joi, 21 martie 2024

Pe 21 martie este ZIUA INTERNAȚIONALĂ A POEZIEI, după cum ne anunță doamna Monica Gujan, bibliotecară și profesoară documentaristă la Liceul Tehnologic “Johannes Lebel” din Tălmaciu. Activitățile care se desfășoară acolo cu elevii au fost deja afișate: CARTEA MEA DE POEZIE ARE SUFLET, ESTE VIE! ... RECITAL DE POEZIE – PE ARIPILE VERSURILOR. ... ATELIER DE SCRIERE CREATIVĂ: SĂ COMPUNEM UN CATREN/CVINTET! ... Mulțumim frumos doamnei Monica pentru că ne-a împărtășit din atmosfera poeziei! De asemenea, îi mulțumim pentru articolul compus cu ocazia zilei de azi, POEZIE ÎN PRAG DE PRIMĂVARĂ, care începe cu acest citat: “POEZIA ESTE O FORMĂ DE EXPRIMARE A FRUMUSEȚII LUMII, IAR ACOLO UNDE ESTE FRUMUSEȚE ESTE ȘI DUMNEZEU.”!

Pr. prof. Ion Ciungu



https://www.facebook.com/photo/?fbid=2902798763193948&set=a.711891222284724



Poezie în prag de primăvară

 

Poezia este o formă de exprimare a frumuseții lumii,

iar acolo unde este frumusețe este și Dumnezeu.

preot și poet Ioan PINTEA

 

 

Ce este poezia? Dincolo de versuri, rimă, ritm și muzicalitate, poezia înseamnă sensibilitate, emoție, zbor, mister, lumină și frumusețe, evadare, revelație, comuniune...

Adesea, poezia mă duce cu gândul la inocența copilăriei, dar mai ales la rugăciunea cea de toate zilele. Asemenea rugăciunii, ea face apel la sentimente, este tremur, vibrație, terapie, hrană sufletească. Iată cât de frumos definește poezia prozatorul Năstase Marin: ”Poate că poezia este o stare de înger a sufletului omenesc, pentru că numai în atelierele îngerilor se migălesc aceste bijuterii prin razele cuvântului divin iar poeţii sunt ucenicii îngerilor care toarnă Cuvântul făurit din raze în tiparele poeziei, prelucrat la temperatura incandescentă a sufletului lor. Dar poezia mai este şi zborul metaforei ca un fluture de lumină cu aripi de vânt sau zborul fulgului de nea alintat de suflarea crivăţului. În trăirile sale, dar mai ales în simţirea sa, poetul trebuie să se lase cuprins de acest zbor şi să intre în jocul său zglobiu. Numai aşa sufletul său va vibra intens, cuprins de magia poeziei. Dacă însă va încerca să prindă cu mintea fluturii-metafore sau acei fulgi de nea şi dacă va încerca să le direcţioneze zborul cu suflul gândirii, mirajul poeziei va dispărea. Atunci fluturii-metafore vor muri, fulgii de nea se vor topi şi vor cădea în mocirla prozei care murdăreşte poezia. Stimaţi poeţi, nu suflaţi cu mintea peste fluturii-metaforă! Ei zboară în direcţii tăinuite, dirijate doar de degetul divin. Lăsaţi doar simţirea voastră să le cuprindă zborul.” 

Poezia înseamnă și prospețime, renaștere, speranță. Poate că nu întâmplător Ziua Internațională a Poeziei este sărbătorită la data de 21 martie, în prag de primăvară! Și mai ales în luna dedicată femeii, ”mâna lui Dumnezeu, acea mână cu care împarte iubire, răbdare, pace, bunătate, tot ce este frumos” (preot prof. Marian Bota). În acest sens, ce poeme sublime, adevărate rugăciuni, aflăm în opera izvorâtă din ceruri a poetului și martirului Traian Dorz!

Avem datoria morală și spirituală să-i apropiem pe copii de poezie, să-i încurajăm să învețe versuri, să recite și chiar să compună poezii, pentru a le stimula creativitatea și a le dezvolta inteligența.

Recomand copiilor spre lecturare și memorare o poezie caldă și încântătoare scrisă de Magda Isanos (1916-1944), ”poeta pentru care viața nu a mai apucat să înflorească” și ale cărei poezii ”ating și cele mai îndepărtate colțuri ale sufletului”.

 

 

Ce dar să-ți fac acum că-i primăvară?

                                                                          de Magda ISANOS

 

 

Ce dar să-ți fac acum că-i primăvară?


Din nori îți cos o rochie ușoară.


Din ghiocei îți fac o cingătoare.


La gât îți pun șirag de lăcrămioare.

 



Te-ncalț cu pantofiori de toporași.


Să fii cea mai frumoasă din oraș.


Vrei și brățări? Ba încă și cercei?


Îți fac un set complet din brebenei.

 



Și gata! Nu mai am, știi bine,


C-am cheltuit vreo trei poieni cu tine!


Mai vrei și pace, bucurii și sănătate?


Din astea n-am. La Dumnezeu sunt toate!


Și-atunci cu dragoste-oi îngenunchea,


Rugându-mă la El să ți le dea!

 

 

 Sursa: https://www.magazinsalajean.ro/divertisment/magda-isanos-poeta-pentru-care-viata-nu-a-mai-apucat-sa-infloreasca

 

Monica-Floriana GUJAN, bibliotecar, prof. documentarist la Liceul Tehnologic ”J. Lebel” Tălmaciu

 

 

......................................................................................................................

Aici se încheie acest articol

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/02/la-inceput-era-cuvantul-si-cuvantul-era.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/01/ziua-de-nastere-lui-mihai-eminescu-15.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/01/despre-puterea-lui-multumesc-ne.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/12/legenda-bradului-de-craciun-o-frumoasa.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/12/au-trecut-105-ani-de-la-marea-unire.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/11/in-13-noiembrie-sarbatorim-ziua-bibliei.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/10/de-ziua-internationala-fetelor-11.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/09/pe-29-septembrie-este-ziua-mondiala.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2023/06/limba-aramaica-este-limba-pe-care.html

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în A PATRA DUMINICĂ A POSTULUI SFINTELOR PAȘTI, numită “DUMINICA SFÂNTULUI IOAN SCĂRARUL”. Textul evanghelic care se citește azi la Sfânta Liturghie este despre VINDECAREA BĂIATULUI POSEDAT DE UN DUH MUT. Ucenicii Domnului nostru Iisus Hristos n-au putut să-l vindece. L-a vindecat Medicul Suprem, Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos. Ucenicii au întrebat de ce ei n-au putut să-l vindece. Mântuitorul le-a explicat ucenicilor, și ne explică și nouă, faptul că ANUMITE DUHURI NECURATE NU POT FI ALUNGATE DECÂT PRIN RUGĂCIUNE ȘI POST. ... Sfântul Ioan Scărarul a trăit în perioada dintre anii 579-649. El a viețuit la Mănăstirea Sfânta Ecaterina de pe Muntele Sinai, în Egipt, de la vârsta de 16 ani. Astfel că mai este numit și Ioan Sinaitul. El a scris o importantă lucrare de spiritualitate, cunoscută sub numele de Scara Dumnezeiescului Urcuș, sau Scara Sfintelor Nevoințe Ale Desăvârșirii, sau Scara Raiului, sau chiar simplu Scara. Duminica Sfântului Ioan Scărarul ne amintește că perspectiva noastră creștină de lucru, pe scara urcușului nostru duhovnicesc spre Mântuitorul, are două aspecte foarte importante: 1) să ne curățăm viața de păcate, de patimi, de vicii, de duhuri necurate, prin rugăciune și abstinențe ; 2) să ne înfrumusețăm viața prin lucrarea faptelor creștine în general, prin lucrarea faptelor de caritate creștină în special, prin lucrarea virtuților creștine. ... Doamne Iisuse Hristoase, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Tale, Pururea Fecioara Maria, și pentru ale Tuturor Sfinților Tăi, Te rugăm frumos, prin Duhul Sfânt, dă-ne înțelepciune, sentimente bune, voință bună și puterea necesară să fim capabili a urca mereu pe scara virtuților creștine, spre slava Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, în fiecare moment, în vecii vecilor! Amin! Amin! Așa să fie! Îți mulțumim frumos! ... Să urmărim cum este redată în filmul Iisus (1979) VINDECAREA BĂIATULUI POSEDAT DE UN DUH MUT, care a avut loc imediat după Schimbarea la Față: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/678822981156807

Pr. prof. Ion Ciungu   “Învăţătorule, l-am adus la Tine pe fiul meu, care are duh mut. Şi oriunde-l apucă, îl aruncă la pământ şi face s...