sâmbătă, 29 septembrie 2018

BISERICA ORTODOXĂ RUSĂ NU VA MAI FI CEA MAI MARE BISERICĂ ORTODOXĂ DIN LUME, CĂCI, SCADE PRIN AUTOCEFALIA BISERICII ORTODOXE UCRAINENE PE CARE O VA ACORDA PATRIARHUL ECUMENIC BARTOLOMEU AL CONSTANTINOPOLULUI (articol în engleză din 10 septembrie 2018; scurtă anunțare a știrii)



de pr.prof. Ion Ciungu


Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, Se roagă către Tatăl nostru Sfânt din Ceruri pentru unitatea persoanelor care cred în El, astfel: „Dar nu numai pentru aceştia Mă rog, ci şi pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor, Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis.” (Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 17, versetele 20-21).
.........
........




 Mântuitorul îi învață pe cei care cred în El o ierarhie neobișnuită pentru conducătorii lumești:  “Regii neamurilor domnesc peste ele și sunt numiți binefăcători. Dar între voi să nu fie așa, ci cel mai mare dintre voi să fie ca cel mai tânăr, și căpetenia ca acela care slujește.” (Sfânta Evanghelie după Luca, capitolul 22, versetele 25-26).
........
........

..................




Despre faptul că Biserica Ortodoxă Rusă va scădea în ceea ce privește numărul de credincioși, prin separarea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, fiecare având aproximativ 14.000 de parohii ortodoxe, am aflat din articolul Why Independence for Ukraine’s Orthodox Church Is an Earthquake for Putin , publicat în data de 28 septembrie 2018 pe site-ul ucrainean Religious Information Service of Ucraine, de Taras Kuzio. De fapt, articolul a fost publicat deja în 10 septembrie 2018 pe site-ul american Atlantic Council, Sep 10, 2018 , de unde l-au preluat ucrainenii.


Din acest articol am mai aflat și alte informații interesante, de exemplu, că Biserica Ortodoxă Română este aproximativ egală ca mărime cu Biserica Ortodoxă Ucraineană.


De asemenea, am mai aflat că Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, este și diacon, și prin influența lui, clerul înalt din Biserica Ortodoxă Ucraineană dependent de Patriarhia Moscovei a sprijinit autocefalia pentru Biserica Ortodoxă Ucraineană dependentă de Patriarhia Kievului (condusă de Patriarhul Filaret; nota traducătorului) și pentru cealaltă Biserică Ortodoxă Ucraineană mai mică (condusă de Mitropolitul Macarie; nota traducătorului).


…………….

Pe de altă parte observăm că lupta dintre Patriarhia Moscovei și Patriarhia Constantinopolului pentru a câștiga ucraineni continuă.  Mitropolitul ucrainean Onufrie, dependent de Patriarhia Moscovei, a cerut celor doi exarhi, trimiși în 7 septembrie 2018 de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu în Ucraina să lucreze pentru autocefalia Ucrainei, să părăsească Ucraina, considerând că prezența lor este un amestec grosier în afacerile interne ale Bisericii, o invadare, o violare, a teritoriului canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse. Așa observăm din articolul Constantinople: UOC-MP has no right to request the exarchs to leave Ukraine (Constantinopol: Biserica Ortodoxă Ucraineană dependentă de Patriarhia Moscovei nu are nici un drept să ceară exarhilor să părăsească Ucraina), publicat în data de 26 septembrie 2018 pe site-ul Religion Information Service of Ucraine.


Specialistul ucrainean în probleme politice Olexandr Paliy a afirmat pe canalul ZIK TV că pentru Biserica Ortodoxă Ucraineană dependentă de Patriarhia Moscovei nu este o problemă faptul că ocupanții au omorât 10.000 de oameni, dar este o problemă faptul că au venit doi exarhi. Așa am aflat din articolul Occupiers who killed 10,000 people do not pose a problem for UOC (MP) , publicat în data de 27 septembrie 2018 pe site-ul ucrainean Religion Information Service of Ucraine.


În schimb, de pe site-ul ortodox rus ORTHODOX CHRISTIANITY, observăm că mitropolitul ortodox ucrainean Onufrie a devenit țintă a atacurilor, a fost etichetat ca dușman al Ucrainei, i s-a spus să plece, și primește chiar amenințări cu moartea din partea ortodocșilor schismatici. Așa putem citi în articolul MET. ONUPHRY BECOMES A TARGET: LABELED ENEMY OF UKRAINE, TOLD TO LEAVE, RECEIVES DEATH THREATS , publicat în data de 26 septembrie 2018.



...............................................


Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.


S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:





































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu