sâmbătă, 15 septembrie 2018

MEDICAMENT PENTRU VINDECAREA SCHISMEI, CARE DUREAZĂ DE APROAPE 30 DE ANI ÎN UCRAINA, ESTE AUTOCEFALIA PROPUSĂ DE PATRIARHIA ECUMENICĂ, NU ARMĂ PENTRU RĂZBOI. AȘA A SPUS MITROPOLITUL JOB GETCHA DIN PARTEA PATRIARHIEI ECUMENICE A CONSTANTINOPOLULUI CA RĂSPUNS LA ACUZELE PATRIARHIEI MOSCOVEI. (articol în engleză din 15 septembrie 2018; scurtă anunțare a știrii)



de pr.prof. Ion Ciungu



Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, Se roagă către Tatăl nostru Sfânt din Ceruri pentru unitatea persoanelor care cred în El, astfel: „Dar nu numai pentru aceştia Mă rog, ci şi pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor, Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis.” (Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 17, versetele 20-21).
.........
........





 Mântuitorul îi învață pe cei care cred în El o ierarhie neobișnuită pentru conducătorii lumești:  “Regii neamurilor domnesc peste ele și sunt numiți binefăcători. Dar între voi să nu fie așa, ci cel mai mare dintre voi să fie ca cel mai tânăr, și căpetenia ca acela care slujește.” (Sfânta Evanghelie după Luca, capitolul 22, versetele 25-26).
........
........

..................





Despre faptul că Mitropolitul Job de Telmessos a răspuns în numele Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului la acuzele grave aduse de Patriarhia Moscovei am aflat din articolul The Archbishop of Telmessos Job (Getcha): autocephaly is a way of ensuring the unity of the Church within the interior of a state, as well as the unity between the Local Churches , publicat în data de 15 septembrie 2018 pe site-ul ucrainean Religious Information Service of Ucraine.


………………….


(Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a acuzat în 14 septembrie 2018 Patriarhia Ecumenică pentru faptul că a intervenit necanonic în teritoriul Bisericii Ortodoxe Ruse, mai precis spus, pentru faptul că a numit doi episcopi exarhi în Ucraina în vederea acordării autocefaliei pentru Biserica Ortodoxă Ucrainenă Schismatică, susținută de Statul Ucrainean. Putem vedea Declarația Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse în articolul Statement of the Holy Synod of the Russian Orthodox Church concerning the uncanonical intervention of the Patriarchate of Constantinople in the canonical territory of the Russian Orthodox Church , publicat în data de 14 septembrie 2018 pe site-ul Bisericii Ortodoxe Ruse. În acest context, Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse a decis, între altele, ca Patriarhul Kirill al Rusiei să nu-l mai pomenească la Sfânta Liturghie pe Patriarhul Ecumenic Bartolomeu. De asemenea, s-a decis că este necesară inițierea unei discuții panortodoxe fraterne referitoare la situația din Ucraina.)


……………



Spicuiesc câteva idei exprimate de Mitropolitul Job:



Prin autocefalie se urmărește asigurarea unității Bisericii în interiorul unui Stat și unitatea între Bisericile Locale. Absolut toate autocefaliile moderne au fost proclamate de Patriarhia Ecumenică.



Patriarhul Ecumenic nu este numai unul dintre patriarhi. Titlul de “primul între egali” pe care îl are el indică o senioritate de onoare, un fel de ierarhie sau cel puțin un fel de ordine. Astfel că el este obligat să asigure unitatea Bisericilor Locale și să le coordoneze.



Pretențiile rușilor că Moscova este A Treia Romă se bazează pe un mit de la începutul secolului al XVI-lea, iar Biserica Ortodoxă nu trăiește pe baza miturilor. În canoanele Sinoadelor Ecumenice se vorbește numai despre Roma cea Veche și despre Roma cea Nouă (Constantinopolul), nu despre A Treia Romă.



Refuzul de a-l considera pe Patriarhul Ecumenic ca fiind “primul” este contrar eclesiologiei ortodoxe și conciliarității, și nu ajută să se ajungă la armonie, la rezolvarea conflictelor, la vindecarea schismelor, ci din contră contribuie la fragmentarea ortodoxiei, la agravarea conflictelor și schismelor.



Amenințările rușilor că vor întrerupe comuniunea euharistică cu Patriarhia Constantinopolului dacă aceasta va acorda autocefalie Ucrainei nu au bază teologică.  


...............................................


Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.



S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:







































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI (în a treia JOI din noiembrie), în acest an, 2024, TEMA propusă pentru meditație este “FILOSOFIA: CONSTRUIREA DE PODURI PESTE PRĂPĂSTIILE SOCIALE”, adică este vorba despre CONTRIBUȚIA FILOSOFIEI LA VINDECAREA DUȘMĂNIILOR ȘI DEZBINĂRILOR DINTRE OAMENI. Ne dăm seama că nu este ușor să vindeci dușmăniile și dezbinările dintre oameni, este chiar imposibil uneori, căci vedem chiar în zilele noastre cum din dezbinări și dușmănii s-a ajuns la înrăirea tot mai mult a oamenilor și la războaie. Dar știm că, din punct de vedere creștin, ceea ce este imposibil de realizat numai cu oamenii este, totuși, posibil de realizat dacă-L avem pe Dumnezeu cu noi. FILOSOFIA CREȘTINĂ, adică ÎNȚELEPCIUNEA CREȘTINĂ, NE ÎNVAȚĂ CĂ PENTRU A VINDECA DUȘMĂNIILE ȘI DEZBINĂRILE DINTRE OAMENI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VINDECĂM MAI ÎNTÂI DUȘMĂNIA ȘI DEZBINAREA DINTRE OM ȘI DUMNEZEU, adică SĂ CONSTRUIM POD PESTE PRĂPĂSTIILE DINTRE OAMENI ȘI DUMNEZEU. De fapt, PODUL ESTE DEJA CONSTRUIT DE MÂNTUITORUL LUMII, DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN CRUCEA IUBIRII LUI. Datoria noastră este SĂ Îi CEREM PERMISIUNEA SĂ TRECEM PRĂPĂSTIILE FOLOSIND CRUCEA LUI. Prăpăstiile dintre oameni și Dumnezeu, precum și prăpăstiile dintre oameni, sunt create de păcate. Dar mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei lui Iisus a creat și creează mereu poduri peste prăpăstiile sociale, a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe Jertfa Mântuitorului pe Cruce. HAIDEȚI SĂ NE FOLOSIM DE FILOSOFIA CREȘTINĂ și SĂ Îi MULȚUMIM MÂNTUITORULUI PENTRU EFORTUL SACRIFICIULUI SĂU, PERMANENT VALABIL, DE A ȚINE CRUCEA CA POD PESTE PRĂPĂSTII! ... Din 2002 se sărbătorește Ziua Mondială a Filosofiei, fiind proclamată de UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Se afirmă astfel valoarea filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru o mai bună înțelegere a lumii, pentru promovarea toleranței și păcii.

  Pr. prof. Ion Ciungu https://www.facebook.com/photo/?fbid=3127634857377003&set=a.711891222284724 World Philosophy Day is an internatio...