marți, 5 ianuarie 2021

PE 6 IANUARIE ATÂT NAȘTEREA DOMNULUI CÂT ȘI BOTEZUL DOMNULUI ERAU SĂRBĂTORITE DE UNII CREȘTINI ÎN VECHIME (DE EX., ÎN JURUL ANULUI 300). CREȘTINII ARMENI CHIAR ȘI ACUM SĂRBĂTORESC PE 6 IANUARIE ATÂT NAȘTEREA DOMNULUI CÂT ȘI BOTEZUL DOMNULUI. CARE SUNT CELE DOUĂ TEORII REFERITOARE LA STABILIREA PE 25 DECEMBRIE A NAȘTERII DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS? [Spicuire din articolul “How December 25 Became Christmas” (Cum a ajuns data de 25 decembrie să fie ziua în care se sărbătorește Nașterea lui Hristos), publicat în 18 decembrie 2020, pe website-ul american BIBLICAL ARCHAEOLOGY SOCIETY, de Andrew McGowan.]

 

Pr. prof. Ion Ciungu 


 


Mulțumim frumos, Doamne Iisuse Hristoase, Fiule Veșnic Iubit al Tatălui nostru Sfânt din Ceruri, pentru că Te-ai născut și Te-ai botezat și ai lucrat și lucrezi pentru mântuirea noastră!







În Biblie nu găsim informații referitoare la sărbătorirea zilei de Naștere a Mântuitorului lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, nici referitoare la data Nașterii Lui, spre deosebire de informațiile precise cu privire la zilele Morții și Învierii Lui.

Cam pe la anul 200 d. Hr., un învățător creștin din Egipt, Clement din Alexandria, face referire la data în care S-a născut Iisus, spunând că diferite date au fost propuse de diferite grupuri creștine. Clement nu menționează deloc data de 25 decembrie. La sfârșitul secolului al II-lea era mare nesiguranță, dar și mare interes, cu privire la data Nașterii lui Iisus.

În secolul al IV-lea, însă, găsim referințe cu privire la două date care erau recunoscute pe scară largă - și erau și sărbătorite – ca fiind ziua de Naștere a lui Iisus: 25 decembrie în partea apuseană a Imperiului Roman și 6 ianuarie în Răsărit (mai ales în Egipt și în Asia Mică).

Cea mai timpurie menționare a datei de 25 decembrie ca Zi de Naștere a lui Iisus vine dintr-un almanah roman de la mijlocul secolului al patrulea care prezintă o listă cu datele de deces ale diferiților episcopi și martiri creștini. Prima dată pusă pe listă, 25 decembrie, este marcată astfel: natus Christus in Betleem Judeae: Hristos S-a născut în Betleemul Iudeii.  

Deci, cam la 300 de ani după ce S-a născut Iisus, găsim în sfârșit oameni care celebrau Nașterea Lui în mijlocul iernii. Dar cum de se fixaseră pe datele de 25 decembrie și 6 ianuarie?

Există două teorii astăzi: una extrem de populară, cealaltă mai puțin auzită în afara cercurilor științifice (deși mult mai veche). Prima susține că datele pentru Nașterea lui Hristos au fost împrumutate de la sărbătorile păgâne celebrate în cinstea soarelui, în perioada solstițiului de iarnă. A doua susține că la fixarea datei Nașterii lui Hristos pe 25 decembrie (sau pe 6 ianuarie) s-a ajuns pornind de la data Morții Lui.

 

Prima teorie, care este promovată agresiv, și cu volumul dat la maxim, susține că data (datele) Nașterii lui Iisus Hristos a fost împrumutată (au fost împrumutate) de la sărbătorile păgâne. Romanii aveau festivalul Saturnalia în mijlocul iernii, la sfârșitul lui decembrie; popoarele barbare din nordul și vestul Europei aveau sărbători în perioade similare. În plus, împăratul roman Aurelian, în anul 274, a stabilit o sărbătoare pentru Sol Invictus (Soarele Neînvins), pe 25 decembrie. Sărbătoarea Nașterii lui Iisus Hristos este, potrivit acestei argumentări, un subprodus al acestor festivaluri solare păgâne. Potrivit acestei teorii, creștinii din perioada de început au ales în mod deliberat aceste date pentru a încuraja răspândirea sărbătoririi Nașterii lui Iisus Hristos și a creștinismului în toată lumea romană: dacă sărbătorirea Nașterii lui Iisus Hristos arăta ca o sărbătoare păgână, atunci mai mulți păgâni vor fi deschiși atât către această sărbătoare cât și către Dumnezeul a Cărui Naștere ea o celebra.

În ciuda popularității pe care o are azi această teorie, totuși ea are problemele ei. În primul rând, ea nu este găsită în nici una din scrierile creștine vechi. Scriitorii creștini ai timpului nu fac niciodată aluzie la vreo inginerie calendaristică. Din contră, ei văd această coincidență ca un semn providențial, ca o dovadă naturală că Dumnezeu L-a ales pe Iisus mai presus de zeii păgâni falși. Părintele bisericesc Ambrozie (c.339-397), de exemplu, îl descrie pe Hristos ca fiind adevăratul soare care i-a întrecut în strălucire pe zeii căzuți ai vechii ordini.  

Abia în secolul al XII-lea găsim prima sugestie referitoare la faptul că celebrarea Nașterii lui Iisus a fost așezată în mod deliberat să se suprapună peste sărbătorile păgâne. O notă marginală pe un manuscris al comentatorului biblic siriac Dionysius bar-Salibi afirmă că în timpurile vechi sărbătoarea Nașterii lui Hristos a fost de fapt schimbată de la 6 ianuarie la 25 decembrie în așa fel încât să cadă pe aceeași dată cu sărbătoarea păgână Sol Invictus. În secolele al XVIII-lea și al XIX-lea savanții biblici stimulați de studiul religiilor comparate s-au agățat de această idee.

Studii mai recente au arătat că multe dintre ornamentele moderne ale Crăciunului reflectă într-adevăr obiceiuri păgâne împrumutate mult mai târziu, când creștinismul s-a extins în nordul și vestul Europei. Pomul de Crăciun, de exemplu, a fost legat de practicile druidice medievale târzii. Astfel că publicul modern a fost încurajat să presupună că și data Nașterii lui Hristos trebuie să fie păgână.   

Nu avem dovezi că festivalurile păgâne au fost adoptate de creștini în secolul al III-lea, atunci când au fost stabilite datele pentru sărbătoarea Nașterii lui Hristos.

 

A doua teorie susține că la fixarea datei Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos pe 25 decembrie (sau pe 6 ianuarie) s-a ajuns pornind de la data Morții Lui. Acest punct de vedere a fost sugerat prima dată lumii moderne de către savantul francez Louis Duchesne, la începutul secolului al XX-lea, și a fost dezvoltat pe deplin de către americanul Thomas Talley în anii mai recenți. Dar ei nu au fost primii care au constatat că există o legătură între data Morții și data Nașterii lui Iisus.

Bebelușul Iisus zboară în jos din cer cu o cruce, în acest detaliu din scena Bunei Vestiri făcută în secolul al XIV-lea de Master Bertram. Zămislirea lui Iisus purta cu ea promisiunea mântuirii prin moartea Lui. Este posibil, deci, să nu fie o coincidență faptul că Biserica din perioada de început sărbătorea zămislirea și moartea lui Iisus în aceeași zi calendaristică: 25 martie, exact cu nouă luni înainte de 25 decembrie. Kunsthalle, Hamburg/Bridgeman Art Library, NY 

 

În jurul anului 200 d.Hr., Tertulian din Cartagina raporta calculul potrivit căruia data de 14 a lunii Nisan (data Răstignirii conform Evangheliei lui Ioan) în anul în care a murit Iisus era echivalentă cu 25 martie din calendarul roman (solar). Ziua de 25 martie este, desigur, cu nouă luni înainte de 25 decembrie; mai târziu această zi de 25 martie a fost recunoscută ca Sărbătoarea Bunei Vestiri – comemorarea zămislirii lui Iisus. Astfel, despre Iisus se credea că a fost zămislit și răstignit în aceeași zi a anului. Cu exact nouă luni mai târziu Iisus S-a născut.

Această idee apare într-un tratat creștin anonim intitulat Despre Solstiții și Echinocții, care se pare că își are originea în Africa de Nord, în secolul al patrulea. Tratatul afirmă astfel: “Așadar Domnul nostru a fost zămislit în a opta din calendele lui aprilie în luna martie [25 martie], care este ziua pătimirii Domnului și a zămislirii Lui. Căci în acea zi a  fost zămislit, în aceeași în care a suferit.” Pe această bază,  tratatul stabilește data Nașterii lui Iisus la solstițiul de iarnă.

Și Augustin era familiarizat cu această asociere. În lucrarea Despre Trinitate (399-419)  el scrie astfel: “Căci despre El (Iisus) se crede că a fost zămislit în 25 martie, în care zi a și suferit; astfel că pântecele Fecioarei, în care El a fost zămislit, din care nimeni dintre muritori nu s-a născut, corespunde cu mormântul cel nou în care El a fost înmormântat, în care nu a fost niciodată pus un om, nici înainte de El, nici de atunci. Dar El a fost născut, potrivit tradiției, pe 25 decembrie.”    

Și în Răsărit datele zămislirii și morții lui Iisus au fost legate. Dar în loc să lucreze pornind de la data de 14 a lunii Nisan din calendarul evreiesc, răsăritenii au folosit ziua de 14 a primei luni de primăvară (Artemisios) din calendarul lor grecesc local – 6 aprilie la noi. Ziua de 6 aprilie este, desigur, exact cu nouă luni înainte de 6 ianuarie – data răsăriteană pentru sărbătoarea Nașterii lui Hristos. Și în Răsărit avem dovezi că luna aprilie era asociată cu zămislirea și răstignirea lui Iisus. Episcopul Epifanie al Salaminei scrie că pe 6 aprilie “Mielul a fost închis în pântecele neprihănit al Sfintei Fecioare, Cel Care a ridicat și ridică în sacrificiu perpetuu păcatele lumii.” Chiar și astăzi Biserica Armeană sărbătorește Buna Vestire la începutul lunii aprilie (pe 7 aprilie, nu pe 6), iar Crăciunul pe 6 ianuarie.

Astfel că, avem creștini în două părți ale lumii care calculează Nașterea lui Iisus pe baza faptului că Moartea și Zămislirea Lui au avut loc în aceeași zi (25 martie sau 6 aprilie) și ajung la rezultate apropiate dar diferite (25 decembrie și 6 ianuarie).

A pune în legătură Zămislirea și Moartea lui Iisus în acest fel va părea cu siguranță ciudat cititorilor moderni, dar aceasta reflectă concepțiile antice și medievale despre mântuire privită pe ansamblu, cu toate elementele legate între ele. Una dintre cele mai înduioșătoare expresii ale acestei credințe se găsește în arta creștină. În numeroase picturi cu Buna Vestire pe care îngerul o aduce Mariei – momentul zămislirii lui Iisus – bebelușul Iisus este arătat alunecând în jos din cer pe sau cu o cruce mică (vezi fotografia de mai sus cu detaliul din scena Bunei Vestiri, de Master Bertram); un memento vizual că zămislirea aduce promisiunea mântuirii prin moartea lui Iisus.   

Ideea conform căreia creația și răscumpărarea ar trebui să aibă loc în același timp al anului este reflectată și în tradiția antică evreiască, înregistrată în Talmud. Talmudul babilonian păstrează o dispută între doi rabini, de la începutul secolului al doilea d.Hr., care împărtășesc această concepție, dar sunt în dezacord asupra datei. Rabinul Eliezer afirmă astfel: “În luna Nisan a fost creată lumea; în luna Nisan au fost născuți Patriarhii; de Paști a fost născut Isaac ... și în luna Nisan ei [strămoșii noștri] vor fi răscumpărați în timpul care va veni.” (Celălalt rabin, Ioșua, pune aceleași evenimente în luna următoare, Tișri.) Astfel că, este posibil pe bună dreptate ca datele pentru sărbătorile Nașterii Domnului și Botezului Domnului să fi rezultat din reflecția teologică creștină asupra unor astfel de cronologii.

În cele din urmă rămânem cu o întrebare: Cum a ajuns data de 25 decembrie să fie ziua în care se sărbătorește Nașterea lui Hristos? Nu putem fi pe deplin siguri. E posibil pe bună dreptate ca elemente ale sărbătorii care s-a dezvoltat din secolul al patrulea până în timpurile moderne să fi derivat din tradiții păgâne. Dar data reală s-ar putea într-adevăr să derive mai mult din iudaism – din moartea lui Iisus la Paști, și din ideea rabinică potrivit căreia te poți aștepta la lucruri mari, iarăși și iarăși, în același timp al anului – decât din păgânism. Apoi iarăși, în această idee a ciclurilor și a reîntoarcerii răscumpărării de la Dumnezeu, e posibil cumva să avem de a face cu ceva ce romanii păgâni care sărbătoreau Sol Invictus, și multe alte popoare de atunci, ar fi înțeles și ar fi revendicat ca fiind al lor propriu, de asemenea.

Mai multe aspecte referitoare la acest subiect putem afla citind în întregime articolul How December 25 Became Christmas, publicat în data de 18 decembrie 2020, pe website-ul american BIBLICAL ARCHAEOLOGY SOCIETY, de Andrew McGowan.

.......................................................................................................

Aici am terminat de tradus spicuind din articolul respectiv.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:


VÂNZĂRILE DE BIBLII AU CRESCUT SEMNIFICATIV LA NIVEL MONDIAL ÎN ANUL 2020, ÎN TIMPUL PANDEMIEI DE CORONAVIRUS. AȘA A ANUNȚAT ÎNTR-UN RAPORT RECENT UNUL DINTRE PRINCIPALII FURNIZORI AMERICANI DE CĂRȚI ȘI MATERIALE EDUCAȚIONALE CREȘTINE “LIFE WAY CHRISTIAN RESOURCES” (RESURSE CREȘTINE PENTRU CALEA VIEȚII). [scurtă anunțare a știrii; articole în engleză din 30 și 31 decembrie 2020] NE AMINTIM CĂ BIBLIA ESTE CEA MAI TRADUSĂ CARTE DIN LUME, CEA MAI CITITĂ CARTE DIN LUME ȘI CEA MAI VÂNDUTĂ CARTE DIN LUME. BIBLIA ESTE TRADUSĂ PÂNĂ ACUM ÎN 704 LIMBI, FOLOSITE DE APROXIMATIV ȘASE MILIARDE DE OAMENI. ȘTIM DE LA MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, CĂ UNUL DINTRE SEMNELE SFÂRȘITULUI LUMII ESTE PREDICAREA EVANGHELIEI ÎN TOATĂ LUMEA, SPRE MĂRTURIE LA TOATE NEAMURILE.

 

“CINE ESTE IISUS CEL REAL?” (I-X) … (Haideți să citim toate cele 10 pagini în care găsim răspunsuri folositoare la întrebarea “Cine este Iisus cel Real?”! Traducere din limba engleză a articolului “Who Is the Real Jesus?”, publicat pe website-ul american Y-Jesus.com, al cărui editor general este Larry Chapman)

 

SĂ-L PRIMIM PE IISUS CA SFĂTUITOR ȘI SĂ-L CEREM CA PRIETEN, CĂCI ASTFEL EL NE POATE SCHIMBA AMARUL VIEȚII ÎN BUCURIE, NE POATE FI AJUTOR ÎN GREUTĂȚI ȘI MÂNGÂIERE ÎN CHINURI. SĂ FIM ATENȚI SĂ-L LĂUDĂM PE DUMNEZEU CREATORUL ȘI ATOTȚIITORUL, CEL CU MULTE NUME, CAUZATORUL EXISTENȚEI ȘI TIMPULUI, DAR MAI PRESUS DE ELE! (poezie de poetul creștin Traian Dorz ; citat de la preotul călugăr Arsenie Boca ; din fila de calendar creștin ortodox pe luna ianuarie, anul 2021, editat de Oastea Domnului. Și din fila de calendar creștin greco-catolic pe luna ianuarie, anul 2021.)

 

NAȘTEREA MIRACULOASĂ A LUI IISUS ȘI MINUNILE LUI IISUS SUNT RĂSPÂNDITE PESTE TOT ÎN CORAN. NU AȘ PUTEA FI MAHOMEDAN FĂRĂ SĂ CRED ÎN IISUS. AȘA A DECLARAT IMAMUL DR. OMAR SULEIMAN DIN DALLAS (TEXAS, S.U.A.) ÎN 24 DECEMBRIE 2020. PE DE ALTĂ PARTE, ÎN NIGERIA JIHADIȘTII STATULUI ISLAMIC (BOKO HARAM) AU ATACAT SATUL PEMI (ÎN STATUL BORNO) ȘI AU UCIS 11 CREȘTINI ȘI AU DAT FOC LA ZECE CASE ȘI LA O BISERICĂ, ÎN AJUNUL CRĂCIUNULUI, ANUL 2020. (scurtă anunțare a știrii; articole în engleză din 24, 26 și 27 decembrie 2020) ȘTIAM DE RESPECTUL GENERAL AL MAHOMEDANILOR FAȚĂ DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. ȘTIAM ȘI DE MAHOMEDANII EXTREMIȘTI AI STATULUI ISLAMIC SUSȚINUȚI STRATEGIC DE EVREII CARE ÎL BATJOCORESC CONSTANT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. NE AMINTIM CĂ ÎN ACEST AN AU FOST UCIȘI ÎN NIGERIA PESTE 2200 DE CREȘTINI, DE CĂTRE EXTREMIȘTII MAHOMEDANI! IAR ÎN ROMÂNIA SE UCID ÎN FIECARE AN 100.000 DE BEBELUȘI, DE CĂTRE MEDICII EXTREMIȘTI ANTICRIȘTI, SUSȚINUȚI DE PARLAMENTARII ANTICRIȘTI!!! SĂ NE RUGĂM TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI CA SĂ-I OPREASCĂ PE DUȘMANII LUI IISUS DIN LUCRAREA LOR DIABOLICĂ DESFĂȘURATĂ ÎN MULTE ȚĂRI, INCLUSIV ÎN ROMÂNIA!!!

 

PARLAMENTUL UNGARIEI VA LUCRA PENTRU A OFERI TUTUROR COPIILOR O EDUCAȚIE BAZATĂ PE VALORILE CULTURII CREȘTINE A UNGARIEI, GARANTÂNDU-SE DEZVOLTAREA NETULBURATĂ A COPILULUI ÎN FUNCȚIE DE SEXUL PE CARE ÎL ARE DIN NAȘTERE. AȘA A SPUS MINISTRA JUSTIȚIEI, JUDIT VARGA, ÎN 15 DECEMBRIE 2020, CÂND PARLAMENTUL A VOTAT AMENDAMENTUL LA LEGEA FUNDAMENTALĂ, PROTEJÂNDU-SE INSTITUȚIA CĂSĂTORIEI FORMATĂ DINTR-UN BĂRBAT ȘI O FEMEIE, PENTRU SUPRAVIEȚUIREA NAȚIUNII. REFERITOR LA RELAȚIA PĂRINTE-COPIL S-A PRECIZAT CĂ MAMA ESTE O FEMEIE, IAR TATĂL ESTE UN BĂRBAT, INTERZICÂNDU-SE ASTFEL ADOPTAREA COPIILOR DE CĂTRE CUPLURILE GAY. (scurtă anunțare a știrii; articol în engleză din 22 decembrie 2020). FOARTE FRUMOS DIN PARTEA POLITICIENILOR UNGARIEI CARE APĂRĂ VALORILE CREȘTINE ASEMENEA POLITICIENILOR POLONIEI! ÎN ROMÂNIA UNII POLITICIENI APĂRĂ HARABABURA IDEOLOGIEI GENDER ȘI A PĂCATELOR GAY, ȘI MAI VORBESC DE SALVAREA ROMÂNIEI !!!

 

RECUNOȘTINȚĂ ADUSĂ LUI DUMNEZEU PENTRU CĂ L-A DAT PE DONALD TRUMP CA PREȘEDINTE AL SUA ÎN ULTIMII PATRU ANI, TIMP ÎN CARE LIBERTĂȚILE RELIGIOASE AU FOST PROTEJATE, VIEȚILE COPIILOR NENĂSCUȚI AU FOST APĂRATE, JUDECĂTORI CONSERVATORI LA CURTEA SUPREMĂ ȘI LA CURȚI FEDERALE AU FOST NUMIȚI, CEA MAI PUTERNICĂ ECONOMIE DIN ULTIMII 70 DE ANI A FOST CONSTRUITĂ, CU CEA MAI SCĂZUTĂ RATĂ A ȘOMAJULUI DIN ULTIMII 50 DE ANI PÂNĂ LA ÎNCEPEREA PANDEMIEI ..., RECUNOȘTINȚĂ PENTRU UN PREȘEDINTE ȘI UN VICEPREȘEDINTE CARE AU RECUNOSCUT IMPORTANȚA RUGĂCIUNII ȘI NU S-AU RUȘINAT DE NUMELE LUI IISUS HRISTOS. ACEASTĂ RECUNOȘTINȚĂ A FOST EXPRIMATĂ RECENT DE PASTORUL FRANKLIN GRAHAM. (scurtă anunțare a știrii; articole în engleză din 15 decembrie 2020)

 

BIDEN “SCUIPĂ PE FAȚA LUI HRISTOS”, IAR EPISCOPII CATOLICI L-AU FELICITAT PE BIDEN CARE ESTE PRO AVORT. “EPISCOPII CATOLICI AU GREȘIT, IAR EU ÎN CALITATE DE CATOLIC SUNT DEZAMĂGIT DE EI.” AȘA A DECLARAT JUDIE BROWN, PREȘEDINTELE LIGII AMERICANE PENTRU VIAȚĂ, CARE ÎMPREUNĂ CU ALȚI LIDERI DIN ACEASTĂ LIGĂ I-AU MUSTRAT PE EPISCOPII CATOLICI AMERICANI CARE L-AU FELICITAT PE BIDEN PENTRU PRESUPUSA CÂȘTIGARE A ALEGERILOR PREZIDENȚIALE. (scurtă anunțare a știrii; articole în engleză din 20 noiembrie 2020 etc). NE AMINTIM CĂ PREȘEDINTELE ÎN FUNCȚIE, DONALD TRUMP, CARE ESTE PRO VIAȚĂ, ANTI AVORT, NU ȘI-A RECUNOSCUT ÎNFRÂNGEREA LA ALEGERILE CARE AU AVUT LOC ÎN 3 NOIEMBRIE 2020, EL ȘI REPREZENTAȚII CAMPANIEI LUI CONSIDERÂND CĂ AU FOST COMISE FRAUDE ELECTORALE. ÎN 11 NOIEMBRIE, SECRETARUL DE STAT AL SUA, MIKE POMPEO, A SPUS CĂ VA FI O TRANZIȚIE LINĂ SPRE AL DOILEA MANDAT AL LUI TRUMP. TOTUȘI, REZULTATELE FINALE VOR FI ÎN 14 DECEMBRIE, DUPĂ VOTUL PE CARE ÎL VOR DA ELECTORII.

 

ÎNCERCAREA DE INCENDIERE ÎN IERUSALIMUL DE EST A BISERICII DIN GHETSIMANI, VINERI 4 DECEMBRIE 2020, DE CĂTRE UN EVREU RADICAL, ESTE O CRIMĂ RASISTĂ INSPIRATĂ DIN IDEOLOGIA EXTREMĂ ISRAELIANĂ CARE CAUTĂ SĂ-I SCOATĂ PE CREȘTINI AFARĂ DIN ȚARA SFÂNTĂ. PATRIARHUL ORTODOX TEOFILOS AL III-LEA A FĂCUT APEL LA COMUNITATEA INTERNAȚIONALĂ PENTRU CA ACEASTA SĂ PROTEJEZE SANCTUARELE CREȘTINE ȘI SĂ OCROTEASCĂ PREZENȚA CREȘTINĂ AUTOHTONĂ ÎN ȚARA SFÂNTĂ. (scurtă anunțare a știrii; articole în engleză din 5 și 6 decembrie 2020; și în română din 4 decembrie 2020) NE AMINTIM CĂ ISRAELUL NU VREA CA EVREILOR SĂ LI SE PREDICE DESPRE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI CĂ ÎN VARĂ A INTERZIS TRANSMISIUNILE CREȘTINE ÎN LIMBA EBRAICĂ.

 

ÎN NIGERIA AU FOST UCIȘI 2.200 DE CREȘTINI ÎN ANUL 2020, DE CĂTRE ISLAMIȘTII RADICALI. DIN ANUL 2009 PÂNĂ ACUM AU FOST UCIȘI 34.400 DE CREȘTINI ÎN NIGERIA. (scurtă anunțare a știrii; articol în engleză din 17 decembrie 2020). SUNT RĂI ISLAMIȘTII RADICALI! DAR, VAI, ATEII RADICALI SUNT MULT MAI RĂI! ȘTIM CĂ ÎN ROMÂNIA MEDICII ATEI UCID “LEGAL” ÎN FIECARE AN 100.000 DE BEBELUȘI PRIN AVORT, CĂCI SUNT SUSȚINUȚI DE PARLAMENTARII TERORIȘTI ATEI!!! CÂTE MINCIUNI ȘI CRIME, CÂT SATANISM, ÎN DEMOCRAȚIA ATEILOR!!! SĂ NE RUGĂM, ȘI NOI, TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI SĂ-I OPREASCĂ ȘI SĂ-I PEDEPSEASCĂ PE CRMINALI!!!

 

ISRAELUL NU VREA CA EVREILOR SĂ LI SE PREDICE DESPRE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI PRIN URMARE A ORDONAT OPRIREA TRANSMISIUNILOR ÎN LIMBA EBRAICĂ PE NOUL CANAL AMERICAN DE TELEVIZIUNE “SHELANU” CARE AVEA EMISIUNI CU EVREI MESIANICI NĂSCUȚI ÎN ISRAEL ȘI CARE ÎN APRILIE A OBȚINUT O LICENȚĂ PE ȘAPTE ANI. CANALUL “SHELANU” APARȚINE DE REȚEAUA DE TELEVIZIUNE “GOD TV” A CREȘTINILOR EVANGHELICI CARE SUNT PRINTRE CEI MAI PUTERNICI SUSȚINĂTORI AI STATULUI ISRAEL, IAR ACUM SUNT ACUZAȚI DE ISRAEL CĂ AU MINȚIT CÂND AU OBȚINUT LICENȚA. CREȘTINII EVANGHELICI NEAGĂ FAPTUL CĂ AU MINȚIT ȘI CONSIDERĂ CĂ ESTE VORBA DE PRESIUNI POLITICE ISRAELIENE. (scurtă anunțare a știrii; articole în engleză din 1 iulie 2020 etc). NE AMINTIM CĂ CEI MAI MULȚI EVREI SUNT ATEI SAU NEAFILIAȚI RELIGIOS. EVREII RELIGIOȘI SUNT CAM 30% DIN POPULAȚIA ISRAELULUI, DAR ACEȘTIA NU CRED CĂ DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ESTE MESIA, FIUL LUI DUMNEZEU. EVREII CARE CRED CĂ DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ESTE MESIA, FIUL LUI DUMNEZEU, SE NUMESC EVREI MESIANICI ȘI SUNT PUȚINI, CAM 350.000 LA NIVEL MONDIAL.

 

LA SIBIU, CAM PE ENGLEZEȘTE, PENTRU A SCOATE DIN IMPAS DIALOGUL DINTRE EVREII NECREȘTINI ȘI CREȘTINII ORTODOCȘI, AU FOST IDENTIFICATE ELEMENTE ANTIEVREIEȘTI DIN CULTUL CREȘTIN RĂSĂRITEAN, LA CONFERINȚA „LITURGHIA BIZANTINĂ ȘI EVREII”, ÎN PERIOADA 9-11 IULIE 2019. (articole din 3 și 9 iulie 2019; scurtă anunțare a știrii). ȘTIM CĂ VREO 2,5 MILIOANE DE EVREI NECREȘTINI DIN EUROPA SE SIMT DISPERAȚI ȘI PESIMIȘTI DIN CAUZA INSECURITĂȚII CAUZATĂ DE ANTISEMITISM. ȘTIM CĂ ÎN ROMÂNIA A FOST ADOPTATĂ, RAPID, LEGEA ANTISEMITISMULUI, ÎN IUNIE 2018.

 

ZECI DE LIDERI DE BISERICI DIN REGATUL UNIT CONTINUĂ SĂ DEA GUVERNUL ÎN JUDECATĂ PENTRU CĂ A ÎNCHIS BISERICILE ÎN TIMPUL STĂRII DE URGENȚĂ DIN CAUZA PANDEMIEI DE CORONAVIRUS, ÎNCĂLCÂND DREPTURILE BISERICEȘTI PREVĂZUTE ÎN “MAGNA CARTA” ȘI ÎN “CONVENȚIA EUROPEANĂ A DREPTURILOR OMULUI” CARE PROTEJEAZĂ LIBERTATEA RELIGIEI. LIDERII BISERICEȘTI VOR SĂ OBȚINĂ ASIGURĂRI CĂ NU SE VA MAI REPETA ÎNCHIDEREA BISERICILOR. (articole în engleză din 3 și 1 iulie 2020 ; scurtă anunțare a știrii). NE AMINTIM CĂ ȘI ÎN SUA UNII GUVERNATORI AU FOST DAȚI ÎN JUDECATĂ PENTRU ÎNCHIDEREA BISERICILOR, IAR PROCURORUL GENERAL A ANUNȚAT ÎN APRILIE MĂSURI ÎMPOTRIVA OFICIALILOR GUVERNAMENTALI CARE AU NEDREPTĂȚIT BISERICILE. ȘTIM CĂ ÎN ROMÂNIA TEOLOGUL MIHAI-SILVIU CHIRILĂ ȘI JUDECĂTORUL IOAN PETRESCU, ÎN ACȚIUNI SEPARATE, AU ÎNCEPUT LUPTA ÎN JUSTIȚIE CONTRA GUVERNULUI CARE A ÎNCĂLCAT DREPTURILE RELIGIOASE CONSTITUȚIONALE ÎN TIMPUL STĂRII DE URGENȚĂ DIN CAUZA PANDEMIEI.

 

VACCINURILE AR TREBUI SĂ FIE NUMAI PENTRU CINE LE VREA ȘI AR TREBUI SĂ FIE FĂCUTE FĂRĂ FOLOSIREA ȚESUTULUI EMBRIONAR UMAN. SĂ FIE AMENDAȚI OFICIALII CARE FAC PRESIUNI ASUPRA PĂRINȚILOR CA SĂ-ȘI VACCINEZE COPIII. AȘA A PROPUS PREȘEDINTELE COMISIEI PENTRU PROBLEME DE FAMILIE ȘI PENTRU PROTECȚIA MATERNITĂȚII ȘI COPILĂRIEI, COMISIE A PATRIARHIEI ORTODOXE RUSE, CARE A PREZENTAT ÎN 19 OCTOMBRIE 2020 UN RAPORT DUMEI DE STAT, LA MASA ROTUNDĂ CU PRIVIRE LA LEGISLAȚIA PROSPECTIVĂ REFERITOARE LA IMUNIZĂRI. (scurtă anunțare a știrii; articol în engleză din 20 octombrie 2020). NE AMINTIM CĂ ÎN AUGUST 2020 ÎMPOTRIVA OBLIGATIVITĂȚII VACCINURILOR DIN FETUȘI AVORTAȚI S-AU PRONUNȚAT ÎNTR-O SCRISOARE CĂTRE PREMIERUL AUSTRALIEI TREI ARHIEPISCOPI DIN AUSTRALIA. ... ÎNTR-ADEVĂR, ESTE DIABOLIC SĂ UCIZI COPII PENTRU A BENEFICIA ÎN VREUN FEL DE SĂNĂTATE PRIN CELULELE LUATE DE LA EI!!!

 

ANTIHRISTUL VREA SĂ ÎI FORȚEZE PE OAMENI SĂ FIE PECETLUIȚI CU CIPUL ANTIHRISTIC 666, CARE VA FI INTRODUS ÎN CORPUL OAMENILOR SUB PRETEXTUL UNUI VACCIN CONTRA CORONAVIRUSULUI, APOI CIPUL VA FI CONECTAT LA SISTEMUL ELECTRONIC „5 G”, PRIN CARE MINȚILE ȘI DORINȚELE OAMENILOR VOR FI GHIDATE, DUPĂ PLANUL GUVERNULUI MONDIAL AL ATEILOR ȘI MAGICIENILOR. AȘA A DECLARAT ÎN 25 IUNIE 2020 FOSTUL MITROPOLIT ORTODOX GREC AMBROZIE DE KALAVRYTA. (scurtă anunțare a știrii; articol în engleză din 27 iunie 2020)

 

ÎN SUA DEMOLAREA STATUILOR DEDICATE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS A FOST CERUTĂ RECENT DE UN ACTIVIST PENTRU JUSTIȚIE SOCIALĂ APARȚINÂND DE PARTIDUL DEMOCRAT, PE MOTIV CĂ ELE AU FOST CREATE DE EUROPENI ALBI CA UNELTE DE OPRIMARE PRIN CREDINȚĂ, BAZATE PE MINCIUNĂ, AVÂND ÎN VEDERE CĂ IISUS NU A FOST ALB, ȘI PE MOTIV CĂ ELE SUNT O FORMĂ GROSOLANĂ A PROPAGANDEI RASISTE ALBE. ACTIVISTUL, CU NUMELE DE SHAUN KING, A CERUT CA ȘI PICTURILE MURALE ȘI VITRALIILE CU IISUS ALB SĂ FIE DESFIINȚATE. ACESTE PRETENȚII ALE LUI SHAUN KING VIN ÎN URMA UCIDERII AFRO-AMERICANULUI GEORGE FLOYD ÎN 25 MAI 2020 ȘI A VALURILOR DE PROTESTE ÎN CARE AU FOST VANDALIZATE ȘI DEMOLATE STATUI CARE REPREZINTĂ ISTORIA SUA, INCLUSIV STATUIA PRIMULUI PREȘEDINTE GEORGE WASHINGTON. COMUNITATEA CREȘTINĂ DIN SUA I-A RĂSPUNS LUI SHAUN KING. (scurtă anunțare a știrii; articol în engleză din 23 iunie 2020). OBSERVĂM CUM ATACURILE DE DOUĂ MII DE ANI LA ADRESA MÂNTUITORULUI SE ȚIN LANȚ, ÎNSĂ STRĂLUCIREA LUI NU POATE FI NIMICITĂ, DUPĂ CUM SPUNEA CEL MAI MARE CRISTOLOG ROMÂN STERIE DIAMANDI.

 

Despre influența bună a lui Iisus în istoria lumii, desființarea sclaviei: Creştinismul : Binecuvântare sau Povară pentru omenire ? I ( Traducere din articolul lui Noel Hornor, vezi info. la note )





Despre schimbarea în bine a atitudinii față de bolnavi, și despre dezvoltarea educației, și despre stilul de viață caritabilă, precum și despre efectele generale ale învățăturii creștine: Creştinismul : Binecuvântare sau Povară pentru omenire ? III ( Traducere din articolul lui Noel Hornor )



PREZENȚA LUI IISUS ESTE DORITĂ ÎN CONTINUARE, ACUM ÎN 2019, ÎN ORAȘUL VLADIVOSTOK (RUSIA), EXPRIMATĂ ÎN CURÂND  PRINTR-O STATUIE A LUI IISUS, CU ÎNĂLȚIMEA DE 220 DE PICIOARE (APROX. 67 METRI), PE DEALUL CRUCII, UNDE ÎN 1972 SOVIETICII ATEI PLĂNUISERĂ SĂ RIDICE O STATUIE LUI LENIN. NE AMINTIM CĂ ÎN 2015 SE ANUNȚASE CĂ ÎN VLADIVOSTOK SE VA RIDICA CEA MAI ÎNALTĂ STATUIE A LUI IISUS DIN LUME, CU ÎNĂLȚIMEA DE 80 DE METRI, PROIECTATĂ ÎN 2013, ÎNSĂ OBSERVĂM CĂ BANII NECESARI PENTRU ACEASTA, 15 MILIOANE DOLARI, NU S-AU ADUNAT. (articol în engleză din 7 martie 2019; scurtă anunțare a știrii)

 

PREZENȚA LUI IISUS ESTE DORITĂ PENTRU A ÎMBUNĂTĂȚI VIAȚA ÎN ORAȘUL CIUDAD VICTORIA (STATUL TAMAULIPAS, MEXIC), UNA DIN CELE MAI PERICULOASE ARII DIN MEXIC (CU 83,32 OMUCIDERI LA FIECARE 100.000 DE PERSOANE). CEA MAI ÎNALTĂ STATUIE A LUI IISUS DIN CÂTE EXISTĂ PÂNĂ ACUM S-AR PUTEA SĂ FIE CONSTRUITĂ ÎN ACEST AN, 2019, ÎN CIUDAD VICTORIA, DE CĂTRE ACTORUL MEXICAN, CATOLIC PRACTICANT, EDUARDO VERÁSTEGUI. (articol în engleză din 24 februarie 2019; scurtă anunțare a știrii)

 

De la pastorul Johannes Lebel la președintele Klaus Iohannis (interviu cu o săsoaică, partea I-a și a II-a; partea a II-a am realizat-o în octombrie 2016, însă, fiindcă n-am publicat-o pe blog în octombrie, am introdus-o ulterior aici)



CETĂȚENIE EUROPEANĂ ȘI CETĂȚENIE NAȚIONALĂ, 2018 – Anul Centenarului Unirii

 

CETĂȚENIE EUROPEANĂ ȘI CETĂȚENIE NAȚIONALĂ (2019 – ANUL CĂRȚII ÎN ROMÂNIA, PROGRAMUL NAȚIONAL „ROMÂNIA, CITEȘTE!” ) Biblia este cea mai citită carte din lume. Iisus, Învățătorul Suprem, se mai numește și Cuvântul Veșnic al lui Dumnezeu, Cuvânt Care a devenit Om (Ioan 1, 1-14). El este Persoana Divino-Umană Numărul Unu, Unică în Univers. Să-L citim!!!

 




Poezie în amurg de toamnă



ZIUA COPILULUI, ZIUA CANDORII. COPIII, ADEVĂRAȚII PROFESORI SPRE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS. (poezie de preotul Iosif Z)

 

ÎNDEMN EVANGHELIC DE A NE ÎNVIA ȘI ÎNFRUMUSEȚA SUFLETUL (poezie primită ieri, 2 martie 2020, fără titlu, de la preotul Iosif; ieri a început Postul Paștilor; o public fără știrea lui.)

 

VITEZDA (poezie-rugăciune scrisă de colegul meu, profesorul Ioan Motronea, în noaptea de 7 mai 2020; am publicat-o pe blog fără să mai aștept aprobarea lui; vindecarea slăbănogului de la Vitezda ne este amintită în fiecare an de către Biserică la trei săptămâni după Paști, în acest an în duminica următoare, 10 mai 2020)

 

DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ȘI FEMEIA SAMARINEANCĂ LA FÂNTÂNĂ (poezie-meditație, primită de la preotul Iosif, azi 17 mai 2020, când este Duminica Samarinencei; am publicat-o pe blog fără știrea lui)

 


 

„NIMIC SFÂNT” ÎN „SECURITATE”; CONCURSUL HUMANITAS ÎN LICEE, ANUL 2019, EDIȚIA A VIII-A, ETAPA A II-A, NE AMINTEȘTE DESPRE ACEASTA. SÂMBĂTĂ, 16 FEBRUARIE 2019, ORA 14, LICEUL TEORETIC „CONSTANTIN NOICA” DIN SIBIU A FOST GAZDA CONCURSULUI ÎNTRE ELEVII ACESTUI LICEU ȘI CEI DE LA COLEGIUL NAȚIONAL „OCTAVIAN GOGA” DIN SIBIU, TEMA FIIND „SECURITATEA”. BIBLIOGRAFIE: 1) „DRAGUL MEU TURNĂTOR”, DE GABRIEL LIICEANU; 2) „VIAȚA MEA CA SPIOANĂ”, DE KATHERINE VERDERY. (scurtă anunțare a știrii și alte conexiuni)

 

IISUS ESTE EDUCATORUL, ÎNVĂȚĂTORUL, PRIN EXCELENȚĂ. ... ZIUA INTERNAȚIONALĂ A EDUCAȚIEI ESTE PE 5 OCTOMBRIE ÎN ROMÂNIA, CA ȘI ÎN MULTE ALTE ȚĂRI, CELEBRAREA ACESTEI ZILE PE 5 OCTOMBRIE FIIND STABILITĂ DIN 1994 DE CĂTRE ORGANIZAȚIA PENTRU EDUCAȚIE, ȘTIINȚĂ ȘI CULTURĂ A NAȚIUNILOR UNITE (UNESCO). PE 5 IUNIE ÎN ROMÂNIA ESTE ZIUA ÎNVĂȚĂTORULUI, ÎN CINSTEA LUI GHEORGHE LAZĂR. DIN 2013 ÎN ROMÂNIA ZIUA EDUCAȚIEI SE SĂRBĂTOREȘTE DISTINCT DE ZIUA ÎNVĂȚĂTORULUI, CONFORM UNEI DECIZII LUATE DE MINISTRUL EDUCAȚIEI NAȚIONALE REMUS PRICOPIE ȘI DE CEI DOI LIDERI AI SINDICATELOR DIN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR, SIMION HĂNCESCU ȘI MARIUS NISTOR. AZI, 5 OCTOMBRIE 2020, ZIUA EDUCAȚIEI ÎN ROMÂNIA ESTE ZI NELUCRĂTOARE PENTRU TOT PERSONALUL DIN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR, CA O RECOMPENSARE A FAPTULUI CĂ GUVERNUL NU A VENIT NICIODATĂ CU O RECUNOAȘTERE FINANCIARĂ SAU MATERIALĂ PENTRU A CELEBRA ACEASTĂ ZI, DUPĂ CUM A EXPLICAT MARIUS NISTOR. (Dar Iisus, Educatorul Prin Excelență, lucrează în permanență. Să-L observăm la lucru în două situații!)

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Suntem în MARȚEA LUMINATĂ, în SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ (The Bright Week), adică în PRIMA SĂPTĂMÂNĂ CARE URMEAZĂ DUPĂ SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI DUMNEZEULUI ȘI MÂNTUITORULUI NOSTRU IISUS HRISTOS. ... Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o exprimăm și noi, în fiecare an, inclusiv prin felul în care NE SALUTĂM TIMP DE 40 DE ZILE, cu uimitorul și frumosul mesaj de origine îngerească, "HRISTOS A ÎNVIAT!", la care răspundem, din forța Tradiției Sfinte și în diferite grade de asimilare, "ADEVĂRAT A ÎNVIAT!" Azi, în A TREIA ZI DE PAȘTI, în MARȚEA LUMINATĂ, haideți să ne luminăm sufletele cu textul evanghelic programat pentru a fi citit azi la Sfânta Liturghie! În acest text este vorba despre modul în care DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS S-A ARĂTAT DUPĂ ÎNVIERE LA DOI DINTRE UCENICII SĂI, adică LUI LUCA ȘI CLEOPA, în timp ce ei mergeau dinspre Ierusalim spre localitatea Emaus. Pe drum El li s-a arătat ca un străin care i-a întrebat de ce sunt triști și le-a explicat textele sfinte din Vechiul Testament referitoare la Mesia, referitoare la suferințele Lui urmate de slava Lui. Apoi, LA CINA DIN EMAUS IISUS A FOST RECUNOSCUT, CÂND EL A BINECUVÂNTAT PÂINEA, A FRÂNT-O ȘI LE-A DAT-O. ... Cu această ocazie este potrivit SĂ NE AMINTIM DE ARĂTĂRILE DOMNULUI DUPĂ ÎNVIERE, de persoanele cărora El S-a arătat după Înviere, timp de 40 de zile, până când S-a înălțat la Cer. MAICA DOMNULUI ESTE PRIMA PERSOANĂ CARE L-A VĂZUT PE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS ÎNVIAT, după cum aflăm din cartea de cult numită Penticostar, în care se explică astfel: Învierea a cunoscut-o întâi Maica lui Dumnezeu, Care, după cum grăiește Evanghelia cea de la Matei, ședea la Mormânt împreună cu Maria Magdalena. Dar, spre a nu se arunca îndoială asupra Învierii, din pricina dragostei de Mamă pentru Fiul Său, de aceea zic evangheliștii că Domnul S-a arătat mai întâi Mariei Magdalena. Așa scrie în Sinaxarul din Penticostar, la Sfânta și Marea Duminică a Paștilor. ... Știm că Iisus a promis că El este prezent acolo unde chiar și numai doi sau trei se adună în Numele Lui (Matei 18, 20). DOAMNE IISUSE HRISTOASE, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, AJUTĂ-NE SĂ FACEM PARTE DINTRE PERSOANELE CARE SE ADUNĂ ÎN NUMELE TĂU, CONFORM LEGII TALE EXPRIMATĂ ÎN NOUL TESTAMENT, SPRE SLAVA TATĂLUI NOSTRU SFÂNT DIN CERURI, ÎN FIECARE MOMENT, ÎN VECII VECILOR! AMIN! AMIN! AȘA SĂ FIM! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS!

Pr. prof. Ion Ciungu   “« Rămâi cu noi, că e spre seară şi s'a plecat ziua ». Şi a intrat să rămână cu ei. Şi a fost că'n timp c...