luni, 1 ianuarie 2024

La 1 ianuarie avem ANUL NOU CIVIL, iar la 1 septembrie avem ANUL NOU BISERICESC și ANUL NOU ȘCOLAR. La 1 ianuarie AVEM ȘI DOUĂ SĂRBĂTORI RELIGIOASE. Una dedicată Domnului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii. Alta dedicată Sfântului Ierarh Vasile cel Mare (330-379). Cea dedicată Domnului nostru Iisus Hristos se numește “TĂIEREA ÎMPREJUR CEA DUPĂ TRUP A DOMNULUI” (sau CIRCUMCIZIA), la 8 zile după sărbătoarea Nașterii Lui. Atunci, la circumcizie, s-a pus oficial numele Pruncului, adică IISUS, care înseamnă DUMNEZEU MÂNTUIEȘTE, nume anunțat de îngerul Gavriil mai înainte ca Pruncul să se fi zămislit. ... Referitor la a doua sărbătoare amintim că SFÂNTUL IERARH VASILE CEL MARE a trăit în secolul al IV – lea după Domnul nostru Iisus Hristos și a fost arhiepiscop în Cezareea Capadociei (actualmente pe locul vechii localități Cezareea este orașul Kayseri, în Turcia). Pentru scrierile sale și pentru activitatea sa, Sfântul Vasile este recunoscut ca mare teolog al Bisericii. El a contribuit la organizarea vieții monahale și a înființat azile, spitale, școli și cantine pentru oamenii săraci și pentru bolnavi. ... HAIDEȚI SĂ ÎI MULȚUMIM TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI pentru că ne-a ocrotit viețile în anul care a trecut și să Îl rugăm să ni le ocrotească și în acest An Nou, când marcăm 2024 de ani de la Nașterea Supranaturală a Domnului nostru Iisus Hristos din Sfânta Fecioară Maria, prin puterea Duhului Sfânt și a Tatălui nostru Sfânt din Ceruri! De asemenea, să Îl rugăm pe Tatăl nostru Sfânt din Ceruri să le binecuvânteze cu sănătate, bucurii, viață îndelungată, iertare de păcate și mântuire pe toate persoanele care poartă numele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare (în România peste 600.000) !

Pr. prof. Ion Ciungu

 

Pogorându-Se Mântuitorul la neamul omenesc a primit înfășare cu scutece. Nu S-a scârbit de trupeasca tăiere împrejur Cel de opt zile după mamă și fără de început după Tată. Acestuia, credincioșii să-I strigăm: Tu ești Dumnezeul nostru, miluiește-ne pe noi!” (Cântare din cadrul slujbei la sărbătoarea Tăierea Împrejur A Domnului Nostru Iisus Hristos)

“Si când s'au împlinit opt zile și a fost să-L taie împrejur, I-au pus numele Iisus, așa după cum fusese numit de înger mai înainte de a Se fi zămislit El în pântece.”

https://www.facebook.com/photo/?fbid=2848081721998986&set=a.711891222284724

...

Sfântul Vasile cel Mare (330-379) a fost arhiepiscop în Cezareea Capadociei,  în ultimii 9 ani ai vieții sale. Pentru scrierile sale și pentru activitatea sa este recunoscut ca mare teolog al Bisericii. A contribuit la organizarea vieții monahale și a înființat azile, spitale și cantine pentru oamenii săraci și pentru bolnavi. (Actualmente pe locul vechii localități Cezareea este orașul Kayseri, în Turcia.)

 

Textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în data de 1 ianuarie, la sărbătoarea Tăierea Împrejur a Domnului este din Sfânta Evanghelie după Luca, din capitolul 2, versetele 20-21 și 40-52:

 

20.Si s'au intors pastorii slavind si laudand pe Dumnezeu pentru toate cate le-au auzit si le-au vazut asa cum li se spusesera.

21.Si cand s'au implinit opt zile si a fost sa-L taie imprejur, I-au pus numele Iisus, asa dupa cum fusese numit de inger mai inainte de a Se fi zamislit El in pantece.
Fc 17:10-12Lv 12:3Mt 1:21Mt 1:25Lc 1:31Lc 1:59Flp 3:5

40.Iar Copilul crestea si Se intarea cu duhul, plin de intelepciune; si harul lui Dumnezeu era peste El.
1Rg 2:21Lc 1:80Lc 2:52

41.Si parintii Lui mergeau in fiecare an la Ierusalim de sarbatoarea Pastilor.
Ies 12:24-27Dt 16:1-8

42.Iar cand era El de doisprezece ani, s'au suit la Ierusalim dupa obiceiul sarbatorii.

43.Si daca s'au sfarsit zilele, in timp ce ei se intorceau, Copilul Iisus a ramas in Ierusalim; si parintii Lui nu stiau.

44.Dar ei, socotind ca El este printre calatori, au mers cale de o zi; si L-au cautat printre rude si cunoscuti.

45.Si, negasindu-L, s'au intors la Ierusalim cautandu-L.

46.Si a fost ca dupa trei zile L-au aflat in templu, stand in mijlocul invatatorilor, ascultandu-i si intrebandu-i.
Is 53:2

47.Si toti cei ce-L auzeau se minunau de priceperea si de raspunsurile Lui.
Mt 7:28Mc 1:22Lc 4:22Lc 4:32In 7:15

48.Si, vazandu-L, au ramas uimiti, iar mama Sa I-a zis: "Fiule, de ce ne-ai facut una ca asta? Iata, tatal Tau si eu Te-am cautat ingrijorati".

49.Si El le-a zis: "Cum se face ca Ma cautati? Oare nu stiati ca intru cele ale Tatalui Meu trebuie sa fiu? 7"
Mal 3:1In 2:16

50.Si ei n'au inteles cuvantul pe care l-a grait catre ei.
Lc 9:45Lc 18:34

51.Si a coborat cu ei si a venit in Nazaret si le era supus. Iar mama Sa pastra toate lucrurile acestea intru inima ei.
Fc 37:11Lc 2:19

52.Si Iisus sporea cu intelepciunea si cu varsta, si cu harul la Dumnezeu si la oameni.
1Rg 2:211Rg 2:26Lc 1:80Lc 2:40

https://www.crestinortodox.ro/biblia/Evanghelia-dupa-Luca/Nasterea-lui-Iisus-Taierea-imprejur-Aducerea-la-templu-Dreptul-Simeon-si-proorocita-Ana-Iisus-la-doisprezece-ani-intre-dascalii-din-templu/

...

https://www.oca.org/readings/daily/2023/01/01

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0 

https://www.stathanasius.org/resources/bible-study-downloads/2023/

http://www.orthodoxer-kalender.de/

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna1

https://mobile.catholica.ro/cgc2024/luni/ianuarie.html

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

.......................................................................................................

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/12/in-duminica-de-dupa-sarbatoarea.html

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/12/pe-27-decembrie-in-treia-zi-de-craciun.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/12/azi-26-decembrie-doua-zi-de-craciun.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/12/nasterea-domnului-nostru-iisus-hristos.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/12/pe-25-decembrie-sarbatorim-nasterea.html

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Azi, în SÂMBĂTA MOȘILOR DE IARNĂ, înainte de DUMINICA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI, ne-am asociat/ne asociem la RUGĂCIUNILE DE POMENIRE GENERALĂ A MORȚILOR, A TUTUROR PERSOANELOR PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO, potrivit Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. ASTFEL, se cuvine să cerem de la Dumnezeu IERTARE PENTRU PERSOANELE PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO și, de asemenea, IERTARE PENTRU NOI, persoanele din lumea aceasta: DOAMNE DUMNEZEULE, TATĂ CERESC ATOTSFÂNT ȘI ATOTPUTERNIC, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, IARTĂ-LE (IARTĂ-NE) PĂCATELE ȘI AI MILĂ DE LUMEA TA! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS! ... Ne rugăm pentru morți din cel puțin trei motive: 1) Iubirea Domnului nostru Iisus Hristos este mai tare decât moartea. Sfântul Apostol Pavel ne spune că tocmai cu acest scop Mântuitorul a murit și a înviat: ca să aibă stăpânire atât peste vii cât și peste morți (Romani 14, 9). ... 2) Cei pe care noi îi considerăm morți continuă să fie vii, după cum ne asigură Mântuitorul (Luca 20, 37-38). ... 3) Iubirea noastră creștinească continuă și dincolo de moarte, căci iubirea creștinească este cea mai puternică virtute, care nu dispare niciodată (1 Corinteni 13). LA RUGĂCIUNILE DE POMENIRE A MORȚILOR ADUCEM ANUMITE SIMBOLURI ALE PREZENȚEI LUI IISUS. De exemplu, aducem LUMÂNĂRI (CANDELE) APRINSE, care ne amintesc următoarele cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos: “EU SUNT LUMINA LUMII.” Aducem BOBUL DE GRÂU (sub formă de colivă și pâine), care ne amintește de MOARTEA ȘI ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, după cum El Însuși a spus când a prevestit Moartea și Învierea Sa prin următoarele cuvinte: “ADEVĂRAT, ADEVĂRAT ZIC VOUĂ CĂ DACĂ GRĂUNTELE DE GRÂU, CÂND CADE ÎN PĂMÂNT, NU VA MURI, RĂMÂNE SINGUR; IAR DACĂ VA MURI, ADUCE MULTĂ ROADĂ.” Aducem VIN, amintindu-ne că la Cina cea de Taină Iisus, luând paharul cu vin, a spus: “ACESTA ESTE SÂNGELE MEU, SÂNGELE LEGĂMÂNTULUI CELUI NOU, CARE SE VARSĂ PENTRU MULȚI SPRE IERTAREA PĂCATELOR.” ... Să ne amintim poezia lui Nichifor Crainic: UNDE SUNT CEI CARE NU MAI SUNT? Să o ascultăm interpretată de Tudor Gheorghe: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1185665466135870 ... Despre tăria pe care ne-o dă credința noastră creștină în viața de apoi, adică în viața de după moarte, a scris poetul George Coșbuc, căruia i-a murit singurul copil, Alexandru, la vârsta de (aproape) 20 de ani: "Dar știu un lucru mai presus/ De toate câte ți le-am spus:/ Credința-n zilele de-apoi/ E singura tărie-n noi,/ Că multe-s tari cum credem noi/ Și mâine nu-s!" (George Coșbuc, Moartea lui Fulger).

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus, prevestind Moartea Sa și Învierea Sa, precum și rezultatul Morții și Învierii Sale, a zis astfel:  “Adevăr...