luni, 15 ianuarie 2024

ZIUA DE NAȘTERE a lui MIHAI EMINESCU, 15 ianuarie, este ZIUA CULTURII NAȚIONALE a ROMÂNIEI. Se cuvine SĂ SPUNEM azi O RUGĂCIUNE pentru POETUL NOSTRU NAȚIONAL, născut la 15 ianuarie 1850 și decedat la 15 iunie 1889! ... SĂ NE AMINTIM ce scria Eminescu despre importanța Vieții Domnului nostru Iisus Hristos în misiunea școlilor de a forma caracterul elevilor: ... “NU ÎN CULTURA ESCESIVĂ A MINȚII CONSISTĂ MISIUNEA ȘCOALELOR – ESCEPȚIE FĂCÂND CELE ÎNALTE – CI ÎN CREȘTEREA CARACTERULUI. DE ACOLO REZULTĂ IMPORTANȚA BIOGRAFIEI LUI HRISTOS PENTRU INIMELE UNEI OMENIRI VEȘNIC RENĂSCÂNDE.” ... Programul de activități pentru ziua de azi, la Liceul Tehnologic “Johannes Lebel” din Tălmaciu, ni l-a făcut cunoscut doamna Monica Gujan, bibliotecară și profesoară documentaristă. Îi mulțumim frumos! ... CU OCAZIA ACTIVITĂȚILOR prilejuite de ZIUA CULTURII NAȚIONALE a ROMÂNIEI este potrivit SĂ NE AMINTIM CU PLĂCERE, sau aflăm acum, POVESTEA NAȘTERII LUI MIHAI EMINESCU (basm de Geo Bogza), precum și POEZIILE LUI MIHAI către MAICA DOMNULUI. ... Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, iartă-l pe MIHAI EMINESCU așa cum știi Tu, și iartă-ne și pe noi, și ajută-ne să lucrăm pentru unitatea românilor, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin!


Pr. prof. Ion Ciungu

 

https://www.facebook.com/photo?fbid=2857577064382785&set=a.711891222284724

 

 


https://www.facebook.com/photo/?fbid=2857577334382758&set=a.711891222284724



POVESTEA NAȘTERII  LUI MIHAI EMINESCU (basm de Geo Bogza)




https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1107590903932361

 

“Pe vremea când Dumnezeu și Sfântul Petru umblau pe pământ sub chipul unor moșnegi gârbovi sprijiniți în toiag și cu sandale rupte, se întâmpla să bată pe la ușile oamenilor la căderea nopții, iar de multe ori erau izgoniți.

 

Odată i-a prins noaptea pe câmp și, odată cu ea, o ploaie care le-a udat veșmintele și i-a umplut de noroi. Și tot rătăcind ei, numai într-un târziu, au ajuns la marginea unui sat, abia au îndrăznit să bată cu toiagul în prima poartă. Câinii mari s-au repezit să-i sfâșie, dar numaidecât s-a auzit un glas bărbătesc, întrebând cine bate. Și au răspuns:

 

– Oameni buni!

 

Atunci omul, potolind câinii, i-a poftit în casă, unde nevasta și copiii abia se treziseră din somn. El a început să dea porunci, dar cu blândețe.

 

– Mario, ia mai pune niște vreascuri pe foc! Tudore, dă fuga la fântână după o doniță cu apă proaspătă! Ileano, ia vezi tu de o oală cu lapte!

 

Și le-au dat să se spele și să se șteargă cu ștergare albe și i-au ospătat și i-au pus să doarmă într-o odaie care mirosea a gutui și busuioc.

 

A doua zi dimineața, iar le-au dat să se spele, i-au ospătat, le-au pus și în traistă niște mere cum nu mai văzuseră și le-au urat drum bun.

 

Cum au ieșit din sat, Sfântul Petru a început să se roage la Dumnezeu:

 

– Doamne, fă ceva pentru oamenii aceștia, că tare ne-au primit frumos!

 

– Ce-ai vrea să fac, Sfinte Petre, că ai văzut că nu erau nevoiași.

 

– Fă ceva, fă să-și vadă măcar o dată sufletul.

 

– Să-și vadă sufletul, spui, Sfinte Petre?

 

– Da, Doamne, să-și poată vedea sufletul, așa cum vedem noi plopul acela, de acolo.

 

– Bine, Sfinte Petre, a spus Dumnezeu, privind gânditor satul din vale.

 

Iar după o vreme, din neamul acela de oameni s-a născut Mihai Eminescu.

 

Basm, de Geo Bogza

 

https://r3media.ro/fa-sa-si-vada-sufletulpovestea-nasterii-lui-eminescu-spusa-de-geo-bogza/


(Povestea nașterii lui Mihai Eminescu, de Geo Bogza, am primit-o pe WhatsApp de la V. G.)

...

https://www.facebook.com/watch/?v=688968695772671


https://www.facebook.com/photo?fbid=2857771947696630&set=a.711891222284724

 

Rugăciune

 

Crăiasă alegându-te

Îngenunchem rugându-te,

Înaltă-ne, ne mântuie

Din valul ce ne bântuie;

Fii scut de întărire

Şi zid de mântuire,

Privirea-ţi adorată

Asupră-ne coboară,

O, Maica Prea Curată

Si Pururea Fecioară,

Marie!

*

Noi, ce din mila Sfântului

Umbră facem pământului,

Rugămu-ne-ndurărilor

Luceafărului mărilor:

Ascultă-a noastre plângeri,

Regină peste îngeri,

Din neguri te arată,

Lumină dulce, clară,

O, Maică Prea Curată

Și Pururea Fecioară,

Marie!

 

Răsai asupra mea

 

Răsai asupra mea, lumină lină,

Ca-n visul meu ceresc de-odinioară;

O, Maică Sfantă, Pururea Fecioară,

În noaptea gândurilor mele vină!

*

Speranța mea tu n-o lasa să moară,

Deşi al meu e un noian de vină.

Privirea ta de mila caldă plină,

Induratoare - asupra mea coboară!

*

Străin de toţi, pierdut în suferinţa

Adâncă a nimicniciei mele,

Eu nu mai cred nimic şi n-am tărie.

Dă-mi tinereţea mea, redă-mi credinţa

Şi reapari din cerul tău de stele,

Ca să te-ador de-acum pe veci, Marie!


......................................................................................................................

Aici se încheie acest articol prin care am adresat invitația de a spune și noi o rugăciune pentru Mihai Eminescu.



S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/01/despre-puterea-lui-multumesc-ne.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/12/legenda-bradului-de-craciun-o-frumoasa.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/12/au-trecut-105-ani-de-la-marea-unire.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/11/in-13-noiembrie-sarbatorim-ziua-bibliei.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/10/de-ziua-internationala-fetelor-11.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/09/pe-29-septembrie-este-ziua-mondiala.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/06/limba-aramaica-este-limba-pe-care.html

 

Pe 15 iunie se cuvine să spunem o rugăciune pentru MIHAI EMINESCU, poetul nostru național, decedat pe 15 iunie 1889, la vârsta de 39 de ani! Să ne amintim ce scria Eminescu despre misiunea școlilor: ... “NU ÎN CULTURA ESCESIVĂ A MINȚII CONSISTĂ MISIUNEA ȘCOALELOR – ESCEPȚIE FĂCÂND CELE ÎNALTE – CI ÎN CREȘTEREA CARACTERULUI. DE ACOLO REZULTĂ IMPORTANȚA BIOGRAFIEI LUI HRISTOS PENTRU INIMELE UNEI OMENIRI VEȘNIC RENĂSCÂNDE.” Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, iartă-l pe MIHAI EMINESCU așa cum știi Tu, și iartă-ne și pe noi, și ajută-ne să lucrăm pentru unitatea românilor, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI (în a treia JOI din noiembrie), în acest an, 2024, TEMA propusă pentru meditație este “FILOSOFIA: CONSTRUIREA DE PODURI PESTE PRĂPĂSTIILE SOCIALE”, adică este vorba despre CONTRIBUȚIA FILOSOFIEI LA VINDECAREA DUȘMĂNIILOR ȘI DEZBINĂRILOR DINTRE OAMENI. Ne dăm seama că nu este ușor să vindeci dușmăniile și dezbinările dintre oameni, este chiar imposibil uneori, căci vedem chiar în zilele noastre cum din dezbinări și dușmănii s-a ajuns la înrăirea tot mai mult a oamenilor și la războaie. Dar știm că, din punct de vedere creștin, ceea ce este imposibil de realizat numai cu oamenii este, totuși, posibil de realizat dacă-L avem pe Dumnezeu cu noi. FILOSOFIA CREȘTINĂ, adică ÎNȚELEPCIUNEA CREȘTINĂ, NE ÎNVAȚĂ CĂ PENTRU A VINDECA DUȘMĂNIILE ȘI DEZBINĂRILE DINTRE OAMENI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VINDECĂM MAI ÎNTÂI DUȘMĂNIA ȘI DEZBINAREA DINTRE OM ȘI DUMNEZEU, adică SĂ CONSTRUIM POD PESTE PRĂPĂSTIILE DINTRE OAMENI ȘI DUMNEZEU. De fapt, PODUL ESTE DEJA CONSTRUIT DE MÂNTUITORUL LUMII, DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN CRUCEA IUBIRII LUI. Datoria noastră este SĂ Îi CEREM PERMISIUNEA SĂ TRECEM PRĂPĂSTIILE FOLOSIND CRUCEA LUI. Prăpăstiile dintre oameni și Dumnezeu, precum și prăpăstiile dintre oameni, sunt create de păcate. Dar mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei lui Iisus a creat și creează mereu poduri peste prăpăstiile sociale, a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe Jertfa Mântuitorului pe Cruce. HAIDEȚI SĂ NE FOLOSIM DE FILOSOFIA CREȘTINĂ și SĂ Îi MULȚUMIM MÂNTUITORULUI PENTRU EFORTUL SACRIFICIULUI SĂU, PERMANENT VALABIL, DE A ȚINE CRUCEA CA POD PESTE PRĂPĂSTII! ... Din 2002 se sărbătorește Ziua Mondială a Filosofiei, fiind proclamată de UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Se afirmă astfel valoarea filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru o mai bună înțelegere a lumii, pentru promovarea toleranței și păcii.

  Pr. prof. Ion Ciungu https://www.facebook.com/photo/?fbid=3127634857377003&set=a.711891222284724 World Philosophy Day is an internatio...