marți, 23 aprilie 2024

Pe 23 aprilie este ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CĂRȚII și, de asemenea, este ZIUA BIBLIOTECARULUI DIN ROMÂNIA, după cum ne anunță doamna Monica Gujan, bibliotecară și profesoară documentaristă la Liceul Tehnologic “Johannes Lebel” din Tălmaciu. Îi mulțumim frumos doamnei Monica pentru că ne informează, dar îi mulțumim și pentru articolul PUTEREA CĂRȚILOR, în care ne amintește, în mod foarte potrivit, despre Cartea Cărților, adică BIBLIA. Din Biblie face parte NOUL TESTAMENT, care este "cea mai bună carte care a fost vreodată sau care va fi vreodată cunoscută în lume", după cum a spus scriitorul englez Charles Dickens. De asemenea, articolul PUTEREA CĂRȚILOR ne amintește că în România SFÂNTUL IOAN IACOB HOZEVITUL este considerat PROTECTORUL BIBLIOTECARILOR. Cu ocazia zilei de azi, se cuvine să zicem și noi o rugăciune pentru toate persoanele din România care lucrează în biblioteci, ca Dumnezeu să le binecuvânteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire. De asemenea, se cuvine să zicem o rugăciune pentru persoanele care au lucrat în biblioteci, iar acum sunt în lumea de dincolo. ... Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale, Pururea Fecioara Maria, și pentru rugăciunile Sfântului Ioan Iacob, ai milă și ocrotește toate persoanele care au lucrat și lucrează în biblioteci! Amin! Îți mulțumim frumos!

Pr. prof. Ion Ciungu

 

 

 

 https://www.facebook.com/photo/?fbid=2926543627486128&set=a.711891222284724

 


Puterea cărților

 

Ai carte, ai parte!

 

LECTURA are un rol deosebit de important în formarea și educarea oricărui copil, deoarece îi îmbogățește limbajul și îi dezvoltă exprimarea, îi antrenează imaginația și îi dezvoltă gustul pentru frumos.


Cărțile îi poartă pe copii pe tărâmuri unde totul este posibil, descoperind astfel lumi noi, dar sunt totodată și o cale spre autocunoaștere.


Pe de altă parte, cărțile sunt și o sursă de relaxare. De aceea, specialiștii recomandă terapia prin lectură, ca mijloc de liniștire, de regăsire interioară și de evadare din agitația lumii. Adesea, eroii din cărți devin pentru copii adevărate modele, ale căror sfaturi și vorbe le rămân întipărite în minte.


Chiar dacă suntem în era digitalizării, cred cu convingere, atât din postura de bibliotecar, cât și în calitatea de mamă, că lectura va rămâne o comoară neprețuită ce îmbogățește mintea copiilor și le luminează sufletul.


Prin exemplul personal, trebuie să-i motivăm pe copii să citească! Pentru că e sănătos, pentru că își vor dezvolta inteligența, pentru că vor învăța să fie mai toleranți și mai responsabili și vor putea să empatizeze!


Să nu permitem să devină victimele tehnologiei! Iar dacă nu le place să citească, nu vă descurajați! Înseamnă că nu au găsit cartea potrivită și nici nu au avut un consilier bun de lectură!


BIBLIA sau Sfânta Scriptură, Cuvântul lui Dumnezeu, este de departe cea mai cunoscută, cea mai citită, cea mai tradusă, cea mai publicată și cea mai căutată carte din lume. A avut o influenţă profundă asupra culturii occidentale şi asupra altor culturi de pe glob. Biblia a modelat gândirea oamenilor, a născut în timp un nou mod de a ne raporta unii la alţii şi la Dumnezeu şi de a trăi împreună.


Cuvântul Biblia provine din limba greacă și este forma de plural a termenului biblion, "carte", ce are ca origine un toponim fenician: este vorba despre numele portului Byblus. În antichitate, pe aici se facea comerț cu Egiptul, de unde se importa materialul folosit pe atunci la scris, și anume papirusul. Așadar, Biblia înseamnă "cărți".


Preotul Stelian Tofană, recomandând tinerilor lectura Bibliei, afirmă: Biblia nu este o carte! Nu este o carte de istorie, deși gă­sim istorie în ea; nu este o carte de cosmologie, deși găsim cosmologie în ea; nu este o carte de știință, deși găsim multă știință în ea; nu este o carte de logică, deși conține atâta logică în paginile ei; nu este o carte de filosofie, deși se găsește atâta filosofie în ea… (...) Biblia este o „Bibliotecă”. Conținând 79 (80) de cărți, și toate cărți ale Duhului, cuprinzând cuvântul lui Dumnezeu, adresat lumii, ea este „Biblioteca lui Dumnezeu”, pe pământ.


În același sens, scriitorul Charles Dickens afirma: Noul Testament este chiar cea mai bună carte care a fost vreodată sau care va fi vreodată cunoscută în lume.


De Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor sunt sărbătoriți și bibliotecarii din România. Bibliotecarul este un agent informațional și cultural, un profesionist care trebuie să se adapteze în permanență lumii dinamice a informației și care are rolul de a ne ghida în alegerea celor mai potrivite cărți. El este, așadar, un veritabil consilier de lectură.

Scriitorul Mihai Beniuc afirma: Cartea e de o mie de ori mai preţioasă dacă lângă ea, aproape de ea, în bibliotecă stă o călăuză, bibliotecarul. El o ştie pe cea mai bună pentru tine, pe cea proaspăt sosită, pe cea care ştie a răspunde tocmai la întrebările tale.


Sfântul Cuvios Ioan Iacob Hozevitul s-a ocupat de biblioteca Mănăstirii Neamț și, datorită acestui lucru, este considerat protectorul bibliotecarilor. Sfântul a fost un scriitor talentat și sensibil care ne-a lăsat multe poezii și alte scrieri de mare valoare duhovnicească și literară.

 

Să sădim în sufletul copiilor dragostea pentru lectură, pentru a-și putea dezvolta  abilitățile de comunicare, gândirea critică, imaginația, inteligența! Beneficiile lecturii, pe plan cognitiv, social și emoțional, sunt prețioase. Impactul lecturii, mesajul pe care îl transmit cărțile, timpul petrecut în lectură în brațele părinților influențează semnificativ viața noastră ca adulți.


Surse:

https://basilica.ro/biblia-nu-este-o-carte-este-biblioteca-lui-dumnezeu-pe-pamant-explica-pr-stelian-tofana-interviu/

https://pravila.ro/sfantul-cuvios-ioan-iacob-hozevitul-de-la-neamt-5-august/

https://tribunainvatamantului.ro/puterea-cartilor/

 

 

Monica-Floriana GUJAN, bibliotecar, prof. documentarist la Liceul Tehnologic ”J. Lebel” Tălmaciu

 

......................................................................................................................

Aici se încheie acest articol

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

Pe 21 martie este ZIUA INTERNAȚIONALĂ A POEZIEI, după cum ne anunță doamna Monica Gujan, bibliotecară și profesoară documentaristă la Liceul Tehnologic “Johannes Lebel” din Tălmaciu. Activitățile care se desfășoară acolo cu elevii au fost deja afișate: CARTEA MEA DE POEZIE ARE SUFLET, ESTE VIE! ... RECITAL DE POEZIE – PE ARIPILE VERSURILOR. ... ATELIER DE SCRIERE CREATIVĂ: SĂ COMPUNEM UN CATREN/CVINTET! ... Mulțumim frumos doamnei Monica pentru că ne-a împărtășit din atmosfera poeziei! De asemenea, îi mulțumim pentru articolul compus cu ocazia zilei de azi, POEZIE ÎN PRAG DE PRIMĂVARĂ, care începe cu acest citat: “POEZIA ESTE O FORMĂ DE EXPRIMARE A FRUMUSEȚII LUMII, IAR ACOLO UNDE ESTE FRUMUSEȚE ESTE ȘI DUMNEZEU.”!

 

Pe 15 februarie este ZIUA NAȚIONALĂ A LECTURII în ROMÂNIA, după cum ne amintește doamna Monica Gujan, bibliotecară și profesoară documentaristă la Liceul Tehnologic “Johannes Lebel” din Tălmaciu. Ea ne invită la LECTURĂ, ne îndeamnă SĂ IUBIM CĂRȚILE, căci astfel NE DEZVOLTĂM CUNOAȘTEREA, LIMBAJUL, GÂNDIREA, CREATIVITATEA și chiar am putea găsi O REALĂ TERAPIE LA ÎNDEMÂNA ORICUI. Îi mulțumim frumos! ... Într-adevăr, observăm că, potrivit unui studiu efectuat în anul 2009 de cercetătorii de la Universitatea din Sussex (Anglia), LECTURA este o metodă mai bună decât alte metode PENTRU A REDUCE NIVELUL DE STRES, căci chiar și numai ȘASE MINUTE DE LECTURĂ PE ZI REDUC CU 68% STRESUL COTIDIAN. ... Bineînțeles că foarte mult contează și ce CĂRȚI citim, ce CUVINTE citim. Într-adevăr, CHIAR AZI SE CUVINE SĂ AFIRMĂM MAI MULT că FIUL LUI DUMNEZEU, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, este CUVÂNTUL LUI DUMNEZEU. Adevărata terapie ne vine prin EL. Se cuvine ca lista lecturilor noastre zilnice să înceapă cu un text din NOUL TESTAMENT AL DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. EL ESTE ADEVĂRATUL VINDECĂTOR. El ne poate elibera de orice stres, de orice rău. EL ESTE MÂNTUITORUL LUMII. ... Observăm că Ziua Națională a Lecturii se sărbătorește prin lege în România din anul 2022, iar data de 15 februarie a fost aleasă având în vedere faptul că pe 15 februarie s-au născut două personalități culturale de seamă ale României: Titu Maiorescu (1840 – 1917) și Spiru Haret (1851 – 1912). ... Noi, cei care sărbătorim Ziua Națională a Lecturii, chiar și prin citirea acestui titlu, se cuvine să spunem o propoziție de mulțumire în rugăciunile noastre azi pentru acești oameni, precum și o propoziție de cerere, ca Dumnezeu să le ierte păcatele! ... ... De ZIUA NAȚIONALĂ A LECTURII, am observat ce compoziție frumoasă a realizat Teodora Floarea din Sibiu, elevă în clasa a IV – a. Îi mulțumim frumos și Îl rugăm pe Dumnezeu să o ocrotească împreună cu familia ei și să o inspire în continuare, pe tot parcursul anilor de școală și pe tot parcursul vieții!

 

ZIUA DE NAȘTERE a lui MIHAI EMINESCU, 15 ianuarie, este ZIUA CULTURII NAȚIONALE a ROMÂNIEI. ... Programul de activități pentru ziua de azi, la Liceul Tehnologic “Johannes Lebel” din Tălmaciu, ni l-a făcut cunoscut doamna Monica Gujan, bibliotecară și profesoară documentaristă. Îi mulțumim frumos! ... CU OCAZIA ACTIVITĂȚILOR prilejuite de ZIUA CULTURII NAȚIONALE a ROMÂNIEI este potrivit SĂ NE AMINTIM CU PLĂCERE, sau aflăm acum, POVESTEA NAȘTERII LUI MIHAI EMINESCU (basm de Geo Bogza), precum și POEZIILE LUI MIHAI către MAICA DOMNULUI. ... Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, iartă-l pe MIHAI EMINESCU așa cum știi Tu, și iartă-ne și pe noi, și ajută-ne să lucrăm pentru unitatea românilor, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin!

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/01/despre-puterea-lui-multumesc-ne.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/12/legenda-bradului-de-craciun-o-frumoasa.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/12/au-trecut-105-ani-de-la-marea-unire.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/11/in-13-noiembrie-sarbatorim-ziua-bibliei.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/10/de-ziua-internationala-fetelor-11.html

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în VINEREA MARE, în VINEREA PAȘTILOR, adică VINERI ÎN A ȘAPTEA SĂPTĂMÂNĂ din POSTUL SFINTELOR PATIMI ALE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. În Vinerea Mare sărbătorim, prin post negru (cine poate), următoarele evenimente din Viața Domnului nostru Iisus Hristos: 1) DUCEREA LUI, DE CĂTRE ELITA IUDAICĂ, ÎN FAȚA GUVERNATORULUI ROMAN PILAT, PENTRU A FI JUDECAT ȘI CONDAMNAT LA MOARTE. Două acuze principale a adus elita iudaică contra lui Iisus, una religioasă, iar alta politico-socială: a) Iisus a comis blasfemie prin faptul că a pretins a fi Mesia, Fiul lui Dumnezeu (Ioan 19, 7); b) Iisus s-a declarat rege și răzvrătește poporul, împiedicând plata taxelor către Cezarul din Roma. Prin urmare Iisus este contra Cezarului. (Luca 23, 2; Ioan 19, 12). Dar, Pilat a considerat că Iisus este nevinovat și voia să-L elibereze. Însă, evreii l-au avertizat pe Pilat că dacă-L eliberează pe Iisus înseamnă că Pilat nu este prieten cu Cezarul. Astfel că Pilat, pentru a evita o astfel de acuză la adresa sa, în final a cedat presiunilor făcute de evrei și L-a dat pe Iisus să fie răstignit. Totuși, Pilat, înainte de a ceda, a vrut să arate public faptul că nu este de acord cu evreii care-L condamnă pe Iisus, și “luând apă şi-a spălat mâinile înaintea mulţimii, zicând: Nevinovat sunt de sângele Dreptului acestuia. Voi veţi vedea. Iar tot poporul a răspuns şi a zis: Sângele Lui asupra noastră şi asupra copiilor noştri!” (Matei 27, 24-25). https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/7170529043053245 ... https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1940029443066723 ... 2) RĂSTIGNIREA ȘI MOARTEA; 3) COBORÂREA DE PE CRUCE; 4) PUNEREA ÎN MORMÂNT. Potrivit cărții de cult numită Triod, în Sfânta și Marea Vineri prăznuim Sfintele și Mântuitoarele și Înfricoșătoarele Pătimiri ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos: scuipările, lovirile peste față, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfiră, trestia, buretele, oțetul, piroanele, sulița, și înainte de toate Crucea și Moartea, pe care le-a primit de bună voie pentru noi. Se mai face încă pomenire de mărturisirea mântuitoare făcută pe cruce de tâlharul recunoscător, care a fost răstignit împreună cu Domnul. ... ... Haideți, și noi cei de azi, asemenea tâlharului din dreapta, să ne recunoaștem și noi păcatele în fața lui Iisus, și să nu ratăm ocazia de a-L ruga să-Și amintească de noi când va veni în Împărăția Sa! ... Haideți să ne amintim Cele Șapte “Cuvinte” Ale Mântuitorului Pe Cruce, precum și textele evanghelice care se citesc în Sfânta și Marea Zi Vineri! (Sfântă Liturghie nu se face în Vinerea Mare, fiind zi de Post total: “Dacă este cineva prea neputincios sau prea bătrân și nu va putea să petreacă postind, să i se dea numai pâine și apă, după apusul soarelui. Așa am luat din sfintele porunci ale Sfinților Apostoli, să nu mâncăm în Vinerea Mare, că și cuvântul Domnului către farisei zice: Dacă se va lua Mirele de la dânșii, atunci vor posti în acele zile.” Așa scrie în Triod.) https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/2691082877724884

Pr. prof. Ion Ciungu   “Pomeneşte-mă, Doamne, când vei veni în împărăţia Ta!”  (Acestea sunt cuvintele tâlharului de pe crucea din dreap...