luni, 25 decembrie 2023

NAȘTEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS luminează istoria lumii și împarte istoria lumii în două ere: ÎNAINTE DE HRISTOS și DUPĂ HRISTOS. Pe axa timpului, NAȘTEREA DOMNULUI este pusă la ANUL ZERO. De la Nașterea Domnului până acum au trecut aproximativ 2023 de ani. Pe axa timpului, pornind de la anul zero spre dreapta este era numită DUPĂ HRISTOS [scrisă prescurtat d.Hr.]. În limba engleză era DUPĂ HRISTOS este numită ANNO DOMINI [AD], adică ÎN ANUL DOMNULUI. Acest sistem de numărare a anilor este un sistem folosit de țările creștine, dar acceptat și de țări necreștine. Pe axa timpului, pornind de la zero spre stânga, este era numită ÎNAINTE DE HRISTOS [scrisă prescurtat î.Hr., sau î.d.Hr., în engleză: before Christ (BC)]. Cum îl cheamă pe omul care a numărat prima dată anii de la Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos și a înființat era creștină? Haideți să ne amintim de el, sau să aflăm acum despre el, căci parcă are cumva legătură cu România! Biserica Ortodoxă Română chiar l-a declarat sfânt.

Pr. prof. Ion Ciungu

 

 

https://www.facebook.com/photo/?fbid=2843635065776985&set=a.711891222284724




https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1361570134464729


https://www.facebook.com/watch/?v=684828250457605



Numărarea anilor de la Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos, sau înfiinţarea erei noastre creştine, s-a făcut în sec. VI după Hristos, de către Dionisie Exiguus, un călugăr originar din Scythia Minor (Dobrogea de azi) şi trăitor la Roma începând cu anul 500 după Hristos. Ca membru al Curiei Vaticanului, el a primit sarcina „să conceapă o metodă pentru a determina data Paştilor, după Regula alexandrină, aşa cum s-a reglementat de Sinodul de la Niceea.” În anul 525 Dionisie a introdus în tabelul său de Paşti numărarea anilor de la Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos, eliminând atunci obiceiul de a număra anii de la începutul domniei împăratului Diocleţian, persecutor al creştinilor.

 

Dionisie arăta că a început numărarea anilor „de la Întruparea Domnului nostru Iisus Hristos, pentru ca să ne fie mai cunoscut începutul nădejdii, iar pricina mântuirii omeneşti (adică Patimile Mântuitorului nostru) să lumineze cu mai multă strălucire.” Acest sistem cronologic a fost adoptat în Italia încă din timpul lui Dionisie, apoi mai târziu în Franţa şi treptat în toată lumea.

 

Era creştină sau Anno Domini devine dominantă în Europa Apuseană după ce Beda Venerabilul a folosit-o în Istoria Ecleziastică a Poporului Englez, anul 731 după Hristos.

 

Unii cercetători de mai târziu au constatat că Dionisie a calculat cu o eroare de 4-5 ani, sau chiar 6-7 ani, anul în care S-a născut Domnul nostru Iisus Hristos. Cei care susţin că eroarea este de cel puţin 6 ani argumentează că el a uitat să pună anul zero pe axa timpului între anul 1 după Hristos şi anul 1 înainte de Hristos, şi de asemenea, nu a luat în seamă o perioadă de patru ani în care împăratul August a domnit cu numele de Octavian. Dionisie a pus Naşterea Domnului în anul 753 de la întemeierea Romei (ab Urbe condita).

.........................................................................................................................

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următorul articol:

 

Pân` la 2023 (două mii douăzeci și trei),/ Hai să numărăm, acum, dacă vrei!/ Oare câte secunde ne-ar lua?/ Și câte minute? Poți rezolva?/ ... S-AU SCURS aproximativ 2023 DE ANI DE LA NAȘTEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. Cine a numărat pentru prima dată anii de la Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos? Cine a inventat era creștină sau era noastră? AZI, ÎN PRIMA ZI DIN SEPTEMBRIE, ÎL CINSTIM CHIAR PE CEL CARE A INVENTAT ERA CREȘTINĂ. Numele lui este DIONISIE EXIGUUS (numit și Dionisie cel Mic, sau Dionisie cel Smerit). El era scit, dar vorbea și scria în limbile latină și greacă. Era călugăr creștin. Dionisie era de loc din Sciția Mică (Dobrogea de azi). De pe la anul 500, după Domnul nostru Iisus Hristos, Dionisie a locuit la Roma, fiind chemat de Episcopul sau Papa Ghelasie. Acolo, Dionisie a tradus scrieri sfinte și a făcut calcule pentru CALENDARUL CREȘTIN, PENTRU DATELE PAȘTILOR, PE MAI MULȚI ANI. ... Având în vedere faptul că Dionisie era originar din Sciția Mică (Dobrogea de azi) și că el a avut o aleasă viață de preot și călugăr, Biserica Ortodoxă Română l-a declarat sfânt, în anul 2008. ... DOAMNE IISUSE HRISTOASE, FIUL LUI DUMNEZEU, MILUIEȘTE-NE ȘI MÂNTUIEȘTE-NE ȘI PE NOI, PENTRU RUGĂCIUNILE PREACURATEI MAICII TALE, PURUREA FECIOARA MARIA, ȘI PENTRU ALE TUTUROR SFINȚILOR TĂI, INCLUSIV PENTRU RUGĂCIUNILE SFÂNTULUI DIONISIE CEL SMERIT! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS! Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh acum și pururea și în vecii vecilor! Amin!

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe 21 noiembrie este sărbătoare: INTRAREA MAICII DOMNULUI ÎN BISERICĂ, ADICĂ ÎN TEMPLUL DIN IERUSALIM, CÂND EA AVEA TREI ANIȘORI. Bătrânii părinți ai fetiței Maria, Ioachim și Ana, și-au împlinit promisiunea față de Dumnezeu, ducând-o pe fetița lor la Templu și încredințând-o marelui preot Zaharia, pentru a fi crescută în sfințenie. Acolo ea a rămas până la vârsta de 15 ani (unele surse dau vârsta de 14 ani sau 12 ani). Apoi, Maria a fost încredințată dreptului bătrân Iosif, pentru a fi protejată sub semnul căsătoriei, căci părinții ei muriseră. (Haideți să ne amintim textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în 21 noiembrie, precum și alte informații în legătură cu această sărbătoare! ... “Pînă la intrarea în Templu se urcau cincisprezece trepte. Sfinţii Părinţi au ridicat-o pe Fecioara pînă la întîia treaptă, dar apoi ea singură le-a urcat alergînd pe toate celelalte paisprezece. Sus, Fecioara a fost întîmpinată de Marele Preot Zaharia, cel care avea să fie tatăl Sfîntului loan Botezătorul. Luînd-o de mînă, el a dus-o pe Fecioara nu doar în interiorul Templului, ci chiar în interiorul Sfintei Sfintelor, adică cel mai sfînt dintre cele mai sfinte locuri din Templu, acela în care numai Marele Preot avea voie să intre, şi chiar şi el doar o dată pe an.”). ... “Fericit este bărbatul, O, Fecioară Maria, care iubește numele tău; harul tău îi va mângâia sufletul.” (Psalmul 1, din PSALTIREA MAICII DOMNULUI). ... Să urmărim un filmuleț de animație ortodoxă pentru copii despre Intrarea Maicii Domnului în Biserică, adică în Templu: https://www.facebook.com/100003915592274/videos/1455475245124524 ... De asemenea, azi este potrivit să ascultăm iarăși cântată poezia-rugăciune compusă de Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, LA UȘA MILOSTIVIRII, rugăciune către Maica Domnului, cunoscută mai mult după primele versuri: PREASFÂNTĂ MAICĂ ȘI FECIOARĂ, NĂDEJDEA SUFLETULUI MEU: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/919372900201006

Pr. prof. Ion Ciungu   “Fericit este bărbatul, O, Fecioară Maria, care iubește numele tău; harul tău îi va mângâia sufletul.” Psalmul 1,...