joi, 13 septembrie 2018

ÎNCERCARE DE OTRĂVIRE A PATRIARHULUI ECUMENIC BARTOLOMEU CU OCAZIA VIZITEI PATRIARHULUI KIRILL AL RUSIEI LA ISTANBUL în 31 AUGUST 2018? AȘA S-A ZVONIT ÎN MEDIA UCRAINEANĂ PE BAZA UNEI ÎNREGISTRĂRI VIDEO CARE SE POATE VEDEA. CHIAR DACĂ INTERPRETAREA DATĂ ÎNREGISTRĂRII NU ESTE ADEVĂRATĂ, TOTUȘI NEÎNCREDEREA ÎNTRE PATRIARHIA MOSCOVEI ȘI PATRIARHIA CONSTANTINOPOLULUI S-A ADÂNCIT MULT PE FONDUL SITUAȚIEI CU AUTOCEFALIA BISERICII ORTODOXE UCRAINENE, ȘI SE VORBEȘTE DESPRE O POSIBILĂ SCHISMĂ ÎN ORTODOXIA CREȘTINĂ. (articol din 12 septembrie 2018; scurtă anunțare a știrii)



de pr.prof. Ion Ciungu


Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, Se roagă către Tatăl nostru Sfânt din Ceruri pentru unitatea persoanelor care cred în El, astfel: „Dar nu numai pentru aceştia Mă rog, ci şi pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor, Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis.” (Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 17, versetele 20-21).
.........
........




 Mântuitorul îi învață pe cei care cred în El o ierarhie neobișnuită pentru conducătorii lumești:  “Regii neamurilor domnesc peste ele și sunt numiți binefăcători. Dar între voi să nu fie așa, ci cel mai mare dintre voi să fie ca cel mai tânăr, și căpetenia ca acela care slujește.” (Sfânta Evanghelie după Luca, capitolul 22, versetele 25-26).
........
........

..................





Despre zvonurile din mass-media ucraineană potrivit cărora un angajat al Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului ar fi încercat să-l otrăvească pe Patriarhul Bartolomeu, zvonuri care apoi au fost dezmințite de Episcopul Daniel Zelinsky și de Arhiepiscopul Job Getcha, ambii aparținând de Patriarhia Constantinopolului, am aflat din articolul Patriarchs in conflict: Could Ukraine's divisions cause a schism in the Orthodox Church? , publicat în data de 12 septembrie 2018 pe site-ul de știri creștine nondenominațional din Londra, Christian Today, de Mark Woods.



Într-un extras de 33 de secunde din înregistrarea video de la întâlnirea celor doi patriarhi se poate observa, la un moment dat, pe când Kirill întinde mâna să ia o ceașcă de pe tavă, că un funcționar țâșnește brusc lângă el și-i arată care ceașcă să-o ia. S-a spus apoi că a fost o încercare de a-i da lui Bartolomeu un pahar cu apă otrăvită, pe care trebuia să o evite Kirill.



Din articolul lui Mark Woods mai observăm că începând cu anexarea Crimeei de către Rusia în anul 2014 s-a declanșat o criză strategică și diplomatică globală care nu s-a încheiat încă.



Independența bisericească față de Moscova pe care o parte din Biserica Ortodoxă Ucraineană o dorește de la Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului nu este aprobată de Moscova. Patriarhia Moscovei zice că în Ucraina sunt 12.000 de comunități bisericești care aparțin de Moscova și care nu doresc să se separe de Moscova. Numai 5.000 de comunități bisericești care aparțin de Kiev, și care sunt schismatice și sprijinite se autoritățile Statului Ucrainean, doresc autocefalie de la Patriarhul Bartolomeu.




În schimb, punctul de vedere al ucrainenilor de la Razumkov Centre este altul: 41% din credincioșii ortodocși ucraineni susțin crearea unei Biserici Ortodoxe Autocefale, independente de Patriarhia Moscovei ; și numai numai 21% se opun autocefaliei.




...............................................


Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.



S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:















































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI (în a treia JOI din noiembrie), în acest an, 2024, TEMA propusă pentru meditație este “FILOSOFIA: CONSTRUIREA DE PODURI PESTE PRĂPĂSTIILE SOCIALE”, adică este vorba despre CONTRIBUȚIA FILOSOFIEI LA VINDECAREA DUȘMĂNIILOR ȘI DEZBINĂRILOR DINTRE OAMENI. Ne dăm seama că nu este ușor să vindeci dușmăniile și dezbinările dintre oameni, este chiar imposibil uneori, căci vedem chiar în zilele noastre cum din dezbinări și dușmănii s-a ajuns la înrăirea tot mai mult a oamenilor și la războaie. Dar știm că, din punct de vedere creștin, ceea ce este imposibil de realizat numai cu oamenii este, totuși, posibil de realizat dacă-L avem pe Dumnezeu cu noi. FILOSOFIA CREȘTINĂ, adică ÎNȚELEPCIUNEA CREȘTINĂ, NE ÎNVAȚĂ CĂ PENTRU A VINDECA DUȘMĂNIILE ȘI DEZBINĂRILE DINTRE OAMENI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VINDECĂM MAI ÎNTÂI DUȘMĂNIA ȘI DEZBINAREA DINTRE OM ȘI DUMNEZEU, adică SĂ CONSTRUIM POD PESTE PRĂPĂSTIILE DINTRE OAMENI ȘI DUMNEZEU. De fapt, PODUL ESTE DEJA CONSTRUIT DE MÂNTUITORUL LUMII, DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN CRUCEA IUBIRII LUI. Datoria noastră este SĂ Îi CEREM PERMISIUNEA SĂ TRECEM PRĂPĂSTIILE FOLOSIND CRUCEA LUI. Prăpăstiile dintre oameni și Dumnezeu, precum și prăpăstiile dintre oameni, sunt create de păcate. Dar mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei lui Iisus a creat și creează mereu poduri peste prăpăstiile sociale, a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe Jertfa Mântuitorului pe Cruce. HAIDEȚI SĂ NE FOLOSIM DE FILOSOFIA CREȘTINĂ și SĂ Îi MULȚUMIM MÂNTUITORULUI PENTRU EFORTUL SACRIFICIULUI SĂU, PERMANENT VALABIL, DE A ȚINE CRUCEA CA POD PESTE PRĂPĂSTII! ... Din 2002 se sărbătorește Ziua Mondială a Filosofiei, fiind proclamată de UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Se afirmă astfel valoarea filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru o mai bună înțelegere a lumii, pentru promovarea toleranței și păcii.

  Pr. prof. Ion Ciungu https://www.facebook.com/photo/?fbid=3127634857377003&set=a.711891222284724 World Philosophy Day is an internatio...