vineri, 16 februarie 2024

Explicație referitoare la ICOANA SFINTEI TREIMI, icoană pictată de Andrei Rubliov (c.1360 – c.1430), pictor rus, declarat sfânt în anul 1988. În limba rusă această icoană se numește TROIȚA (Treime) sau IKONA SVYATOY TROYȚY (Icoana Sfintei Treimi). De asemenea, această icoană se mai numește și OSPITALITATEA LUI AVRAAM. În Sfânta Tradiție Creștină, încă din vechime, există interpretarea că Dumnezeu S-a arătat patriarhului biblic Avraam, la stejarul Mamvri, sub forma Celor Trei Oameni (sau a Celor Trei Îngeri). Avraam a dat dovadă de foarte mult respect și de foarte multă ospitalitate, dând îndrumări soției sale Sarra să facă azime, apoi dând îndrumări slugii sale să sacrifice un vițel, pentru a pregăti masă Oaspeților. În interpretarea creștină, Cei Trei Oameni (la care unii interpreți se referă ca fiind Cei Trei Îngeri) sunt, de fapt, Cele Trei Persoane Dumnezeiești Veșnice: VEȘNICUL TATĂ SFÂNT CERESC, VEȘNICUL FIU SFÂNT CERESC ȘI VEȘNICUL DUH SFÂNT CERESC, adică VEȘNICA SFÂNTĂ TREIME CEREASCĂ ÎNTR-O SINGURĂ FIINȚĂ DIVINĂ. Explicația referitoare la ICOANA SFINTEI TREIMI, icoană pictată de Andrei Rubliov, este următoarea: ÎN CENTRU este FIUL. El Se uită și Se roagă către TATĂL. Mâna dreaptă a Fiului indică spre Potir și dincolo de Potir spre DUHUL SFÂNT. În fundal, în spatele Fiului, este un pom, un simbol al Fiului și al lemnului Sfintei Cruci ca Pom al Vieții. ... ÎN DREAPTA FIULUI este TATĂL. El răspunde rugăciunii Fiului, binecuvântând lucrarea mântuitoare a Fiului și privește spre Duhul Sfânt. În fundal, în spatele Tatălui, este o casă, un simbol al Tatălui: “În casa Tatălui Meu sunt multe locașuri.” (Ioan 14, 2). ... DUHUL SFÂNT Își apleacă smerit capul și încuviințează, scoțând în evidență acest consimțământ. În fundal, este o stâncă, un simbol al izvorului dătător de viață al Duhului Sfânt care țâșnește din “stânca spirituală” – Hristos. ... PE MASĂ este un POTIR – BOL cu capul vițelului sacrificat, un simbol al sacrificiului Fiului. (această explicație am găsit-o postată recent în grupul ORTHODOX CHRISTIANITY, pe Facebook). ... Mulțumim frumos persoanelor care au contribuit la această explicație și celor care au făcut-o publică!... Este potrivit să ne închinăm și noi SFINTEI TREIMI, chiar și acum, rostind rugăciunea următoare: PREASFÂNTĂ TREIME, TE RUGĂM FRUMOS, ÎNDURĂ-TE SPRE NOI! DOAMNE, CURĂȚĂ PĂCATELE NOASTRE! STĂPÂNE, IARTĂ FĂRĂDELEGILE NOASTRE! SFINTE, CERCETEAZĂ ȘI VINDECĂ NEPUTINȚELE NOASTRE, PENTRU NUMELE TĂU! ... Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh acum și pururea și în vecii vecilor! Amin!

Pr. prof. Ion Ciungu

 

https://www.facebook.com/photo?fbid=122125971758147034&set=a.122114196500147034  

 

https://www.facebook.com/photo?fbid=2880733652067126&set=a.711891222284724

...


 

https://www.facebook.com/photo/?fbid=122125109384147034&set=a.122114196500147034


https://www.facebook.com/photo/?fbid=2881041552036336&set=a.711891222284724

...


Grigory Benevich, Maximus Confessor’s Interpretation of Abraham’s Hospitality in Genesis 18 and the Preceding Orthodox Tradition, https://brill.com/view/journals/scri/13/1/article-p43_6.xml?language=en

 

........................................................................................................

Aici se încheie acest articol.

S-ar putea întâmpla să dorim să (re)vedem următoarele articole:

În Rusia, celebra icoană SFÂNTA TREIME pictată de Sfântul Andrei Rublev în secolul al XV – lea, icoană pe care comuniștii fără Dumnezeu au mutat-o într-un muzeu în care a rămas timp de un secol, a fost restituită recent Bisericii Ortodoxe Ruse, în baza unui ordin dat de Președintele Putin luna trecută. Icoana venerată de credincioși a ajuns la CATEDRALA HRISTOS MÂNTUITORUL DIN MOSCOVA sâmbăta trecută, la timp pentru sărbătoarea RUSALIILOR. Mii de credincioși ortodocși au venit deja să se roage în fața icoanei. (scurtă anunțare a știrii; articol în engleză din 5 iunie 2023) Preasfântă Treime, Te rugăm frumos, ai milă și de noi!

 

“Nădejdea mea este TATĂL, scăparea mea este FIUL, acoperământul meu este DUHUL SFÂNT; TREIME SFÂNTĂ, SLAVĂ ȚIE!” [Rugăciunea Sfântului Ioanichie cel Mare (752 – 846)]. “My hope is THE FATHER, my refuge is THE SON, my protection (shelter) is THE HOLY SPIRIT. O HOLY TRINITY, GLORY TO YOU!”

 

CUVÂNTUL “TREIME” REFERITOR LA DUMNEZEU ÎL ÎNTÂLNIM CEL MAI DEVREME ÎN SECOLUL AL II-LEA, LA PATRIARHUL THEOPHILUS AL ANTIOHIEI. DOGMA DESPRE SFÂNTA TREIME S-A DEFINIT ÎN SECOLUL AL IV-LEA, CÂND S-A SCRIS CREZUL CREȘTIN. SĂRBĂTORIREA LA CINCIZECIME ( RUSALII) A SFINTEI TREIMI DATEAZĂ DIN VREMEA ÎMPĂRATULUI BIZANTIN LEON CEL ÎNȚELEPT (886-912). DUMNEZEIREA TREIMICĂ, ÎNSĂ, ESTE DIN VEȘNICIE, MAI PRESUS DE ORICE TIMP, DAR S-A REVELAT CLAR PRIN MÂNTUITORUL LUMII, DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, ÎN TIMPUL BOTEZULUI LA RÂUL IORDAN. DUPĂ PORUNCA MÂNTUITORULUI, BOTEZUL SE FACE ÎN NUMELE TATĂLUI ȘI AL FIULUI ȘI AL SFÂNTULUI DUH. (azi, 8 iunie 2020, este a doua zi de Rusalii, dedicată Sfintei Treimi)

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

De ZIUA MONDIALĂ A FILOSOFIEI (în a treia JOI din noiembrie), în acest an, 2024, TEMA propusă pentru meditație este “FILOSOFIA: CONSTRUIREA DE PODURI PESTE PRĂPĂSTIILE SOCIALE”, adică este vorba despre CONTRIBUȚIA FILOSOFIEI LA VINDECAREA DUȘMĂNIILOR ȘI DEZBINĂRILOR DINTRE OAMENI. Ne dăm seama că nu este ușor să vindeci dușmăniile și dezbinările dintre oameni, este chiar imposibil uneori, căci vedem chiar în zilele noastre cum din dezbinări și dușmănii s-a ajuns la înrăirea tot mai mult a oamenilor și la războaie. Dar știm că, din punct de vedere creștin, ceea ce este imposibil de realizat numai cu oamenii este, totuși, posibil de realizat dacă-L avem pe Dumnezeu cu noi. FILOSOFIA CREȘTINĂ, adică ÎNȚELEPCIUNEA CREȘTINĂ, NE ÎNVAȚĂ CĂ PENTRU A VINDECA DUȘMĂNIILE ȘI DEZBINĂRILE DINTRE OAMENI ESTE ABSOLUT NECESAR SĂ VINDECĂM MAI ÎNTÂI DUȘMĂNIA ȘI DEZBINAREA DINTRE OM ȘI DUMNEZEU, adică SĂ CONSTRUIM POD PESTE PRĂPĂSTIILE DINTRE OAMENI ȘI DUMNEZEU. De fapt, PODUL ESTE DEJA CONSTRUIT DE MÂNTUITORUL LUMII, DE DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS, PRIN CRUCEA IUBIRII LUI. Datoria noastră este SĂ Îi CEREM PERMISIUNEA SĂ TRECEM PRĂPĂSTIILE FOLOSIND CRUCEA LUI. Prăpăstiile dintre oameni și Dumnezeu, precum și prăpăstiile dintre oameni, sunt create de păcate. Dar mesajul iubirii divine transmis de-a lungul secolelor prin predicarea Evangheliei lui Iisus a creat și creează mereu poduri peste prăpăstiile sociale, a schimbat și schimbă mereu lumea în bine. Așa s-a ajuns la desființarea sclaviei, la grija față de bolnavi, la înființarea și dezvoltarea spitalelor, la ajutorarea săracilor, la înființarea și dezvoltarea școlilor, la îmbunătățirea societății în general. Toate influențele cu adevărat bune în societate sunt bazate pe Jertfa Mântuitorului pe Cruce. HAIDEȚI SĂ NE FOLOSIM DE FILOSOFIA CREȘTINĂ și SĂ Îi MULȚUMIM MÂNTUITORULUI PENTRU EFORTUL SACRIFICIULUI SĂU, PERMANENT VALABIL, DE A ȚINE CRUCEA CA POD PESTE PRĂPĂSTII! ... Din 2002 se sărbătorește Ziua Mondială a Filosofiei, fiind proclamată de UNESCO (The United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Se afirmă astfel valoarea filosofiei pentru dezvoltarea gândirii umane, pentru o mai bună înțelegere a lumii, pentru promovarea toleranței și păcii.

  Pr. prof. Ion Ciungu https://www.facebook.com/photo/?fbid=3127634857377003&set=a.711891222284724 World Philosophy Day is an internatio...