vineri, 1 septembrie 2023

Pân` la 2023 (două mii douăzeci și trei),/ Hai să numărăm, acum, dacă vrei!/ Oare câte secunde ne-ar lua?/ Și câte minute? Poți rezolva?/ ... S-AU SCURS aproximativ 2023 DE ANI DE LA NAȘTEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. Cine a numărat pentru prima dată anii de la Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos? Cine a inventat era creștină sau era noastră? AZI, ÎN PRIMA ZI DIN SEPTEMBRIE, ÎL CINSTIM CHIAR PE CEL CARE A INVENTAT ERA CREȘTINĂ. Numele lui este DIONISIE EXIGUUS (numit și Dionisie cel Mic, sau Dionisie cel Smerit). El era scit, dar vorbea și scria în limbile latină și greacă. Era călugăr creștin. Dionisie era de loc din Sciția Mică (Dobrogea de azi). De pe la anul 500, după Domnul nostru Iisus Hristos, Dionisie a locuit la Roma, fiind chemat de Episcopul sau Papa Ghelasie. Acolo, Dionisie a tradus scrieri sfinte și a făcut calcule pentru CALENDARUL CREȘTIN, PENTRU DATELE PAȘTILOR, PE MAI MULȚI ANI. ... Având în vedere faptul că Dionisie era originar din Sciția Mică (Dobrogea de azi) și că el a avut o aleasă viață de preot și călugăr, Biserica Ortodoxă Română l-a declarat sfânt, în anul 2008. ... DOAMNE IISUSE HRISTOASE, FIUL LUI DUMNEZEU, MILUIEȘTE-NE ȘI MÂNTUIEȘTE-NE ȘI PE NOI, PENTRU RUGĂCIUNILE PREACURATEI MAICII TALE, PURUREA FECIOARA MARIA, ȘI PENTRU ALE TUTUROR SFINȚILOR TĂI, INCLUSIV PENTRU RUGĂCIUNILE SFÂNTULUI DIONISIE CEL SMERIT! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS! Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh acum și pururea și în vecii vecilor! Amin!

Pr. prof. Ion Ciungu


Să facem voia lui Dumnezeu urmându-L pe Hristos!”

 

Sfântul Dionisie cel Smerit.  https://ro.orthodoxwiki.org/Dionisie_cel_Smerit   http://www.sfintiromani.ro/ro/pagina/245/septembrie_dionisie_exiguul_viata.html   

Numărarea anilor de la Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos, sau înfiinţarea erei noastre creştine, s-a făcut în sec. VI după Hristos, de către Dionisie Exiguus, un călugăr originar din Scythia Minor (Dobrogea de azi) şi trăitor la Roma începând cu anul 500 după Hristos. Ca membru al Curiei Vaticanului, el a primit sarcina „să conceapă o metodă pentru a determina data Paştilor, după Regula alexandrină, aşa cum s-a reglementat de Sinodul de la Niceea.” În anul 525 Dionisie a introdus în tabelul său de Paşti numărarea anilor de la Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos, eliminând atunci obiceiul de a număra anii de la începutul domniei împăratului Diocleţian, persecutor al creştinilor.

Dionisie arăta că a început numărarea anilor „de la Întruparea Domnului nostru Iisus Hristos, pentru ca să ne fie mai cunoscut începutul nădejdii, iar pricina mântuirii omeneşti (adică Patimile Mântuitorului nostru) să lumineze cu mai multă strălucire.” Acest sistem cronologic a fost adoptat în Italia încă din timpul lui Dionisie, apoi mai târziu în Franţa şi treptat în toată lumea.

Era creştină sau Anno Domini devine dominantă în Europa Apuseană după ce Beda Venerabilul a folosit-o în Istoria Ecleziastică a Poporului Englez, anul 731 după Hristos.

Unii cercetători de mai târziu au constatat că Dionisie a calculat cu o eroare de 4-5 ani, sau chiar 6-7 ani, anul în care S-a născut Domnul nostru Iisus Hristos. Cei care susţin că eroarea este de cel puţin 6 ani argumentează că el a uitat să pună anul zero pe axa timpului între anul 1 după Hristos şi anul 1 înainte de Hristos, şi de asemenea, nu a luat în seamă o perioadă de patru ani în care împăratul August a domnit cu numele de Octavian. Dionisie a pus Naşterea Domnului în anul 753 de la întemeierea Romei (ab Urbe condita).

...

Dionysius Exiguus Did Not Err when calculating the beginning of our era, 2016, Vladimir Blaha, https://www.academia.edu/21913019/Dionysius_Exiguus_Did_Not_Err_when_calculating_the_beginning_of_our_era

..............................................................................................................................

Aici am terminat de amintit faptul că pe 1 septembrie îl cinstim pe Sfântul Dionisie Exiguul.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următorul articol:

 

Recensământul roman, Era creştină, Steaua Betleemului

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe 25 mai este ZIUA INTERNAȚIONALĂ A COPIILOR DISPĂRUȚI. Se cuvine să adăugăm în rugăciunile noastre zilnice către TATĂL CERESC câteva propoziții pentru acești copii, pentru familiile lor, pentru părinții și bunicii lor, pentru persoanele care erau responsabile cu îngrijirea lor în diferite locuinţe sociale, cămine şcolare sau centre D.G.A.S.P.C., pentru persoanele la care ajung copiii dispăruți ... . Observăm că ÎN ROMÂNIA ÎN ULTIMUL AN, 20 mai 2024 – 20 mai 2025, PESTE 9.500 DE COPII SUNT DAȚI DISPĂRUȚI!!! "Oricine este implicat într-un caz de dispariție a unui copil poate suna la numărul 116 000 și poate primi imediat sprijin emoțional, psihologic, social, juridic și administrativ. Profesioniștii și voluntarii instruiți ajută familiile copiilor dispăruți să gestioneze situațiile, sprijină reunificarea familiei și oferă sau îndrumă către servicii de îngrijire ulterioară, dar preiau și apeluri de prevenție." ... Cu toate că numărul cel mai mare de sesizări privind dispariția se înregistrează pentru copii de peste 14 ani, îngrijorător este și numărul mare, peste 100, de sesizări privind disparițiile de copii cu vârsta sub 5 ani!!! ... Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți este sărbătorită pe 25 mai, la aceeași dată cu Ziua Națională a Copiilor Dispăruți în Statele Unite, desemnată de președintele Ronald Reagan în 1983. Este o zi dedicată creșterii gradului de conștientizare cu privire la problema copiilor dispăruți, evidențierii eforturilor depuse pentru a-i găsi și aduce înapoi în siguranță și sprijinirii familiilor afectate de aceste tragedii. ... În urma dispariției în drum spre școală a copilului Etan Patz, în vârstă de 6 ani, în New York, în 1979, ziua de 25 mai a fost stabilită ca Ziua Copiilor Dispăruți în SUA de către președintele Ronald Reagan în 1983. ... La nivel mondial, în fiecare an dispar aproximativ 8 milioane de copii!!!

Pr.prof. Ion Ciungu       https://x.com/ecrgroup/status/1926506513776156761 https://www.facebook.com/photo/?fbid=3310093422464478&...