marți, 26 septembrie 2023

Azi, 26 septembrie, sărbătorim ADORMIREA SFÂNTULUI APOSTOL ȘI EVANGHELIST IOAN. Pe acest sfânt îl sărbătorim și pe 8 mai. Observăm că nici una din aceste zile NU ESTE SCRISĂ ÎN CALENDAR CU ROȘU. De fapt, nici unul din cei patru evangheliști nu are zi de sărbătoare scrisă cu roșu în calendar!!! OARE DE CE?! ... HAIDEȚI SĂ începem să ÎI SCRIEM ÎN CALENDARUL INIMILOR NOASTRE! În iconografie, simbolul Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan este vulturul, arătând înălțimea învățăturilor din Sfânta Evanghelie scrisă de acest Evanghelist. De la el mai avem și 3 scrisori (epistole), precum și ultima carte din Biblie, Apocalipsa. Ioan era cel mai tânăr dintre apostolii Domnului nostru Iisus Hristos. El a trăit mai mult decât ceilalți apostoli, ajungând la vârsta de peste 100 de ani. El este singurul apostol care a avut curajul să ÎL urmeze pe Domnul nostru Iisus Hristos până la cruce. Atunci, Domnul l-a încredințat pe Ioan Maicii Sale, iar pe Maica Sa a încredințat-o lui Ioan. "Deci Iisus, văzând pe mama Sa şi pe ucenicul pe care Îl iubea stând alături, a zis mamei Sale: Femeie, iată fiul tău! Apoi a zis ucenicului: Iată mama ta! Şi din ceasul acela ucenicul a luat-o la sine." (Ioan 19, 26-27). ... SĂ OBSERVĂM CĂ Ioan şi fratele său, Iacob, au fost numiţi de Domnul la început fiii tunetului (Marcu 3,17). Câteva din faptele lui Ioan sunt sugestive în acest sens. De ex., Ioan a propus Domnului să-i pedepsească cu foc din cer pe samaritenii care i-au refuzat (Luca 9, 51-56). De asemenea, Ioan a interzis altora să scoată demoni în Numele lui Iisus, dacă cei care scot demoni în Numele lui Iisus se disociază de apostoli (Marcu 9, 38-40 şi Luca 9, 49-50). Pe parcurs, concepţia şi caracterul lui Ioan se schimbă spre iubirea de fraţi, sub influenţa covârşitoare a Domnului nostru Iisus Hristos. ... SĂ NE AMINTIM acum unele din CUVINTELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS scrise de Sfântul Evanghelist Ioan: „Cel ce are poruncile Mele şi le păzeşte, acela este care Mă iubeşte; iar cel ce Mă iubeşte pe Mine va fi iubit de Tatăl Meu şi-l voi iubi şi Eu şi Mă voi arăta lui.”(NT, Evanghelia după Ioan, cap. 14, 21) ... Doamne Iisuse Hristoase, Te rugăm frumos, miluiește-ne și ne mântuiește și pe noi, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale, Pururea Fecioara Maria, pentru rugăciunile Tuturor Sfinților Tăi, inclusiv pentru ale Sfântului Ioan Evanghelistul! Amin! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos!

Pr. prof. Ion Ciungu

 

 


Mai multe aspecte referitoare la viața și opera Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan putem afla din articolele următoare:

 

Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan

 

Invitaţie la lectură pentru suflet,

 

INVITAȚIE LA FERICIRE ( Apocalipsa: exigenţe religios-morale; timp eshatologic interpretabil; comentariul arhiepiscopului rus Averchie; aspect consolator )

 

..................................................................................................

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

 

Pe 17 septembrie sărbătorim 4 Sfinte cu nume de virtuți, ÎNȚELEPCIUNEA (Sofia) și cele 3 copile ale ei: CREDINȚA (Pistis; în vârstă de 12 ani), SPERANȚA (Elpis; în vârstă de 10 ani) și IUBIREA (Agapis; în vârstă de 9 ani). Aceste copile au suferit moarte martirică pentru credința lor în Domnul nostru Iisus Hristos, la Roma, în timpul împăratului roman persecutor al creștinilor, Hadrian (117 – 138). Copilele au fost întâi torturate apoi decapitate. Mama lor, după ce le-a înmormântat, a rămas trei zile la mormântul lor, rugându-se la Dumnezeu, plângând de bucurie că fiicele ei au reușit să fie consecvente în credința față de Domnul nostru Iisus Hristos, apoi a murit. A fost înmormântată de persoane credincioase, acolo, cu fiicele ei. ÎN LUMEA CREȘTINĂ DE LIMBĂ SLAVĂ, copilele sunt cunoscute cu numele de VERA (Credința), NADEJDA (Speranța, Nădejdea) și LIUBOVI (Iubirea). ... CERCETĂTORII SPUN CĂ DE LA MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PÂNĂ ÎN ANUL 2.000, SUNT 70 DE MILIOANE DE MARTIRI CREȘTINI, DIN CARE 45 DE MILIOANE SUNT ÎN SECOLUL AL XX – LEA. ACTUALMENTE, JUMĂTATE DIN POPULAȚIA LUMII (patru miliarde) TRĂIEȘTE ÎN FOCARE DE PERSECUȚIE. Pentru rugăciunile Tuturor Categoriilor de Persoane Sfinte, inclusiv pentru ale Sfintelor pomenite azi, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, Te rugăm frumos, miluiește-ne și mântuiește-ne și pe noi! Amin! Îți mulțumim frumos!

 

Numele CRISTIANA, CRISTINA (HRISTINA), CRISTA și CRISTIAN provin de la Numele Domnului Nostru IISUS HRISTOS, având semnificația de: persoană care aparține lui Hristos, sau creștin, creștină. Conform specialiștilor, aceste nume reproduc numele latine Christianus și Christiana care, de fapt, sunt adjective derivate de la CHRISTUS (HRISTOS). ... Să observăm: 1. Sfânta CRISTIANA (sărbătorită pe 26 iulie); ... mai sunt și alte sfinte cu acest nume, sărbătorite pe alte date ... . 2. Sfânta CRISTINA sau HRISTINA (sărbătorită pe 24 iulie; ... mai sunt și alte sfinte cu acest nume, sărbătorite pe alte date ... 3. Sfântul CRISTIAN (sărbătorit pe 12 iunie). ... Să mai observăm că, de obicei, persoanele care poartă aceste nume își sărbătoresc ziua onomastică și pe 25 decembrie, la sărbătoarea Nașterii Domnului Nostru Iisus Hristos. ... La nivel mondial CREȘTINII reprezintă cam 1/3 din populația actuală a lumii (de 8 miliarde). Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul Lumii, Domnul nostru IISUS HRISTOS îi iubește pe toți oamenii din lume, căci EL a venit pentru toată lumea. ... Slăvit să fie, și de noi, Domnul nostru Iisus Hristos, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Amin! Așa să fie!

 

Pe 25 iulie sărbătorim ADORMIREA SFINTEI ANA, mama SFINTEI FECIOARE MARIA, sau bunica MÂNTUITORULUI LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. Sfânta Ana s-a căsătorit în Nazaret cu Ioachim, dar timp de mulți ani (unele surse spun că timp de 20 de ani, iar altele spun că timp de 50 de ani) nu au avut copii, suferind astfel, cu multă amărăciune, disprețul oamenilor care îi considerau pedepsiți de Dumnezeu. Ei și-au dus așa viața, cu credință și iubire față de Dumnezeu, cu răbdare, cu rugăciune și cu speranță. La bătrânețe, ei au fost înștiințați de Dumnezeu printr-un înger că vor avea o fiică prin care se vor binecuvânta toate neamurile pământului, căci prin ea va veni mântuirea lumii. Astfel, la bătrânețe Ana și cu Ioachim au avut-o pe Sfânta Fecioară Maria. Când Maria a ajuns la vârsta de trei anișori, părinții ei au dus-o la Templul din Ierusalim și au încredințat-o marelui preot Zaharia, pentru a fi crescută și educată acolo în sfințenie. Astfel ei și-au împlinit promisiunea pe care o făcuseră lui Dumnezeu, înainte ca Maria să se fi născut. Atât timp cât au mai trăit, Ana și Ioachim o vizitau adesea pe Maria la Templu. Ioachim a trăit 80 de ani. SFÂNTA ANA A MURIT ÎN IERUSALIM, LA vârsta de 79 DE ANI. La moartea părinților ei, Sfânta Fecioară Maria avea în jur de 10 sau 11 ani. … "Biserica Sf. Ana din Ierusalim se găsește în apropierea Porții Leilor și a Lacului Bethesda, pentru că se presupune că Ana și Ioachim ar fi locuit aici." Această Biserică face parte din Domeniul Național Francez în Țara Sfântă. În anul 2020, Președintele Franței, Macron, i-a dat afară pe securiștii israelieni din această Biserică, fiind apoi condus de securiștii francezi, … . … PENTRU RUGĂCIUNILE SFINTEI ANA, DOAMNE IISUSE HRISTOASE FIUL LUI DUMNEZEU, TE RUGĂM FRUMOS, MILUIEȘTE-NE ȘI PE NOI!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...