vineri, 21 septembrie 2018

UNII AMERICANI CARE SE DECLARĂ NECREDINCIOȘI SE DOVEDESC A FI MAI CREDINCIOȘI DECÂT UNII EUROPENI CARE SE DECLARĂ CREDINCIOȘI; DIN CONFERINȚA MITROPOLITULUI RUS HILARION DE VOLOKOLAMSK ȚINUTĂ ÎN 18 SEPTEMBRIE 2018 LA LISABONA (articol în engleză din 21 septembrie 2018; scurtă anunțare a știrii)



de pr.prof. Ion Ciungu



Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, a găsit comoara mare a credinței ascunsă în sufletele unor persoane pe care iudeii le disprețuiau mult. Să ne amintim, de exemplu, de femeia canaaneeancă, de smerenia ei, de răbdarea ei, de iubirea ei pentru fiica sa bolnavă, de credința ei în puterea de vindecare a Domnului nostru Iisus Hristos, de insistența ei în rugăciune, în condițiile în care Iisus a refuzat să-i răspundă, apoi i-a adresat cuvinte care erau pentru ea insulte grele!

Știm că acea femeie a obținut de la Iisus o evaluare și un rezultat care ne uimesc : “« O, femeie, mare este credința ta ; fie ție precum voiești! » Și s-a tămăduit fiica ei din ceasul acela.” (Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 15, versetele 21-28): https://www.crestinortodox.ro/biblia/Evanghelia-Matei/Spalarea-mainilor-Ce-l-spurca-pe-om-Vindecarea-fiicei-canaaneencei-A-doua-inmultire-a-painilor/

....................................





Despre conferința cu privire la Viitorul Creștinătății în Europa, ținută în Portugalia de Mitropolitul Hilarion, care este președintele Departamentului pentru Relații Bisericești Externe al Patriarhiei Moscovei, am aflat din articolul Address by Metropolitan Hilarion of Volokolamsk on the Future of Christianity in Europe  publicat în data de 21 septembrie pe site-ul orthodox rus Pravmir.com. Echipa de la Pravmir l-a preluat de pe site-ul Patriarhiei Ruse, unde a fost publicat în data de 19 septembrie 2018.



Hilarion și-a început conferința pe baza datelor statistice care ne atrag atenția că creștinismul este astăzi cea mai persecutată religie din lume (peste 200 de milioane de creștini sunt supuși persecuției în peste 50 de țări), iar valorile creștine tradiționale și imperativele morale creștine de bază sunt contestate.



Referitor la numărul creștinilor în lume până în anul 2050, observăm că, potrivit cercetărilor americane, Europa este singurul continent unde numărul creștinilor va scădea consistent, de la 560 de milioane în 2015, la 501 milioane în 2050 (după alt studiu, de la 553 milioane în 2015, la 454 milioane în 2050).



În Europa, procesul de legalizare a viciului și a păcatului se accelerează, lista acestora devenind tot mai lungă, sub presiunea statelor secularizate: prostituția, avortul, relațiile între persoane de același sex, eutanasia și transgenderismul.



Hilarion și-a încheiat conferința pe ton optimist creștin:

„Noi credem că Domnul Iisus Hristos, Care a creat Biserica Sa cu scopul de a duce la îndeplinire misiunea Lui în lumea oamenilor, nu ne va lăsa lipsiți de ajutorul și de sprijinul Său atotputernic: `În lume vă confruntați cu persecuția. Dar fiți curajoși; Eu am biruit lumea!`  (Ioan 16,33).”

.......................................



Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.


S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:












UNGARIA ESTE PRIMA ÎN APĂRAREA CREȘTINILOR PERSECUTAȚI (11-13 octombrie 2017, Consultație Internațională la Budapesta)





SINUCIDEREA IDENTITĂȚII CREȘTINE ÎN EUROPA TREBUIE CONTRACARATĂ (monopolul secularismului discriminează viziunea religioasă în sfera socială; discurs la Londra, în 22 septembrie 2017, al mitropolitului rus Hilarion)







LIBERTATE RELIGIOASĂ PENTRU TOȚI, ÎN AFARĂ DE CREȘTINI? (Dacă Franța înlătură Crucea de pe statuia lui Ioan Paul II, o va lua Polonia sau Ungaria; Organizația caritabilă „Crucea Roșie” din Belgia vrea să devină mai nereligioasă înlăturând crucifixele)



„NU VA RĂMÂNE AICI PIATRĂ PE PIATRĂ CARE SĂ NU SE RISIPEASCĂ” (2.800 de biserici se vor demola în Franța în anii care urmează!?)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI (în a treia JOI din noiembrie), în acest an, 2024, TEMA propusă pentru meditație este “FILOSOFIA: CONSTRUIREA DE PODURI PESTE PRĂPĂSTIILE SOCIALE”, adică este vorba despre CONTRIBUȚIA FILOSOFIEI LA VINDECAREA DUȘMĂNIILOR ȘI DEZBINĂRILOR DINTRE OAMENI. Ne dăm seama că nu este ușor să vindeci dușmăniile și dezbinările dintre oameni, este chiar imposibil uneori, căci vedem chiar în zilele noastre cum din dezbinări și dușmănii s-a ajuns la înrăirea tot mai mult a oamenilor și la războaie. Dar știm că, din punct de vedere creștin, ceea ce este imposibil de realizat numai cu oamenii este, totuși, posibil de realizat dacă-L avem pe Dumnezeu cu noi. FILOSOFIA CREȘTINĂ, adică ÎNȚELEPCIUNEA CREȘTINĂ, NE ÎNVAȚĂ CĂ PENTRU A VINDECA DUȘMĂNIILE ȘI DEZBINĂRILE DINTRE OAMENI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VINDECĂM MAI ÎNTÂI DUȘMĂNIA ȘI DEZBINAREA DINTRE OM ȘI DUMNEZEU, adică SĂ CONSTRUIM POD PESTE PRĂPĂSTIILE DINTRE OAMENI ȘI DUMNEZEU. De fapt, PODUL ESTE DEJA CONSTRUIT DE MÂNTUITORUL LUMII, DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN CRUCEA IUBIRII LUI. Datoria noastră este SĂ Îi CEREM PERMISIUNEA SĂ TRECEM PRĂPĂSTIILE FOLOSIND CRUCEA LUI. Prăpăstiile dintre oameni și Dumnezeu, precum și prăpăstiile dintre oameni, sunt create de păcate. Dar mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei lui Iisus a creat și creează mereu poduri peste prăpăstiile sociale, a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe Jertfa Mântuitorului pe Cruce. HAIDEȚI SĂ NE FOLOSIM DE FILOSOFIA CREȘTINĂ și SĂ Îi MULȚUMIM MÂNTUITORULUI PENTRU EFORTUL SACRIFICIULUI SĂU, PERMANENT VALABIL, DE A ȚINE CRUCEA CA POD PESTE PRĂPĂSTII! ... Din 2002 se sărbătorește Ziua Mondială a Filosofiei, fiind proclamată de UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Se afirmă astfel valoarea filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru o mai bună înțelegere a lumii, pentru promovarea toleranței și păcii.

  Pr. prof. Ion Ciungu https://www.facebook.com/photo/?fbid=3127634857377003&set=a.711891222284724 World Philosophy Day is an internatio...