie la première page du projet de statuts de la « nouvelle Église autocéphale » d’Ukraine”, publicat în data de 5 decembrie 2018, pe site-ul ortodox de limbă franceză Orthodoxie.com, de Yannick Provost. https://orthodoxie.com/le-site-grec-romfea-publie-la-premiere-page-du-projet-de-statuts-de-la-nouvelle-eglise-autocephale-dukraine/


Yannick Provost, în acest articol, se bazează pe informațiile luate de pe site-ul grec Romfea.


Se pare că modelul noii Biserici Unificate a Ucrainei ar fi cel al Bisericii Ortodoxe din Creta, care este autonomă sub jurisdicția Patriarhiei Ecumenice. Astfel că, Biserica Ortodoxă din Ucraina va fi condusă de un mitropolit, nu de un patriarh cum pretinde azi Filaret Denisenko (care se consideră Patriarh la Kiev).


Pentru sâmbătă, 15 decembrie 2018, este programat să aibă loc Sinodul de Unificare,  la Kiev, la Biserica Sfânta Sofia. Probabil că atunci se va alege persoana care va conduce Noua Biserică Locală.


Apoi, noul ales, împreună cu Președintele Ucrainei, vor merge la Constantinopol pentru a primi tomosul (actul) de autocefalie.

................


În condițiile prezentate mai sus, se pare că Noua Biserică Ucraineană va fi autocefală numai cu numele, după cum observăm din articolul NEW UKRAINIAN CHURCH WILL BE AUTOCEPHALOUS IN NAME ONLY: GREEK MEDIA PUBLISHES FIRST PAGE OF STATUTES WRITTEN BY CONSTANTINOPLE , publicat în 5 decembrie 2018 pe site-ul ortodox rus Christian Orthodoxy.



Ne amintim că Patriarhia Moscovei a întrerupt comuniunea euharistică cu Patriarhia Ecumenică, în 11 octombrie 2018, considerând că Patriarhia Ecumenică se amestecă, pe nedrept, în teritoriul Patriarhiei Ruse. Probabil că o parte din parohiile ortodoxe din Ucraina care depind de Moscova vor continua să depindă de Moscova.


...............................................


Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.


S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:


















































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu