miercuri, 3 iulie 2019

ÎN RUGĂCIUNEA TATĂL NOSTRU, CUVINTELE SĂ NU FIE SCHIMBATE ÎN TEXTUL ENGLEZ, CI SĂ FIE LĂSATE AȘA CUM SUNT. AȘA AU CERUT LUNI, 1 IULIE 2019, PAPEI FRANCISC, DOUĂ GRUPURI DE CREȘTINI CONSERVATORI DE LIMBĂ ENGLEZĂ, ÎNTR-O PETIȚIE ONLINE, LA CARE S-AU ADUNAT MII DE SEMNĂTURI ÎN NUMAI 20 DE ORE DE LA POSTARE. (articol în engleză din 2 iulie 2019; scurtă anunțare a știrii). NE AMINTIM CĂ ÎN 2017 PAPA FRANCISC, BAZAT PE UN TEXT DIN EPISTOLA SFÂNTULUI IACOV, A SPUS CĂ DUMNEZEU NU ISPITEȘTE PE NIMENI, ȘI PRIN URMARE, A PROPUS CA ÎN LOC DE CUVINTELE “ȘI NU NE DUCE PE NOI ÎN ISPITĂ” SĂ FIE MAI BINE CUVINTELE „ȘI NU NE LĂSA SĂ CĂDEM (INTRĂM) ÎN ISPITĂ”. EPISCOPII FRANCEZI ȘI CEI ITALIENI DEJA AU SCHIMBAT TEXTUL. ÎN SCHIMB, CEI GERMANI AU RESPINS PROPUNEREA PAPEI.

Pr.prof. Ion Ciungu








Rugăciunea TATĂL NOSTRU o avem de la Domnul nostru Iisus Hristos. Astfel că această rugăciune se mai numește și RUGĂCIUNEA DOMNULUI sau RUGĂCIUNEA DOMNEASCĂ.


În Predica de pe Munte, Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, la cererea apostolilor, a dat lumii rugăciunea către Bunul Dumnezeu Veșnic, cel Atotînțelept, Atotputernic și Iubitor de oameni,  adică rugăciunea TATĂL NOSTRU:
“9.Așadar, voi așa să vă rugați: Tatăl nostru Carele ești în ceruri, sfințească-se numele Tău;
Iz 36:23Lc 11:2-41Ptr 1:17
10.vină împărăția Ta; facă-se voia Ta precum în cer așa și pe pământ.
Mt 26:39Mt 26:42Lc 11:2-4Lc 22:42FA 21:14
11.Pâinea noastră cea de toate zilele 3 dă-ne-o nouă astăzi;
Pr 30:8Lc 11:2-4In 6:34
12.și ne iartă nouă greșalele 4 noastre precum și noi iertăm greșiților noștri;
Pr 28:13Sir 18:13Sir 28:1-2Mt 18:21Mt 18:32-33Lc 11:2-4
13.și nu ne duce pe noi în ispită 5, ci ne izbăvește de Cel-Rău. Că a Ta este împărăția și puterea și slava în veci. Amin.
1Par 29:11Ps 50:12Ps 118:39Is 28:19Sir 23:1Sir 33:1Mt 26:41Mc 14:38Lc 11:2-4Lc 22:40In 17:152Tes 3:32Tim 4:182Ptr 2:9Ap 3:10
…………………………………………………………………………………………….




“Noi am învățat cuvintele rugăciunilor noastre de la mamele noastre și de la tații noștri, de la bunicile noastre și de la bunicii noștri, de la preoții noștri, de la călugărițele noastre, de la frații noștri,”  așa se spune în petiția adresată Papei Francisc. (reads the petition, addressed to the pontiff). În continuare textul este astfel :

“Vă rugăm să nu rupeți această legătură prețioasă cu aceste persoane dragi, cu tradiția noastră și cu trecutul nostru. Vă rugăm să nu înlocuiți aceste cuvinte iubite.”


Este adus și un argument din partea unui savant biblic, preotul Reto Nay, care a spus astfel :

“Textul din `Tatăl nostru` ne este transmis în Noul Testament, care a fost scris în greaca veche. Expresia `și nu ne duce în ispită` este cuprinsă atât în Matei 6 :13 cât și în Luca 11 :4 cu cuvinte identice”, a zis Nay. “Aceasta înseamnă că nu li se poate atribui cuvintelor o eroare de transmitere sau o neînțelegere.”


Petiția a fost creată luni de către Ruth Institute și de către LifeSiteNews.


Președinta Institutului Ruth, Jennifer Roback Morse, a zis într-o declarație dată publicității luni că această petiție este o deviere a atenției obișnuite pe care o are institutul asupra problemelor politice și sociale, apoi a precizat astfel:

“Această petiție este importantă căci credința este temelia vieților noastre. Ea impregnează totul, inclusiv lucrarea Institutului Ruth pentru familie.” (said Morse).


Referitor la papa Francisc, Morse a spus astfel:

Noi dorim să-l facem să înțeleagă faptul că credincioșii din lumea vorbitoare de engleză sunt atașați de cuvintele din Rugăciunea Domnului. Schimbarea propusă va crea confuzie și dezbinare inutile într-o Biserică deja confuză și dezbinată.”


Așa am aflat din articolul Conservative groups ask Pope Francis not to change English wording of the Lord's Prayer, publicat în data de 2 iulie 2019, pe website-ul american de știri creștine THE CHRISTIAN POST, de  MICHAEL GRYBOSKI.

.........................................................................................

Aici am terminat de anunțat știrea respectivă.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:


CE AR ZICE IISUS DESPRE VARIANTELE DE TRADUCERE : “ȘI NU NE DUCE PE NOI ÎN ISPITĂ “ SAU “ȘI NU NE LĂSA SĂ INTRĂM ÎN ISPITĂ”? UN SPECIALIST ELVEȚIAN SPUNE CĂ AMBELE TRADUCERI SUNT CORECTE (articol în engleză din 31 ianuarie 2018; traducere parțială)



“ȘI NU NE ABANDONA CÂND SUNTEM ÎN ISPITĂ”. SCHIMBAREA TRADUCERII DIN GREACĂ ÎN ITALIANĂ A CERERII A ȘASEA DIN RUGĂCIUNEA TATĂL NOSTRU A FOST PROPUSĂ SPRE APROBARE LA VATICAN  DE CONFERINȚA EPISCOPILOR ITALIENI (articole în engleză din 12 și 11 decembrie 2018; scurtă anunțare a știrii)


ÎN ECUADOR, MII DE CREȘTINI, MAI ALES CATOLICI ȘI EVANGHELICI (ÎNTRE 5.000 ȘI 15.000) AU MANIFESTAT CONTRA CĂSĂTORIEI ÎNTRE PERSOANE DE ACELAȘI SEX, ÎN 29 IUNIE 2019, CĂCI ÎN 12 IUNIE 2019 MAGISTRAȚII CURȚII CONSTITUȚIONALE AU APROBAT CĂSĂTORIA HOMOSEXUALĂ, CU CINCI VOTURI CONTRA PATRU. (articol în franceză din 2 iulie 2019; scurtă anunțare a știrii). DECI, CINCI OAMENI AU MAI MARE PUTERE DECÂT 5.000, SAU DECÂT 15.000???!!! ÎN APARENȚĂ, DA. ÎNSĂ, NICI O CURTE CONSTITUȚIONALĂ CARE DECIDE GREȘIT, DIN NICI O ȚARĂ, NU ARE DREPTATE ÎN RAPORT CU LEGEA DATĂ DE DUMNEZEU ȘI EXPRIMATĂ CLAR ÎN BIBLIE. MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, NU A VENIT SĂ STRICE LEGEA, CI S-O ÎMPLINEASCĂ.


ÎN INDIANA (SUA), PENTRU A-L MĂRTURISI CORESPUNZĂTOR PE IISUS ÎN ȘCOLILE CATOLICE, CHIAR ȘI PROFESORII CARE NU SUNT PREOȚI AU OBLIGAȚIA SĂ EXPRIME ȘI SĂ SUSȚINĂ ÎNVĂȚĂTURA BISERICII CATOLICE, ȘI SĂ NU FIE GAY. DOI PROFESORI GAY AU FOST DAȚI RECENT AFARĂ DIN DOUĂ ȘCOLI CATOLICE, LA CEREREA ARHIEPISCOPULUI CHARLES THOMPSON. (articole în engleză din 27 și 28 iunie 2019; scurtă anunțare a știrii).







Biserica nu se poate abține de a-L proclama pe Iisus ca Domn și Mesia. Așa a spus Papa Francisc referitor la dialogul cu evreii necreștini.
(Pentru prima dată în istoria de 2.000 de ani a creștinătății, evreii au recunoscut valoarea creștinismului, dar nu a lui Iisus. Ce schizofrenie !!! Această recunoaștere a valorii creștinismului a fost declarată în decembrie 2015, în condițiile în care între Vatican și evrei este un dialog de 50 de ani, și în condițiile în care evreii au fost împușcați în Franța, după caricaturile de la Charlie Hebdo :



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

MIERCURI în A CINCEA SĂPTĂMÂNĂ a SFÂNTULUI POST al PAȘTILOR, haideți să zicem și noi măcar CÂTEVA RUGĂCIUNI SCURTE, programate pentru ziua de azi, din cartea de cult numită TRIOD! Potrivit Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic, ne aflăm între DUMINICA A PATRA din POST (numită “Duminica Sfântului Ioan Scărarul") ȘI DUMINICA A CINCEA DIN POST (numită “Duminica Sfintei Maria Egipteanca”). Duminica a 4-a ne amintește de activitățile noastre spirituale necesare pe scara virtuților spre Mântuitorul lumii, Domnul nostru Iisus Hristos, adică să ne curățim de păcate și să ne înfrumusețăm cu virtuțile creștine. Duminica a 5-a ne amintește de Sfânta Maria Egipteanca, originară din Alexandria, decedată în Palestina, în anul 421 (unele surse dau anul 422). Ea a fost prostituată de la vârsta de 12 ani, timp de 17 ani, apoi după pocăința de la Ierusalim a devenit pustnică și ucenică a Maicii Domnului în pustiul de lângă Iordan, timp de 47 de ani. Din viața acestei sfinte înțelegem că nici un păcat și nici o ticăloșie din trecut nu pot să țină departe de Dumnezeu un suflet care se pocăiește cu adevărat, căci Fiul lui Dumnezeu a venit în lume să-i cheme pe păcătoși la pocăință și să-i mântuiască, să-i sfințească, să le dea viață veșnică fericită. Frumoasă perspectivă avem! Se cuvine să Îi mulțumim frumos Mântuitorului lumii, Domnului nostru Iisus Hristos! Se cuvine să devenim tot mai mult conștienți de perspectiva noastră creștină, să ne pocăim de orice păcat, să lucrăm pentru dobândirea virtuților și să urcăm astfel, în tot timpul vieții noastre, pe scara virtuților spre Patria Cerească, cu ajutorul supranatural al harului, pe care Mântuitorul ni-l oferă din abundența energiilor dumnezeiești veșnice, prin sfintele lucrări tainice ale Botezului, Mirungerii, Împărtășaniei, Spovedaniei, Maslului, Nunții, Preoției și prin multe alte Rugăciuni!)

Pr. prof. Ion Ciungu   “Gustând Adam din pom fără de cuviință, cu amar a cules roadele neînfrânării; iar Tu, înălțându-Te pe Cruce, Îndu...