duminică, 11 februarie 2024

Pilda despre TALANȚI, spusă de DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, ne amintește că FIECARE OM ARE CEL PUȚIN UN TALENT, pe care trebuie să-l cultive, să-l dezvolte, cu înțelepciune și hărnicie, fără vicleșug și fără lene, căci DUMNEZEU NE-A DAT TALENTELE, CALITĂȚILE, ȘI EL NE VA TRAGE LA RĂSPUNDERE PENTRU MODUL ÎN CARE LE-AM FOLOSIT. Textul evanghelic despre PILDA TALANȚILOR este programat să fie citit la Sfânta Liturghie în Duminica a 16 – a după Rusalii. ... Deși, în ordine aritmetică, azi, Duminică, 11 februarie 2024, suntem în Duminica a 36 – a după Rusalii, totuși observăm că, în Calendarul Creștin Ortodox Român și în Calendarul Creștin Greco – Catolic Român, este programat să fie citit textul evanghelic din Duminica a 16 – a după Rusalii. Adică, azi are prioritate textul evanghelic despre PILDA TALANȚILOR. (Ne-am obișnuit de mai mult timp să observăm în calendar că de pe la jumătatea lunii septembrie numerotarea aritmetică a Duminicilor de după Rusalii devine “capricioasă”. Ce explicație există? O explicație simplă este că anumite texte evanghelice au prioritate, în funcție de sărbătorirea anumitor evenimente din istoria mântuirii. De exemplu, pe 14 septembrie este sărbătoarea “Înălțarea Sfintei Cruci”. Astfel, Duminica de dinainte de 14 septembrie se numește “Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci”, iar Duminica de după 14 septembrie se numește “Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci”. Prin urmare, s-a suspendat cumva, temporar, sistemul de numerotare a Duminicilor raportate la Rusalii. ... Noi ne-am obișnuit să nu acordăm mai mare importanță numerotării Duminicilor decât textelor evanghelice.)

Pr. prof. Ion Ciungu

 

Omul care împarte slugilor talanții Îl reprezintă pe Dumnezeu. Slugile ne reprezintă pe noi, pe fiecare.

“Și apropiindu-se cel care primise cinci talanți, a adus alti cinci talanți, zicând: Doamne, cinci talanți mi-ai dat; iată alți cinci talanți am câștigat cu ei. Zisu-i-a stăpânul: Bine, slugă bună și credincioasă, peste puține ai fost credincioasă, peste multe te voi pune; intră întru bucuria domnului tău.” (Talant = monedă de aur sau de argint, cu valoare variabilă, folosită în Grecia antică, conform DEX 2009; de exemplu, Talantul de aur = 34,272 kg ; Talantul de argint = 43,62 kg. https://biblia.dervent.ro/index.php#AN-UNITATI

 https://www.facebook.com/photo/?fbid=2876768989130259&set=a.711891222284724

Textul care se citește la Sfânta Liturghie în Duminica a 16-a după Rusalii este din Sfânta Evanghelie după Matei, din capitolul 25, versetele 14-30:

13.

Drept aceea, privegheaţi, că nu ştiţi ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului.

14.

Şi mai este ca un om care, plecând departe, şi-a chemat slugile şi le-a dat pe mână avuţia sa.

15.

Unuia i-a dat cinci talanţi, altuia doi, altuia unul, fiecăruia după puterea lui şi a plecat.

16.

Îndată, mergând, cel ce luase cinci talanţi a lucrat cu ei şi a câştigat alţi cinci talanţi.

17.

De asemenea şi cel cu doi a câştigat alţi doi.

18.

Iar cel ce luase un talant s-a dus, a săpat o groapă în pământ şi a ascuns argintul stăpânului său.

19.

După multă vreme a venit şi stăpânul acelor slugi şi a făcut socoteala cu ele.

20.

Şi apropiindu-se cel care luase cinci talanţi, a adus alţi cinci talanţi, zicând: Doamne, cinci talanţi mi-ai dat, iată alţi cinci talanţi am câştigat cu ei.

21.

Zis-a lui stăpânul: Bine, slugă bună şi credincioasă, peste puţine ai fost credincioasă, peste multe te voi pune; intră întru bucuria domnului tău.

22.

Apropiindu-se şi cel cu doi talanţi, a zis: Doamne, doi talanţi mi-ai dat, iată alţi doi talanţi am câştigat cu ei.

23.

Zis-a lui stăpânul: Bine, slugă bună şi credincioasă, peste puţine ai fost credincioasă, peste multe te voi pune; intră întru bucuria domnului tău.

24.

Apropiindu-se apoi şi cel care primise un talant, a zis: Doamne, te-am ştiut că eşti om aspru, care seceri unde n-ai semănat şi aduni de unde n-ai împrăştiat.

25.

Şi temându-mă, m-am dus de am ascuns talantul tău în pământ; iată ai ce este al tău.

26.

Şi răspunzând stăpânul său i-a zis: Slugă vicleană şi leneşă, ştiai că secer unde n-am semănat şi adun de unde n-am împrăştiat?

27.

Se cuvenea deci ca tu să pui banii mei la zarafi, şi eu, venind, aş fi luat ce este al meu cu dobândă.

28.

Luaţi deci de la el talantul şi daţi-l celui ce are zece talanţi.

29.

Căci tot celui ce are i se va da şi-i va prisosi, iar de la cel ce n-are şi ce are i se va lua.

30.

Iar pe sluga netrebnică aruncaţi-o întru întunericul cel mai din afară. Acolo va fi plângerea şi scrâşnirea dinţilor.

https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=55&cap=25

...

https://www.goarch.org/chapel/calendar

https://www.oca.org/readings/daily/2024/02/11

https://churchmotherofgod.org/scripture-readings/matthew-2235-46-15th-sunday-after-pentecost/

https://churchmotherofgod.org/month/

http://servicesliturgiques.free.fr/doc/calendriers/jour_un.php

https://admd.info/calendar_anual.php?lang=fr_FR.UTF-8#luna1

https://www.stathanasius.org/resources/bible-study-downloads/2023/

https://www.holytrinityorthodox.com/calendar/rss/readings.htm?fbclid=IwAR1zNMc_BjodVNoGBKXBUrDzlHm8-GWKbDsoA_ugRCCvH4Z_aBgF_9L9tZ0 

http://www.orthodoxer-kalender.de/

https://www.catholica.ro/ziua-liturgica/#bizantin

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/#luna2

https://mobile.catholica.ro/cgc2024/luni/februarie.html

http://acvila30.ro/randuiala-lecturilor-biblice-la-slujbele-zilnice-ale-bisericii-ortodoxe/

....................................................................................................................

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/02/care-este-cea-mai-mare-porunca-din-lege.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/01/la-nunta-fiului-de-imparat-au-fost.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/01/zaheu-era-om-mic-de-statura-auzind-ca.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/01/zece-oameni-bolnavi-de-lepra-au-fost.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/01/pe-7-ianuarie-il-sarbatorim-pe-sfantul.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/01/pe-6-ianuarie-avem-sarbatoarea-botezul.html

 

https://doisautreiinnumeleluiiisus.blogspot.com/2024/01/la-1-ianuarie-avem-anul-nou-civil-iar.html

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Azi, în SÂMBĂTA MOȘILOR DE IARNĂ, înainte de DUMINICA ÎNFRICOȘĂTOAREI JUDECĂȚI, ne-am asociat/ne asociem la RUGĂCIUNILE DE POMENIRE GENERALĂ A MORȚILOR, A TUTUROR PERSOANELOR PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO, potrivit Calendarului Creștin Ortodox și Calendarului Creștin Greco-Catolic. ASTFEL, se cuvine să cerem de la Dumnezeu IERTARE PENTRU PERSOANELE PLECATE ÎN LUMEA DE DINCOLO și, de asemenea, IERTARE PENTRU NOI, persoanele din lumea aceasta: DOAMNE DUMNEZEULE, TATĂ CERESC ATOTSFÂNT ȘI ATOTPUTERNIC, TE RUGĂM FRUMOS PRIN DUHUL SFÂNT, ÎN NUMELE DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, IARTĂ-LE (IARTĂ-NE) PĂCATELE ȘI AI MILĂ DE LUMEA TA! AMIN! ÎȚI MULȚUMIM FRUMOS! ... Ne rugăm pentru morți din cel puțin trei motive: 1) Iubirea Domnului nostru Iisus Hristos este mai tare decât moartea. Sfântul Apostol Pavel ne spune că tocmai cu acest scop Mântuitorul a murit și a înviat: ca să aibă stăpânire atât peste vii cât și peste morți (Romani 14, 9). ... 2) Cei pe care noi îi considerăm morți continuă să fie vii, după cum ne asigură Mântuitorul (Luca 20, 37-38). ... 3) Iubirea noastră creștinească continuă și dincolo de moarte, căci iubirea creștinească este cea mai puternică virtute, care nu dispare niciodată (1 Corinteni 13). LA RUGĂCIUNILE DE POMENIRE A MORȚILOR ADUCEM ANUMITE SIMBOLURI ALE PREZENȚEI LUI IISUS. De exemplu, aducem LUMÂNĂRI (CANDELE) APRINSE, care ne amintesc următoarele cuvinte ale Domnului nostru Iisus Hristos: “EU SUNT LUMINA LUMII.” Aducem BOBUL DE GRÂU (sub formă de colivă și pâine), care ne amintește de MOARTEA ȘI ÎNVIEREA DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS, după cum El Însuși a spus când a prevestit Moartea și Învierea Sa prin următoarele cuvinte: “ADEVĂRAT, ADEVĂRAT ZIC VOUĂ CĂ DACĂ GRĂUNTELE DE GRÂU, CÂND CADE ÎN PĂMÂNT, NU VA MURI, RĂMÂNE SINGUR; IAR DACĂ VA MURI, ADUCE MULTĂ ROADĂ.” Aducem VIN, amintindu-ne că la Cina cea de Taină Iisus, luând paharul cu vin, a spus: “ACESTA ESTE SÂNGELE MEU, SÂNGELE LEGĂMÂNTULUI CELUI NOU, CARE SE VARSĂ PENTRU MULȚI SPRE IERTAREA PĂCATELOR.” ... Să ne amintim poezia lui Nichifor Crainic: UNDE SUNT CEI CARE NU MAI SUNT? Să o ascultăm interpretată de Tudor Gheorghe: https://www.facebook.com/ion.ciungu.79/videos/1185665466135870 ... Despre tăria pe care ne-o dă credința noastră creștină în viața de apoi, adică în viața de după moarte, a scris poetul George Coșbuc, căruia i-a murit singurul copil, Alexandru, la vârsta de (aproape) 20 de ani: "Dar știu un lucru mai presus/ De toate câte ți le-am spus:/ Credința-n zilele de-apoi/ E singura tărie-n noi,/ Că multe-s tari cum credem noi/ Și mâine nu-s!" (George Coșbuc, Moartea lui Fulger).

Pr. prof. Ion Ciungu   Iisus, prevestind Moartea Sa și Învierea Sa, precum și rezultatul Morții și Învierii Sale, a zis astfel:  “Adevăr...