luni, 13 noiembrie 2023

În 13 noiembrie sărbătorim ZIUA BIBLIEI, zi în care este sărbătorit încă din vechime cel mai mare exeget al Bibliei, SFÂNTUL IOAN GURĂ DE AUR. Tot în 13 noiembrie este și ZIUA INTERNAȚIONALĂ A BUNĂTĂȚII. (Mulțumim frumos pentru articolul despre Biblie doamnei Monica Gujan, bibliotecară și profesoară documentaristă la Liceul Tehnologic ”Johannes Lebel” din Tălmaciu!)

Pr. prof. Ion Ciungu

 

 

 


 

BIBLIA – Cartea Cărților,

cea mai citită carte a tuturor timpurilor

 

Să nu vă fie rușine să citiți cuvântul

lui Dumnezeu, care vă poate salva

în orice clipă, din orice încercare

și vă poate lumina cărarea vieții,

când nimeni nu o poate face!

Pr. univ. dr. Stelian Tofană

 

Sărbătorirea Bibliei în ziua de 13 noiembrie, când este cinstit încă din vechime cel mai mare exeget (tâlcuitor) al ei, Sfântul Ioan Gură de Aur (Hrisostom), a fost instituită prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din 14-15 noiembrie 2006.

 

 Despre Biblie, Sfântul Ioan Gură de Aur spunea că ”nu este nimic în paginile ei care să nu fie spus cu scop, care să nu aibă ascuns mare folos.” ”Ar fi trebuit să n-avem nevoie de ajutorul Sfintelor Scripturi, ci să avem o viaţă atât de curată încât harul Duhului să fi ţinut locul Scripturilor în sufletele noastre. Şi după cum Sfintele Scripturi sunt scrise cu cerneală, tot aşa ar fi trebuit ca şi inimile noastre să fi fost scrise cu Duhul cel Sfânt”. (Sfântul Ioan Gură de Aur, Omilii la Matei, 1994 - Omilia I, 1) ”Dar pentru că am îndepărtat harul acesta, haide să pornim pe o nouă cale, ca să-1 dobândim iarăşi”, îndeamnă Sfântul Ioan Gură de Aur - luminătorul şi dascălul lumii, stâlpul şi întărirea Bisericii, propovăduitorul pocăinţei.

 

Prima ediţie integrală în limba română a Bibliei, operă de mari proporţii, cu 944 pagini, format mare, literă măruntă, pe două coloane, a fost publicată la Bucureşti, în 1688. La traducerea ediției princeps a Bibliei de la București, tipărită sub patronajul lui Șerban Cantacuzino, şi-au adus contribuţia mai mulţi cărturari din secolul al XVII-lea. Înainte de a fi dat la tipar, întregul text a fost revăzut de fraţii Radu şi Şerban Greceanu, ajutaţi şi de alți cărturari.

 

Biblia, Cuvântul lui Dumnezeu, este de departe cea mai cunoscută, cea mai citită, cea mai tradusă, cea mai publicată și cea mai căutată carte din lume. A avut o influenţă profundă asupra culturii occidentale şi asupra altor culturi de pe glob. Biblia a modelat gândirea oamenilor, a născut în timp un nou mod de a ne raporta unii la alţii şi la Dumnezeu şi de a trăi împreună.

 

Părintele Stelian Tofană afirmă, despre însemnătatea Bibliei, următoarele: ”Biblia nu este o carte! Nu este o carte de istorie, deși gă­sim istorie în ea; nu este o carte de cosmologie, deși găsim cosmologie în ea; nu este o carte de știință, deși găsim multă știință în ea; nu este o carte de logică, deși conține atâta logică în paginile ei; nu este o carte de filosofie, deși se găsește atâta filosofie în ea… (...) Biblia este o „Bibliotecă”. Conținând 79 (80) de cărți, și toate cărți ale Duhului, cuprinzând cuvântul lui Dumnezeu, adresat lumii, ea este „Biblioteca lui Dumnezeu”, pe pământ.

 

Biblia Ortodoxă cuprinde 80 de cărţi scrise de-a lungul a 1500 de ani, de 40 de autori, care, în marea lor majoritate, nu s-au întâlnit unii cu alţii. Cărţile au fost scrise în 3 limbi diferite (ebraică, aramaică şi greacă veche), pe 3 continente diferite (Asia, Europa şi Africa) şi fiecare autor a fost insuflat de Duhul Sfânt.

 

Referitor la accesul la Biblie în anul 2023, sunt elocvente datele statistice de mai jos,  care indică faptul că mai mult de 7 miliarde de oameni au acces la cel puțin o parte din Sfânta Scriptură.

 


Monica-Floriana GUJAN, bibliotecar, prof. documentarist la

 Liceul Tehnologic ”J. Lebel” Tălmaciu

 

Surse:

https://www.agerpres.ro/documentare/2023/11/13/13-noiembrie-ziua-bibliei--1201680

https://ortodoxiatinerilor.ro/biblia-este-cea-mai-citita-carte-a-tuturor-timpurilor-infografic/

https://basilica.ro/biblia-nu-este-o-carte-este-biblioteca-lui-dumnezeu-pe-pamant-explica-pr-stelian-tofana-interviu/

https://www.wycliffe.net/resources/statistics/



 

........................................................................................................

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

De ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FETELOR (11 octombrie), se cuvine, cum s-ar cuveni creștinește în fiecare zi, SĂ ÎL RUGĂM PE DUMNEZEU ȘI PE MAICA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, PURUREA FECIOARA MARIA, SĂ LE OCROTEASCĂ PE TOATE COPILELE, FETIȚELE, FETELE! (Mulțumim frumos pentru articol doamnei Monica Gujan, bibliotecară și profesoară documentaristă la Liceul Tehnologic "Johannes Lebel" din Tălmaciu!)

 

Pe 29 septembrie este ZIUA MONDIALĂ A INIMII, după cum ne anunță colega noastră Monica Gujan, de la Centrul de Documentare și Informare al Liceului Tehnologic "J. Lebel" din Tălmaciu. Ea ne amintește cuvintele Mântuitorului lumii, Domnul nostru Iisus Hristos: UNDE ESTE COMOARA VOASTRĂ, ACOLO ESTE ȘI INIMA VOASTRĂ. (Sfânta Evanghelie după Matei 6, 19-21). Mulțumim frumos doamnei Monica pentru că ne-a amintit cuvintele Celui Care ne-a creat inimile noastre și ne îndeamnă să adunăm în ele comorile cerești, neperisabile! Este potrivit, cu această ocazie, să ne amintim și să zicem rugăciunea regelui David: “Inimă curată zidește întru mine, Dumnezeule, și duh drept înnoiește întru cele dinlăuntru ale mele!” (Psalmul 50, 11; în unele Biblii este Psalmul 51). De asemenea, RUGĂCIUNEA INIMII, foarte prețuită în Biserica Ortodoxă: "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul!"


Limba ARAMAICĂ este limba pe care a vorbit-o FIUL LUI DUMNEZEU FĂCUT OM, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. Despre localitatea din SIRIA în care și azi se vorbește curent limba ARAMAICĂ, ne face să citim cu emoție și mult respect colega noastră Monica Gujan, bibliotecară și profesoară documentaristă la Liceul Tehnologic ”Johannes Lebel” din Tălmaciu.

 

EDUCATORUL (poezie de Ziua Învățătorului, scrisă azi, 5 iunie 2023, de colega noastră Monica-Floriana Gujan, bibliotecară și profesoară documentaristă la Liceul Tehnologic ”Johannes Lebel” din Tălmaciu) SE CUVINE SĂ NU PIERDEM NICIODATĂ DIN VEDERE FAPTUL CĂ EDUCATORUL PRIN EXCELENȚĂ ESTE MÂNTUITORUL LUMII, FIUL LUI DUMNEZEU, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PE CARE ÎL RUGĂM, ȘI CU OCAZIA ACESTEI ZILE, SĂ NE INSPIRE PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN!

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2022/10/citirea-bibliei-cuvintelor-lui-dumnezeu.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2022/10/ultima-frunza-poezie-de-elena-baciu.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/06/biblia-este-o-carte-puternica-si.html

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Este AMENINȚATĂ chiar EXISTENȚA CURȚII PENALE INTERNAȚIONALE (CPI), după ce a emis, pe 21 noiembrie 2024, MANDATELE DE ARESTARE A ISRAELIENILOR NETANYAHU ȘI GALLANT. Să o urmărim pe Președinta CPI, judecătoarea japoneză Tomoko Akane, într-o înregistrare de luni, 2 decembrie 2024, referindu-se atât la AMENINȚĂRILE PRIMITE DIN PARTEA SUA, după mandatele de arestare a lui Netanyahu & Gallant, cât și la AMENINȚĂRILE PRIMITE DIN PARTEA RUSIEI, după mandatul de arestare a PREȘEDINTELUI RUSIEI, PUTIN. “…ca și când CPI ar fi o organizație teroristă. ...”! https://www.facebook.com/watch/?ref=search&v=1958207944589925&external_log_id=faa443b4-a75e-495b-ae62-598b95929994&q=Judge%20Tomoko%20Akane%20%3A%20Appalling ... NE AMINTIM, și în acest context, CUVINTELE PERMANENT VALABILE SPUSE DE MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS: “FERICIȚI CEI PRIGONIȚI PENTRU DREPTATE, CĂ A LOR ESTE ÎMPĂRĂȚIA CERURILOR.” “FERICIȚI CEI CE FLĂMÂNZESC ȘI ÎNSETEAZĂ DE DREPTATE, CĂ ACEIA SE VOR SĂTURA.” ... Să-l urmărim și pe profesorul de drept internațional George Katrougalos, fost ministru de externe al Greciei, care critică dubla măsură a Franței. Inițial, după emiterea mandatelor pentru Netanyahu & Gallant, Franța a declarat că va respecta deciziile CPI, însă ulterior s-a răzgândit declarând că Netanyahu & Gallant beneficiază de imunitate (scutire de pedeapsă), dat fiind faptul că Israelul nu este stat parte al CPI. Însă, nici Rusia nu este stat parte al CPI, iar Franța nu s-a opus când CPI a emis mandat de arestare a lui Putin. Prin urmare, Franța trebuie să se întoarcă la atitudinea inițială: https://www.facebook.com/anadoluagencyenglish/videos/2885247258322490 ... ... Observăm că pe 21 noiembrie 2024 NUMĂRUL PALESTINIENILOR UCIȘI DE ARMATA ISRAELIANĂ ÎN FÂȘIA GAZA ERA DE 44.056, acum fiind de peste 44.502, MAJORITATEA FIIND COPII ȘI FEMEI!!! (scurtă amintire a știrilor). ... VAI! VAI! VAI! ... Observăm că, din 7 octombrie 2023 până acum, ISRAELUL, într-o răzbunare satanistă, S-A RĂZBUNAT DE PESTE 37 DE ORI ȘI NU VREA SĂ SE OPREASCĂ, fiind susținut cu multe miliarde de dolari și cu armament militar foarte ucigător de SUA și de alte țări!!! ... ÎN ACESTE CONDIȚII, ISRAELUL ESTE ACUZAT DE GENOCID la Curtea Internațională de Justiție. ... Să urmărim trei videoclipuri scurte la un an de război în Gaza: https://www.facebook.com/watch/?v=555294953530342 ... https://www.facebook.com/watch/?v=1210215446869044 ... https://www.instagram.com/trtworld/reel/DAypTHdJk8J/ ... OPREȘTE LUCRĂRILE SATANISTE, TE RUGĂM FRUMOS, DOAMNE DUMNEZEULE ATOTSFÂNT ȘI ATOTPUTERNIC, AȘA CUM ȘTII TU! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus a zis: "Nu judecaţi după înfăţişare, ci judecaţi judecată dreaptă!"   (Sfânta Evanghelie după Ioa...