marți, 26 septembrie 2023

Azi, 26 septembrie, sărbătorim ADORMIREA SFÂNTULUI APOSTOL ȘI EVANGHELIST IOAN. Pe acest sfânt îl sărbătorim și pe 8 mai. Observăm că nici una din aceste zile NU ESTE SCRISĂ ÎN CALENDAR CU ROȘU. De fapt, nici unul din cei patru evangheliști nu are zi de sărbătoare scrisă cu roșu în calendar!!! OARE DE CE?! ... HAIDEȚI SĂ începem să ÎI SCRIEM ÎN CALENDARUL INIMILOR NOASTRE! În iconografie, simbolul Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan este vulturul, arătând înălțimea învățăturilor din Sfânta Evanghelie scrisă de acest Evanghelist. De la el mai avem și 3 scrisori (epistole), precum și ultima carte din Biblie, Apocalipsa. Ioan era cel mai tânăr dintre apostolii Domnului nostru Iisus Hristos. El a trăit mai mult decât ceilalți apostoli, ajungând la vârsta de peste 100 de ani. El este singurul apostol care a avut curajul să ÎL urmeze pe Domnul nostru Iisus Hristos până la cruce. Atunci, Domnul l-a încredințat pe Ioan Maicii Sale, iar pe Maica Sa a încredințat-o lui Ioan. "Deci Iisus, văzând pe mama Sa şi pe ucenicul pe care Îl iubea stând alături, a zis mamei Sale: Femeie, iată fiul tău! Apoi a zis ucenicului: Iată mama ta! Şi din ceasul acela ucenicul a luat-o la sine." (Ioan 19, 26-27). ... SĂ OBSERVĂM CĂ Ioan şi fratele său, Iacob, au fost numiţi de Domnul la început fiii tunetului (Marcu 3,17). Câteva din faptele lui Ioan sunt sugestive în acest sens. De ex., Ioan a propus Domnului să-i pedepsească cu foc din cer pe samaritenii care i-au refuzat (Luca 9, 51-56). De asemenea, Ioan a interzis altora să scoată demoni în Numele lui Iisus, dacă cei care scot demoni în Numele lui Iisus se disociază de apostoli (Marcu 9, 38-40 şi Luca 9, 49-50). Pe parcurs, concepţia şi caracterul lui Ioan se schimbă spre iubirea de fraţi, sub influenţa covârşitoare a Domnului nostru Iisus Hristos. ... SĂ NE AMINTIM acum unele din CUVINTELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS scrise de Sfântul Evanghelist Ioan: „Cel ce are poruncile Mele şi le păzeşte, acela este care Mă iubeşte; iar cel ce Mă iubeşte pe Mine va fi iubit de Tatăl Meu şi-l voi iubi şi Eu şi Mă voi arăta lui.”(NT, Evanghelia după Ioan, cap. 14, 21) ... Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos, miluiește-ne și ne mântuiește și pe noi, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale, Pururea Fecioara Maria, pentru rugăciunile Tuturor Sfinților Tăi, inclusiv pentru ale Sfântului Ioan Evanghelistul! Amin! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos!

Pr. prof. Ion Ciungu

 

 


Mai multe aspecte referitoare la viața și opera Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan putem afla din articolele următoare:

 

Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan

 

Invitaţie la lectură pentru suflet,

 

INVITAȚIE LA FERICIRE ( Apocalipsa: exigenţe religios-morale; timp eshatologic interpretabil; comentariul arhiepiscopului rus Averchie; aspect consolator )

 

..................................................................................................

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

 

Pe 17 septembrie sărbătorim 4 Sfinte cu nume de virtuți, ÎNȚELEPCIUNEA (Sofia) și cele 3 copile ale ei: CREDINȚA (Pistis; în vârstă de 12 ani), SPERANȚA (Elpis; în vârstă de 10 ani) și IUBIREA (Agapis; în vârstă de 9 ani). Aceste copile au suferit moarte martirică pentru credința lor în Domnul nostru Iisus Hristos, la Roma, în timpul împăratului roman persecutor al creștinilor, Hadrian (117 – 138). Copilele au fost întâi torturate apoi decapitate. Mama lor, după ce le-a înmormântat, a rămas trei zile la mormântul lor, rugându-se la Dumnezeu, plângând de bucurie că fiicele ei au reușit să fie consecvente în credința față de Domnul nostru Iisus Hristos, apoi a murit. A fost înmormântată de persoane credincioase, acolo, cu fiicele ei. ÎN LUMEA CREȘTINĂ DE LIMBĂ SLAVĂ, copilele sunt cunoscute cu numele de VERA (Credința), NADEJDA (Speranța, Nădejdea) și LIUBOVI (Iubirea). ... CERCETĂTORII SPUN CĂ DE LA MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PÂNĂ ÎN ANUL 2.000, SUNT 70 DE MILIOANE DE MARTIRI CREȘTINI, DIN CARE 45 DE MILIOANE SUNT ÎN SECOLUL AL XX – LEA. ACTUALMENTE, JUMĂTATE DIN POPULAȚIA LUMII (patru miliarde) TRĂIEȘTE ÎN FOCARE DE PERSECUȚIE. Pentru rugăciunile Tuturor Categoriilor de Persoane Sfinte, inclusiv pentru ale Sfintelor pomenite azi, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, Te rugăm frumos, miluiește-ne și mântuiește-ne și pe noi! Amin! Îți mulțumim frumos!

 

Numele CRISTIANA, CRISTINA (HRISTINA), CRISTA și CRISTIAN provin de la Numele Domnului Nostru IISUS HRISTOS, având semnificația de: persoană care aparține lui Hristos, sau creștin, creștină. Conform specialiștilor, aceste nume reproduc numele latine Christianus și Christiana care, de fapt, sunt adjective derivate de la CHRISTUS (HRISTOS). ... Să observăm: 1. Sfânta CRISTIANA (sărbătorită pe 26 iulie); ... mai sunt și alte sfinte cu acest nume, sărbătorite pe alte date ... . 2. Sfânta CRISTINA sau HRISTINA (sărbătorită pe 24 iulie; ... mai sunt și alte sfinte cu acest nume, sărbătorite pe alte date ... 3. Sfântul CRISTIAN (sărbătorit pe 12 iunie). ... Să mai observăm că, de obicei, persoanele care poartă aceste nume își sărbătoresc ziua onomastică și pe 25 decembrie, la sărbătoarea Nașterii Domnului Nostru Iisus Hristos. ... La nivel mondial CREȘTINII reprezintă cam 1/3 din populația actuală a lumii (de 8 miliarde). Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul Lumii, Domnul nostru IISUS HRISTOS îi iubește pe toți oamenii din lume, căci EL a venit pentru toată lumea. ... Slăvit să fie, și de noi, Domnul nostru Iisus Hristos, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Amin! Așa să fie!

 

Pe 25 iulie sărbătorim ADORMIREA SFINTEI ANA, mama SFINTEI FECIOARE MARIA, sau bunica MÂNTUITORULUI LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. Sfânta Ana s-a căsătorit în Nazaret cu Ioachim, dar timp de mulți ani (unele surse spun că timp de 20 de ani, iar altele spun că timp de 50 de ani) nu au avut copii, suferind astfel, cu multă amărăciune, disprețul oamenilor care îi considerau pedepsiți de Dumnezeu. Ei și-au dus așa viața, cu credință și iubire față de Dumnezeu, cu răbdare, cu rugăciune și cu speranță. La bătrânețe, ei au fost înștiințați de Dumnezeu printr-un înger că vor avea o fiică prin care se vor binecuvânta toate neamurile pământului, căci prin ea va veni mântuirea lumii. Astfel, la bătrânețe Ana și cu Ioachim au avut-o pe Sfânta Fecioară Maria. Când Maria a ajuns la vârsta de trei anișori, părinții ei au dus-o la Templul din Ierusalim și au încredințat-o marelui preot Zaharia, pentru a fi crescută și educată acolo în sfințenie. Astfel ei și-au împlinit promisiunea pe care o făcuseră lui Dumnezeu, înainte ca Maria să se fi născut. Atât timp cât au mai trăit, Ana și Ioachim o vizitau adesea pe Maria la Templu. Ioachim a trăit 80 de ani. SFÂNTA ANA A MURIT ÎN IERUSALIM, LA vârsta de 79 DE ANI. La moartea părinților ei, Sfânta Fecioară Maria avea în jur de 10 sau 11 ani. … "Biserica Sf. Ana din Ierusalim se găsește în apropierea Porții Leilor și a Lacului Bethesda, pentru că se presupune că Ana și Ioachim ar fi locuit aici." Această Biserică face parte din Domeniul Național Francez în Țara Sfântă. În anul 2020, Președintele Franței, Macron, i-a dat afară pe securiștii israelieni din această Biserică, fiind apoi condus de securiștii francezi, … . … PENTRU RUGĂCIUNILE SFINTEI ANA, DOAMNE IISUSE HRISTOASE FIUL LUI DUMNEZEU, TE RUGĂM FRUMOS, MILUIEȘTE-NE ȘI PE NOI!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe 21 noiembrie este sărbătoare: INTRAREA MAICII DOMNULUI ÎN BISERICĂ, ADICĂ ÎN TEMPLUL DIN IERUSALIM, CÂND EA AVEA TREI ANIȘORI. Bătrânii părinți ai fetiței Maria, Ioachim și Ana, și-au împlinit promisiunea față de Dumnezeu, ducând-o pe fetița lor la Templu și încredințând-o marelui preot Zaharia, pentru a fi crescută în sfințenie. Acolo ea a rămas până la vârsta de 15 ani (unele surse dau vârsta de 14 ani sau 12 ani). Apoi, Maria a fost încredințată dreptului bătrân Iosif, pentru a fi protejată sub semnul căsătoriei, căci părinții ei muriseră. (Haideți să ne amintim textul evanghelic care se citește la Sfânta Liturghie în 21 noiembrie, precum și alte informații în legătură cu această sărbătoare! ... “Pînă la intrarea în Templu se urcau cincisprezece trepte. Sfinţii Părinţi au ridicat-o pe Fecioara pînă la întîia treaptă, dar apoi ea singură le-a urcat alergînd pe toate celelalte paisprezece. Sus, Fecioara a fost întîmpinată de Marele Preot Zaharia, cel care avea să fie tatăl Sfîntului loan Botezătorul. Luînd-o de mînă, el a dus-o pe Fecioara nu doar în interiorul Templului, ci chiar în interiorul Sfintei Sfintelor, adică cel mai sfînt dintre cele mai sfinte locuri din Templu, acela în care numai Marele Preot avea voie să intre, şi chiar şi el doar o dată pe an.”). ... “Fericit este bărbatul, O, Fecioară Maria, care iubește numele tău; harul tău îi va mângâia sufletul.” (Psalmul 1, din PSALTIREA MAICII DOMNULUI). ... Să urmărim un filmuleț de animație ortodoxă pentru copii despre Intrarea Maicii Domnului în Biserică, adică în Templu: https://www.facebook.com/100003915592274/videos/1455475245124524 ... De asemenea, azi este potrivit să ascultăm iarăși cântată poezia-rugăciune compusă de Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, LA UȘA MILOSTIVIRII, rugăciune către Maica Domnului, cunoscută mai mult după primele versuri: PREASFÂNTĂ MAICĂ ȘI FECIOARĂ, NĂDEJDEA SUFLETULUI MEU: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/919372900201006

Pr. prof. Ion Ciungu   “Fericit este bărbatul, O, Fecioară Maria, care iubește numele tău; harul tău îi va mângâia sufletul.” Psalmul 1,...