sâmbătă, 27 aprilie 2024

Suntem în SÂMBĂTA LUI LAZĂR, în A ȘASEA SÂMBĂTĂ DIN POSTUL SFINTELOR PAȘTI, iar mâine este DUMINICA FLORIILOR. Ne amintim, sau aflăm acum, că LAZĂR ERA PRIETEN AL DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS și LOCUIA ÎN localitatea BETANIA, împreună cu surorile lui, MARTA și MARIA. Betania era un sat din Iudeea, la două mile romane distanță de Ierusalim. Potrivit unei tradiții vechi, se spune că Lazăr era de 30 de ani când Domnul l-a înviat. Apoi, Lazăr a mai trăit încă 30 de ani, în Cipru, în localitatea Kition, unde fugise de frica șefilor religioși ai iudeilor care voiau să-l omoare, invidioși că tot mai mulți oameni credeau în dumnezeirea lui Iisus. PE LAZĂR, CARE ERA MORT ȘI PUS ÎN MORMÂNT DE PATRU ZILE, L-A ÎNVIAT DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, producând uimire și admirație printre iudei. Astfel că tot mai multă lume îl urmează pe Iisus. ELITA IUDAICĂ, văzându-se neglijată prin faptul că tot mai mulți iudei se încred în Iisus și-L urmează, A DECIS, din invidie, SĂ-L OMOARE PE IISUS și SĂ-L OMOARE ȘI PE LAZĂR. Elita iudaică și-a justificat deciziile cu argumente politico-patriotice, zicând că dacă-L vor lăsa pe Iisus în viață toți vor crede în El și atunci vor veni romanii care le vor lua țara și neamul. Cu alte cuvinte, elita Îl acuza pe Iisus că nu este patriot și că îi favorizează pe romani. ... DAR ȘTIM CĂ, CHIAR DACĂ L-AU UCIS PE IISUS, iudeii tot au fost cuceriți de romanii care le-au luat țara. Sau mai bine spus, TOCMAI DIN CAUZĂ CĂ L-AU UCIS PE IISUS, EVREII, ca pedeapsă de la Dumnezeu, AU FOST CUCERIȚI DE ROMANII CARE LE-AU LUAT ȚARA. De atunci evreii nu au mai avut țară până în anul 1948, când s-a format statul Israel! ... DUPĂ SÂMBĂTA LUI LAZĂR urmează DUMINICA FLORIILOR, când vom sărbători INTRAREA TRIUMFALĂ, DAR SMERITĂ, A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS ÎN IERUSALIM, CĂLARE PE MÂNZ DE ASINĂ. Actualmente, pe locul anticului sat BETANIA este orașul AL-EIZARIYA, numit și AL-AIZARIYA, care în limba arabă înseamnă (LOCUL) LUI LAZĂR. Acest oraș, cu o populație de peste 22.000 de locuitori, aparține de Palestina. Acolo este MORMÂNTUL LUI LAZĂR, loc de pelerinaj de-a lungul secolelor, până în ziua de azi. În apropiere sunt două biserici, o BISERICĂ ROMANO-CATOLICĂ și o BISERICĂ ORTODOXĂ GREACĂ. ... De asemenea, loc de pelerinaj este și MORMÂNTUL LUI LAZĂR în orașul LARNACA, din CIPRU, unde este BISERICA SFÂNTULUI LAZĂR. ... Doamne Iisuse Hristoase, Îți mulțumim frumos prin Duhul Sfânt, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, pentru Sfântul Tău Prieten Lazăr și pentru toate valorile culturale lăsate prin el moștenire spre mântuirea lumii! https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/2455754974625034

Pr. prof. Ion Ciungu


 … Iisus a strigat cu glas mare: « Lazăre, vino afară! » Și a ieșit mortul, legat la picioare și la mâini cu fâșii de pânză; și fața lui era înfășurată cu marama. Iisus le-a zis: « Dezlegați-l și lăsați-l să meargă! »” (Sfânta Evanghelie după Ioan, capitolul 11, versetele 43-44)











Isus din Nazaret 1977, Invierea lui Lazar, https://www.youtube.com/watch?v=sZXbkviiUGE&t=309s



Lazăr din Betania și surorile sale, Marta și Maria, erau prieteni ai Domnului nostru Iisus Hristos. Ei Îl primiseră în casa lor și Îi oferiseră ospitalitate de mai multe ori (Luca 10, 38-42 ; Ioan 12, 1-11). Betania era un sat din Iudeea, la două mile romane distanță de Ierusalim [actualmente acolo, pe Malul de Vest al râului Iordan (în Cisiordania) este orașul Al-Eizariya (Al-Azariya) care în arabă înseamnă Locul lui Lazăr]. Potrivit unei tradiții vechi, se spune că Lazăr era de 30 de ani când Domnul l-a înviat. Apoi, Lazăr a mai trăit încă 30 de ani, în Cipru, în localitatea Kition (actualmente acolo este orașul Larnaca), unde fugise de frica șefilor religioși ai iudeilor care voiau să-l omoare, invidioși că tot mai mulți oameni credeau în dumnezeirea lui Iisus. Lazăr a fost primul episcop în Kition, fiind hirotonit de Sfinții Apostoli Pavel și Barnaba. O altă tradiție veche spune că Lazăr dorea foarte mult să o vadă pe Maica Domnului, dar de frica iudeilor care voiau să-l omoare nu putea să se ducă la Ierusalim. Maica Domnului, aflând despre dorința lui, i-a trimis o scrisoare de mângâiere și l-a întrebat dacă ar putea să trimită o corabie cu care ea să meargă în Cipru. Lazăr a reușit să trimită o corabie care să o ducă pe Maica Domnului, împreună cu Sfântul Apostol Ioan, în Cipru. Dar, deși porniră spre Cipru, iată că din cauza unei furtuni, corabia a fost deviată spre Efes, apoi spre Muntele Athos, unde au ajuns în anul 52. Maica Domnului, impresionată de frumusețea locului, L-a rugat pe Fiul ei ca acel loc să fie grădina ei, o grădină devotată rugăciunii pentru “a lupta lupta cea bună a credinței”. După ce au format și binecuvântat prima comunitate creștină pe Muntele Athos, și-au continuat călătoria spre Cipru și s-au întâlnit cu Lazăr.

În anul 890 mormântul lui Lazăr a fost descoperit în Kition, având inscripția : Lazăr, prietenul lui Hristos. În anul 898, împăratul bizantin Leon al VI – lea cel Înțelept a transferat la Constantinopol sfintele rămășițele ale corpului Sfântului Lazăr, sau probabil numai o parte din ele, construind ca recompensă în Larnaca, deasupra mormântului Sfântului Lazăr o biserică, numită Biserica Sfântului Lazăr, care există și azi. În 1204, în Cruciada a IV-a, francii au luat din Constantinopol moaștele Sfântului Lazăr ca parte a prăzii de război și le-au dus în Marsilia, iar mai târziu au dispărut și nu au mai fost găsite. În schimb, de la mormântul din Larnaca un călugăr rus a luat, în secolul XVI, o bucățică din moaștele Sfântului Lazăr și le-a dus în Rusia, la Mănăstirea Pskov, unde a fost construită Capela Sfântului Lazăr. În 1972, în timpul lucrărilor de renovare de la Biserica Sfântului Lazăr din Larnaca, a fost găsit un sarcofag de marmură cu rămășițe umane, care au fost identificate ca fiind parte din moaștele Sfântului Lazăr. În 2012, Biserica din Cipru a dat o parte din sfintele moaște ale Sfântului Lazăr unei delegații a Bisericii Ortodoxe Ruse, condusă de Patriarhul Kirill, moaștele fiind puse spre venerare în Mănăstirea Zachatyevsky, lângă Moscova.  

https://ro.orthodoxwiki.org/S%C3%A2mb%C4%83ta_lui_Laz%C4%83r,    https://en.orthodoxwiki.org/Lazarus,  Saint Lazarus the Righteous (Lazarus the Just), the friend of Christ (1st century),  https://en.wikipedia.org/wiki/Bethanyhttps://en.wikipedia.org/wiki/Lazarus_of_Bethany

 

Textul care se citește la Sfânta Liturghie în Sâmbăta lui Lazăr este din Sfânta Evanghelie după Ioan, din capitolul 11, versetele 1-45:

 

“Şi era bolnav un oarecare Lazăr din Betania, satul Mariei şi al Martei, sora ei.

Iar Maria era aceea care a uns cu mir pe Domnul şi I-a şters picioarele cu părul capului ei, al cărei frate Lazăr era bolnav.

Deci au trimis surorile la El, zicând: Doamne, iată, cel pe care îl iubeşti este bolnav.

Iar Iisus, auzind, a zis: Această boală nu este spre moarte, ci pentru slava lui Dumnezeu, ca, prin ea, Fiul lui Dumnezeu să Se slăvească.

Şi iubea Iisus pe Marta şi pe sora ei şi pe Lazăr.

Când a auzit, deci, că este bolnav, atunci a rămas două zile în locul în care era.

Apoi, după aceea, a zis ucenicilor: Să mergem iarăşi în Iudeea.

Ucenicii I-au zis: Învăţătorule, acum căutau iudeii să Te ucidă cu pietre, şi iarăşi Te duci acolo?

A răspuns Iisus: Nu sunt oare douăsprezece ceasuri într-o zi? Dacă umblă cineva ziua, nu se împiedică, pentru că el vede lumina acestei lumi;

Iar dacă umblă cineva noaptea se împiedică, pentru că lumina nu este în el.

A zis acestea, şi după aceea le-a spus: Lazăr, prietenul nostru, a adormit; Mă duc să-l trezesc.

Deci I-au zis ucenicii: Doamne, dacă a adormit, se va face bine.

Iar Iisus vorbise despre moartea lui, iar ei credeau că vorbeşte despre somn ca odihnă.

Deci atunci Iisus le-a spus lor pe faţă: Lazăr a murit.

Şi Mă bucur pentru voi, ca să credeţi că n-am fost acolo. Dar să mergem la el.

Deci a zis Toma, care se numeşte Geamănul, celorlalţi ucenici: Să mergem şi noi şi să murim cu El.

Deci, venind, Iisus l-a găsit pus de patru zile în mormânt.

Iar Betania era aproape de Ierusalim, ca la cincisprezece stadii.

Şi mulţi dintre iudei veniseră la Marta şi Maria ca să le mângâie pentru fratele lor.

Deci Marta, când a auzit că vine Iisus, a ieşit în întâmpinarea Lui, iar Maria şedea în casă.

Şi a zis către Iisus: Doamne, dacă ai fi fost aici, fratele meu n-ar fi murit.

Dar şi acum ştiu că oricâte vei cere de la Dumnezeu, Dumnezeu îţi va da.

Iisus i-a zis: Fratele tău va învia.

Marta i-a zis: Ştiu că va învia la înviere, în ziua cea de apoi.

Şi Iisus i-a zis: Eu sunt învierea şi viaţa; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi.

Şi oricine trăieşte şi crede în Mine nu va muri în veac. Crezi tu aceasta?

Zis-a Lui: Da, Doamne. Eu am crezut că Tu eşti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu, Care a venit în lume.

Şi zicând aceasta, s-a dus şi a chemat-o pe Maria, sora ei, zicându-i în taină: Învăţătorul este aici şi te cheamă.

Când a auzit aceea, s-a sculat degrabă şi a venit la El.

Şi Iisus nu venise încă în sat, ci era în locul unde Îl întâmpinase Marta.

Iar iudeii care erau cu ea în casă şi o mângâiau, văzând pe Maria că s-a sculat degrabă şi a ieşit afară, au mers după ea socotind că a plecat la mormânt, ca să plângă acolo.

Deci Maria, când a venit unde era Iisus, văzându-L, a căzut la picioarele Lui, zicându-I: Doamne, dacă ai fi fost aici, fratele meu n-ar fi murit.

Deci Iisus, când a văzut-o plângând şi pe iudeii care veniseră cu ea plângând şi ei, a suspinat cu duhul şi S-a tulburat întru Sine.

Şi a zis: Unde l-aţi pus? Zis-au Lui: Doamne, vino şi vezi.

Şi a lăcrimat Iisus.

Deci ziceau iudeii: Iată cât de mult îl iubea.


Iar unii dintre ei ziceau: Nu putea, oare, Acesta care a deschis ochii orbului să facă aşa ca şi acesta să nu moară?

Deci suspinând iarăşi Iisus întru Sine, a mers la mormânt. Şi era o peşteră şi o piatră era aşezată pe ea.

Iisus a zis: Ridicaţi piatra. Marta, sora celui răposat, I-a zis: Doamne, deja miroase, că este a patra zi.

Iisus i-a zis: Nu ţi-am spus că dacă vei crede, vei vedea slava lui Dumnezeu?

Au ridicat deci piatra, iar Iisus Şi-a ridicat ochii în sus şi a zis: Părinte, Îţi mulţumesc că M-ai ascultat.

Eu ştiam că întotdeauna Mă asculţi, dar pentru mulţimea care stă împrejur am zis, ca să creadă că Tu M-ai trimis.

Şi zicând acestea, a strigat cu glas mare: Lazăre, vino afară!

Şi a ieşit mortul, fiind legat la picioare şi la mâini cu fâşii de pânză şi faţa lui era înfăşurată cu mahramă. Iisus le-a zis: Dezlegaţi-l şi lăsaţi-l să meargă.

Deci mulţi dintre iudeii care veniseră la Maria şi văzuseră ce a făcut Iisus au crezut în El.” (Sfânta Evanghelie după Ioan 11, 1-45) http://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?cap=11&id=35

...

https://en.wikipedia.org/wiki/Tomb_of_Lazarus

https://www.facebook.com/photo?fbid=2929256317214859&set=a.711891222284724



https://en.wikipedia.org/wiki/Church_of_Saint_Lazarus,_Larnaca

https://www.facebook.com/photo/?fbid=2929256773881480&set=a.711891222284724

...


În SÂMBĂTA LUI LAZĂR, ca și în sâmbetele anterioare, se face POMENIREA GENERALĂ A MORȚILOR. De fapt aceasta este ULTIMA SÂMBĂTĂ DIN ACEST POST ÎN CARE SE FACE POMENIREA GENERALĂ A MORȚILOR. https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/04/cuvantul-sambata-provine-din-limba.html



...

https://www.oca.org/readings/daily/2024/04/27

https://www.antiochian.org/liturgicday

https://www.goarch.org/chapel/calendar

https://churchmotherofgod.org/scripture-readings/matthew-2235-46-15th-sunday-after-pentecost/

https://churchmotherofgod.org/month/

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://admd.info/calendar_anual.php?lang=fr_FR.UTF-8#luna1

https://www.stathanasius.org/resources/bible-study-downloads/2023/

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0 

http://www.orthodoxer-kalender.de/

https://www.metropolisvonaustria.at/index.php/de/bibliothek/270-evangelium/1073-sonntag-des-k%C3%A4severzichts

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna4

https://mobile.catholica.ro/cgc2024/luni/aprilie.html

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

....................................................................................................................

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/04/vineri-in-saptamana-sasea-postului.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/04/suntem-in-cincea-duminica-postului.html

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Până pe 25 noiembrie MAI CÂNTĂM sau ROSTIM TROPARUL SĂRBĂTORII din 21 noiembrie INTRAREA MAICII DOMNULUI ÎN BISERICĂ (TEMPLU), LA VÂRSTA DE TREI ANIȘORI, căci suntem în perioada de odovanie (serbare prelungită, în care păstrăm în rugăciuni subiectul sărbătorii). Prin sărbătoarea aceasta retrăim un eveniment foarte important din desfășurarea planului lui Dumnezeu pentru mântuirea oamenilor. Este evenimentul care anunță apropierea Nașterii Mântuitorului lumii. Deși limbajul troparului ne poate părea un pic greoi, avem datoria să căutăm să-i pătrundem sensul, căci el rezumă semnificația sărbătorii. Să observăm textul în limba română, apoi să-l ascultăm cântat: “Astăzi înainte însemnarea buneivoințe a lui Dumnezeu, și propovăduirea mântuirii oamenilor, în Biserica lui Dumnezeu luminat Fecioara se arată, și pe Hristos tuturor mai'nainte Îl vestește. Acesteia și noi cu glas mare să-i strigăm: Bucură-Te, Plinirea rânduielii Ziditorului!” https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/2263336124053440 ... Să observăm și să ascultăm o variantă a troparului în engleză: “Today is the prelude of the good will of God, of the preaching of the salvation of mankind. The Virgin appears in the temple of God, in anticipation proclaiming Christ to all. Let us rejoice and sing to her: Rejoice, O Fulfillment of the Creator's dispensation!” https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/925484939526135

Pr. prof. Ion Ciungu   https://www.facebook.com/photo/?fbid=3128332817307207&set=a.711891222284724     https://www.facebook.com/io...