vineri, 12 aprilie 2019

BIONICA (3): ÎNVĂȚĂM DIN IDEILE LUI DUMNEZEU, DIN INFORMAȚIILE, DIN CONCEPTELE PUSE DE DUMNEZEU ÎN DIFERITE FORME DE VIAȚĂ. ASTĂZI, DESPRE FIRELE DE PĂR DIN BLANA URSULUI POLAR ȘI DESPRE MUȘUROAIELE TERMITELOR, DUPĂ CARE CERCETĂTORII CONCEP SISTEME DE CLIMATIZARE, DE AER CONDIȚIONAT. [din fila de calendar german LEBEN IST MEHR, din ziua de vineri, 12 aprilie 2019.]




Pr. prof. Ion Ciungu












În cartea biblică numită „Iov” găsim acest răspuns dat de Dumnezeu lui Iov:

"Unde erai tu, când am întemeiat pământul? Spune-Mi, dacă ştii să spui. Ştii tu cine a hotărât măsurile pământului sau cine a întins deasupra lui lanţul de măsurat? În ce au fost întărite temeliile lui sau cine a pus piatra lui cea din capul unghiului, Atunci când stelele dimineţii cântau laolaltă şi toţi îngerii lui Dumnezeu Mă sărbătoreau? Cine a închis marea cu porţi, când ea ieşea năvalnică, din sânul firii, Şi când i-am dat ca veşmânt negura şi norii drept scutece, Apoi i-am hotărnicit hotarul Meu şi i-am pus porţi şi zăvoare Şi am zis: Până aici vei veni şi mai departe nu te vei întinde, aici se va sfărâma trufia valurilor tale? Ai poruncit tu dimineţii, vreodată în viaţa ta, şi i-ai arătat aurorei care este locul ei, Ca să apuce pământul de colţuri şi să scuture pe nelegiuiţi de pe pământ?” (Iov, capitolul 38, versetele 4-13). http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?cap=38&id=42














Mușuroi de termite. Dar ceea ce vedem noi la suprafata nu este decat partea vazuta a aisbergului. Capodoperele de arhitectura ale termitelor se afla sub pamant, uneori pana la adancimi de 70 de metri si se intind in galerii intortochiate, uneori de lungimi kilometrice, greu de evaluat.” http://www.ziare.com/magazin/stiri-magazin/termitele-cei-mai-priceputi-constructori-din-lumea-vie-galerie-foto-1116714





Eastgate Centre, centru commercial și bloc de birouri din Zimbabwe, orașul Harare, capitala țării. Probabil că aceasta a fost prima clădire din lume care a fost proiectată pentru a fi ventilată și răcită cu mijloace total naturale, după modelul mușuroaielor de termite. A fost deschisă în 1996.


…………………………………………………………….





Freitag, 12. April 2019




Leitvers

Versetul zilnic din Biblie, care este de obicei explicat de către textul însoțitor :



Căci cine a cunoscut gândul Domnului, sau cine a fost sfetnicul Lui?





Bionik: Lernen von Gottes Ideen (3)

Textul german a fost alcătuit de Werner Gitt



Blana ursului polar are o tehnică ingenioasă de izolare. La mijlocul firului de păr al ursului polar se află o fină cavitate cilindrică și strălucitoare. Dacă razele de lumină sau de căldură pătrund acolo, ele nu mai pot să scape. Ele sunt reflectate înainte și înapoi și ajung astfel la baza firului de păr, la pielea ursului polar. Cum pielea este neagră, ea absoarbe razele de căldură într-un mod deosebit de eficient și astfel se încălzește. Ursul polar este astfel protejat contra frigului arctic printr-un sistem special de aer condiționat. Cercetătorii în textile și inginerii mecanici au folosit colectorul solar al ursului polar pentru a studia producerea energiei termice solare.



Mușuroaiele [făcute] de termite pot ajunge până la șapte metri înălțime și adăpostesc zeci de mii până la câteva milioane de indivizi [de astfel de insecte tropicale asemănătoare cu furnicile; nota traducătorului]. Pentru scopuri alimentare termitele plantează grădini de ciuperci, care produc și căldură. În timpul nopții, aerul cald urcă și este condus printr-un sistem de tuburi ramificate din zidul exterior în jos în „pivniță”. În timpul zilei, soarele încălzește zidul exterior, și aerul se scurge în direcție opusă. Sistemul de climatizare conceput genial este acționat o dată de căldura metabolică, iar altă dată de căldura solară. Ar fi necesare programe informatice extinse pentru a calcula sistemul de tuburi larg ramificate necesar, conform legilor aerodinamicii și pentru a concepe cea mai bună construcție posibilă.

Cine a dat unui popor de termite de câteva milioane de indivizi planul de a construi corect din punct de vedere fizic? De unde știe fiecare termită unde trebuie adăugat material și cum funcționează comunicarea între ele?

............

Frage

Să medităm la răspunsul următoarei întrebări:



Ce vă impresionează cel mai mult din creația lumii?





Tipp

Să medităm la acest sfat pentru viață:



Lucrările din creația lumii reprezintă Înțelepciunea.






Bibellese

 Citirea zilnică a Bibliei:





.................................................................




Aici am terminat de tradus din articolul Bionica (3), de Werner Gitt.



S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:















































































































































































































































DESPRE FANATISMUL ATEIST (fanaticii atei au omorât mult mai mulți oameni decât Extremiștii Islamici și Inchiziția laolaltă). 






















ÎNVĂȚĂMÂNTUL E ÎNCĂ CONSTRUIT PE O PLATFORMĂ ATEISTĂ (în Rusia, 2017), (tineretul și educația în Rusia, interviu cu rectorul Universității Ortodoxe din Moscova). 

































































 SUFLETELE CHINEI, REVENIREA RELIGIEI DUPĂ MAO, publicat în data de 19 mai 2017.






















 CHINA CREȘTINĂ - O STEA LA RĂSĂRIT, publicat în data de 2 noiembrie 2015.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu