joi, 11 ianuarie 2024

Despre PUTEREA LUI "MULȚUMESC!" ne amintește astăzi, 11 ianuarie, doamna Monica Gujan, bibliotecară și profesoară documentaristă la Liceul Tehnologic "Johannes Lebel" din Tălmaciu. ÎNTR-ADEVĂR, se cuvine să spunem "MULȚUMESC!", MAI ÎNTÂI LUI DUMNEZEU.

Pr. prof. Ion Ciungu


Puterea lui ”Mulțumesc!”

 

“Daţi mulţumire pentru toate, căci aceasta este voia lui Dumnezeu, întru Hristos Iisus, pentru voi.” (Epistola întâi către Tesaloniceni a Sfântului Apostol Pavel, cap. 5, 18)

 

Cât de des spunem: Îți mulțumesc, Doamne, pentru toate!, Mulțumesc, mamă, pentru grija ta neobosită! Mulțumesc, tată, pentru sfaturile tale! Mulțumesc, copil drag, pentru că-mi înseninezi viața! Mulțumesc, bunico/bunicule, pentru pentru căldura brațelor tale și înțelepciunea ta! Mulțumesc, soră/frate, pentru ajutorul tău! Mulțumesc, soție/soțule, pentru că m-ai iertat! Mulțumesc, doamna învățătoare, pentru răbdare și blândețe! Mulțumesc, elevul meu, pentru că ești silitor și cuminte! etc.? O întrebare la care ar trebui să răspundem: ”Des” sau ”Tot timpul”, dar nu o facem deoarece pare că, în lumea în care trăim, cuvintele de mulțumire sunt...scumpe.

 

E important de menționat că limba reprezintă un real indicator al gradului nostru de civilizație. Ceea ce auzim în jurul nostru zi de zi transmite foarte mult despre cultura noastră, dar și despre respectul pentru semenii noștri. Cea mai mare parte din limbajul nostru de astăzi posedă o doză de duritate, acesta fiind necizelat, trădând furie și emoții negative. Caracterizează persoane care aparțin tuturor categoriilor de vârstă și îl regăsim oriunde mergem.

 

Așa cum cuvintele de încurajare sporesc performanțele, așa cum cuvintele pline de blândețe îi învață pe copii cum să fie buni, așa cum cuvintele de susținere ridică moralul, tot așa cuvintele de mulțumire pot lumina ziua cuiva, pot vindeca și pot întreține iubirea, cea mai de preț valoare umană.

 

Mulțumesc este cuvântul care deschide sufletele, prin puterea și magia sa. Înseamnă recunoștință, apreciere, prețuire, respect, comuniune. Ecoul lui este cu adevărat nesfârșit... Cuvintele de mulțumire ating inimi, schimbă vieți, bucură, ne binecuvântează și ne îmbogățesc, ne inspiră, creează punți între oameni, ne apropie de Dumnezeu. Cuvântul ”Mulțumesc!” este gratuit... Să-l folosim cât mai des posibil și să apreciem valoarea lui! “Cuvintele frumoase costă foarte puțin. Și totuși, cât de multe obțin.”,  afirma Blaise Pascal, iar de la Regele Solomon reținem că: “Un cuvânt spus la vremea potrivită este ca nişte mere de aur într-un coşuleţ de argint.”

 

Mulțumesc, Doamne, pentru toate binecuvântările Tale, pentru părinții mei, care m-au învățat iubirea și credința, pentru bunicii mei, care m-au învățat cum să fiu smerită și respectuoasă, pentru sora mea, care mă sprijină mereu, pentru copiii mei, care îmi luminează sufletul, pentru soțul meu, care m-a învățat să fiu puternică, pentru dascălii mei, care m-au încurajat și m-au motivat, pentru oamenii dragi, care mi-au sărit în ajutor și mi-au dat curaj, pentru rugăciunile tuturor, pentru frumusețea naturii, pentru miresmele florilor... pentru toate, Doamne, Îți mulțumesc!

 

 

Mulțumesc, iubită mamă!     (de Corneliu Vadim Tudor)

 

Mulţumesc, iubită mamă,


Steaua mea din zori de zi!


Fără tine îmi este teamă


Că planeta s-ar răci.



Te-am secătuit de vlagă,


M-ai născut, m-ai înflorit.


Pentru tine, mamă dragă,


Soarele e-n asfinţit.



Mamă frumoasă, primul meu rai,


Fă o minune, te rog, mai stai!


Dulce lumină, ram de măslin,


Încă nu-i vremea, mai stai puţin!



Lege tainică a firii,


Nu pleca fără să-mi laşi


Zăcămintele iubirii,


Mamă, suflet uriaş,


Şi secretul nemuririi,


Mamă, suflet uriaş!

Mulţumesc, iubită mamă,


Iubită mamă, iubită mamă...

 

 

Sursa:

Urban, Hal. PUTEREA CUVINTELOR: cum poți obține rezultate majore folosind cuvintele potrivite. București, Editura Amaltea, 2007, 231 p.

 

Monica-Floriana GUJAN, bibliotecar, prof. documentarist la Liceul Tehnologic ”J. Lebel” Tălmaciu

 


.........................................................................................................................

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:


Amintiri din postările pe pagina mea de Facebook:




 

"Care este istoria cuvântului „mulțumesc” în limba română?

În limba română cuvântul „mulțumesc” are o istorie frumoasă, o poveste ce reflectă valorile sale: recunoștință, prețuire, respect, comuniune. Cuvântul mulțumesc în limba română a provenit dintr-o hipercorectitudine fonetică. Mai corect, la baza sa a stat urarea „La Mulți Ani”. Această urare atât de cunoscută a devenit în timp prescurtată în „mulțan” mai ales în zona Ardealului. „Mulțan” a devenit „a mulțăni”, care în timp a evoluat la „a mulțămi”. Treptat, pe regiuni, și mai apoi pe tot întinsul teritoriului românesc, „a mulțămi” (care este încă utilizat și astăzi în anumite zone) a devenit „a mulțumi”. S-a pierdut astfel legătura cu urarea inițială, dar s-au născut verbul „a mulțumi” și cuvântul „mulțumesc”.

 

Cu toate acestea, există și altă opinie în legătură cu proveniența cuvântului „mulțumesc”. Acesta ar fi format la origine din cuvântul „mult(a)” și cuvântul „unire”, în formele lor din latină fiind adjectivul „multus,a,um”+ verbul „unesco”. Ambele povești, probabil, ascund sâmburele lor de adevăr, dar este de netăgăduit faptul că „mulțumesc” în forma sa actuală încapsulează sentimentul de recunoștință și de unitate.

 

Dar care sunt poveștile acestui cuvânt în alte țări?

În limba rusă, „mulțumesc” înseamnă „Să te păzească Dumnezeu!”. Cuvântul este „spasibo” format din „spasi Bog”, pază și Dumnezeu. În limba engleză știm cu toții răspunsul de gratitudine: „thank you”. Acesta provine de la verbul „think” care semnifică faptul că mă voi gândi la tine și nu voi uita binele pe care mi l-ai făcut. Se pare ca expresia „thank you” a fost folosită pentru prima dată în secolul al XII-lea. O poveste similară întâlnim și în Germania cu cuvântul „danke”. În franceză „merci” se referă la milostivenie sau grație divină. Aceeași poveste o întâlnim în italiană, cu „grazie”, și în spaniolă, cu „gracias”. În portugheză avem o altă conotație a cuvântului. „Obrigado” se referă la obligație, o promisiune de a întoarce binele care ți-a fost făcut."  https://www.facebook.com/photo/?fbid=2596679557139205&set=a.711891222284724

https://www.twinkl.ro/event/ziua-internationala-a-cuvantului-multumesc-2025


...

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/12/legenda-bradului-de-craciun-o-frumoasa.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/12/au-trecut-105-ani-de-la-marea-unire.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/11/in-13-noiembrie-sarbatorim-ziua-bibliei.html

 

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/10/de-ziua-internationala-fetelor-11.html

 

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/09/pe-29-septembrie-este-ziua-mondiala.html

 

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/06/limba-aramaica-este-limba-pe-care.html

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Câteva REFERINȚE LA DUMNEZEU cu ocazia CEREMONIEI DE ÎNVESTIRE A LUI DONALD TRUMP CA PREȘEDINTE AL SUA, pe 20 ianuarie 2025: LA DEPUNEREA JURĂMÂNTULUI ca al 47-lea președinte al SUA, Donald Trump a repetat după judecătorul șef al Curții Supreme a SUA astfel: "Eu, Donald John Trump, într-adevăr jur solemn că voi exercita cu fidelitate funcția de președinte al Statelor Unite și în măsura maximă a capacităților mele voi păstra, proteja și apăra Constituția Statelor Unite. AȘA SĂ-MI AJUTE DUMNEZEU!" https://www.facebook.com/reel/1776238759867487 ; Observăm că DUPĂ DEPUNEREA JURĂMÂNTULUI, în discursul inaugural, președintele Donald Trump a declarat astfel: "Cu doar câteva luni în urmă, într-un câmp frumos din Pennsylvania, un glonț de asasin mi-a străpuns urechea. Dar am simțit atunci, și acum cred chiar mai mult așa, că viața mea a fost salvată pentru un motiv. AM FOST SALVAT DE DUMNEZEU pentru a face ca America să fie iarăși mare." https://www.facebook.com/skynews/videos/1638261647062413 ; Să urmărim și CÂTEVA RUGĂCIUNI CĂTRE DUMNEZEU la CEREMONIA DE ÎNVESTIRE: Cardinalul Arhidiocezei de New York, Timothy Dolan, și Reverendul Franklin Graham, https://www.facebook.com/watch/?ref=search&v=970824214981655&external_log_id=b821d0f2-30c7-4d67-80c9-f6a7c5227194&q=Cardinal%20Nolan%2C%20Rev.%20Graham%20pray%20at%20Trump%27s%20inauguration ; Pastorul negru Lorenzo Sewell https://www.facebook.com/LarryMadowo/videos/917973830521325 ... . Să Îi adresăm și noi rugăciuni zilnic lui Dumnezeu ca Donald Trump să continue lucrarea pentru pace în lume, așa cum a contribuit foarte mult încât acordul de armistițiu în Gaza a intrat în vigoare pe 19 ianuarie 2025! De asemenea, am observat că Trump lucrează pentru revenirea la normal a societății în multe privințe.

Pr. prof. Ion Ciungu     https://www.facebook.com/photo/?fbid=987581206565661&set=a.643856397604812   https://www.facebook.com/p...