miercuri, 1 noiembrie 2023

Arhitectura și construcția bisericii ne povestesc despre jertfa celor care au întemeiat-o și ne-au transmis în suflet DE LA DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS CREDINȚA, DRAGOSTEA, LUMINA ȘI CĂLDURA. Arhitectura și construcția bisericii parcă ne înștiințează și ne dojenește pentru că astăzi noi uităm legământul de suflet cu înaintașii noștri. SĂ FIM ATENȚI ȘI SĂ TĂIEM DE LA RĂDĂCINĂ PĂCATUL MÂNDRIEI CARE NE RISIPEȘTE VIAȚA SFÂNTULUI DUH DIN NOI! [poezie de poetul creștin Traian Dorz; citat de la preotul călugăr Arsenie Boca; (din fila de calendar creștin ortodox pe luna NOIEMBRIE, anul 2023, editat de Oastea Domnului)]. Oastea Domnului este „Aflarea și vestirea lui IISUS HRISTOS cel RĂSTIGNIT”. Oastea Domnului a fost înființată în România la Sibiu, în anul 1923, de preotul ortodox Iosif Trifa (1888-1938). Oastea Domnului este o mișcare de înviorare a credinței creștine, de combatere a păcatelor în general, iar în special de combatere a înjurăturilor, alcoolismului, fumatului, avortului etc.

Pr. prof. Ion Ciungu

 






BISERICUȚĂ TRANSILVANĂ

 

Bisericuță Transilvană,

tu pari un psalm sfios și sfânt,

uitat de îngeri pe-o sprânceană

mai mult de cer ca de pământ.

 

Ce sfinți ți-au măiestrit ființa,

din ce divini stejari și brazi,

că tu ne-nveșnicești credința

și dragostea ne-o ții și azi!

 

Ce Soare ți-a sfințit aúra

din vârful unghiului divin,

că și-azi, lumina și căldura,

întregi în noi, din El ne vin!

 

Ce taină-i orișice icoană,

ce jertfă-i orișicare dor,

că-n orice zid, când plânge-o Ană,

moare-un Manole-ntr-un izvor!

 

Ai numai lacrimi și iubire

la orice-ncheieturi de trunchi;

spre sfânta ta alcătuire

nu pot să vin, numa-n genunchi.

 

... Bisericuță Transilvană,

azi pari un grai tăcut și frânt,

a-nștiințare și-a dojană

că noi uităm un legământ ...

 


Traian Dorz (1914-1989), poet creștin, misionar creștin, deținut politic, închis pentru credință timp de peste 17 ani. https://ro.wikipedia.org/wiki/Traian_Dorz

Preasfântă Maică bună, https://www.youtube.com/watch?v=cBBMf2Eqtxk&t=17s

………………………………………………………………………………………  

                                                                                                                          

Mândria singură, chiar sub cea mai subțire formă a sa, cum e părerea bună de sine, dacă nu e tăiată din rădăcină, e în stare să risipească din suflet toată viața după Duh. Nu e mândria urâciunea pustiirii? De aceea, când te crezi bun, să știi că ești nebun și să aștepți ocara ca să te curățești.

*

Altă pricină care te împiedică de la spovedanie e că judeci preoții; ești nemulțumit de preot, iar de care-ai fi mulțumit ți-e frică. La unul nu te lasă păcatele lui, iar la altul nu te lasă păcatele tale.


Preotul călugăr ortodox Arsenie Boca (1910-1989), pictor, teolog și duhovnic vestit, propus pentru a fi declarat sfânt.

Cât de sfânt este Sfântul Ardealului ? Teologul Florian Bichir a studiat dosarul secret Arsenie Boca: https://youtu.be/OXrs3mxTl7I  , interviu publicat în 19 septembrie 2022.

De ce este amânată canonizarea lui Arsenie Boca? O atitudine politicianistă care nu ar avea ce să caute în consolidarea credinței ortodoxe, articol din 11 aprilie 2021, de Leonard Bădilă. https://www.capital.ro/de-ce-este-amanata-canonizarea-lui-arsenie-boca-o-atitudine-politicianista-care-nu-ar-avea-ce-sa-caute-in-consolidarea-credintei-ortodoxe.html

https://www.oradesibiu.ro/2019/09/06/exclusiv-totul-despre-canonizarea-parintelui-arsenie-boca/

https://ro.wikipedia.org/wiki/Arsenie_Boca

http://adevarul.ro/cultura/spiritualitate/arsenie-boca-omul-iisus-adus-lumanare-aprinsa-prin-furtuna-1_5181337e053c7dd83f651baa/index.html

…………………………………………………………………

 

Oastea Domnului este „Aflarea și vestirea lui Iisus Hristos cel răstignit”.

 

Preot Iosif Trifa (1888-1938), întemeietor, în anul 1923, al OASTEI DOMNULUI, mișcare de înviorare a credinței creștine, de combatere a înjurăturilor, a alcoolismului și a fumatului.

 

Multe necazuri a avut acest om al lui Dumnezeu! Trei copii și soția i-au murit. A rămas cu un singur copil (Titus Gheorghe, rămas orfan de mamă de la trei ani). Dacă în anul 1935 preotul Iosif Trifa a fost caterisit de mitropolitul ortodox Nicolae Bălan, lucrarea Oastei Domnului a fost binecuvântată, în anul 1936, de cardinalul greco-catolic Iuliu Hossu. Biserica Ortodoxă Română a anulat în anul 1990 caterisirea din 1935.

https://www.youtube.com/watch?v=8eMERg0KblA

 https://ro.wikipedia.org/wiki/Oastea_Domnului

https://ro.wikipedia.org/wiki/Iosif_Trifa

https://oasteadomnului.ro/

………………………………………………………………………………………………………

Mult iubit și frumos slăvit să fie Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Christos, prin Duhul Curat, prin Spiritul Sfânt al Adevărului Mângâietor, în fiecare moment, și de noi, în vecii vecilor!

Maica Preacurata, Pururea Fecioara Maria, și Toți Sfinții, Prietenii lui Dumnezeu, să fie binecuvântați, și de noi, în fiecare moment, în vecii vecilor!

.............................................................................................................

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

AVEM DATORIA DE A SEMĂNA NEOBOSIT semințele bune și curate care sunt în CUVINTELE VIEȚII VEȘNICE DIN SFÂNTA EVANGHELIE, chiar dacă terenul și împrejurările nu sunt favorabile totdeauna pentru semănat. ASPIRAȚIILE NOASTRE SĂ FIE MAI PRESUS de standardul DE A FI FERICIȚI ÎN LUMEA ACEASTA ȘI TIHNIȚI ÎN TRUPUL ACESTA, aprinzându-ne și hrănindu-ne sufletele CU GÂNDURILE LUI DUMNEZEU DIN DUMNEZEIEȘTILE SCRIPTURI! [poezie de poetul creștin Traian Dorz; citat de la preotul călugăr Arsenie Boca; (din fila de calendar creștin ortodox pe luna OCTOMBRIE, anul 2023, editat de Oastea Domnului)]. Oastea Domnului este „Aflarea și vestirea lui IISUS HRISTOS cel RĂSTIGNIT”. Oastea Domnului a fost înființată în România la Sibiu, în anul 1923, de preotul ortodox Iosif Trifa (1888-1938). Oastea Domnului este o mișcare de înviorare a credinței creștine, de combatere a păcatelor în general, iar în special de combatere a înjurăturilor, alcoolismului, fumatului, avortului etc.

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/09/harul-pe-care-ni-l-adus-fiul-lui.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/08/la-nivelul-oamenilor-in-gradul-cel-mai.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe 20 iulie avem sărbătoare: SFÂNTUL SLĂVITUL PROROC ILIE TESVITEANUL. Acest profet a trăit în Regatul de Nord al lui Israel, în secolul IX, înainte de venirea în lume a Domnului nostru Iisus Hristos. SFÂNTUL ILIE a anunțat că va veni SECETĂ în țară, ca PEDEAPSĂ DE LA DUMNEZEU, din cauză că poporul avea conducători mincinoși (regele Ahav și regina Izabela) care au învățat poporul să se închine la idoli, la dumnezei falși (zeul Baal și zeița Astarte). SECETA a durat TREI ANI ȘI ȘASE LUNI, iar ploaia a venit numai după ce DUMNEZEUL CEL ADEVĂRAT a fost recunoscut de popor, iar prorocii falși au fost omorâți. … ILIE NU A MURIT, ci A FOST LUAT LA CER, într-o căruță de foc. Din Sfânta Tradiție a Bisericii înțelegem că Ilie va reveni dimpreună cu Enoh, înainte de a Doua Venire a Domnului nostru Iisus Hristos, pentru a osândi nelegiuirea cea fără de margini a lui Antihrist şi a însufleţi evlavia credincioşilor. ... Cu ocazia sărbătorii de azi, să ÎL rugăm pe DUMNEZEUL CEL ADEVĂRAT să ne dea și nouă binecuvântarea Lui atotputernică, pentru ca să fim în stare să-L mărturisim cum se cuvine, și de asemenea, să-L rugăm să le binecuvânteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire pe toate persoanele care poartă numele Sfântului Prooroc Ilie, în România peste 120.000!

Pr. prof. Ion Ciungu   “Şi venind Iisus în părţile Cezareii lui Filip, îi întreba pe ucenicii Săi, zicând: Cine zic oamenii că sunt Eu, ...