duminică, 26 noiembrie 2023

Azi, 26 noiembrie, 2023, este sărbătoarea CRISTOS, REGELE UNIVERSULUI, la romano-catolici. Această sărbătoare se ține în duminica de dinainte de Postul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos. La romano-catolici POSTUL CRĂCIUNULUI se numește ADVENT, adică VENIRE, astfel celebrându-se atât NAȘTEREA DOMNULUI, adică PRIMA LUI VENIRE ÎN LUMEA ACEASTA, CA MÂNTUITOR, cât și A DOUA LUI VENIRE ÎN LUMEA ACEASTA, CA JUDECĂTOR, înainte de sfârșitul lumii. ... Unii dintre noi ȘTIM CĂ polonezii L-au declarat pe Domnul nostru Iisus Hristos REGE AL POLONIEI, în anul 2016. Să observăm un fragment din rugăciunea spusă atunci de polonezi: «Rege Nemuritor al Epocilor, Doamne Iisuse Christoase, Dumnezeul și Mântuitorul nostru, aplecând capetele noastre înaintea Ta, Rege al Universului, recunoaștem stăpânirea Ta peste Polonia, peste cei care trăiesc în patria noastră, și prin toată lumea. Dorind să ne închinăm majestății puterii și gloriei Tale, cu mare credință și iubire, strigăm: Guvernează-ne Christoase!» ... Să observăm și statuia HRISTOS REGELE, din Świebodzin, Polonia, construită în perioada 2006 – 2010!

Pr. prof. Ion Ciungu

 

 

 

Detaliu din statuia HRISTOS REGELE,  din  Świebodzin, Polonia, construită în perioada 2006 – 2010.


 



 https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/335922552511992


Jesus Is Great - Christ the King Statue in Świebodzin (POLAND), https://www.youtube.com/watch?v=kBdQACfitVA&t=120s

 


„Spre deosebire de multe alte sărbători care sunt respectate nu doar de romano-catolici, ci și de unii anglicani, luterani și credincioși ortodocși ruși, această sărbătoare nu este veche. De fapt, ea datează de mai puțin de o sută de ani, din 1925.”

“Această sărbătoare a fost instituită de papa din acel timp, Pius XI. El se lupta cu modernizarea din ce în ce mai mult a societății și cu creșterea în consecință a secularismului. Papa a răspuns spunând într-o enciclică: «În timp ce națiunile insultă mult iubitul nume al Răscumpărătorului prin suprimarea oricărei menționări a lui în conferințele și parlamentele lor, noi suntem obligați pe un ton cu atât mai puternic să proclamăm demnitatea și puterea Lui regală, într-un mod cu atât mai universal să afirmăm drepturile Lui.» 

Istoria, desigur, înregistreză faptul că nici papa și nici însăși sărbătoarea aceasta nu au reușit să împiedice mersul înainte al secularismului, cel puțin în lumea occidentală. Dar într-un secol în care dictatori de multe feluri au început să fie priviți cu reverență quasi divină, celebrarea specifică a lui Iisus ca regele suprem a captivat și aprins imaginația multora.”

Papa a descris în detalii vii condițiile lumii din anii 1920: «semințele discordiei semănate peste tot; acele dușmănii și rivalități amare între națiuni, care încă împiedică așa de mult cauza păcii; acea lăcomie nesățioasă care este așa de des ascunsă sub un pretext de spirit public și de patriotism, și care dă naștere la așa de multe certuri personale; un egoism orb și nestăpânit, care îi face pe oameni să nu caute altceva decât propriul confort și avantaj, și să măsoare orice lucru prin acestea; nicio pace în casă, din cauză că oamenii și-au uitat sau își neglijează datoria lor; unitatea și stabilitatea familiei subminată; societatea într-un cuvânt clătinată până la temeliile ei și pe cale să se ruineze.» Soluția lui? Privește spre Iisus. «Sperăm cu fermitate, totuși, că sărbătoarea regalității lui Christos, care în viitor va fi respectată anual, poate să accelereze întoarcerea societății spre Mântuitorul nostru iubitor.»”

Sărbătoarea “Christos Regele Universului” se ține în duminica de dinainte de Postul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos. La romano-catolici POSTUL CRĂCIUNULUI se numește ADVENT, adică VENIRE, în sensul că Iisus este așteptat să vină, celebrându-se atât NAȘTEREA DOMNULUI , PRIMA VENIRE, cât și A DOUA LUI VENIRE, înainte de sfârșitul lumii, PARUSIA.

Din Enciclopedia liberă, Wikipedia, varianta engleză, din partea introductivă a articolului “Feast of Christ the King”, am aflat că această sărbătoare poate pica pe 20 noiembrie, cel mai devreme, sau pe 26 noiembrie, cel mai târziu.

https://en.wikipedia.org/wiki/Feast_of_Christ_the_King

 

........................................................................................................

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

 

SĂRBĂTOAREA CHRISTOS REGELE UNIVERSULUI AMINTEȘTE CREȘTINILOR DE LOIALITATEA LOR FAȚĂ DE PRINȚUL PĂCII (articol în engleză din 21 noiembrie 2018; scurtă anunțare a știrii)

 

SĂRBĂTOAREA “CHRISTOS REGELE UNIVERSULUI”

 

IISUS A FOST DECLARAT REGE AL POLONIEI (Sâmbătă 19 noiembrie, 2016)

  

VLADIVOSTOK - cea mai înaltă statuie a lui IISUS din lume

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...