duminică, 24 decembrie 2023

LEGENDA BRADULUI DE CRĂCIUN (o frumoasă legendă populară românească, primită pe WhatsApp azi, duminică, 24 decembrie 2023; mulțumim frumos autorului și persoanelor care o distribuie! Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh acum și pururea și în vecii vecilor! Amin!)

Pr. prof. Ion Ciungu

 







 https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/903546911153975


(Acest videoclip cu LEGENDA BRADULUI DE CRĂCIUN l-am primit de la sora mea E.I.)


 

LEGENDA BRADULUI DE CRĂCIUN (o frumoasă legendă populară românească)

 

Cea mai frumoasă dintre legende este legenda populară românească care povestește că demult, tare demult, când picioarele sfinte ale Domnului Iisus mai pășeau pe acest pământ, s-a iscat din senin o furtună cum nu se mai pomenise. Grindina era cât oul de porumbel. Vântul smulgea pietrele din loc, iar cerul se întunecase ca la venirea nopții, măcar că era miez de zi.

Iisus Hristos și Sfântul Petre tocmai se aflau atunci pe drum, la marginea unei păduri, și au cerut adăpost copacilor, care însă se ascundeau, care mai de care mai zgribuliți și mai înfricoșați.

Mândrii stejari și fagi nu au vrut să-i primească la adăpostul lor, pentru că abia își puteau păzi frunzișul bogat de urgia cerurilor. Unde să-i mai adăpostească și pe cei doi călători?

Merii și perii au spus că trebuie să-și apere fructele.

Sălciile și plopii s-au făcut că nu-i bagă în seamă și au tăcut.

Dintre toți, doar bradul s-a învoit să le ofere adăpost. El a spus:

-        Fructe mândre pe care să le apăr nu am. Frunzișul meu e făcut din ace ascuțite care nu se tem de grindină. Oamenii mă ocolesc și mă socotesc nefolositor. Dar, dacă vreți să-mi cinstiți acoperământul cu prezența voastră, eu vă voi primi cum voi ști mai bine și am să vă învelesc trupurile voastre cu ramurile mele dese. Zis și făcut.

Domnul Iisus și Petre au fost păziți cum nu se poate mai bine de bradul cel vrednic.

Apoi, furtuna s-a oprit, iar soarele a răsărit din nou mândru pe cer.

Atunci, ieșind din adăpostul cetinei, Iisus cuvântă astfel către brad:

-       Dintre toți copacii, tu bradule ai fost cel mai vrednic. Iar Eu, prin voia Tatălui Meu, te voi răsplăti. Fie ca de azi înainte, iarna tu să nu-ți mai lepezi frunzișul ca ceilalți copaci, ci să-l păstrezi veșnic. Apoi, fie ca acele tale înțepătoare să capete o mireasmă care să-i bucure pe oameni, să le dea putere și să le vindece bolile, astfel încât ei să te prețuiască cum se cuvine. Cât despre lipsa ta de rod, fie ca în miez de iarnă, când toate fructele pământului se vor fi terminat, oamenii să te împodobească și să pună pe ramurile tale toate bunătățile. Iar atunci când se vor strânge în jurul tău, ei să se gândească la Mine. Pentru că tu ești copacul cel mai drag Mie.

Numai ce zise acestea și Cel Sfânt dispăru împreună cu Petre într-o geană de lumină.

A rămas în pădure însă bradul cel falnic cu darurile sale nemuritoare, precum și această poveste murmurată de frunzișul copacilor înfiorați de minunea dumnezeiască.

Însă, indiferent de ce au spus și vor spune unii sau alții despre originea sa, bradul rămâne piesa centrală a sărbătorilor, despre care se pot istorisi nenumărate legende.

...


Viviana-Maria acasă, lângă Bradul de Crăciun, Îi cântă lui Iisus, azi, Duminică, 24 decembrie 2023:





Noaptea, când păstorii

Rând pe rând veghează,

O lumină mare

Îi înfricoșează!

Dar, din Cer un înger

Vine cu solia:

Fraților, cântați cu toții,

S-a născut Mesia!


Îngerii, îngerii

Vor cânta mereu:

Slavă, slavă

În Cer lui Dumnezeu!

Azi Iisus tuturor

Pace ne-a adus!

Și noi să-I cântăm mărire

Întru cei de sus!

...

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/11/in-13-noiembrie-sarbatorim-ziua-bibliei.html

...


........................................................................................................

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

SFÂNTA FILOFTEIA (FILOTEIA) de la CURTEA DE ARGEȘ, originară din Târnovo (Bulgaria), copila de 12 ani ucisă cu barda de tatăl ei, ESTE SĂRBĂTORITĂ PE 7 DECEMBRIE. Filofteia, copilă creștină milostivă, dădea săracilor din mâncarea pe care ea o ducea tatălui ei, când el era la lucru pe câmp, iar el rămânea flămând. Foarte complicată situație! ... Mama ei, care o educase să fie creștină milostivă, a murit pe când Filofteia era mică. Tatăl copilei s-a recăsătorit. Treptat, lucrurile s-au complicat foarte mult! ... SĂ NE RUGĂM PENTRU RELAȚIILE BUNE ÎN FAMILIILE CREȘTINE, CHEMÂND-O MIJLOCITOARE CĂTRE DUMNEZEU PE SFÂNTA FILOFTEIA!

 

COLAJ DE CITATE DUHOVNICEȘTI, PE FONDUL IMPRESIONANTEI CÂNTĂRI “A VENIT UN OM LA DOMNUL”, în videoclip: 1) Fă-ți inima ta mănăstire ... ; 2) Cea mai mare prostie pe care o poate spune omul ... ; 3) Dacă Domnul îngăduie ca neputințele să-l încerce pe om ... ; 4) Prietenul adevărat este cel care ... ; 5) Am aflat liman de liniște ... ; 6) Nu e suficient să te oprești din a face răul ... ; 7) Omul bun este liber, chiar dacă e sclav. Omul rău ... ; 8) Nu sta pe gânduri, așadar, ci doar dă-i Domnului inima ta ... ; 9) Orice obicei duhovnicesc începe cu dificultate, efort, veghere și moarte față de sine ... ; 10) Doamne, ridică-l pe omul care a căzut ... , 11) Răbdarea este cea mai mare forță ... ; 12) Poți să n-ai nimic, nici traistă ... ; 13) Să te lași în mâna Domnului ... ; 14) Niciodată nu forțați lucrurile! ... ; 15) Părinte, cum să mă mântuiesc? Să rabzi până la capăt, până la ultima suflare, nedreptățile ... ; 16) Nu deznădăjduiți, lucrurile se schimbă de pe o zi pe alta ... ; 17) Nu le vorbi oamenilor despre Dumnezeu dacă nu vor să te asculte, trăiește așa ca să te întrebe! ... ; 18) Rugăciunea pentru alții este foarte benefică pentru însuși omul care se roagă ... ; 19) Orice păcat este o vrăjmășie cu Dumnezeu. ... . (Acest colaj din citate duhovnicești, care rulează pe fondul muzical al frumoasei cântări “A venit un om la Domnul”, l-am primit pe WhatsApp de la cineva azi, 6 noiembrie 2023. Mulțumim frumos autorilor, persoanei care a făcut colajul și persoanelor care îl distribuie! Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh acum și pururea și în vecii vecilor! Amin!)

 

TU SĂ-MI FII SCUT! ... Ajută-mă prin Duhul Tău cel Sfânt/ Să mă închin azi Ție Domnul meu/ Și-n lupta ce o duc pe acest pământ/ Tu să-mi fii scutul și-adăpostul meu! (Poezie – rugăciune, prin care autorul, Andronic Paul, ne amintește și nouă, să cerem protecție de la Dumnezeu ca să putem fi smeriți pe calea vieții, să putem trece în conformitate cu voia lui Dumnezeu prin necazurile și încercările grele pe care ni le aduce vrăjmașul, să putem primi învățătura divină, reînnoirea minții și a inimii, conștienți că avem datoria de a duce lupta spirituală cea bună, pe tot parcursul vieții. Cineva mi-a trimis azi, 3 noiembrie 2023, pe WhatsApp, această poezie – rugăciune. Mulțumim frumos autorului și persoanelor care o distribuie! ... Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh acum și pururea și în vecii vecilor! Amin!)

 

ÎN PALESTINA MOR COPII ... . În Palestina se comit/ Nelegiuiri nenumărate/ Și-adesea-mi vine să vomit,/ Văzându-le “justificate”./ ... (poezie – rugăciune scrisă de preotul Sorin Croitoru, referitoare la suferințele mari în Palestina cauzate copiilor, părinților și persoanelor civile, de bombardamentele armatei israeliene; cineva mi-a trimis azi, 2 noiembrie 2023, pe WhatsApp, această poezie – rugăciune. Mulțumim frumos autorului și persoanelor care o distribuie! ... Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh acum și pururea și în vecii vecilor! Amin!). ÎNTR-ADEVĂR, durerile acolo sunt multe și mari! Chiar azi am văzut un articol cu acest titlu: "Gaza a 'graveyard' where parenthood is a 'curse': Israel-Hamas war claims lives of 400+ children every day". (Gaza, un „cimitir” în care calitatea de părinte este un „blestem”: războiul Israel-Hamas ucide viețile a peste 400 de copii în fiecare zi”). Doamne, Dumnezeul nostru, TATĂ CERESC ATOTPUTERNIC, Te rugăm frumos prin Duhul Sfânt, în Numele Domnului nostru Iisus Hristos, OPREȘTE CRIMELE SATANIȘTILOR! Amin!

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/10/o-rugaciune-unui-om-care-ajuns-la.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/10/rugaciune-poezie-de-multumire-catre.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/10/zambet-rastignit-colindul-vremurilor-pe.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/09/de-dincolo-de-ceruri-tu-ma-iubesti.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/09/rugaciune-pentru-noul-scolar-doamne.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/08/reverenta-lui-dumnezeu-cel-unul-in.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/08/adevarata-si-frumoasa-poezie-cunosc-un.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/08/buna-analogie-cand-dumnezeu-vrut-sa.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/05/cultura-sanatoasa-bunicii-credinta-ei.html

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în VINEREA MARE, în VINEREA PAȘTILOR, adică VINERI ÎN A ȘAPTEA SĂPTĂMÂNĂ din POSTUL SFINTELOR PATIMI ALE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. În Vinerea Mare sărbătorim, prin post negru (cine poate), următoarele evenimente din Viața Domnului nostru Iisus Hristos: 1) DUCEREA LUI, DE CĂTRE ELITA IUDAICĂ, ÎN FAȚA GUVERNATORULUI ROMAN PILAT, PENTRU A FI JUDECAT ȘI CONDAMNAT LA MOARTE. Două acuze principale a adus elita iudaică contra lui Iisus, una religioasă, iar alta politico-socială: a) Iisus a comis blasfemie prin faptul că a pretins a fi Mesia, Fiul lui Dumnezeu (Ioan 19, 7); b) Iisus s-a declarat rege și răzvrătește poporul, împiedicând plata taxelor către Cezarul din Roma. Prin urmare Iisus este contra Cezarului. (Luca 23, 2; Ioan 19, 12). Dar, Pilat a considerat că Iisus este nevinovat și voia să-L elibereze. Însă, evreii l-au avertizat pe Pilat că dacă-L eliberează pe Iisus înseamnă că Pilat nu este prieten cu Cezarul. Astfel că Pilat, pentru a evita o astfel de acuză la adresa sa, în final a cedat presiunilor făcute de evrei și L-a dat pe Iisus să fie răstignit. Totuși, Pilat, înainte de a ceda, a vrut să arate public faptul că nu este de acord cu evreii care-L condamnă pe Iisus, și “luând apă şi-a spălat mâinile înaintea mulţimii, zicând: Nevinovat sunt de sângele Dreptului acestuia. Voi veţi vedea. Iar tot poporul a răspuns şi a zis: Sângele Lui asupra noastră şi asupra copiilor noştri!” (Matei 27, 24-25). https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/7170529043053245 ... https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1940029443066723 ... 2) RĂSTIGNIREA ȘI MOARTEA; 3) COBORÂREA DE PE CRUCE; 4) PUNEREA ÎN MORMÂNT. Potrivit cărții de cult numită Triod, în Sfânta și Marea Vineri prăznuim Sfintele și Mântuitoarele și Înfricoșătoarele Pătimiri ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos: scuipările, lovirile peste față, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfiră, trestia, buretele, oțetul, piroanele, sulița, și înainte de toate Crucea și Moartea, pe care le-a primit de bună voie pentru noi. Se mai face încă pomenire de mărturisirea mântuitoare făcută pe cruce de tâlharul recunoscător, care a fost răstignit împreună cu Domnul. ... ... Haideți, și noi cei de azi, asemenea tâlharului din dreapta, să ne recunoaștem și noi păcatele în fața lui Iisus, și să nu ratăm ocazia de a-L ruga să-Și amintească de noi când va veni în Împărăția Sa! ... Haideți să ne amintim Cele Șapte “Cuvinte” Ale Mântuitorului Pe Cruce, precum și textele evanghelice care se citesc în Sfânta și Marea Zi Vineri! (Sfântă Liturghie nu se face în Vinerea Mare, fiind zi de Post total: “Dacă este cineva prea neputincios sau prea bătrân și nu va putea să petreacă postind, să i se dea numai pâine și apă, după apusul soarelui. Așa am luat din sfintele porunci ale Sfinților Apostoli, să nu mâncăm în Vinerea Mare, că și cuvântul Domnului către farisei zice: Dacă se va lua Mirele de la dânșii, atunci vor posti în acele zile.” Așa scrie în Triod.) https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/2691082877724884

Pr. prof. Ion Ciungu   “Pomeneşte-mă, Doamne, când vei veni în împărăţia Ta!”  (Acestea sunt cuvintele tâlharului de pe crucea din dreap...